Kotimaa

"Päätös oli aika helppo" – Suomen kan­sal­lis­museo palauttaa ensimmäistä kertaa ihmisten jäännöksiä ulkomaille

Kuva Coloradosta vuodelta 1891 Mesa Verde -pöytävuoren raunioasumuksista. Kuvan ottanut ruotsalainen geologi Nordenskiöld. Kuvaa on rajattu. Kansallismuseon Mesa Verde -kokoelma . KUVA: Gustav Erik Adolf Nordenskiöld, Yleisetnografinen kuvakokoelma,
Kotimaa 9.10.2019 8:16
Satu Niskanen

Suomen kansallismuseo luovuttaa Mesa Verde -kokoelmastaan intiaanien luita Yhdysvaltoihin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kansallismuseo palauttaa ihmisten jäännöksiä ulkomaille. Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila kertoo, että hänen tietojensa mukaan mikään muukaan suomalainen museo ei ole tehnyt vastaavia luovutuksia.

Luovutuspäätöksestä uutisoitiin viime viikolla. Kyseessä olevat luut ja muumiot ovat peräisin pueblo-intiaanien haudoista arviolta 1200-luvulta. Ne löydettiin Coloradon osavaltiossa sijaitsevan Mesa Verde -pöytävuoren kallioasumuksista vuonna 1891.

Kokoelman osien luovutus nousi esille, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin.

Elina Anttila arvioi vastikään julkisuudessa, että kansainvälisesti pyynnöt alkuperäisaineistojen ja esineiden palauttamisesta museokokoelmista niiden alkuperäismaahan ja -kulttuureille ovat lisääntyneet.

Mistä Mesa Verde -kokoelman osien luovutuspyyntö tuli, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila?

– Meillä on ollut jo pidempään tiedossa, että kokoelma kiinnostaa Pohjois-Amerikassa. Pari vuotta sitten yksityishenkilö otti meihin yhteyttä, jolloin asia tuli pinnalle ja virallista pyyntöä osattiin odottaa. Palautuskysymyksiä hoitaa opetus- ja kulttuuriministeriö, joten Kansallismuseo otti sinne yhteyttä.

– Virallinen luovutuspyyntö tuli toissa viikolla Yhdysvaltain lähetystöstä Suomen ulkoministeriölle.

Kuinka pitkä prosessi repatriaatio eli jäännösten palauttaminen yleensä on? Milloin intiaanien jäännökset palautetaan Yhdysvaltoihin?

– Vaikea sanoa, se riippuu tapauksesta. Tässä tapauksessa paljon on jo tehty: Kokoelma on inventoitu ja luututkimus – ilman että luihin kajotaan – on jo tehty. Eli valmistelu on ollut vireillä, mutta yhä on sovittava palautuksen yksityiskohdista ja raha-asioista. Aikataulusta en osaa sanoa vielä tarkemmin.

– Päätös palautuksesta oli aika helppo, kun kyse on kuitenkin ihmisten jäänteistä. Kansallismuseon kokoelmissa ei ole muita haudoista löytyneitä ihmisjäänteitä.

– Kaikkiaan nyt palautettava osa on noin kymmenen prosenttia Mesa Verde -kokoelmasta.

Ovatko tällaiset ulkomailta tulevat luovutuspyynnöt lisääntyneet?

– Keskustelu niistä on lisääntynyt. Museoiden omat eettiset ohjeet velvoittavat kiinnittämään huomiota kokoelmien alkuperään. Lisäksi on tullut kansainvälisiä suosituksia alkuperäiskansojen oikeuksista omaan kulttuuriperintöönsä, ja alkuperäiskansat itse ovat alkaneet vaatia oikeuksiaan, mikä on hyvä.

– Nämä asiat saavat nykyään myös enemmän huomiota mediassa. Ylipäänsä pohdinta siitä, kenelle kulttuuriesineet kuuluvat, on lisääntynyt.

– Digitaalisuuden myötä vuorovaikutus ja kansainvälinen yhteistyö on lisääntynyt, mikä auttaa saamaan enemmän tietoa museokokoelmiin liittyen.

Onko Kansallismuseolle tullut muita vastaavia luovutuspyyntöjä?

– Ei ole. Tämä on erityistapaus Suomessa. Meillä ei siis ole virallisia luovutuspyyntöjä käsittelyssä tai jonossa.

– Mutta esimerkiksi vastikään, kun Namibian varapresidentti vieraili Suomessa, tehtiin päätös palauttaa Namibiaan pieni rituaalikiven siru. Kivi palautetaan todennäköisesti ensi vuonna. Jo aiemmin meiltä on palautettu Namibiaan kaksi samantyyppistä kiveä, jotka ovat olleet Lähetysseuran kokoelmassa.

Onko ulkomaisissa museoissa jotain, mitä Suomi haluaisi takaisin?

– Eurooppalaisissa museoissa on paljonkin saamelaisesineitä. Suomi on ollut osa Ruotsia, ja tuolloin Suomesta on viety merkittäviä esinelöytöjä Ruotsiin ihan laillisesti. Nämä vain esimerkkeinä.

– Nykyään kulttuuriesineiden maastavientiä säännellään ja valvotaan hyvin, joten Suomesta ei voi viedä mitään luvatta pois.

Onko Suomi tehnyt luovutuspyyntöjä?

– Suomi ei ole tehnyt luovutuspyyntöjä, eikä sellaista ole nyt näköpiirissä.

Edellinen merkittävä palautuspäätös Suomessa tehtiin vuonna 2017, kun Kansallismuseo ja saamelaismuseo Siida sopivat noin 2 600:n saamelaiskulttuurien alkuperäisesineen siirtämisestä Siidan haltuun.

Mesa Verde

  • Kansallismuseon Mesa Verde -kokoelma koostuu noin 600 esineestä, jotka kuuluivat pueblo-intiaaneille noin 500–1300-luvuilla.
  • Yhdysvaltoihin luovutetaan kokoelmasta yhteensä 22 vainajan jäänteitä, kuten luita ja muumioita.
  • Lisäksi luovutetaan yli 20 haudoista löytynyttä esinettä. Yhteensä luovutetaan 64 objektia.
  • Kokoelman keräsi ruotsalainen Gustaf Nordenskiöld, joka tutki Mesa Verde -pöytävuoren raunioasumuksia vuonna 1891.
  • Suomalainen lääkäri ja keräilijä Herman Frithiof Antell osti kokoelman Nordenskiöldiltä ja testamenttasi sen Suomen valtiolle.
  • Nykyään kulttuuriperintöaineistojen vientiä pois alkuperämaasta säätelevät kansainväliset sopimukset. Ennen sopimusten laatimista aineistoja kuljetettiin usein maasta toiseen.

Lähde: Suomen kansallismuseo

MAINOS

Kommentoi

Lähteekö joku rupelihattuporukka nyt sitten muka-arvokkaasti niitä jäänteitä kuskaamaan reittilennolla jäänteet ruumassa? Halojatapäivää ja terrrve!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa on suomalaisten haudoista ryöstettyjä kalloja. Ruotsalaiset kun halusivat todistaa suomalaisten alempirotuisuuden.

Sukulaiset ja seurakunnat ovat vaatineet jäänteiden palautusta, mutta virallinen Suomi ei, koska ruotsalaiset voivat pahastua..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
2
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
2
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
2
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
1
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
1
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä muualla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

135 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sairaanhoitajille 6,8 %n korotus

Sairaanhoitajille lisää palkkaa. Pysyy ala jatkossakin kiinnostavana kohteena opiskelijoille. Lue lisää...
EHDOTTOMASTI

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image