Kotimaa

Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puo­lue­hal­li­tus kokoontuu ja valitsee hal­li­tus­tun­nus­te­li­jan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pää­mi­nis­te­rin?

Pääministerin valitsevista sdp:n puoluevaltuuston jäsenistä suurempi osa oli Lännen Median soittokierroksen perusteella Sanna Marinin kannalla. KUVA: Emilia Kangasluoma
Kotimaa 5.12.2019 6:30
Petteri Lindholm

Sdp valitsee tänään hallitustunnustelijansa. Pääministerivalintaa saadaan odottaa ensi viikkoon asti.

Sdp:n puoluehallitus on juuri aloittamassa kokouksensa demarien puoluetoimistolla Helsingin ympyrätalossa.

Puoluehallituksen on tarkoitus keskustella siitä, kenet sdp valitsee hallitustunnustelijaksi.

Iltapäivällä kokoontuu demarien eduskuntaryhmä, joka esittää pian kokouksensa jälkeen hallitustunnustelijaa eduskunnalle.

– Tunnustelijan nimeen ei kannata tässä vaiheessa kiinnittää suurta huomiota, jos tarkoitus on jatkaa samalla hallituspohjalla ja samalla hallitusohjelmalla, sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi Lännen Medialle keskiviikkona.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi keskiviikkona, ettei hallitustunnustelijalla ole keskustalle suurta merkitystä.

Kurvisen mukaan tunnustelija voi siis olla myös tiistaina eronnut pääministeri Antti Rinne, kunhan sdp valitsee Rinteen tilalle uuden pääministerin.

– Oleellista on luottamuksen palauttaminen hallituksen sisällä. Siinä meillä keskustallakin on tärkeä vastuu, Kurvinen sanoi keskiviikkona.

Rinteen toimimista hallitustunnustelijana väläytti Ylen A-studiossa vieraana ollut sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Tällöin tunnustelija ei olisi kumpikaan sdp:n ehdokkaista seuraavaksi pääministeriksi eli Marin itse tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Miten pääministerin valinta etenee?

Sdp ehdokkaan pääministeriksi valitsee demarien puoluevaltuusto.

Puoluevaltuusto kokoontuu ensi viikolla. Päivä on todennäköisesti 12. joulukuuta.

Valinnan jälkeen uusi hallitus voisi aloittaa työnsä jo heti seuraavana päivänä eli ensi viikon perjantaina.

Ennen pääministerin valintaa puolueet käyvät hallitustunnustelut sdp:n johdolla. Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati Rinteen eron jälkeen, että hallitustunnustelut on käytävä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Muodollisesti myös oppositiopuolueet ovat mukana tunnusteluissa, mutta hallitus aikoo jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla eli hallituspuolueet eivät ole tunnusteluissa vaihtumassa.

Sanna Marinilla vahvempi kannatus puoluevaltuustossa

Pääministerin valitsevista sdp:n puoluevaltuuston jäsenistä suurempi osa on Lännen Median soittokierroksen perusteella Sanna Marinin valinnan takana.

Puoluevaltuuston jäsenistä 18 kertoi kannattavansa pääministeriksi Marinia ja Lindtmanin kannalla oli 12 jäsentä.

Vielä suurempi osa sanoi, ettei vielä tiennyt kantaansa. Näin vastasi 19 puoluevaltuutettua.

Yhteensä 49 jäsentä 60:stä kertoi kantansa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Edellisen urpolaisen sekoilut kaikki vieläkin muistavat hyvin ja siltikin, ainoa mitä sdp pystyy tarjoamaan, on urpilainen nro. 2

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Suomella olisi edes yksi pätevä pääministeriehdokas mutta kun ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt hakeen olutta ja suolasta naposteltavaa huomenna on itsenäisyyspäivä ja näkee pelle paraatin kansanedustajat ovat pukeutuneet aaseiksi että erottuu laumasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mene nii kuin demokratiassa jos pääministeri vaihdetaan kabinetissa yhden puolueen kesken. Kansa äänesti vaaleissa SDP:tä kun halusi Rinteestä pääministerin. Nyt pitäisi järjestää uudet vaalit jolloin kansalla olisi mahdollisuus vaikuttaa pääministerin valintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rinne toimii tunnustelijana, uuden hallituksen luottamus on heti täysin nolla. Eikö tämä sekoilu jo riitä? Onko demarit oikeasti seonneet lopullisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteellä ei ollut kepun luottamusta pääministerinä mutta Rinteellä on kepun luottamus hallitustunnustelijana, ehkä jopa ministerinä. Nyt selvisi, miksi Kulmuni ei maininnut Rinteen nimeä kun puhui epäluottamuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamuspulaa oli myös Rinnettä kohtaan oli myös demarien joukossa mutta postikriisi ehätti ensin. Paapero joutui turhan vuoksi pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luoja meidät säästäköön ettei Marinista tule pääministeriä. Autoton suomi ideologia on jo nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokalle luettiin syytteet kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
28
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
20
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image