Kotimaa

Paljon tehtäviä, mutta vähän rahaa

Pudasjärven poliisi siirtyi autokantaan 1948. Oulun liikkuvan poliisin miehet luovuttivat Dodge Standard-auton. Vastaanottamassa konstaapeli Eino Pitkänen (oik.). KUVA: Kuvat teoksesta Viimeinen kesä, Gummerus 1985
Kotimaa 22.5.2006 14:12
Airi Railo

pudasjärvi Suomen synkimmät väkivaltatilastot löytyvät tutkimuksen mukaan Pudasjärveltä. Paikallisen filosofian tohtorin Sinikka Wunschin kirjoittama historiateos Lain Nimessä kokoaa rikosten pesäpaikaksikin tituleeratun kunnan poliisivoimien taipaleen sadan vuoden ajalta. Pudasjärven poliisikunnan historia kuvaa palasen pudasjärveläistä elämää. Tehtävien runsaus ja määrärahojen niukkuus antavat todellisen kuvan sen ajan maalaispoliisin tehtävien hoidosta.

Maaseutupoliisin perustamista pohdittiin jo 1850-luvulla, mutta sanoista tekoihin päästiin vasta reilut 40 vuotta myöhemmin.

Pudasjärveä kuvattiin vaikeasti hoidettavaksi takamaaksi, rikollisten pesäpaikaksi. Nimismies Martti Moisala toimi Pudasjärvellä vt. nimismiehenä vuonna 1948. Elettiin sodan jälkeistä aikaa ja kaikesta oli pulaa.

"Tiet olivat surkeassa kunnossa, kuin kynnöspeltoja. Sillat kaipasivat korjausta missä sellaisia oli. Pudasjärven kohdalta Iijoen silta oli räjäytetty sodan aikana ja kulkemiseen käytettiin lossia, joka vaikeutti kulkemista", Moisala muistelee.

Pitäjässä oli liikkeellä monenlaista irtoväkeä, sodan kokeneita levottomia miehiä.

"Kortinpeluu oli yleistä eikä siinä paljoa mietitty kun savotalta saatu tilipussi tyhjeni korttipöydässä. Sota oli vielä lähellä ja oli totuttu elämään päivä kerrallaan", Moisala muistelee.

Pontikankeitto ja viinanmyynti rehottivat, juopuneita hoippui kylänraitilla.

Sodan jälkeen Pudasjärvellä oli suuria metsätyömaita. Savotoille hakeutui kulkumiehiä, etsintäkuulutettuja ja verojen kiertäjiä. Yksi poliisiauto oli saatu nimismiespiiriin ja valtiovalta oli antanut poliisien käyttöön polkupyöriä.

Konstaapeli Lauri Kynsilehto joutui hakemaan metsätyömaalta taposta etsintäkuulutetun miehen. Kulkuvälineenä oli polkupyörä ja matkaa taajamaan 60 kilometriä. Kynsilehto istutti miehen pyöräntangolle ja matka alkoi. Neuvotteluja käytiin matkan varrella ja Kynsilehto ehdotti, eikö voitaisi vaihtaa ajajaa. Ensin mies kieltäytyi, mutta suostui lopulta ja Kynsilehto istui vuorostaan pyöräntangolle.

Moisalan muistaa etsintäkuulutetun olleen ison korston kun taas Kynsilehto oli pienoinen mies. Telkien taakse mies saatiin ja passitettiin lääninvankilaan.

"Tämä on hyvä esimerkki tunnollisesta poliisista ja toiminnasta vaikeissakin olosuhteissa", Moisala tuumailee.

Historiikki kertoo, että poliisin tiloina oli 1920-luvulla rakennettu Putkala. Siellä oli kaksi selliä, keittiö ja toimistohuone.Saunaa ei sen sijaan ollut, ulkokäymäläkin oli yhteinen pidätettyjen kanssa.

Putkalassa asui vartiokonstaapeli ja siellä hoidettiin pidätettyjen kuulustelut, paljon myös poliisien yksityiskodeissakin.

Kynsilehto muistaa, että Hyrynsalmelta saatiin vanha arkistokaappi ja Olympia-merkkinen kirjoituskone.

Kaikki toimistovälineet kynistä papereihin ja lehtiöihin poliisimiehet joutuivat kustantamaan itse aina 1980-luvulle asti.

"Kirjekuoria ei tarvinnut ostaa vaan vanhat nimismiehen kuoret käännettiin ja käytettiin uudelleen", Kynsilehto muistelee.

Lähde: Sinikka Wunsch:
Lain nimessä
Rannikon Laatupaino Oy 2005

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Vielä 70-luvulla Helsingissä poliisilääkärin sihteeri käänteli kirjekuoria vuorolappujen jaon lomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
24
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image