Kotimaa

Pa­ko­lais­taus­tai­sen kan­san­edus­ta­jan puhe liikutti eduskunnassa

Eduskuntatalo. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.10.2015 0:28 | Päivitetty 14.10.2015 19:15
STT

Afganistanista aikoinaan perheensä kanssa Suomeen paenneen kansanedustaja Nasima Razmyarin (sd.) puhe kosketti hänen edustajakollegoitaan eduskunnassa, jossa käytiin tänään poikkeuksellinen ajankohtaiskeskustelu vihateoista ja rasismista Suomessa.

Razmyar muisteli puheessaan omia lapsuusvuosiaan ja ensimmäistä koulupäiväänsä Rovaniemellä, jossa luokkatoverit ottivat uuden oppilaan saman tien mukaan leikkeihinsä.

- Tuosta yksittäisestä hetkestä teki niin hienon se, että minut - kieltä puhumaton ja erilaiselta näyttävä - kohdattiin ihmisenä, Razmyar muisteli.

SDP:n tekemän keskustelualoitteen ensimmäisenä allekirjoittanut Razmyar oli keskustelun ensimmäinen puhuja.

Hänen puheenvuoroaan kiiteltiin eduskunnassa laajalti ja pidettiin jopa historiallisena, sillä ulkomaisia kriisejä paenneita kansanedustajia ei ole eduskunnassa juuri aiemmin ollut.

- Ensimmäistä kertaa eduskunnassa tuli tippa silmään, ex-puhemies Eero Heinäluoma (sd.) summasi.

"Riskiarviot päivitettävä"

Razmyar patisti puheessaan suojelupoliisia päivittämään poliittisia äärijärjestöjä koskevat riskiarvionsa viime kuukausien huolestuttavien tapahtumien jälkeen.

Samalla tulisi Razmyarin mielestä myös selvittää, millä tavalla lainsäädäntöä voidaan parantaa, että ääriliikkeiden väkivaltaisuutta voidaan ehkäistä ja estää.

Razmyarin puhetta seurannut parituntinen ajankohtaiskeskustelu pysytteli sopuisana. Sopuisaa tunnelmaa edesauttoi se, että eduskuntapuolueet ilmoittivat juuri ennen keskustelun alkua uudistaneensa sitoutumisensa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta.

Toki painotuserojakin löytyi. Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen vertasi maahanmuutosta käytyä keskustelua suomettuneisuuden ajan Neuvostoliitto-keskusteluun, jolloin vääräoppisten näkemysten esittäjä sai nopeasti yleisen tuomion osakseen.

Hänen puoluetoverinsa Juho Eerola muistutti, että väkivaltaan on syyllistytty poliittisen kentän molemmilla äärilaidoilla.

- Tuomitsen rasismin lisäksi kaikki poliittiseen toimintaan kohdistuvat väkivallanteot, tehtiin ne sitten oikealla tai vasemmalla nyrkillä, Eerola sanoi ja viittasi perussuomalaisten Helsingin-piiritoimistoa vastaan tehtyihin hyökkäyksiin.

Kohtaaminen avainasemassa

Useampikin kansanedustaja korosti avointen henkilökohtaisten kohtaamisten tärkeyttä ennakkoluulojen purkamisessa ja rasismin ehkäisyssä.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kertoi taksimatkastaan somalitaustaisen taksikuskin kyydissä, jonka päätteeksi kuski totesi hämmästyneenä, että "eivät kaikki perussuomalaiset olekaan rasisteja".

- Jos tahdomme oikeasti katkaista vihapuheiden ketjun, meidän on aidosti kuunneltava ja kohdattava toisemme, Touko Aalto (vihr.) sanoi ja otti esimerkiksi hänen ja Teuvo Hakkaraisen kohtaamiset viitasaarelaisella kuntosalilla.

Konkariedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) puolestaan muistutti siitä, että rasismi ja vihateot kumpuavat osaltaan myös taloudellisesta epätasa-arvosta.

- Sellainen yhteiskunta, jossa on luokkayhteiskunnan piirteitä ja suurta eriarvoisuutta, voi antaa pohjaa vihailmiöille, Kääriäinen pohdiskeli.

- Viha ja sen sukuiset ajattelutavat eivät kovin hyvin sikiä sellaisessa yhteiskunnassa, jossa jokainen tuntee olevansa tasa-arvoinen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos on kriittinen ja keskustelee esim. maahanmuuttajista, niin on heti rasisti. Missä vaiheessa demokratia ja mielipiteen vapaus katosi tältä alueelta? Minä oikeasti olen huolissani ja kriittinen, mutta koskaan en ole rasistinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisten täytyy ymmärtää, että jokainen on vastuussa siitä mitä suustaan ulos päästää. Raamatun kultainen käsky "minkä tahdot itselle tehtävän, niin tee se toiselle", tai jotain sinne päin, on hyvä sääntö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnalla ois kyllä tärkeämpiäkin asioita mietittävänä kuten esim. miten noustaan tästä suosta jossa ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri on toimintapa eikä sellaisen vastustaminen voi olla kiellettyä. Kiihkoilua on sellainen että kaikenlainen kulttuurin arvostelu olisi kiellettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän yrität sanoa? Kulttuuri on todella laaja käsite. Mitä kulttuuria haluat vastustaa? Ruokakulttuuria, juomakulttuuria, viljelykulttuuria, liikennekulttuuria, kalastuskulttuuria, metsästyskulttuuria, marjanpoimintakulttuuria, vihakulttuuria...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Lähetä kuva, mikä pitää sinut sinut lämpimänä talven kylmässä - osallistu kilpailuun
15:48
Bachin kantaatin mottona on, että älä tuomitse liian ankarasti – Vanhan musiikin festivaalilla Oulussa voi tehdä syyllisyyden kokemisen ja siitä vapautumisen matkan Tilaajille
15:22
Kesätyöhaku alkaa Kempeleessä – vaihtoehtoina kunnan työt, kesätyöseteli sekä kesäyrittäjyys
15:16
Punaista päin kävelleet jalankulkijat jäivät auton alle Rovaniemellä
15:13
Traktori suistui katolleen ojaan Kiiminkijoentiellä Oulussa
15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
15:05
Suomalaisen Sonja Laukkasen tutkimusmatka tyssäsi koronaviruksen sulkemassa Kiinassa – hostellin koirakin puri niin, että oli mentävä tarkistettavaksi sairaalaan Tilaajille
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
30
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image