Kotimaa

Pääministeri Sanna Marin sai valtavan mediahuomion Brysselissä - halusi keskittyä huip­pu­ko­kouk­sen asiasisältöön

Pääministeri Sanna Marin sai valtavan mediahuomion saapuessaan ensi kertaa EU-pääministereiden kokoukseen Brysseliin. KUVA: JULIEN WARNAND
Kotimaa 12.12.2019 19:35
Pekka Mauno

Kymmeniä ulkomaisia toimittajia kiinnosti nuorin EU-pääministeri. "Keskityn niihin lupauksiin, joita hallitus on antanut", sanoi Marin.

Suomen pääministeri Sanna Marin saapui Brysselin EU-korttelissa sijaitsevaan Eurooppa-neuvoston Justus Lipsius -rakennukseen niin kuin muutkin pääministerit: pitkää punaista mattoa kiertäen kohti kokoushuonetta.

Maton reunalla toimittajat kyselevät kommentteja kiinnostavilta pääministereiltä, joihin Sanna Marin juuri nyt ehdottomasti kuuluu.

Marin pysähtyy suuren toimittajaryhmän eteen, josta työntyy mikrofoneja pääministerin kasvojen eteen. Kansainvälisiä tv-yhtiöitä, mikrofonien teksteistä päätellen myös arabimedioita. Toimittajia ja valokuvaajia on nelisenkymmentä. Suomen pääministerille ei Brysselissä tällaista huomiota yleensä suoda.

Marin avaa keskustelun kevyellä small talkilla kertoen, että on innostunut kun pääsee ensi kertaa EU-päämiesten kokoukseen vaikka on vasta kolmatta päivää pääministerinä.

Sen jälkeen Marin siirtyy sujuvasti kertomaan päämieskokouksen asioista, joista hänellä riittää sanottavaa varsinkin EU:n ilmastotavoitteista.

Kokouksessa on tarkoitus päättää, että EU:n pitää toteuttaa hiilineutraaliustavoite vuoteen 2050 mennessä. Aikataulu ei ole erityisen kunnianhimoinen kun muistaa, että Sanna Marinin hallitus on luvannut Suomen olevan hiilineutraali jo vuonna 2035.

– Nuoret sukupolvet odottavat meiltä toimenpiteitä ja meidän on vastattava heidän odotuksiinsa. Olen huolestunut, meidän pitää tehdä toimenpiteitä nopeammin, selittää Marin.

Ulkomaiset toimittajat onnittelevat pääministeriä ja haluavat tietää, mitä Suomessa on tapahtunut. Ja mikä on Marinin hallituksen linja

Pääministeri selittää, että Suomessa oli lyhyt hallituskriisi. Sen jälkeen jatkettiin samalla puoluekoostumuksella ja samalla ohjelmalla.

– Ja vastuussa on viisi naista, muistaa Sanna Marin kertoa.

"En keskity mediahuomioon vaan siihen, että on lunastettava lupaukset"

Sen jälkeen pääministeri siirtyy suomalaisten toimittajien luokse ja kansainvälinen media jää huutelemaan kysymyksiään pääministerin selälle.

Suomalaisia toimittajia kiinnostaa EU:n monivuotisen rahoituskehyksen kohtalo, josta kokouksen työillallisilla on tarkoitus puhua. Suomi jätti runsas viikko sitten EU:n puheenjohtajamaana esityksen EU:n monivuotiseksi budjetiksi.

– Suomen esitys on tasapainoinen. Uskoisin sen olevan aika lähellä sitä kompromissia, joka on tarkoitus saada aikaan helmikuussa, vastaa Marin.

Marinilta kysytään myös, miltä valtava mediahuomio tuntuu.

– En ole keskittynyt siihen, miten media on huomioinut minun pääministeriyteni. Olen keskittynyt siihen, että meidän on lunastettava ne lupaukset, jotka olemme antaneet ja keskittynyt asioihin, vastaa Marin.

Sen jälkeen onkin jo kiire tapaamaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Charles Micheliä.

Huippukokous alkoi eripuraisissa merkeissä

Kaikki EU-huippukokoukseen saapuneet pääministerit eivät jakaneet Suomen pääministerin ilmastoajatuksia

Esimerkiksi Unkarin pääministeri Viktor Orban vaati, että EU:n köyhempiä maita ei pidä panna päästövähennysten kustannusten maksajiksi.

– En aio antaa tyhjää shekkiä EU:lle, sanoi Orban.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

No eipä ihmekään. Harvoinpa, jos koskaan lapset ovat pääministereitä ja muita ministereitä. Asiainhoito retuperällä vielä enemmän kuin ennen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sdp käyttää kikkoja, joilla saa suurta huomiota julkisuuteen. Myöhässä tuleminen on yksi merkki jolla saadaan huomiota verrattuna muihin. Putin on köyttänyt tätä konstia myös, että tulee myöhässä. Tämä on yksi keino nostaa henkilö muiden yläpuolelle. Käsittämätöntä ettei media tätä ole huomannut, kun tämä on todella vanha keino jota monet suuret maan johtohahmot ovat käyttäneet. Ei tarvitse varmaan sanoa mikä maa on todella paljon käyttänyt tätä ja muita keinoja näyttääkseen että on suurempi ja mahtavampi maa. Yksi keino on laittaa toinen arvoltaan alemmaksi on kätellä ja toisella kädellä kaverillisesti nostaa käsivarren tasolle taputtaen. Tällä saadaan toinen näyttämään pienemmältä ja heikommalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marin teki odotetusti kun viisaasti keskittyi asiakysymyksiin.

Orban on EU:n ikioma '' minä teen teidän rahoillanne mitä haluan '' sekunda diktaattoriharjoittelija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi media kyselee politikoiltamme kotimaan asioita kun nämä ovat päivän tai parin käynnillä ulkomailla työtehtävissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän on nämä mediat, esim. tämä, antaneet persuille oivan alustan haukkua kaikkea mikä liikkuu ja liikkumatontakin! Sehän ilmeisesti tekee vain rahaa näille ahneiille medioille! Mutta kun näyttää, että tulee tuhteja ylilyöntejä niin "fiksuille" persuille kuin "sivistyneille" kokoomuslaisillekin. Eikä voi kristittyjäkään kehua, kova on linja, ei puhettakaan Raamatullisesta armosta ja anteekisannosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"En keskity mediahuomioon...". Vai ei keskity. Oikein pesunkestävä somekasvatti. Jakaa itsensä maailmalle imetysselfien jne. Voi voi! Ja näiden käsissä Suomen talouden ym. hoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ihan reilua alkaa heti sättiä Marinia? Voitaisiinko antaa uudelle hallitukselle kunnon mahdollisuus näyttää kyntensä? Onhan toki meille suomalaisille harvinaista herkkua tällaiset isot ja näyttävät Suomi-jutut muiden maiden tv-uutisissa ja laatulehdissä! Päätyisinkin ehdottamaan samaa kuin naapurini Väinölänniemen katsomossa juuri ennen KuPSin kolmatta maalia: "Elekää pojat vielä laakasko! Naatitaan!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys ei niinkään ole henkilöistä vaan maan taloutta ja suomalaisia arvoja "kuralle" vievästä hallitusohjelmasta. Luulolla että pääministerin viehkeällä patsastelulla kansainvälisen median edessä on jotain kauaskantoisia maamme hyväksi koituvia tulemia, sanon vaan, luuloksi jää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän hallituksen tie tyssää kokemuksen puutteeseen. Seuraavaan töppiin kaatuu hallitus, se on varmaa. Niin kauan on nyt rämmitty, että veikkaan, että Marinin pesti jää erittäin lyhyeksi. Ajatus oli kyllä hyvä, mutta Rinne ei tajunnut, kuinka suuri merkitys PSsällä on suomalaisille. Sitä ei ehkä Helsingin punaisilla toreilla oikein vieläkään ymmärretä? Suomi on jakautunut ja yksi jakajista oli Rinne. Jakamisen sijasta olisi voinut yritellä yhteistyötä, mutta Rinteen valheen-arvopohja-idea oli hänen mielestään parempi vaihtoehto. Tässä on tulos?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulenpa, että tämä toimii nyt ja enpä ihmettelisi jos demareiden kannatus nousisi.

Näyttää aivan siltä että ”mestarikin” alkaa hermostua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Sanna Marinin hallitus on luvannut Suomen olevan hiilineutraali jo vuonna 2035”

Tämähän tarkoittaa että esim autoilua aletaan rokottamaan entistä enemmän. Ja sehän koskettaa etenkin pakosta paljon ajavia, pitkät työmatkat kun pitää täällä pohjoisessa ajaa omalla autolla, kun ei ole julkistaliikennettä saatavilla. Eikä ole varaa ostaa uutta, ei käytettyäkään, vähäpäästöistä autoa. Hiilineutraalius koskee tietysti muitakin, esim metsIenomistajia ja niitä käyttäviä ihmisiä, esim puunpolttoa jne, jota saatetaan rokottaa. Eli ei tämä toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Medialle pitää antaa tietoa sekä kansalasille ja median tehtävä on saada tieto jonka välittää kansalasilleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Marin vielä viettää kuherruskuukautta. Hämmästyttävää, miten helposti media vaikeni ennakkosensuuriin. Jos pääministeri ei koe päivänpolttavia teemoja miellyttäviksi, niin sensuurillako ne sivuutetaan ja saadaan maton alle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu jallitus ajattelevan että mitä et tiedä se ei haittaa... Itse kyllä haluaisin tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nololta näytti avustajan puuttuminen pääministerin haastattelun kysymyksenasetteluun. Vieläpä Marinin esiintymisen maailmanensi-illassa. Luulin ensin että äiti oli toimittajan kysymyksen keskeyttäjä, vasta uutistenlukijan kerrottua kyseen olleen avustajasta, tajusin tilanteen. Noloa. Toki noloa sekin olisi ollut vaikka äiti olisi ollut keskeyttäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
7:00
Rovaniemeläinen Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
4
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
4
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
3
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
2
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
1
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
1
Pelicans-hyökkääjä Aleksi Mustonen vahvasti tyrkyllä Kärppiin
1
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image