Kotimaa

Pääministeri Sipilä Pyhännällä: Sote-alueiden määrä voi vielä vähentyä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi lauantaina Pyhännällä, että sote-uudistuksen sisään on rakennettu mekanismi, jolla alueiden määrä voi pienentyä vapaaehtoisesti tai velvoitteella. Kuvassa vasemmalta keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana jatkava Matias Ojalehto, kansanedustaja Tapani Tölli, Juha Sipilä ja Sipilän erityisavustaja Janika Tikkala. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 7.11.2015 17:47 | Päivitetty 7.11.2015 18:00
Mirja Niemitalo

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalueiden määrä voi vielä tippua niistä viidestätoista, joistahallituspuolueet ovat sopineet.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi lauantaina Pyhännällä, että sote-uudistuksen sisään on rakennettu mekanismi, jolla alueiden määrä voi pienentyä vapaaehtoisesti tai velvoitteella.

Kaksi aluetta voivat hänen mukaansa sopia siitä, että järjestävät palvelut yhdessä.

Yhdistymismekanismi toimisi samalla tapaa kuin kuntaliitoksissa.

Alueet voidaan velvoittaa liittymään yhteen

Alueet voidaan valtioneuvoston järjestämispäätöksen kriteereiden perusteella myös velvoittaa liittymään yhteen, jos ne eivät kykene järjestämään alueellaan riittäviä palveluja.

– Silloin alue voidaan velvoittaa järjestämään palvelut jonkin toisen alueen kanssa yhdessä, Sipilä kertoo.

Uudistuksen sisään on Sipilän mukaan siten rakennettu tällainen evoluutio, mutta liikkeelle lähdetään 15 sote-alueesta.

Uudistus tehdään valtion vahvassa ohjauksessa. Sipilän mukaan valtioneuvosto tekee järjestämispäätöksen, jonka mukaan toimitaan.

Katkeamaton palveluketju keskeinen kriteeri

Keskeinen kriteeri on, että sosiaalitoimeen ja terveydenhuoltoon rakennetaan katkeamaton palveluketju perusterveydenhuollosta vaativaan erikoissairaanhoitoon.

Niin sanottuja laajan päivystystoiminnan sairaaloita tulee jatkossa olemaan 12 ja suppeamman sairaanhoidon yksikköjä enemmän. Viiden yliopistollisen keskussairaalan eli ervan toiminnoista valtio ottaa vastuun.

Itsehallintoalueita perustetaan 18 ja niiden päälle rakennetaan muutkin aluehallinnon tehtävät. Sote-palveluista vastaa 15 aluetta. Kunnilta otetaan sote-toimen järjestämisvastuu pois.

Lisäksi on tarkoitus rakentaa yhteensopivat tietohallintajärjestelmät niin, että yhteisten tietokantojen päälle voidaan rakentaa julkisia ja yksityisiä palveluja.

Rahaa ei kierrätetä kuntien kautta

Rahoituksesta on Sipilän mukaan sovittu, että rahaa ei kierrätetä kuntien kautta. Jatkovalmistelu pohjaa kahdelle vaihtoehdolle. Rahoituksen osalta selvitetään, tuleeko se valtiolta, vai itsehallintoalueiden keräämistä veroista tai niiden yhdistelmistä.

– Tästä tulee vuosikymmeniä kestävä uudistus, Sipilä vakuuttaa.

Sipilän mukaan on myös sovittu, että itsehallintoalueet muodostavat yhteishankintaan ja muihin tukitoimintoihin yhteisen organisaation.

Lakiehdotusten on määrä lähteä lausuntokierrokselle ensi keväänä niin, että ne ovat eduskunnassa päätettävänä lokakuussa 2016. Uudistusten on määrä tulla voimaan tammikuussa 2019.

Uudistuksen tarkemmista yksityiskohdista kerrotaan maanantaina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Saattaa se ehkä vähän noustakin, jos joku saa vaikka kenkää ja sattuukin tarvitsemaan jotain passelia virkaa, jossa ei olla niin tarkkoja rahankäytön kanssa, kuin entisessä työpaikassa, tai joku perustaa jonkin sopivan firman, tai ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelen pääministeri Juha Sipilää! Tämä kehu ei tule kepulaiselta vaan kaukaa vasemmalta. Te olette mies, joka ei vastuuta pakoile ja viime tingassa olitte valmis marssimaan pressan tuo eroilmoituksinenne. Meidän demarijohtoista vasemmiston lässynlässyä oli jo kuultu tarpeeksi. Ei liene myöskään kaukaa haettua, että teillä on ruodussanne ehkäpä maan paras kuntasektorin tietäjä, Tapani Tölli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä teki miehen työn Tunarit olisivat pyöritelleet sote-uudistusta seuraavat 5-vuotta.Onko politikoilta järjen käyttö ryhmäkurilla kielletty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukko on kuin tuuliviiri,pyörtääpäätäksensä,sinne tänne ja vatuloi niitä,ei politiikkaa johdeta pakolla, muualla kuin sotilas juntassa,Sipilän yritys oppi, ei vie Suomea lamasta,vaan syventää sitä,pitäisi kuunella, tarkalla korvalla muitakin,eikä olla kukkona tunkiolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi oot hakoteillä. Kun pitää tulla tulosta, ei auta enää lässynlässyä demarieen tapaan vaan silloin pitää ottaa käyttöön "pakko". Eihän demokratiassamme ketään voida pakottaa vaan ota tai jätä -mentaliteetti. Joku puoli aina voittaa. Seurasin jännittyneenä viime vuosikymmenen parhainta poliittista näytelmää, miten pääministeri Sipilän kantti ja linja kestää median ja etupäässä Ylen rumputulessa (muuten vihonviimeinen verokoijarimme) . Sipilä kesti ja maallamme on vielä toivoa pysyä asuttuna syrjäkyliä myöten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan sopiva sotealueiden määrä sittenkin 12? Ai niin - tästähän juuri valvottiin ja intettiin. Pahus. Nyt ehkä lienee tarvetta kahden tunnin yöunien sijasta alkaa nukkua ihan kolmen tunnin unia. Taitaa olla parasta kutsua päivystävä kätilö kirkastamaan ajatuksia. Onhan niillä se päivystys tällaista äkillistä henkisen tuen tarvetta varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopputulos hyvä.Hyvä Sipilä,pitkästä aikaa meillä on Pääministeri.Kauhulla ajattelee näinä vaikeina aikoina,mikäli pääministerinä olisi vaikkapa Rinne ja valt.varainministerinä vaikkapa V Niinistö.Nämä herrat puhuvat johtamisesta neuvovaan sävyyn.Mitkä näytöt heillä on johtamisesta,ei riitä, että on lukenut aiheesta.Vastaan itse,ei mitään näyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi herranjestass tätä sopan keittoa.Ei enää tiedä mihin uskoo vai uskooko mihinkään.Hehkutetaan,että nyt syntyi Sote ja höpö höpö .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitihän se arvata, että Sipilä alkaa taas hämmentämään jo melkein valmista soppaa. Oikea sopankeittäjä Sipilä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten Stubb tänään mainitsi voidaan yhtä hyvin puhua maakunnista. Sen verran voisi toivoa toimitukselta selväkielisyyttä, että tulisi selkeäksi koskeeko takalauta pelkästään sotealueita vai myös maakuntia (joiden jaosta on ollut oma laki jo 18 vuotta)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa kuin oltaisiin taloa alettu rakentamaan . Ensin riidellään tulee viis isoa huonetta vai viistoista pienempää . Kenelläkään ei ole käsitystä paljonko tulee maksamaan . Varmaa on että se maksaa ja paljon .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvittävän väännön jälkeen alkaa heti Sipilän jappasu, ettei tämä nyt vielä ole lopullista ja voihan näistä vielä neuvotella. Surkeaa toimintaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan viisasta ja nykyaikaista, liike-elämästä oppia otettua hallintoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote-alueiden määrän on vielä laskettava. Nykyinen suunnitelma tarkoittaa taas kymmeniä tuhansia virkamihiä ja se ei kyllä kelpaa. Lääkärit ja hoitajat ok, mutta verot ja virkamiehet ei ole ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäri tehköön lääkärin töitä, ja virkamiehet byrokratian, joka sekin on nyky-yhteiskunnassa pakko tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas näitä tehtiin rohkea päätös eipä tehtykään -päätöksiä. Hohhoijaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
34
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
29
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image