Kotimaa

Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lap­sen­sur­mas­ta"

Kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan Down-vauvoja abortoidaan vuosittain satoja, ja osa on myöhäisiä keskeytyksiä. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 19.5.2019 17:14
Sari Rautanen

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mielestä abortti ei ole oikein edes silloin, kun raskaus on alkanut raiskauksen seurauksena.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) otti sunnuntaina Vaasassa voimakkaasti kantaa myöhäisiä raskaudenkeskeytyksiä eli 22 raskausviikolla tai sen jälkeen tehtäviä raskaudenkeskeytyksiä vastaan. Medioille etukäteen lähettämässään puheessa Räsänen käytti sanaa lapsensurma, joka on rikoslaissa rangaistava teko.

Räsänen on aiemmin jättänyt kirjallisen kysymyksen siitä, mitä hallitus aikoo tehdä elinkelpoisuuden rajan saavuttaneiden sikiöiden suojelemiseksi.

Millaista palautetta asiasta on tullut, kansanedustaja Päivi Räsänen?

– Itse asiassa aika vähän mitään. Luulen, että tämä on niin arka aihe, ettei tästä uskalleta keskustella. Yhteydenottoja on tullut kätilöiltä ja muilta terveydenhuollon työntekijöiltä, jotka ovat itse mukana keskeytyksissä. Heille tilanteet, joissa itkevä ja hengittävä lapsi abortoidaan, ovat saattaneet olla niin traumatisoivia, että he ovat joutuneet luopumaan urastaan.

Laki kieltää jo nyt abortin raskausviikon 20 jälkeen, paitsi jos sikiöllä on vaikea sairaus tai vamma, tai raskaana olevan henki on vaarassa. Eikö tämä riitä?

– Ongelma on, että myöhäisiä raskaudenkeskeytyksiä ei käytetä vain silloin, kun on kyse niin vakavasta sairaudesta, että lapsi menehtyisi siihen. Itse asiassa tällaisia tapauksia on vain kymmenkunta vuodessa. Down-vauvoja abortoidaan vuosittain satoja, ja osa on myöhäisiä keskeytyksiä.

– Mielestäni sellaistenkin ihmisten, jotka sinänsä hyväksyvät abortin, tulisi avata silmänsä ja nähdä, mistä tässä on kysymys. Jos saman ikäisiä lapsia hoidetaan keskoshoidossa, vaikkapa Downin syndrooma ei voi olla syy siihen, että toiset lapset jätetään kuolemaan.

Kirjoituksessa kerrotte, että vaihtoehtona sikiön abortoimiselle elävänä on sikiön kuolettaminen ennen abortoimista. Ei kai ole väliä, abortoidaanko sikiö kuolleena vai elävänä?

– Raa'asti sanottuna näinhän se on, mutta ehkä toimenpiteellä halutaan ehkäistä tilanteita, jotka ovat traumaattisia sekä vanhemmille että henkilökunnalle. Tämä sinänsä kertoo siitä, kuinka raa'asta tilanteesta on kyse, kun sydämeen ruiskutetaan myrkkyä sen pysäyttämiseksi.

Onko toimenpide kuinka yleisessä käytössä?

– En tiedä. Tällainen mahdollisuus on olemassa.

Yhdysvalloissa moni osavaltio on tiukentanut viime aikoina aborttilakejaan. Mitä mieltä olette tästä?

– Olen ilahtunut ja toiveikas.

Alabaman osavaltio sääti kuluneella viikolla lain, jonka mukaan raskautta ei saa keskeyttää edes silloin, kun se on alkanut raiskauksen seurauksena. Miltä tämä kuulostaa?

– Tässä on varmasti johdonmukaisesti lähdetty siitä, että ihmisen elämä alkaa hedelmöittymisestä. Itseäni ärsyttää, että puhutaan äärimmäisistä tilanteista, kuten raiskauksista ja insestistä, vaikka valtaosa aborteista tehdään sosiaalisin perustein. Raiskauksen seurauksena tehdään vuosittain vain muutama abortti.

Missä tilanteissa omasta mielestänne raskaudenkeskeytys on oikein?

– Jos äidin henki on vaarassa, voisin hyväksyä abortin itseni kohdalla tai lääkärinä.

Suomessa asiantuntijat esittivät toukokuun alussa, että aborttilainsäädäntöä höllennettäisiin muun muassa niin, ettei keskeytykseen tarvitse enää perusteluja. Mitä ajatuksia tämä herättää?

– Mielestäni tulisi edetä toiseen suuntaan. Tälläkin hetkellä lainsäädäntö on liberaali. Keskeytyksen saa, jos raskaus on huomattava rasitus äidille, ja jokainen nainen tietää, että ainahan se on huomattava rasitus. Olen itse synnyttänyt viisi lasta, ja kyllä jokainen on ollut huomattava rasitus.

Mihin arvioitte, että aborttilakien tiukentaminen johtaisi? Lisääntyisivätkö laittomat keskeytykset tai aborttiturismi?

– On mahdollista, että jonkinlaista aborttimatkailua tapahtuisi. En usko että siinä määrin kuin pelotellaan. Toki laittomat abortit ovat vielä ongelmallisempia kuin lailliset.

– Tilanne on nyt toinen kuin 50 vuotta sitten. Yksin synnyttänyttä naista ei paheksuta eikä raskautta joudu piilottelemaan. Nyky-yhteiskunnassa on äideille hyvät tukiverkostot. Meillä on myös hyvät väylät lapsen antamiseksi adoptoitavaksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Syntyvyys pitäisi saada nousuun.keinot on Ilmaiset ehkäisyt ja abortti kiellettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi harvoja suomalaisia poliitikkoja jotka uskaltavat rohkeasti pitaa kiinni siita mihin oikeasti uskovat! Suurin osa poliitikkoja ja kansalaisia ovat kuin akanoita tuulessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlaa miltä näyttää 22 raskausviikon ikäinen lapsi. Ihan hirveä olisi eliminoida hänet vaikka ylimääräisen down-kromosomin vuoksi. Minä 46v isä ainakin järkytyin kuvista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näe metsä puilta...
Niin kauan kun maailmassa laitetaan ties kuinka monta sataa miljardia aseisiin, niin liika herkkähipiäisyys aborttiasiassakin on naiiviutta.
En mitenkään puolustele aborttiakaan, parempi mitä vähempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihme, että on entinen kaikessa siinä mitä tekee ja sanoo. Räsänen saa rauhassa siirtyä Soinin kanssa samaan unoholaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivi Räsänen puhui haastattelussa vain myöhäisistä aborteista, joissa syntynyt keskonen voi hengittää ja itkeä. Hän ei puhunut raiskauksesta alkunsa
saaneiden abortoimisesta, joita on varmaan vähän.
Joku kirjoitti historian tuulahduksesta. Muinaisessa Kreikassa perheenisä sai päättää, kasvatetaanko syntynyt vauva vai jätetäänkö heitteille.
Tuntuuko tämä oikealta? Kristityt eivät hyväksyneet tätä silloinkaan.
Näin meillä tehdään sairaaloissa, joissa toisia keskosia elvytetään kaikin keinoin, mutta toiset jätetään äidin päätöksellä kuolemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on tullut raskaaksi esim. raiskauksen seurauksena, niin eikö se tule tietoon raiskatulle paljon ennen 20. raskausviikkoa? Jolloin abortti on sallittua, eikö vain? Eihän ole pakko odottaa yli 20 viikon kun abortin tekee, ja sehän on jo kiellettyä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa kommenteista aivan järkyttäviä. Ei uskoisi että ihmisyys on porukalla näin hukassa. Abortti on aina murha. Siinä tapetaan ihminen joka kerta.
Hyvä Päivi. Tämän asian kanssa voit mennä puhtaalla omallatunnolla Herran eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tälle naiselle annetaan näin paljon uutisarvoa, hänhän luopunut esim puheenjohtajuudesta ja menneen talven lumia.
Hän on tekopyhä ja ei kuitenkaan toimi kuten opettaa. Selitys: hän kuuluu järjestelmään missä naisen arvo miten monta lasta tekee, on hiljaa ja puurtaa kotona palvellen arvolleen sopivaa aviomiestä. Hän on jäänyt asumaan 1800 luvulle arvoinensa mutta hymisee naisten vastaista mantraa, miksi hän ei elä kuin opettaa "nainen vaikenee seurakunnassa ja vastaa kun puhutetaan miehensä ja kirkonmiesten toimesta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletpa sinä varsin eksyksissä ja kateellinen naiselle, joka on todellinen ihmisarvojen puolustaja. Päivi ei tässäkään aja omaa etuaan, vaan avuttomien, puolustuskyvyttömien asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellisten ihmisarvojen puolustaja? Kaukana siitä. Päivi ajaa ihmisoikeuksia alas ihmisiltä vain koska heidän seksuaalinen suuntautuminen ei ole hänen mieleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivi Räsänen nostattaa kuohua. Hän pukee asiat sanoiksi toisin kuin nykyään yleisempi "poliittisesti korrekti" puhetapa. On virkistävää, kun osuu ja uppoaa itseeni. Tuleepahan mietityksi omia tekojaan. Ehkä vältetyksi tulevaisuudessa samat tyhmyyksien ja vääryyksien tekeminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Insestin ja raiskauksien myötä tulleet raskaudet täytyy saada keskeyttää, jos sitä halutaan. Entä epätoivotut raskaudet, ns.vahinkoraskaudet... täytyyhän tytön, naisen saada itse tuollainen asia päättää. Ja koulujen opintosuunnitelmaan pitäisi sisällyttää ehkäisyistä kertominen sekä myös se että abortti ei ole ehkäisy. Sillätavoin aborttien määrää saadaan alennettua. Kuten myös sukupuolitauteja. Tieto on se asia joka auttaa. Räsäsen mielipide muuttuisi varmasti jos joku yllämainittu asia sattuisi hänen läheiselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monen kohdalla se olisi ollut hyvä ratkaisu ja yhteiskunnalle jopa miljoonan säästö.
Sterilisaatio kaikiille yli kymmenvuotiaille ja kun pystyy todistamaan että pystyy elättämään niin se purettais,tämä mailman laajuiseksi vientituoteeksi ja kaikki ihmiskunnan ongelmat ois pois siis kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lapsille tai jopa aikuiseksi tulleille ole raskaampaa kuin kuulla ja kokea se, että olette väkisin maattuja tai olitte saanut olla tulematta, en minä teitä koskaan ole halunut saada.
En ihmettele yhtään, että miksi Suomen mielenterveydellä synkät perinteet ja loppua ei näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Tuota oikeutta voidaan rajoittaa vain äärimmäisissä tapauksissa. Kysymyksenasettelu on erikoinen siinä mielessä, että näitä erilaisia aiheen lähestymistapoja ei voi soveltaa joutumatta vielä suurempiin kysymyksiin. On lähdettävä siitä, mikä on nykyinen lainsäädäntö, mitä toivotaan tulevalta ja mikä on nykyinen tilanne todellisuudessa.Ihmiskunnan tila tai suomalaisten vähäinen syntyvyys ei varmaankaan ole päällimmäinen ajatus tulevan äidin mielessä. Hoitotieteiden ja lääketieteen parissa työskentelee lukuisia ihmisiä, joille koko kysymys on yhdentekevä - asenne on omiaan aiheuttamaan mielipahaa jälkeenpäin niille, jotka ovat olleet "toimenpiteessä":

Toisaalta olisi kyllä tunnistettava mistä koko keskustelu kertoo. Olisi luotava sellainen järjestelmä hoitotieteiden piiriin, joka takaisi jokaiselle alkaneelle elämälle tulevaisuudennäkymän, jossa ei oikeutta olemassaoloon aseteta kyseenalaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen pantiin kaikki kynnelle kykenevät paksuksi,se oli se oli,oppi että pannaan oma lahko enemmistöksi,ei jouduttu iltaan täysillä Härmässä,nyt on kaikkia rajoitteita ja ehkäisyä, ja aportteja,totta kai se uskovaisia ahdistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonlahkoissa naisen oikeus vältää raskaus ei liene aina toteudu, vaan seurakunta päätää siitä perheen puolesta , onko siinä ihmisoikeus vaje.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sentään jollakin vielä rohkeutta sanoa niin kuin asia on. Abortin puolestapuhujat muistavat aina puhua naisen oikeudesta kehoonsa. Sikiö, eli lapsi, on kuitenkin ihan oma yksilönsä jolla on oma kehonsa. Lapsen ja äidin verenkierrot esimerkiksi ovat erillisiä. Tässä on kyse erikoistapauksesta, jossa naisen kehon suojissa elää alkanutta elämäänsä toinen keho. Missä ovat lapsen oikeudet kehoonsa, jos aborttia pidetään naisen oikeutena?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

50
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
12
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
7
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
5
Kati Leinosen kuvissa hevosharrastajat eivät pyynnöstä hymyile: "Koen, että hymy on maski, joka peittää alleen jotain"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image