Kotimaa

Pak­kaus­jät­teen kier­rä­tyk­ses­sä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Vertailun voittaneen Forssan lukuja saattaa hieman kaunistaa Jokioisista ja muualtakin naapurikunnista esimerkiksi kauppareissulla kaupunkiin tuotava pakkausjäte. Jokioislainen Sirkka Ylander sanoo kierrätyksen olevan nykyisin helppoa. Lajittelua oli harjoittelemassa myös Ylanderin lapsenlapsi Peetu Salo. KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 21.7.2019 14:22
Jami Jokinen

Ekopisteiden suuret erot johtuvat kerrostalo-asumisesta ja kierrätysinnostuksesta, mutta kuntien jätehuoltostrategioilla ja viestinnälläkin on osansa. Polttoon päätyvään kuntien jätevirtaan vuotaa myös paljon raaka-ainekelpoista muovia.

Pakkausjätteen kierrätyksessä näyttää olevan huimia eroja eri kunnissa. Tusinan kaupungin vertailussa aktiivisimman ja laiskimman välinen ero on lähes nelinkertainen.

Pyysimme Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:ltä pakkausjätteen keräyslukuja 12:sta Lännen Median lehden kotikaupungista.

Kärkipaikkaa pitää Forssa, jossa pakkausjätettä kertyy vuodessa 17 kiloa asukasta kohden. Määrä on ylivoimainen, sillä kakkoseksi tulleessa Hämeenlinnassa päästään 12,5 kiloon.

Perää pitävät Tampere (5,4) ja Turku (4,6 kiloa asukasta kohden). Ero kärkikuntiin on siis erittäin suuri.

Keskiarvo vertailumme kaupungeissa on runsaat kahdeksan kiloa asukasta kohden.

Osa selittyy kuntarajoilla ja kerrostaloilla

Rinki on kaupan ja teollisuuden palveluyhtiö, joka toteuttaa pakkauksiin liittyvää tuottajavastuuta käytännössä.

Pääasiassa kauppojen pihoille sijoitettujen ekopisteiden verkoston pitäisi olla tasainen eri puolilla maata. Siksi kaupunkien väliset erot eivät selity ainakaan keräysverkostolla.

Tilasto ei toisaalta kerro koko totuutta.

Forssasta vastaavassa Loimi-Hämeen Jätehuollossa voittajalukema aiheuttaa hiukan hämmennystä. Osa kierrätyskiloista saattaakin tiedottaja Tiina Metsäpuron mukaan olla vertailussamme vähän väärässä lokerossa.

– Forssassa käydään paljon kaupoilla naapurikunnista, ja samalla saatetaan jättää pakkausjätteet keräyspisteeseen.

Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori huomauttaa, että useimmissa kunnissa isoilla kiinteistöillä on oltava erilliset keräysastiat esimerkiksi kartongille ja lasille. Näiden jäte ei ole mukana Ringin keräyspisteitä koskevissa vertailuluvuissa.

Varsinkin suurissa kaupungeissa isojen kerrostalojen osuus asutuksesta on suuri, mikä selittänee niiden huonoa menestystä vertailussa.

– Pienemmissä kunnissa käytetään enemmän Ringin ekopisteitä. Ihmisten kierrätysinnostuksessakin on eroja, mutta katson, että tämä on suurin selitys.

Lukujen alle kätkeytyy silti muutakin. Edes isoissa kaupungeissa varsinkaan muovin kiinteistökohtainen erilliskeräys ei ole mikään sääntö.

Erityisesti muovin osuudessa isoja eroja

Kuntien jäteratkaisuilla ja niihin liittyvillä määräyksillä saattaakin olla oleellinen rooli hyötyjätteen keräysluvuissa.

Tuottajavastuun alainen pakkausjäte ei oikeastaan kuulu kunnalliseen jätehuoltoon. Asukkaiden kierrätysinnon lisäksi jätehuoltomääräykset kuitenkin vaikuttavat siihen, paljonko kierrätyskelpoista hyötyjätettä päätyy sekaroskikseen.

Kerättyjen kilojen lisäksi kuntien välillä isoja eroja on eri pakkausjakeiden (kartonki, lasi, metalli ja muovi) osuudessa

Erityisen silmiinpistävää on esimerkiksi se, että Vaasassa pakkausmuovin osuus kerätystä jätteestä on vain seitsemän, Kokkolassa kymmenen ja Seinäjoella 14 prosenttia. Näin on siitä huollimatta, ettei määräyksiä muovin kiinteistökohtaiseen erilliskeräykseen ole.

Muissa kunnissa lukema on enimmäkseen parinkymmenen prosentin luokkaa ja Tampereella jopa lähes 30 prosenttia.

Pyysimme alueiden jätehuoltoa linjaavista Vaasan seudun jätelautakunnasta ja Pohjanmaan jätelautakunnasta näkemyksiä alhaisiin muovinkeräysosuuksiin, mutta lomien vuoksi kommentteja ei saatu.

Kunnissa määräyksiä laidasta laitaan

Juuri muovipakkausten merkitys on suuri, kun Suomi yrittää saada kiinni yhä tiukkenevia EU:n kierrätysvelvoitteita.

– Biojätteen jälkeen muovissa on eniten parantamisen varaa, Tammivuori toteaa.

Suhtautuminen muovipakkauksiin on silti kuntien jätehuoltomääräyksissä yllättävän erilainen. Selvä vähemmistö velvoittaa asuinkiinteistöjä muovin erilliskeräykseen.

Hämeenlinnaa tai Forssaa koskevissa jätehuoltomääräyksissä velvoitetta ei ole, ei myöskään Tampereella, Vaasassa, Oulussa, Raumalla tai Rovaniemellä.

Esimerkiksi Kajaanissa sen sijaan määrätään muovin erilliskeräykseen jo neljän, Porissa kymmenen ja Turussa kahdenkymmenen asunnon kiinteistöt. Seinäjoella velvoite on harkinnassa.

Energiajätteen keräys väistyy - paitsi Kokkolassa

Kiinteistökohtaisen muovinkeräysvelvoitteen lisäksi joillakin kunnallisilla jäteyhtiöillä on lisäksi omia muovipakkausten keräyspisteitä.

Tammivuori vakuuttaa, että muovipakkausten erilliskeräykseen heitetyt jätteet päätyvät näissäkin tapauksissa tuottajayhteisölle. Sieltä kaikki raaka-aineeksi kelpaava myös kiertää muoviteollisuudelle.

Energiajätteen keräyksen kohdalla on toisin: näihin astioihin heitetyt muovipakkaukset poltetaan.

Valtakunnallisesti energiajätteen erilliskeräys on hiipunut erityisesti siksi, että muovi halutaan mieluummin kiertämään raaka-aineena.

– Niissä kunnissa, joissa energiajätettä edelleen kerätään, tämä näkyy meidän keräyspisteillämme, Tammivuori kertoo ja viittaa vähäisempään pakkausmuovin kertymään.

Vertailukunnissamme energiajätteen erilliskeräystä ei kuluttajille enää olekaan muualla kuin Kokkolassa, jossa se aloitettiin viime vuonna.

Alueen jätehuollosta vastaa kuntayhtiö Ekorosk Oy, joka valmistaa energiajätteestä polttoainetta alueelliselle rinnakkaispolttolaitokselle.

Muovi on harmillisen hyvää polttoainetta

Monilla kunnilla onkin jätehuolto- tai energiayhtiöidensä kautta suora yhteys jätteenpolttoon.

Esimerkiksi Seinäjoki ja Vaasa ovat osakkaina jätevoimalassa, joka tuottaa kolmanneksen Vaasan kaukolämmöstä. Oulun kaupunki on niin ikään alueellisen jätevoimalan omistajia, samoin Tampere.

Tällä hetkellä ulkomaille saakka jätteitä laivaava Lounais-Suomen Jätehuolto valmistelee omaa, suurta jätevoimalaa Saloon.

Muovi on tehokasta polttoainetta rahanarvoiseen sähkön- ja lämmöntuotantoon. Siksi toisinaan on epäilty, että jotkin kunnat hyötyisivät tuottajavastuun alaisen muovin riittävästä "vuotamisesta" polttolaitoksiin.

Vaikka niin sanotussa jätehierarkiassa materiaalikierrätys ajaa energiakäytön yli, ei muovipakkausten kulkeutumista jätevoimaloihin olekaan kaikissa kunnissa ainakaan määräysten tasolla yritetty kovin aktiivisesti estää.

Muovinkeräys on yhä tuore asia

Kaikkien kuntien määräykset eivät ehkä ole päässeet vielä ajan hermolle. Tammivuori muistuttaa, että muovinkierrätys on vielä tuore asia.

– Siitä alettiin puhua vasta vuonna 2016, kun kartongin ja metallinkeräys on ollut esillä jo 90-luvulta asti.

Tammivuori arvelee, että muovin kiinteistökohtainen keräys yleistyy, kun kunnat uusivat jätehuoltomääräyksiään.

Osa eroista voi selittyä myös kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden viestinnällä, joka tosin noudattanee yhtiöiden strategiaa. Ainakin Forssan suunnalla uskotaan vakaasti kuluttajaneuvontaan.

– Teemme aktiivisesti töitä kentällä ja kyselyjä tulee puhelimitse paljon. Korostamme kuluttajien neuvonnassa ehdottomasti pakkausjätteen viemistä Ringin pisteisiin, Tiina Metsäpuro sanoo.

– Kierrätyksen korostaminen on meille ihan ykkösasia.

Pakkausten keräysmäärät

Ringin keräyspisteisiin tuodut kartonki, lasi, metalli ja muovipakkaukset asukasta kohden Lännen Median lehtien alueella vuonna 2018. Suluissa muovipakkausten osuus.

Porin ja Rauman lukuja ei ole saatavilla erikseen. Niiden sijaan on käytetty koko Satakunnan lukemia.

Forssa

17 kg (20%)

Hämeenlinna

12,5 kg (21%)

Seinäjoki

11,5 kg (14%)

Kajaani

10,1 kg (15%)

Satakunta

9,4 kg (23%)

Rovaniemi

8,2 kg (21%)

Oulu

7,3 kg (20%)

Vaasa

6,8 kg (7%)

Kokkola

6,0 kg (10%)

Tampere

5,4 kg (28%)

Turku

4,6 kg (20%)

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Tulee muovia kierrätettyä. Kaupan vieressä on säiliöt. Taloyhtiöllä on pahvi keräys ja komposti. Paperinkeräys on myös autokatoksen päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin asiassa Oulu on vielä melkoinen takapajula. Jätteen vastaanottomaksut ovat kyllä huippuluokkaa, mutta lajitellun jätteen vastaanotto on vielä lasten kengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tommoset rahastusringit pois välistä säätämästä ja kyykyttämästä, niin alkaa keräys- ja kierrätystoiminnat vetää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas se alkaa tämä vollotus muovin heikosta kierrättämisestä ? Oulun kokoisessa kaupungissa kourallinen kierrätyspaikkoja tai onko sitäkään.

Hankkikaa ensin näitä kierrätyspisteitä ja huutakaa vasta sitten... Miten tämä voi olla näin vaikeata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovin polttaminen on typerintä mitä olla voi ja erittäin epäekologista. Muovin kierrättämällä saadaan uutta muovia ja sen valmistukseen käytettyä öljyä ei tarvitse pumpata maaperästä niin paljoa. Lisäksi muovin valmistukseen tarvittavaa öljyä ei tarvitse kuljettaa Suomeen sitä määrää kuin nyt jos muovi kiertää eikä sitä polteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekalaisesta muovista ei saa aikaiseksi mitään järkevää. Sitrn se on järkevintä energiatalouden optimoimiseksi polttaa. Tarvii siten pumpata vähemmä öljyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä Jouko ei haluakaan mitään järkevää, vaan heikkolaatuinen krääsä kelpaa kunhan on tehty kierrätysmateraalista. Sellaista on ideologia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Kun muovi poltetaan oikeassa polttolaitoksessa, sen energia saadaan hyvin tehokkaasti käyttöön. Typerintä on pistää muovit kierrätysastiaan josta ne kuskataan kiinaan saastuttamaan jokia ja valtameriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ajatellaan asumiskustannusten kannalta, on muovi parempi kierrättää. Nimittäin oma jäteastia täyttyy pakkausmuovilla melko nopeasti ja vaatii tyhjennyksen tiheämmin. Taloyhtiöissä säästöä tulee vuoden aikana paljon, jos jokainen asukas kierrättää pakkausmuovin. Kolikon toinen puoli on muovin kuljetus keräyspisteelle. Tietysti autollahan suomalainen pussukkansa sinne vie. Eipä siinä mitään, jos ne vie kauppareissun yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri mietin että alkais muovin keräämään erikseen kun semmonenkin kori taloyhtiöstä löytyy. Selvittely kuitenkin kertoi että liian vaivalloista. Joka toinen muovi ei kelpaa. Mietitään uudestaan sitten kun kaikki muovi kelpaa samaan koriin. Enkä kyllä harkitsekaan roskien pesemistä, eli eipä tarvi paljo lajitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kierrätän kaiken paitsi Tallinnasta tuodut pantittomat juomatölkit rutistan ja laitan polttokelpoiseen jätteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paha juttu, hyi! Metalliset juomatölkit haittaavat jätteenpolttolaitoksen prosessia sekä liukuhihnojen ym laitteiston toimintaa ja lisäävät niiden huoltokustannuksia. Metalliset pantittomat juomatölkit kuuluvat metallinkeräykseen. Energiaksi jätettä polttavien laitosten haittojen minimoisiseksi kannattaisi myös pantittomista tölkeistä maksaa muutaman sentin panttimaksu. Ehdotan, että panttiautomaattiyhtiöt ja energialaitokset ryhtyvät tässä toimintaan: molemmat hyhötyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purkinpalautusautomaatitkin lajittelevat toiseen säkkiin pantittomat purkit, nekin rutistavat purkit pikkupaketeksi. Eihän niistä tietysti panttia saa, mutta eipä roskaa ympäristöä eikä jätteenpolttolaitoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun laitan pakkausmuovinen sekajätteeseen. Voin olla varman, että se menee Oulussa polttolaitokseen. Jos laittaisin pakkausmuovin kierrätykseen,se voi hyvinkin päätyä esim. Aasiassa mereen. Muovin "kierrätyksestä" on tehty myös bisnes,jota ei oikeastaan valvo kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä pitää oman sotkuisen taloutensa ja Maapallon sotkemista joittenkin kehua vielä näissä kommenteissakin. Minä lajittelen ja kierrätän kaikki jätteeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovipaita, - kypärä ja - aurinkolasit kyllä, mutta lapsi on poistettava ensin pakkauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

6:58
Kiinan koronaviruskuolemien määrä kiipesi yli sadan, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4 000:een
6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

188 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image