Kotimaa

Palkansaajat vaativat jo pal­kan­ko­ro­tuk­sia, työnantajien mielestä talouskasvua ei saa nyt tärvätä

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kävi viime syksynä tutustumassa Tampereella Työväenmuseo Werstaalla paperimiehistä kertovaan näyttelyyn. KUVA: Ossi Ahola
Kotimaa 23.7.2017 5:00
Hannamari Ahonen

Paperiliitto ja Metsäteollisuus avaavat työmarkkinoilla liittokierroksen syksyn. Paperialan työsopimukset päättyvät syyskuun lopussa, joten tauolla olleita toukokuussa aloitettuja neuvotteluita jatketaan elokuussa. Vaikka neuvottelut koskevat vain 11 000 paperityöntekijää, päänavaajana ja tärkeänä vientialana se antaa suuntaa muillekin aloille.

Paperialan neuvotteluita seuraavat muut tärkeät vientiteollisuuden alat, kun Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimus on katkolla lokakuun lopulla ja Kemianteollisuuden ja Teamin sopimus marraskuun lopulla. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto neuvottelevat 300 000 työntekijän sopimuksista.

Suurinta työntekijämäärää ja palkkasummaa koskevat neuvottelut käydään kunta-alan pöydässä. Kaikki kunta-alan sopimukset päättyvät tammikuun lopussa.

Työmarkkinajohtajien ennakkopuheet menevät käsikirjoituksen mukaan. Palkansaajapuolen mielestä nyt on aika palkankorotuksille, koska Suomen vienti on alkanut taas vetää ja taloudessa menee paremmin. Työnantajapuolen mielestä puolen vuoden hyvät merkit taloudessa eivät vielä tarkoita sitä, että nyt kannattaa mennä palkankorotuksilla tärväämään Suomen orastava talouskasvu.

Palkansaajajärjestöt muistuttavat, että palkansaajat ovat toteuttaneet jo pitkään palkkamalttia ja kilpailukykysopimuksessa kikyssä palkansaajat suostuivat yhteisissä neuvotteluissa palkanalennukseen.

Teollisuusalojen ammattiliiton Teamin puheenjohtaja Heli Puura muistuttaa, että heidän liitossaan on paljon pienipalkkaisia ihmisiä kuten sanomalehdenjakajat ja pesuloiden työntekijät. Yleiskorotuksia he eivät ole viime vuosina palkkaansa juuri saaneet.

- Nollaratkaisu ei enää käy. Totta kai keskustellaan palkankorotuksista, sanoo Paperiliiton Petri Vanhala.

- Semmoinen peli ei vetele, että katsotaan, mitä Ruotsin ja Saksan palkkapöydissä tapahtuu ja unohdetaan se, mitä näiden maiden talouskehityksessä on tapahtunut, kertoi Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen, miksi Ruotsin ja Saksan palkankorotuksia ei voi käyttää perusteena palkankorotuksille Suomessa.

Inkeroisen mielestä on ehdottoman tärkeää, että myös julkinen sektori ja palvelusektori pysyttelevät sopimuksissaan vientiteollisuuden määrittelemissä rajoissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Saksassa palkkojanostetaan kun talois nousee..Täällä mettäläisten suomessa hyötu valuu työnantajille ja omistajille! Tätä lammadkansaa on helppo pelotella että muka talouden kasvu vaarantuu jos palkkoja nostetasn kun samalla hyöty talouden noususta otetaan työnantajille ja omistajille😂😂🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olisi tarvetta jos valtio keventäisi palkansaajien tuloverotusta 5%:lla ja muita veroja kevennettäisiin 5%:lla.

Palkansaajien ostovoima on heikentynyt kun valtio on jatkuvasti korottanut työssäkäynnin, asumisen ja elämisen kustannuksia. Sipilän kiky sopimus oli kylmä ja märkä rätti palkansaajien naamalle kun kustannukset siirrettiin kokonaisuudessaan palkansaajien maksettavaksi. Koko homma on ollut pelkkä kusetusta joten nyt on palkankorotusten aika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen tilanne. Euro on vahvistunut vuoden alusta jo yli 10% dollariin nähden (1,041=>1,166), saa nähdä kuinka kauan täällä onni ja auvo jatkuu, jos trendi vieläpä jatkuu samana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja elinkeinottelijoiden ei tarvitse osallistua talouskasvutalkoisiin? Antaa rahan vain sataa laariin. Ei siitä riitä yhteiskunnan tarpeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia meille keskustalaisille maanviljelijöille on että maataloustukiaisia korotetaan ja reilusti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurattaa tällä palstalla nämä puudelityöntekijät jotka yrittävät ruikuttaa työnantajien nimissä että palkkoja ei saa nostaa että talouskasvu ei vaarannut,:) Ei hyvää päivää..Miten ihminen alentuu tuollaiseen.

Talouskasvusta saatu hyöty valuu kuten aina työnantajille ja omistajille eikä duunareille jääkäteen mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät herrat (työnantajat) mitään maksaisi, itelleen vaan kaikki. Pitää köyhienkin maksaa laskunsa ja saada ruokaakin. Saisi hävetä nuo porvarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just joo,,palkkaahan Suomessa ei saa korottaa kuin herroille!
Herrat rellesstää ja on rellestäneet aina ylisuurilla palkoillaan ja naureskelevat palkansaajille kun ovat vailla pennosia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkoja ei tule missään tapauksessa korottaa. Mielestäni niitä on syytä alentaa. Näin tulisi yritysten johdolle enemmän palkkioita. Se motivoi heitä entistä enemmän yrittämään ja tuo mm. lisää työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

työntekijät yrittää herrojen taskuille hävetkää,kyllä herrat on boonuksensa ansainnut,eikö palkansaajille mikään riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaisivat myös kokoomus ja kepu ettei herroillekkaan osinkoja jaettais. Eikä omia palkkoja nostettais.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee mieleen 60-luku, kun isäukko anto 5 markkaa tanssilavalle joukkoon ja sano että älä tuhlaa kaikkea, vaikka hyvin tiesi, ettei se riitä edes pääsylippuun. Mitäpäs sitä hyvää talouskasvua tärvelemään palkankorotuksilla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkankorotukset lisää verotuloja, ostovoimaa, työpaikkoja ja Suomi pääsee sivistysvaltioiden Saksan ja Ruotsin joukkoon. Valitettavasti Suomi vatuloi ja nousukausi jäi lyhyeksi ollut vasta noin puoli vuotta, kohta ohi, kun mm. Ruotsissa ja Saksassa se ollut koko tämän hallituksen ajan korkealla ja alkoi näkyä jo selvästi vähän ennen viime eduskuntavaaleja. Suomi putosi kyydistä kahdeksi vuodeksi ja otti velkaa lähes 30 miljardia jolla telakoiden ja Talvivaaran toiminta turvattiin!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahdeksan vuotta kituuttamista lähempänä totuutta. velka 2009 noin 75 miljardia eli se meni nappiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2009 valtionvelka noin 75 miljardia. Tällä hetkellä 105 miljardia. Noin 8 vuotta mennyt alakanttiin, nyt viimeinkin nousua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkankorotusta. Tällaisen tavallisen DI:n (minun) 2750 euron kk-palkka, bruttona on ihan riittävä. Nyt jo on haastavaa saada tuhlattua kaikki ennen seuraavaa tiliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika vähän tienaat koulutukseen nähden minulla noin 500e enemmän käteen enkä olen kouluja käynyt muuta kuin perus-ja ammattikoulu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
34
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
31
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image