Kotimaa

Paine kaivoslain uu­dis­ta­mi­sek­si kasvaa – kaivosala toivoo maltillisia muutoksia, kan­sa­lais­aloit­teen al­le­kir­joit­ta­jien mukaan hienosäätö ei nyt riitä

Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg sanoo, että kaivannaisteollisuus on joutunut suurennuslasin alle. Hänen mielestään kolhiintunut maine on kuitenkin osin itse aiheutettu. KUVA: Jukka Lehojärvi
Kotimaa 22.8.2019 7:00
Riikka Sipilä

Kaivoslaki muuttuu osin jo kuluvan syksyn aikana. Ainakin julkista kuulemista koskevat lainkohdat on pakko päivittää nopealla aikataululla.

Hallitusohjelman kirjaus ja lähes 59 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite kasvattavat painetta kaivoslain pikaiselle uudistamiselle.

Ympäristönsuojelun tasoa pitäisi parantaa kaivosten toimintaedellytyksiä vaarantamatta ja samalla uudistuksen tavoitteena on paikallisen ymmärryksen lisääminen ja vaikutusmahdollisuuksien parantaminen.

– Kaivoslain uudistaminen ei ole vain yksi iso esitys vaan kokonaisuuteen liittyy useita, vaikuttavuudeltaan eri laajuisia esityksiä, toteaa kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on kesälomakauden jälkeen aloittanut kokonaisuuden haarukoinnin yhdessä ympäristöministeriön virkamiesten kanssa.

– Kaivoslakia pitää joka tapauksessa viilata tietyin osin jo ennen vuoden vaihdetta, kun laki julkisista kuulutuksista muuttuu. Lakia on pakko muuttaa ainakin niiltä osin mitä on säädetty kuulutusten julkipanon osalta.

Eduskunnassa kaivoslakiin liittyvää lainvalmistelua on perinteisesti tehty talousvaliokunnassa.

Heinäkuun puolivälissä eduskuntaan jätetyssä kansalaisaloitteessa puolestaan esitetään, että kaivoslain uudistaminen siirrettäisiin ympäristövaliokunnan tehtäväksi.

– Meillä on jokaisella valmistelussa oma tonttimme. Selvittely on esimerkiksi väistämättä valtiovarainministeriövetoista niiltä osin, kun lakiuudistukseen kytkeytyy verolainsäädännön muutoksia, Aaltonen muistuttaa.

Kaivannaisteollisuudelle epävarmuus on myrkkyä

Nykyinen kaivoslaki tuli voimaan heinäkuun alussa vuonna 2011. Sen voimassaoloaikana ei ole myönnetty ainuttakaan lupaa uusille toimiville kaivoksille, vaan voimassaolevat kaivosluvat perustuvat aiempaan kaivoslakiin vuodelta 1965.

Litiumia Keski-Pohjanmaalla louhiva Keliber on ensimmäinen kaivoshanke, jonka toimintaa uusi laki säätelee.

– TEM:n teettämän selvityksen mukaan lakiin ei tarvita kovinkaan suuria muutoksia, ja niin olisi syytä myös edetä. Rahoitusvaiheessa oleville kaivoshankkeille ennustettavuus on tärkeää, toimitusjohtaja Pertti Lamberg sanoo.

Uudistusten yhteydessä tarkastellaan muun muassa mahdollisuutta ottaa käyttöön erillinen kaivosvero, jotta valtio saisi maaperän kaivannaisista korvauksen.

Lamberg ei kannata verorasituksen lisäämistä. Kokonaislouhintaan kohdistuva vero olisi kaivoksen kannalta pahin vaihtoehto. Mahdollista uutta veroa pitäisi hänen mukaansa muutenkin tarkastella kokonaisvaltaisesti.

– Kaivostoiminta on väistämättä paikallista, joten olisi hyvä jos kaivosveron tuottoa pystyttäisiin myös ohjaamaan näille kaivospaikkakunnille, Lamberg esittää.

"Ympäristöasioissa ei saisi olla tekosyitä"

Kansalaisaloitteen allekirjoittajien mielestä kaivoslain hienosäätö ei nyt riitä. Kaivannaisteollisuuden julkikuva on ryvettynyt, viime vuosina ilmenneiden lukuisten kuprujen ja ympäristöhaittojen myötä.

– Alana meillä on tässä kohdin peiliin katsomisen paikka. Avoin tiedottaminen, suoraan ja nopeasti on avainasemassa luottamuksen rakentamisessa. Ymmärrän kritiikkiä, ympäristöasioissa ei saisi olla minkäänlaisia tekosyitä, sanoo myös Lamberg.

Suomessa ympäristöä turmelleita onnettomuuksia on yhdistänyt kiirehtiminen.

– Puhumme suurista, vuosikymmeniä kestävistä hankkeista. Etenkin junioriyhtiöihin kohdistuu aluksi paljon tulospaineita, jolloin myös riskit kasvavat ja virheiden määrä lisääntyy. Me Keliberissä panostamme vastuulliseen tekemiseen, Lamberg kertoo.

Kaivoslain muuttamisen yhtenä tavoitteena on esimerkiksi kehittää vakuutussääntelyä siten, että kaivosyhtiön vastuu ympäristöstä ei katkeaisi esimerkiksi konkurssiin.

"Ymmärrän kritiikkiä, ympäristöasioissa ei saisi olla minkäänlaisia tekosyitä."

Pertti Lamberg Keliberin toimitusjohtaja

Ehdotuksia lain uudistamiseksi

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että kunnille säädetään oikeus päättää kaavoituksella, onko kaivostoiminta mahdollista kunnan alueella.

Parannetaan kaivosluvan ja ympäristöluvan yhteensovittamista. Otetaan huomioon suunnitellun kaivoksen ympäristövaikutukset mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Siirretään kaivokset sähköveroluokkaan I ja poistetaan ne energiaveroleikkurin piiristä.

Selvitetään mahdollisuutta ottaa käyttöön erillinen kaivosvero, jotta maaperän kaivannaisista saadaan yhteiskunnalle kohtuullinen korvaus.

Selvitetään mahdollisuuksia verottaa kaivosoikeuksien myyntivoittoja Suomessa silloinkin, kun ne ovat ulkomaisten yhteisöjen omistuksessa.

Kehitetään vakuussääntelyä siten, että ympäristölliset vastuut hoidetaan kaikissa tilanteissa.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä verot pitäisi nostaa ja osa tuloksesta siirtää erilliselle kunnostustilille, josta sitten kun louhinta loppuu voidaan ympäristön
siivous ja ennallistaminen kustantaa. Yleensähän nämä pienet mainarit ajavat firmansa konkurssiin, jättävät palkat maksamatta ja
kunnostustyöt tekemättä. On kohtuutonta suomalaisten veronmaksajien maksaa heidän hyötyjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimitusjohtajan kädet ovat sidotut voiton tavoitteluun. Jos ympäristöasiat estävät sen, vaihtoehtona on läpi sormien katsominen tai ex-johtajuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kopioikaa Kongon kaivoslaki sellaisenaan, tulee halvaksi ja EU puoltaa takuuvarmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lainsäädäntö on kaivostoiminnan ja koko kaivannaisteollisuuden toimialalla säälittävän surkeaa siirtomaa tasoa, joka antaa kenelle tahansa rajoittamattomat poikeudet ryöstää kansallisomaisuuttamme miten vain eikä edes pakota vastuuseen valtavista ympäristörikoksistakaan.

Kuvitelkaa että esim. Venäjä ilmoittaisi maailmalle että meidän kultamme ja kaiken muunkin saa tulla kuka vain hakemaan pois.

No sehän olisi täysin mielipuolista jopa venäläisiltä - mutta juuri näin Suomi toimii edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaa mallia Kongon kaivoslaista, kannattaa lähettää delekaatio opintomatkalle Kongoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etenee , saadaan kuusamoonkin kaivos . Se tulee vaikka viherpiipertäjät kettinkien kanssa hommia tekisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret ulkomakset kaivajat vievät Suomen maaperästä ilmaiseksi sen mitä haluavat. Vain jätteet jälkeen jää, kun lähtevät kiitosten kera... 😉🤭👏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki kaivoslaissakin on viilaamista, mutta nämä 2011 vuonna hyväksytyn kaivoslain uusiksilaittajat ovat aivan liikaa tunnekuohujen vallassa. Järki on väitteistä kadonnut jo aikapäiviä sitten. Yhtään metallikaivosta ei ole vielä perustettu uuden lain voimassaolon aikana. Metsäteollisuus on tehnyt tässä maassa vahinkoja tuhansien Talvivaarojen edestä eikä kukaan ole oikeasti pillastu siitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin ympäristössä louhitaan kallioista mursketta yhteensä varmaan enemmän kuin Talvivaarassa. Ne louhokset eivät ole kenenkään ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tämäkin herätetty herra on teheny tähän asti?Suomen malmit on viety vaivihkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
11:56
Länsirannikolla tuuli tuivertaa iltapäivällä myrskylukemissa – ensimmäinen syysmyrsky laantuu sunnuntai-iltaan mennessä
11:42
Turkin MM-rallin päätöserikoiskoe tarjosi draamaa Esapekka Lapille – ajoi silti toiseksi, Citroenille kaksoisvoitto
11:05
Postin verkkosivut eivät toimi, asiakaspalvelussa ongelmia – myös sanomalehtien varhaisjakelussa viivästyksiä
67
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
20
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
17
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
17
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
17
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
16
"Tuskinpa noita asvaltteja täältä ruvetaan mihinkään pois rullaamaan" – Hanhikiven ydinvoimalatyömaa veti insinööriopiskelijat, kalastajan ja lapsena niemellä retkeilleen tutustumaan alueeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

82 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Syötkö päiväystuotteita?

Syön, koska ei ole varaa muuhunkaan. Dyykkauskin on nykyään aika mahdotonta, koska kauppiaat pitävät roskiksia lukkojen ... Lue lisää...
Nuuskamuikkusen veli...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image