Kotimaa

Pääministeri SS-sel­vi­tyk­ses­tä: "En lyttää historian tutkimusta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioita Suomen puo­lus­tuk­ses­sa"

"Todennäköisesti on osallistuttu, mutta missä määrin, niin siitä ei ole tietoa. Siitä on tietoa, että näiden nuorten merkitys sodissa oli valtava, kun taistelimme vihollista vastaan", kommentoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) suomalaisista SS-vapaaehtoisista. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 21.2.2019 15:35
Anita Simola

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korostaa, ettei hallitus ohjaile millään lailla eduskunnan valiokuntia saati perustuslakivaliokuntaa.

– On päivänselvää, että hallitus elää eduskunnan luottamuksen varassa eikä päinvastoin.

Sipilän kommentti liittyy torstaina pääministerille suunnattuun avoimeen kirjeeseen, jonka allekirjoittajina on neljä oppositioryhmää. Kirje liittyy puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) viimeaikaisiin kannanottoihin.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

Oppositioryhmät pyysivät Sipilää ottamaan kantaa siihen, onko Niinistön kirjoituksilla pääministerin ja hallituksen hyväksyntä.

– Puolustusministeri on esittänyt julkisuudessa kannanottoja, jotka kyseenalaistavat milloin eduskunnan toimintaa perustuslain valvonnassa, milloin hyökkäävät historiallisen tutkimuksen kimppuun, kun se ei tuota puolustusministeriä itseään miellyttäviä tuloksia, kirjeessä mainitaan.

Epäilyksen varjo

Niinistö on esittänyt kritiikkiä kansallisarkiston suomalaisista SS-miehistä tekemää selvitystä kohtaan omissa blogeissaan.

Hänen mukaansa on epäoikeudenmukaista, että suomalaisten SS-miesten ylle on heitetty epäilyksen varjo.

Niinistö kirjoittaa, että selvityksessä suomalaisista SS-vapaaehtoisista ei hänen käsityksensä mukaan esitetä yhtään uutta todistetta siitä, että he olisivat syyllistyneet sotarikoksiin, tai osallistuneet juutalaisvainoihin.

Sipilä toteaa, että historian tutkimusta pitää pystyä tekemään vaikeistakin asioista.

– Tutkimuksen päätelmät ovat, että nuoret miehet eivät osallistuneet ideologista syistä mihinkään toimintaan, vaan he olivat lähteneet kouluttautumaan lähinnä sodan varalle.

Ei kiistetä ansioita

Sipilä jatkaa, ettei esille ole oikeastaan tullut mitään uutta tietoa osallistumisesta julmuuksiin.

– Todennäköisesti on osallistuttu, mutta missä määrin, niin siitä ei ole tietoa. Siitä on tietoa, että näiden nuorten merkitys sodissa oli valtava, kun taistelimme vihollista vastaan. En lähtisi lyttäämään historian tutkimusta, siinä ei ole kenellekään mitään tarkoituksenhakuisuutta, mutta ei kiistetä näiden miesten ansioista Suomen puolustuksessa.

Pääministeri kertoo, että suomalaiset ovat saaneet kiitosta siitä, että myös tätä vaikeaa asiaa on tutkittu. Loppupäätelmä on, ettei asia aiheuta mitään jatkotoimia kenenkään mielestä.

Aina tulkintaa

Perustuslaista Sipilä sanoo, että perustuslaki on aina tulkintaa ja tätä kansalaisten on vaikea ymmärtää.

– Se on vähän kuin jännitysnäytelmä näiden tulkintojen kanssa. Ei tiedetä etukäteen, mikä on lopputulos.

Perustuslaissa on kirjattu periaate yhdenvertaisuudesta. – Se on erittäin tärkeää, mutta monesti näissä lakihankkeissa kuten nyt tiedustelulaissa periaatteita on myös vastakkain. Puntarissa on tehtävä huolehtia turvallisuudesta, mutta myös yksilönvapaus. Silloin pitää tulkita, onko tasapaino oikea, Sipilä muotoilee.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Onkohan tässä sipilän mielipiteessä ripaus äänien kalastamisessa puolueelleen persujen riveistä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin...Hitler oli paha poika. Noin 5 miljoonaa ihmistä hän tuhosi.
Mutta...Stalin tuhosi 40 miljoonaa omaa kansalaistaan ja arviolta 10 miljoonaa muiden maiden kansalaista.

Kysymys kuuluu? Kumpi oli pahempi poika?

Sattumalta Stalin oli "voittajien" puolella ja pääsi kuin koira veräjästä.
...sankariksikin mainittu...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän ss-miesten panosta omiin sotatoimiin sodan lopulla, sitäkään ei pidä liioitella. Eivät he olleet sen enempää eliitti joukkoa kuin muutkaan meidän rintamasotilaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyttömiä kunnes syyllisiksi todistetaan. Kyllä sen nyt vaan pitäisi päteä noihinkin nuoriin miehiin vaikka miten tekisi mieli piehtaroida kansallisissa itse- ja varsinkin toistensyytöksissä. Niin ja jos haluatte sotarikoksia tutkia niin maastamme löytyy ilmeisen paljonkin haastateltavia ja tutkittavia. Ihan reilusti antisemitistejäkin jos niitä erityisesti haluatte etsiä. Tutkimiskynnys taitaa vaan olla arvon tutkijoilla melko korkea elävien suhteen - ne kun pistävät takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko jotkut tutkimukset niin arvostelun yläpuolella, ettei tohtoritasoa oleva historioitsija, joka on myös dosentti kahdessa korkeakoulussa, saisi lainkaan esittää niitä kohtaan kritiikkiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset SS-miehet lähetettiin Saksaan taistelemaan, eivät oppimaan sotataitoja. Jääkäreillä oli aivan eri asema. Mutta he olivatkin korkeammin koulutettuja nuoria, joista kasvoi Suomen puolustukselle tärkeitä henkilöitä. Sipilä puolustelee ss-miehiä, koska heitä lähti pohjoisesta, eli hänen kannatusalueeltaan suhteellisesti enemmän kuin muualta Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sovi kiistää ansioita, mutta koitetaan myös olla teeskentelemättä että he olisivat jotenkin olleet muiden yläpuolella siellä missä olivat. Niissä joukoissa tehtiin tiettyjä asioita. Kaikki muutkin tekivät, ei ole _mitään_ syytä kuvitella että suomalaiset olisivat olleet jotenkin niin puhtoisia, että eivät olisi osallistuneet. Ehkä enimmät eivät sinne lähteneet sillä mielin, että nyt tulee juutalaista pataan, mutta eivätköhän he ole siellä tehneet mitä muutkin tämän osaston joukot. Miksi sitä pitää aina yrittää selitellä pois? Ihan jokaisessa Euroopan valtiossa oli niitä (ja on tänä päivänäkin) jotka lähtivät etnisen puhdistuksen kelkkaan joko natseina tai muuten. Olemmeko me suomalaisina muka jotenkin erilaisia? Niin se asia vaan on, myönnetään, ja matka jatkuu. Ei se tee tätä kansakuntaa sen paremmaksi taikka huonommaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antakaa 70-80v asioiden olla. Aika oli, mitä oli ja sotilaat teki mitä käskettiin. Samoja vääryyksiä teki myös vastapuoli sekä muut maat, mitkä osallistuivat 2MS. Aletaan vielä kaivelemaan 1MS ja sisällissotajuttuja, niin on varmasti jokaisella sukurasitetta. Näiden vuoksi jokaisen pitää maksaa valkoisen miehen orjalaivatervan suhteen veroina edelleen, miljarditolkulla/v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä puhui asiaa , SS siis suomalaiset miehet taisteli vihollista vastaan, asiat tutkittu moneen kertaan , eikä niissä mitään uutta ilmennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin huuhaata nuo suomalaisten ss miesten syytökset. Nämä miehet taistelivat kuitenkin Suomelle itsenäisyyden, mitä ei taas tehnyt yksikään historian tutkija. Joten pulinat pois ja näille kunniakkaille miehille pitää antaa heille kuuluva isänmaallinen arvostus. Kunnian miehiä ovat nämä sotilaat nyt ja aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän kenties pitäisi joku roti pitää, mistä antaa ” asiantuntijalausuntoja”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa Niinistön talebani nimittelyille. Tästä lähtien Jussi Niinistö kruunataan Hallitusnatsiksi jos nimittely on ihan jees.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö perustaa Wiesenthal keskus 2, joka alkaa tutkimaan Israelilaisten kidutuksia, murhia Palestiinalaisia kohtaan?

Saattaisi tulla hiljaisuus...niin metsä vastaa kun sinne huudetaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:12
KRP: Suomalaisyrityksiin kohdistetuista verkkohyökkäyksistä koitunut noin 1,3 miljoonan euron kustannukset – kyseessä kansainvälinen ilmiö
19:00
Kingston Wallin Petri Walli oli väsymätön kokeilija – tribuuttibändi nousee Club Teatrian lavalle lauantaina Tilaajille
19:00
Yhä useammasta vakuutusyhtiöstä ja pankista vastataan asiakkaiden puheluihin myös lauantaisin – osa yhtiöstä puntaroi, onko sunnuntaiaukiololle tarvetta
18:56
Erikoiskuljetus haittaa liikennettä Taivalkosken ja Kiimingin välillä
18:34
Nokia-puhelinten valmistaja: Puhelimet eivät vuotaneet henkilötietoja Kiinaan
17:02
Oulu Sinfonian intendentin virkaa on hakenut yhteensä 16 henkilöä – katso lista hakijoista
16:56
Turkiseläimen nylkemisen elävältä näyttävä video on eläinaktivistien huijaus, väittää Kansainvälinen turkisalan kattojärjestö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image