Kotimaa

Pääministeri Sanna Marinille helppo sitoutua hallituksen "va­sem­mis­to­pai­not­tei­seen" EU-politiikkaan, arvioi Eurooppa-professori

Kotimaan parrasvaloista Brysselin parrasvaloihin. Pääministeri Sanna Marin osallistuu ensi kertaa EU-huippukokoukseen 28 EU-maan pääministerin joukossa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.12.2019 6:00
Pekka Mauno

EU-maiden nuorin pääministeri pääsee perjantaina Brysselin parrasvaloihin huippukokouksen tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Sanna Marin osallistuu tänään kolmantena pääministeripäivänään Eurooppa-neuvoston kokoukseen Brysselissä, jota kutsutaan myös EU-huippukokoukseksi. Brysselissä ovat koolla EU-maiden pääministerit.

Perjantaina Marinilla on vielä ohjelmassa eurohuippukokous ja sen jälkeen ylimääräinen Eurooppa-neuvoston kokous.

Huippuhetki Brysselin parrasvaloissa Marinille koittaa perjantaina, kun kaikkien kokousten jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Euroopan unionin neuvostoa johtava Suomen pääministeri pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden.

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden vuoksi EU:lla on nyt kaksi naista keskeisten instituutioiden johdossa. EU-komissiota johtaa ensi kertaa nainen ja myös jäsenmaiden kiertävä puheenjohtajuus on nyt naispääministerin käsissä.

Marin ei kuitenkaan ehdi johtaa yhtään Euroopan unionin neuvoston kokousta, sillä Suomen puheenjohtajuuskausi päättyy vuoden vaihteessa.

Nuoruuden uutuudenviehätys karisee, vaikuttaminen perustuu asiantuntemukseen

EU-huippukokouksissa pääministerin tehtävänä on noudattaa sitä linjaa, mitä hallitusohjelmassa on sovittu.

Rinteen hallitukselta perityssä hallitusohjelmassa Eurooppa-politiikka määritellään väljästi. Siellä puhutaan taloudellisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden poistamisesta, ilmastonmuutoksen hillinnästä ja sukupuolten tasa-arvosta.

– Pääministerin on helppo sitoutua hallituksen vasemmistopainotteiseen EU-politiikkaan, arvioi valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

Raunio on tutkinut erityisesti kansallisia puolueita ja parlamentteja Euroopan unionissa.

Marin on saanut viime päivinä runsaasti kansainvälistä julkisuutta. Hän on tällä hetkellä nuorin virassa oleva pääministeri maailmassa. EU:n 28 jäsenmaasta naispääministeri on myös Saksassa Angela Merkel, Itävallassa Brigitte Bierlaiin, Belgiassa Sophie Wilmes ja Tanskassa Mette Fredrikssen.

Tapio Raunio arvelee, että ensimmäisessä EU-huippukokouksessa Marinin nuoruus voi aiheuttaa uutuudenviehätystä, mikä kuitenkin nopeasti karisee.

– Eurooppa-neuvostossa vaikutusvalta perustuu kykyyn verkostoitua ja käyttää asiantuntevia puheenvuoroja, sanoo Raunio.

Tosin EU-päämiesten kokousten sisäisen dynamiikan luonne on tutkijoillekin hieman hämärän peitossa, sillä kokoukset ovat suljettuja, eikä niistä paljon hiiskuta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja toivoo "myönnytyksiä kaikilta" rahoituskehysneuvotteluissa

Torstaina Brysselin parrasvaloissa on Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja, Belgian entinen pääministeri Charles Michel ja saksalainen EU-komission Ursula von der Leyen EU-johtajien työlistalla olevien asioiden vuoksi.

Kokouksessa linjataan EU:n ilmastostrategiaa. EU:n tavoitteena on olla hiilineutraali päästöjen suhteen vuoteen 2050 mennessä.

Toinen iso asiakokonaisuus on EU:n pitkän aikavälin budjetti vuosille 2021–2027. Suomi jätti puheenjohtajamaana esityksen joulukuun alussa Eurooppa-neuvostolle, jonka on tarkoitus ottaa asiaan ensi kertaa kantaa.

Rahoituskehyskeskusteluja käydään Brysselissä illallisella.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel toivoo jäsenmailta enemmän kuin omista kannoista kiinni pitämistä.

– Tunnettujen kantojen ja äärimmäisten pyyntöjen toisteleminen ei johda mihinkään; kaikkien on tehtävä myönnytyksiä, evästää Michel EU-pääministereille lähettämässään kirjeessä.

Euroryhmässä Suomi vastahakoinen yhteisvastuusuunnitelmille

Perjantaina eurohuippukokousta johtaa euroryhmän puheenjohtaja, Portugalin valtiovarainministeri Mario Centeno.

Myös euroryhmä käsittelee merkittäviä rahaliitto EMU:n syventämiseen liittyviä kysymyksiä. Pöydällä on muun muassa Euroopan vakausmekanismia (EVM) koskevan sopimuksen tarkistaminen sekä lähentymistä ja kilpailukykyä edistävä budjettiväline ja pankkiunioni.

Suomen suhtautuminen osaan asioista on varauksellinen. Pankkiunioni kelpaa, mutta lähentymistä ja kilpailukykyä koskevan budjettivälineen hyväksyminen on Suomelle vaikea pala.

Se on mukana Suomen esityksessä EU:n monivuotiseksi rahoituskehykseksi, mutta asiaan varattu määräraha on esityksessä varsin pieni.

Tosin sitäkin Suomi vastustaisi, jos se olisi voinut tehdä esityksen ilman puheenjohtajamaan painolastia.

Ylipäätään Suomi on vastahakoinen suunnitelmiin yhteisvastuun kasvattamisesta ja finanssipoliittisen vallan siirtämisestä rahaliitolle. Sen sijaan Suomi kannattaa budjettikurisääntöjen noudattamista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Marinia tullaan viemään kuin pässiä sarvista.
Suomen on oltava samaa mieltä mitä Euroopan suurmaat sanovat.
Vihervasurin ajatusmailman omaava Marin voi saada Suomen teollisuuden pahaan jamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sempä aika näytää kuinka uusi tulokas menestyy,kovin on kokematon jospa joku sitenkin ohjaa jostain.
Sen vaan sanon;ei Suomi voi koko maailmaa pelastaa ympäristöasioissa,eiköhön ne muut maat ole niitä
pääsastuttajia,eli sieltä ne pitää ensin pistää kuntoon.
Kaiketi näin käy Perus-suomalaiset yhä nostaa kannatustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Marinille pikku vinkki: Ajattele niin, että ensin tulee Suomen ja suomalaisten etu, ja jos jotain jää, niin sitten muut.
Moni EU maa vetää härskisti "kotiinpäin", niin miksi pienen Suomen pitää/pitäisi olla heittopussi??
Tälleen maallikkona itse ajattelen niin: kukaan muu ei huolehdi minusta, elämästäni yms. vain minä itse voin vaikuttaa asiaan, olen siis jokseenkin itsekäs,,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiseltään marinista voi sanoa että on vihervalkokaulusdemari kun aviomies on kapitalisti joka omistaa useitakin yrityksiä tai mukana niissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
11:42
Facebookissa julkaistusta sähköpostista tutkintapyyntö Limingassa – Kunnanhallituksen jäsenen epäillään luovuttaneen sähköpostin ulkopuoliselle
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image