Kotimaa

Pa­ko­lais­taus­tai­sen kan­san­edus­ta­jan puhe liikutti eduskunnassa

Eduskuntatalo. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.10.2015 0:28 | Päivitetty 14.10.2015 19:15
STT

Afganistanista aikoinaan perheensä kanssa Suomeen paenneen kansanedustaja Nasima Razmyarin (sd.) puhe kosketti hänen edustajakollegoitaan eduskunnassa, jossa käytiin tänään poikkeuksellinen ajankohtaiskeskustelu vihateoista ja rasismista Suomessa.

Razmyar muisteli puheessaan omia lapsuusvuosiaan ja ensimmäistä koulupäiväänsä Rovaniemellä, jossa luokkatoverit ottivat uuden oppilaan saman tien mukaan leikkeihinsä.

- Tuosta yksittäisestä hetkestä teki niin hienon se, että minut - kieltä puhumaton ja erilaiselta näyttävä - kohdattiin ihmisenä, Razmyar muisteli.

SDP:n tekemän keskustelualoitteen ensimmäisenä allekirjoittanut Razmyar oli keskustelun ensimmäinen puhuja.

Hänen puheenvuoroaan kiiteltiin eduskunnassa laajalti ja pidettiin jopa historiallisena, sillä ulkomaisia kriisejä paenneita kansanedustajia ei ole eduskunnassa juuri aiemmin ollut.

- Ensimmäistä kertaa eduskunnassa tuli tippa silmään, ex-puhemies Eero Heinäluoma (sd.) summasi.

"Riskiarviot päivitettävä"

Razmyar patisti puheessaan suojelupoliisia päivittämään poliittisia äärijärjestöjä koskevat riskiarvionsa viime kuukausien huolestuttavien tapahtumien jälkeen.

Samalla tulisi Razmyarin mielestä myös selvittää, millä tavalla lainsäädäntöä voidaan parantaa, että ääriliikkeiden väkivaltaisuutta voidaan ehkäistä ja estää.

Razmyarin puhetta seurannut parituntinen ajankohtaiskeskustelu pysytteli sopuisana. Sopuisaa tunnelmaa edesauttoi se, että eduskuntapuolueet ilmoittivat juuri ennen keskustelun alkua uudistaneensa sitoutumisensa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta.

Toki painotuserojakin löytyi. Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen vertasi maahanmuutosta käytyä keskustelua suomettuneisuuden ajan Neuvostoliitto-keskusteluun, jolloin vääräoppisten näkemysten esittäjä sai nopeasti yleisen tuomion osakseen.

Hänen puoluetoverinsa Juho Eerola muistutti, että väkivaltaan on syyllistytty poliittisen kentän molemmilla äärilaidoilla.

- Tuomitsen rasismin lisäksi kaikki poliittiseen toimintaan kohdistuvat väkivallanteot, tehtiin ne sitten oikealla tai vasemmalla nyrkillä, Eerola sanoi ja viittasi perussuomalaisten Helsingin-piiritoimistoa vastaan tehtyihin hyökkäyksiin.

Kohtaaminen avainasemassa

Useampikin kansanedustaja korosti avointen henkilökohtaisten kohtaamisten tärkeyttä ennakkoluulojen purkamisessa ja rasismin ehkäisyssä.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kertoi taksimatkastaan somalitaustaisen taksikuskin kyydissä, jonka päätteeksi kuski totesi hämmästyneenä, että "eivät kaikki perussuomalaiset olekaan rasisteja".

- Jos tahdomme oikeasti katkaista vihapuheiden ketjun, meidän on aidosti kuunneltava ja kohdattava toisemme, Touko Aalto (vihr.) sanoi ja otti esimerkiksi hänen ja Teuvo Hakkaraisen kohtaamiset viitasaarelaisella kuntosalilla.

Konkariedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) puolestaan muistutti siitä, että rasismi ja vihateot kumpuavat osaltaan myös taloudellisesta epätasa-arvosta.

- Sellainen yhteiskunta, jossa on luokkayhteiskunnan piirteitä ja suurta eriarvoisuutta, voi antaa pohjaa vihailmiöille, Kääriäinen pohdiskeli.

- Viha ja sen sukuiset ajattelutavat eivät kovin hyvin sikiä sellaisessa yhteiskunnassa, jossa jokainen tuntee olevansa tasa-arvoinen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos on kriittinen ja keskustelee esim. maahanmuuttajista, niin on heti rasisti. Missä vaiheessa demokratia ja mielipiteen vapaus katosi tältä alueelta? Minä oikeasti olen huolissani ja kriittinen, mutta koskaan en ole rasistinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisten täytyy ymmärtää, että jokainen on vastuussa siitä mitä suustaan ulos päästää. Raamatun kultainen käsky "minkä tahdot itselle tehtävän, niin tee se toiselle", tai jotain sinne päin, on hyvä sääntö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnalla ois kyllä tärkeämpiäkin asioita mietittävänä kuten esim. miten noustaan tästä suosta jossa ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri on toimintapa eikä sellaisen vastustaminen voi olla kiellettyä. Kiihkoilua on sellainen että kaikenlainen kulttuurin arvostelu olisi kiellettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän yrität sanoa? Kulttuuri on todella laaja käsite. Mitä kulttuuria haluat vastustaa? Ruokakulttuuria, juomakulttuuria, viljelykulttuuria, liikennekulttuuria, kalastuskulttuuria, metsästyskulttuuria, marjanpoimintakulttuuria, vihakulttuuria...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:46
Herola piti kovinta hiihtovauhtia ja nousi kuudenneksi
20:46
Niskanen ei löytänyt parasta iskua yhdistelmäkilpailuun
20:45
Jenna Laukkanen ui EM-Skotlannissa toistamiseen pronssia – "Kauheaa sanoa, mutta tämä alkaa tuntua vähän rutiinilta"
20:36
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
20:00
Toppilan satamassa riitti työtä ja porinaa sotien jälkeen – satamapoliisilla piti kiirettä, kun satamajätkät riehaantuivat tappelemaan juovuspäissään Tilaajille
19:00
Vuosia sitten Haukiputaalla ihmeteltiin puhki kuluvia veneenpohjia, syyksi selvisi mustaliuskeen aiheuttama hapan vesi Tilaajille
18:39
Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein laitteisiin – Pohjois-Suomessa Huaweille ulkoistettu verkon operointia
91
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
64
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle
50
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
42
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
35
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
34
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
23
Kaikki Rinteen kaatuneen hallituksen puolueet valmiita jatkamaan vanhan hallitusohjelman pohjalta –  "Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image