Kotimaa

Päätös homoparien vihkimisestä viivästyy ainakin kevääseen - Kir­kol­lis­ko­kouk­seen ei mietintöä

Helsinkiläinen pappi Kai Sadinmaa on yksi suomalaisista papeista, joka vihkii jo samaa sukupuolta olevia pareja. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli antoi hänelle vakavan moitteen. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 30.10.2017 11:41
Joonas Kuikka

Syksyn kirkolliskokous ei saa tehtyä päätöstä odotetuimmasta aiheestaan, samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Aloitteen käsittely venyy ainakin puolella vuodella, ehkä jopa vuodella.

- Kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta ei ole tulossa vielä mietintöä, ehkä keväällä, kertoo kirkolliskokouksen pääsihteeri Katri Kuuskoski Lännen Medialle.

Kirkolliskokouksen syysistunto alkaa ensi viikon maanantaina 6. marraskuuta Turussa. Kokous kestää neljä päivää.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen jakaa kirkon sisällä mielipiteitä puolesta ja vastaan. Osa papeista vihkii jo samaa sukupuolta olevia pareja, vaikka kirkolliskokous ei ole päättänyt asiasta. Kolme pappia on saanut hiippakuntiensa tuomiokapituleilta varoituksen, yksi vakavan moitteen.

Valiokunnat käsittelevät aloitetta

Aloite kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta pyörii tällä hetkellä kirkolliskokouksen valiokuntakäsittelyssä. Aloite on lähetetty perustevaliokuntaan, ja yleisvaliokunnan on määrä antaa siitä lausunto perustevaliokunnalle, ennen kuin perustevaliokunta saa työnsä valmiiksi.

Jotta aloitteesta voitaisiin tehdä päätös, perustevaliokunnan pitäisi saada siitä aikaiseksi mietintö. Sellaista ei siis ole luvassa vielä ensi viikoksi.

Kirkolliskokous kokoontuu vain kahdesti vuodessa, joten päätöksenteko on verkkaista. Ei ole edes mitään takeita, että kirkolliskokous pääsisi vielä keväälläkään äänestämään valmiista mietinnöstä.

- Se riippuu perustevaliokunnasta ja siitä, että se on saanut yleisvaliokunnan lausunnon, kertoo Kuuskoski.

Kun asiasta aikanaan äänestetään, tarvittava äänimäärä riippuu mietinnön sisällöstä. Kuuskoski ei pysty ennakoimaan, tarvitaanko tähän kysymykseen pelkkä määräenemmistö vai kolmen neljäsosan enemmistö.

Helanderin selvitys taustatyön avuksi

Piispainkokous otti muutama viikko sitten kantaa professori emeritan Eila Helanderin selvitykseen kirkon vihkioikeuden säilyttämisestä. Helander esitti samalla kompromissia, jossa kirkon avioliittokäsitystä ei muutettaisi, mutta papit saisivat vihkimiseen omantunnonvapauden. Ratkaisu olisi myös nykyisen avioliittolain mukainen.

Piispainkokous esitti 11. lokakuuta, että Helanderin selvitystä käytetään avioliittokysymyksessä kirkolliskokouksen jatkotyön apuna. Piispainkokouksen mukaan kirkon on syytä säilyttää vihkioikeutensa. Lisäksi piispainkokous esittää, että näkemyserot suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien avioliittoon eivät muodostu kirkkoa jakavaksi asiaksi.

Piispainkokouksen kannasta huolimatta kirkolliskokoukselta ei siis saada nopeaa päätöstä asiasta.

MAINOS

Kommentoi

Mielenkiintoista nämä raamattu höpinät. Sekä että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto😂 Mutta kirkko on jo niin vanhan aikainen instituutti että olisi aika jo uudistua.
Toki lakkauttakaa kirkko niin oltais kaikki samalla viivalla. Mutta lahkothan ne jyllää kirkon sisälläkin.
Nostan hattua näille papeille jotka hihkii homopareja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäskö kirkolliskokouksen jäsenten lukea kotiläksyksi, mitä Raamattu sanoo avioliitosta? Miksi kirkko yrittää saarnata korvasyyhyyn?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin ristiriitaistahan tämä on. Papit kuuluvat kristinuskoon ja tietääkseni uskovat raamattuun (Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto), mutta silti osa toimii päinvastoin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mietipä, kuinka paljon Raamatussa, etenkin Vanhassa Testamentissa, on sääntöjä ja ohjeita, joita olisi mahdotonta toteuttaa tänä päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoehdot ovat: äärettömän pitkä vääntö ja riitely keitä vihitään kirkossa. Tai nopea ratkaisu, kirkko luopuu vihkioikeudesta. Mutta raha ahneelle kirkolle tämä jälkimäinen vaihtoehto ei sattuneesta syystä maistu, mittava sijoitusbisnes kärsii, eihän sellainen passaa uskonnolliselle yhteisölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tässä ole mitään keskusteltavaa? Kristillinen avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Ei miehen ja miehen, ei naisen ja naisen tai useamman kuin kahden ihmisen liitto. Moka tuli taas kerran siinä vaiheessa, kun samaa sukupuolta oleville ihmisille annettiin mahdollisuus lakitekniseen avioliittoon. Oikea tapa ratkaista ongelma olisi ollut poistaa koko avioliitto lakitekstistä ja korvata se rekisteröidyllä parisuhteella. Avioliitto olisi jäänyt vain uskonnolliseen kulttuuriin kuuluvaksi ilmiöksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se juridinen sopimus nimenomaan ole syytä kirjata ja määritellä nimenomaan lakikirjoissa. Ei ole olemassa mitään erillistä kristillistä avioliittoa, vaikka papit muiden ohella saavatkin vihkiä, avioliitto on sama maallinen liitto. Kirkon kannattaisikin luopua vihkioikeudesta kokonaan ja pitää ne siunaushommelit omana juttunaan, niitä voi sitten kukin pappi huvituksensa mukaan jaella halukkaille. Vihkioikeus tekee sen ongelman, kun se on se juridinen puoli, joka ei kaikille kirkossa sovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se ole mitään ratkaisu että rajataan avioliitto uskontoon kuuluvaksi, kun enemmistö aviopareistakaan ei sitä siksi koe.

Yli puolet vihkimisistä tapahtuu jo maistraatissa ja määrä kasvaa. Eivät nämä ihmiset halua rekisteröityä parisuhdetta vaan avioliiton. Ei sitä voi heiltä pois ottaa vain siksi, että kirkossa ei tarvitsisi ryhtyä vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Ehdotuksesi olisi lisännyt eriarvoisuutta ja tyytymättömien ihmisten määrää ja antanut kirkolle avioliittoon yksinoikeuden, joka ei sille kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkolla tasan kaksi vaihtoehtoa joko pidetään kiinni siitä mitä raamatussa lukee tai lopetetaan kirkko kokonaan jos ei noudata raamattua avioliiton osalta joka määrittää sen miehen ja naisen väliseksi liitoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image