Kotimaa

Pää­mi­nis­te­ril­tä kova uutispommi: Juha Sipilä haluaa tie­dus­te­lu­la­kien pe­rus­tus­la­ki­muu­tok­sen läpi kiireellisenä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.). KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 9.4.2017 22:03
Lauri Nurmi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi kuntavaalien tulosillan yhteydessä Lännen Medialle ison uutisen. Pääministeri toivoo, että siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntöön valmistellut muutokset voidaan hyväksyä eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Uusi lainsäädäntö edellyttää Sipilän mukaan varmasti muutoksia Suomen perustuslakiin.

Perustuslain muuttaminen jo ensi syksynä edellyttää sitä, että hallitus julistaa lakiesityksen kiireelliseksi. Tällöin perustuslakimuutoksen hyväksyminen edellyttää, että kiireellisyyttä kannattaa eduskunnassa viisi kuudesosaa äänensä antaneista.

Tämän jälkeen muutos voidaan hyväksyä eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöllä.

- Siinä on tehty erittäin hyvää työtä nyt parlamentaarisessa ryhmässä. Oma toivomukseni on se, että asia menisi kiireellisessä järjestyksessä [läpi eduskunnassa]. Sehän vaatii perustuslakimuutoksen. Se on selvä asia jo nyt. Parlamentaarinen ryhmä tekee töitä tämän kuukauden loppuun asti, Sipilä vastaa Lännen Median kysymykseen.

Sipilä tarkentaa tarkoittavansa perustuslain muuttamista eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön tuella.

- Toivottavasti muutos hyväksytään nopeutetusti, Sipilä painottaa LM:lle.

Pääministerin kanta on erittäin iso uutinen, koska perustuslain muutoksen julistaminen kiireelliseksi on poikkeuksellinen toimenpide Suomen kaltaisessa länsimaisessa demokratiassa.

Tavallisesti perustuslakia muutetaan siten, että ehdotus perustuslain säätämisestä, muuttamisesta tai kumoamisesta taikka perustuslakiin tehtävästä rajatusta poikkeuksesta hyväksytään toisessa käsittelyssä äänten enemmistöllä lepäämään ensimmäisiin eduskuntavaalien jälkeisiin valtiopäiviin asti.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen ehdotus on hyväksyttävä asiasisällöltään muuttumattomana täysistunnossa kahden kolmasosan enemmistöllä.

Sipilä kertoo, että hallituksen puoliväliriihessä turvallisuusasiat ovat korostetusti pöydällä huhtikuun lopulla.

- Meillä on neljä kokonaisuutta siellä, ja turvallisuuden valitsimme jo tammikuussa yhdeksi kokonaisuudeksi. Kyllä sen merkitys on viime päivien tapahtumien johdosta noussut, pääministeri arvioi.

Siviili- ja sotilastiedustelulainsäädäntöä sekä niiden valvontaa valmistelevien työryhmien mietinnöt luovutetaan sisäministerille, puolustusministerille ja oikeus- ja työministerille keskiviikkona 19. huhtikuuta.

Hallituksen tavoitteena on saada esitykset eduskunnan käsiteltäviksi syysistuntokaudella.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

Suomi kuntoon?

Onneksi aikanaan tehtiin perustuslaki sellaiseksi, ettei sitä ihan helposti muuteta. Ei silloin mistään Sipilöistä tiedetty. Nyt sitten kepulointi ja Sipilöinti uhkaavat perustuslakiamme....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on mennyt läpi jo, nyt vain muutetaan perustuslakia tiedustelulakiin sopivaksi.
Kaikki puolueet ovat tätä uudistusta valmistelemassa, niin mistä ihmeestä keksit ettei tulisi menemään läpi?
Mahdatko ymmärtää koko asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien suuren häviäjän eli keskustan ja sipilän pitää keksiä jotakin vaali-iltana peittääkseen totaalisen romahduksen ja häviönsä.
Aika hyvin ajoitettu mutta se vanha sanonta pätee aina ja iankaikkisesti eli kepu pettää aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta kun ei hävinnyt yhtään mitään, sai kolmanneksi eniten ääniä koko maassa, niin kuin edellisissä vaaleissa ja on oulussa suurin puolue, joten vihervasurilta meni ämpäri nurin ja nesteet kuutamolle. Joten mitä jäi korvienväliisi, pelkkä valo, vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituspuolueista keskusta kärsi pienimmän vaalitappion, joten ei se kovin huonosti mennyt. Vastuunkantajaa on asioihin perehtymättömien helppo viisastella! kommentti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkitaanko ajatuksetkin. Nyt menee vapaus sanoa mitä ajattelee. Entisen Maon Kiinan malli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo "tiedustelkaa vain, minulla ei ole mitään salattavaa" on typerin argumentti ikinä. Kertoo todella paljon kommentoijan yksinkertaisuudesta ja ajatusmaailman suppeudesta. Se on sama kuin sanoisi, että sananvapaus on täysin turhaa, koska minulla ei ole mitään sanottavaa. Täytyy olla kyllä todella sokea lammastelija jos ei huomaa mitään kaavaa tässä töryporvarihallituksen touhussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko tietoinen, että mielisairauteen ja luulosairauteen on olemassa apua?
Mene ihmeessä lääkäriin, sillä tuo luulosairautesi on jo pahaksi edennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne kenellä ei ole mitään salattavaa, niin voisitteko kiitos julkaista tänne pankkikorttinne tiedot, henkilötunnuksenne ja mielellään myös mahdolliset verkkopankkitunnuksenne. Vai oletteko terroristeja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki meidän lait, jotka ovat tehdyt kiireellä niitä joudutaan jokseenkin heti korjaamaan ja taas korjaamaan. Hosuminen on tämän hallituksen tavaramerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

totta kai kaikki sellaiset ovat vastaan joilla ei ole puhtaat jauhot pussissa, elikkä melkein kaikki paljastavat omat taustansa, meillä rehellisillä kansalaisilla se ei haittaa yhtään mitään. Meitä vaan näyttää olevan kovin vähän sellaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä kerättyjä tietoja tutkivat myöskin ne, joiden niitä ei pitäisi tutkia, kuten jo nykyään kerättyjen tietojen kanssa on käynyt. Usko erehtymättömään virkamieheen, joka ei tee mitään asiatonta on näinä aikoina aika outoa jopa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Nyt nähdään ne edustajat ja puolueet, jotka eivät puolusta rehellisiä kansalaisia, joilla ei ole mitään peitettävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parlamentaarinen ryhmä, eli kaikkien puolueiden edustajat on tässä ryhmässä mukana, joten sinun logiikalla kaikki puolueet eivät puolusta rehellisiä ( mutta mistään tietämättömiä ) kansalaisia.
Kovia olette selittämään, mutta kuitenkaan ette edes ymmärrä mitä tarkoittaa parlamentaarinen ryhmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä uudistus valmistellaan huolellisemmin kuin mikä hallituksella on ollut tapana. Asialla on kiire, eikä hutiloinnille ja asiantuntijoiden lausuntojen aliarvioinnille ole varaa. Maailma muuttuu nopeasti, eikä suinkaan parempaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten lukenut kommentoimaasi uutista. Siinähän sanottiin että tätä valmistellaan parlamentaarisessa työryhmässä, ei siis hallituksessa.

Parlamentaarisessa työryhmässä ovat edustettuna kaikki puolueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taas karvahatut nillittää, eikä edes ymmärrä koko asiasta mitään.
Raukat luulevat, että valtio asentaa kameran puuliiteriin ja ukko ei uskalla ottaa piilopullosta huikkaa, kun supo ilmoittaisi vaimolle kamalasta rikoksesta.
Tämä tiedustelulaki ei koske tavan karvahattua mitenkään, joten lopettakaa se panikointi ja kuivatkaa housut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse et tunnu ymmärtävän mitä kustannuksia globaalista televalvonnasta seuraa ja miten heikosti se suojaa terrorismia vastaan. Siltikin tavan kansalaisten vapaus siinä kärsii eniten.

Terroristi pellet kyllä osaavat kiertää valtaosan perinteisistä salakuuntelukeinoista .. ja niin osaisit sinäkin kun viitsisti googlettaa hetken.

Eli
1) Muutetaan lakeja niin ettei yksityisyyden suojaa käytännössä enää ole missään. Eikä sitä enää koskaan saada takaisin.
2) Rakennetaan aivan hemmetin kallis järjestelmä joka valvoo puhelin ja internet liikennettä
3) Järjestelmästä ei ole konkreettista hyötyä.. jos se jonkun taliaivoin käräyttää niin se on kärähtäjän omaa mokaa, kun ei osaa viestintäänsä salata ja peittää oikein. Lopputulemana siis per kiinni otettu hönöilijä hintalappu on järjetön.

Tulevaisuuden kannalta tuolla on vielä enemmän merkitystä. Jos ja kun poliittinen johto ei joku päivä enää siedäkkään mitään kritiikkiä ja kritisoit poliittista johtoa puhelimessa.. tai vielä parempi kaverisi kritois sinulle.. niin putkaan lähdet istumaan kunnes on hutkittu ja tutkittu oletko heille vaaraksi. Tänäpäivänä se ei ole ongelma, mutta turha väittää että pystyt varmasti ennustamaan että esim 200v päästä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joko olisi aika rekisteröitymiseen

On sillä ainakin kaksi merkitystä. Se, että tiedän rekisteröityneen nimimerkin kirjoituksen kirjoittajaksi jokseenkin va... Lue lisää...
Arvo Tasa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image