Kotimaa

Pää­mi­nis­te­rik­si äänestetty Antti Rinne puo­lus­tus­mi­nis­te­rik­si nousevan Antti Kaikkosen ri­kos­tuo­mios­ta: Keskustelin asiasta oi­keus­kans­le­rin kanssa

Eduskunnan täysistunto valitsi Antti Rinteen pääministeriksi.
Kotimaa 6.6.2019 12:52
Jussi Orell

Antti Rinteen valinta Suomen seuraavaksi pääministeriksi varmistui, kun eduskunta äänesti pääministeristä. Päivä jatkuu eron myöntämisellä vanhalle hallitukselle ja uuden hallituksen nimittämisellä. Lännen Media seuraa päivän etenemistä tässä päivittyvässä jutussa.

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen valinta Suomen seuraavaksi pääministeriksi on varmistunut. Eduskunta sai ensin täysistunnossaan tiedon pääministeriehdokkaasta ja suoritti sen jälkeen pääministerin vaalin.

Rinne valittiin pääministeriksi äänin 111–74. Tyhjää ei äänestänyt kukaan. Poissa oli 14 edustajaa. Tekniset ongelmat viivästyttivät äänestyksen alkamista muutamalla minuutilla.

Edellisen pääministerin, vuonna 2015 valitun Juha Sipilän (kesk.) valintaa puolsi 128 kansanedustajaa ja vastusti 62 kansanedustajaa.

Rinteen valinta pääministeriksi merkitsee sitä, että eduskunnan puhemies vaihtuu. Uusi puhemiehistö valitaan perjantaina.

Rinne kertoi äänestyksen jälkeen, että uuden hallituksen työ käynnistyy todenteolla jo huomenna perjantaina.

– Pidämme huomenna yleisistunnon, jossa puhumme jo asioista. Maanantaina on iltakoulu, jossa käsittelemme muun muassa hallitustyöskentelyn menettelytapoja.

Uutta hallitusohjelmaa on arvosteltu siitä, että sen talouspohja lepää liiaksi sen varassa, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin. Hallitus on kutsunut työmarkkinajärjestöt yhteiseen pöytään etsimään työllistämiskeinoja.

– Työministerin (Sdp:n Timo Harakka) tehtävänä on ottaa tästä koppia. Meillä on myös käytettävissä merkittävä määrä toimenpiteitä, joilla tarvittaessa voidaan taklata kestävyysvajetta.

Rinteeltä kysyttiin myös näkemystä siitä, voiko keskustan Antti Kaikkosen rikostuomio vaikuttaa tämän nimittämiseen puolustusministeriksi. Kaikkonen on saanut vuonna 2013 viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen luottamusaseman väärinkäytöstä. Tuomio liittyi Kaikkosen rooliin Nuorisosäätiön vaalirahajutussa.

– Olen keskustellut Kaikkosen asiasta oikeuskanslerin kanssa. Ministeriksi nimittämiselle ei ole estettä, Rinne totesi.

Uuden hallituksen nimityspäivä käynnistyi torstaina kello 10 tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Antti Rinteen tapaamisella presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

Niinistö kiitti tapaamisen aluksi Rinnettä ja kertoi antavansa eduskunnalle ilmoituksen Rinteen pääministeriehdokkuudesta. Presidentti ja puhemies siirtyivät nopeasti keskustelemaan suljettujen ovien taakse.

Presidentti Niinistö nimittää uuden pääministerin ja hallituksen muut ministerit presidentin esittelyssä kello 14. Ministerit nimitetään pääministerin esityksen mukaisesti. Samassa yhteydessä vanhan hallituksen ministereille myönnetään ero.

Uusi hallitus kokoontuu heti nimityksen jälkeen järjestäytymisistuntoon. Istunnon aluksi ministerit vannovat virkavalan tai antavat virkavakuutuksen sekä tuomarinvakuutuksen, mikäli he eivät ole sitä jo aiemmin tehneet.

Hallitusohjelma annetaan tiedonantona eduskunnalle. Järjestäytymisistuntonsa jälkeen uusi hallitus käy tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa. Tätä ennen vanha hallitus tekee jäähyväiskäynnin tasavallan presidentin luokse.

Uusi hallitus pitää päivän päätteeksi tiedotustilaisuuden Säätytalossa.

Uuden hallituksen kokoonpano on seuraava: pääministeri Antti Rinne (sd.), valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), opetusministeri Li Andersson (vas.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.), elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) sekä työministeri Timo Harakka (sd.).

Sosiaali- ja terveysministeri vaihtuu kauden puolivälissä Hanna Sarkkiseen (vas.). Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikon sijaisena on Hanna Kosonen (kesk.) tämän vuoden elokuusta ensi vuoden elokuuhun. Saarikko saa toisen lapsensa syksyllä.

Juttua on päivitetty klo 12.45. Juttuun on lisätty pääministeri Antti Rinteen kommentteja sekä muokattu otsikkoa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Onneksi edustaja pakkalen on jatkossakin raportoimassa päämiehelleen tärkeitä tietoja. Huhansaari lähti eu-herkkuja tienaamaan ja nauttimaan, joten tomi-boy on avainasemassa mitä tiedottamiseen tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teuvo Hakkarainen samoilla viikoilla käräjille ja valinta europarlamenttiin.
Pysykääpä nyt persut ja rysänderit asialinjalla, tosiasioitahan ei teiltä voi vaatia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä!?! Poliitikko sää tehdä rikollista toimintaa ja silti päätyy ministeriksi!!! joten rikollisuus sää jatkua ilman mitään rikosvastuulliata seuraamusta. Ilmankos rikoslaki ei koske "ketään" viranomaista milloinkaan ja koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikkokin saa lainmukaisen tuomion ja kuten kaikki muutkin kansalaiset, poliitikkokin on tuomionsa kärsinyt eikä sen jälkeen ole enää rikollinen.
Tietenkin rikoslaki koskee kaikkia ja toimii kaikkien kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kun luottamustehtävissä tekee röyhkeitä kavalluksia, ansioituu Rinteen tavoin Pääministeriksi?

Keskustakaan ei muuta ministeriä keksinyt, kun 10 v nuorisosäätiössä jatkuvilla petoksillä ryvettyneen Kankikaikkosen?

Tulevat seuraavissa vaaleissa edestään tämän löytämään.

Uskomatonta kansalaisten halveksuntaa, eritoten 2019 äänestystulos huomioiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituspuolueet saivat eduskuntavaaleissa yhteensä 117 kansanedustajaa. Hallituksella on enemmistö eduskunnassa, oletko tietoinen?
Jos te persut olisitte saaneet muut puolueet liittoutumaan kanssanne, olisitte hallituksessa.
Kun ette siihen pystyneet, kannattaa katsoa peiliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmm, kyllä oli aika asenteellista puhetta ja käytöstä myös muilta puolueilta. Persuja pidettiin jonain fasistimörköinä. En ole itse perussuomalaisten kannattaja, mutta hieman kyllä petyin suomalaiseen "demokratiaan" koska vaaleissa noinkin hyvä menestys jätti sen oppositioon. Respektit lisäksi persuille etteivät myyneet "sieluaan" hallituspaikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallitus on jo nyt ykkönen yhdessä asiassa. Hallituksessa taitaa olla eniten erilaisista rikoksista tuomittuja henkilöitä kautta koko Suomen itsenäisyyden ajan. Ei hyvä. Jotenkin Rinteen esiintyminen TV:n suorassa lähetyksessä on umpi surkeaa. Vihaisen oloinen mies puhuu kumarassa monotonisella, ärtyneellä äänellä. Mies luimistelee kulmiensa alta ottamatta katsekontaktia yleisöön, ja kiertää toimittajien kysymykset samalla mantralla jota on hokenut jo puoli vuotta. Onko Rinne henkisesti ja fyysisesti hallitusneuvottelujen jälkeen täysin puhki, siltä se näyttää. Toivottavasti hänen terveys kestää tämän rumban vaikka en häntä pääministerinä arvosta sentin vertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on seurannut Puolustusvoimissa paljastuneita väärinkäytöksiä ja "törppöilyä" yleensä, niin ...
Kun Kaikkosen taustalla on tuota perinteistä suomalaista sähläilyä, jossa tilinpidot, omat ja toisten varat on eroteltu veteen pirretyllä viivalla..
Niin, sarkastisesti sanottuna:
Antti -poika on omiaan Puolustusministeriksi!
Kelpoisuusluokka:
Perinteinen Peluri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Armeijaan ei pääse töihin jos on rikos esim pahoinpitelystä. Mutta se on ilmeisesti liian pieni rikos, mitä suuremman rikoksen teet, sitä ruhtinaallisemmin suomen hallitus/valtio palkitsee. Hyv suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä Rinteen omat sotkut? Aikoinaan sekoitettu omat ja taloyhtiön rahat ja tehty vääriä matkalaskuja. Ministeriksi kelpaa tuollaisilla mutta ei poliisikouluun tai järjestysmieheksi. Myös pankkialalle turha haaveilla turvallisuusselvityksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vain yleissivistyksenä tiedoksi, että SDP kuuluu kansainvälisenä jäsenenä Sosialistiseen internationaaliin.

Sosialismin yleisinä suuntauksina ovat muun muassa kommunismi, marxilaisuus, punavihreys, anarkososialismi, arabisosialismi, utopistinen sosialismi ja niin edelleen. (Wikipedia)

Joten älkää ihmetelkö kun verorahanne katoavat maailmanparannukseen ja tilalle saamme tuontirikollisuutta sekä anarkiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä purematta niellä kaikkia mitä Wikipediassa lukee, koska ne saattavat olla yhden, kenties hyvinkin asenteellisen ihmisen puolueellisesti kirjoittamia. Mitä on tarkoittanut ruotsalainen sosialismi? _ Hyvinvointia kaikille, hyvinvointivaltiota, jonka Ruotsin SDP, lähes 60 vuoden hallitustaipaleen ansiosta, saivat aikaiseksi, hyvinvointivaltion, josta Suomikin on ansiokkaasti mallia ottanut. Kiitos sosialismin, meillä on hyvinvointivaltio, jossa kaikista pidetään huolta, toisin kuin esimerkiksi USA:ssa. Antti Rinne pääministerinä on pienoinen toiveiden täyttymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan Sapeli Simosen osalta väikysymyksen jälkeen tavittiin Eduskunnan päätös, jossa vahvistettiin
, että Simonen oli perustuslain tarkoittamalla tavalla rehellinen.

Kätilöopiston skandaali sattui 1956-60. Uuden Kätilöopiston rakennustoimikunta valitsi urakoitsijaksi vararikon partaalla olleen rakennusliike Teoran. Toimikunta pelasti Teoran maksamalla sille jättiennakot; samaan aikaan Teora rakensi edullisesti asuntoja valtiovarainministeri Aarre Simoselle ja muille rakennustoimikunnan jäsenille. Valtakunnanoikeus tuomitsi Simosen ja Vilho Väyrysen sakkoihin. Myöhemmin Simonen toimi oikeusministerinä ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla Rinne ois voinyt kysyä omasta rikostaustastaan ja sopivuudesta ministeriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinteen sakkotuomio, jonka hän on saanut ammattiliitto PRO:n puheenjohtajana olonsa aikaisista työriita-asioista, on hyvin mitätön Antti Kaikkosen saamaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen verrattuna. Sanoisin, että Antti Rinteen rangaistus vastaa pientä ylinopeutta liikenteessä. Suhteellisuudentajua pyydän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai rinnekö ei kavaltanutkaan taloyhtiön rahoja jossa toimi isännöisijänä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

13:03
Ylen MOT: Poliisi tutkii ympäristörikosta Kajaanin Romun toiminnassa – SLF-jätettä säilytetty tontilla kymmeniä tuhansia tonneja enemmän kuin lupa sallii
12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
46
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
26
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
10
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän
10
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image