Kotimaa

Pääministeri Sanna Marin perustelee Uudenmaan liik­ku­mis­ra­joi­tuk­sen lyhyttä kestoa: "Valmiuslain 118. pykälä on kova toimenpide"

Senaatintori oli keskiviikkona hiljainen.
Kotimaa 25.3.2020 20:51 | Päivitetty 25.3.2020 23:20
Tanja Nuotio

Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poismeno kielletään 19. huhtikuuta saakka. Rajoitusta voidaan pidentää, jos se on epidemian estämiseksi välttämätöntä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että Uudellamaalla tullaan rajoittamaan henkilöiden liikkumista.

– Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poismeno kielletään.

Ainoastaan välttämätön viranomaistoiminta sallitaan, samoin elinkeinon harjoittaminen. Ihminen pääsee liikkumaan, jos lähiomainen on kuollut tai kyseessä on esimerkiksi lapsen tapaamisoikeus.

– Henkilökohtaisen syyn on oltava painava. Sellainen ei ole vapaa-ajan matkustus.

Marin perustelee hallituksen kantaa sillä, että Uudellamaalla on pahin koronavirustilanne. Virus myös leviää tällä hetkellä maakunnassa liian nopeasti.

Tarkoitus on turvata tehohoitokapasiteetin riittävyys koko Suomessa siten, ettei epidemia samanaikaisesti leviä hallitsemattomasti myös muissa maakunnissa.

Kauppatori ammotti Helsingissä keskiviikkona tyhjyyttään.

Liikkumisrajoitus lyhyempi kuin epidemia

Liikkumisrajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka eli kolmeksi viikoksi. Rajoitukset saadaan näillä näkymin voimaan perjantaina 27. maaliskuuta, mutta hallitus kehottaa välttämään liikkumista heti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on arvioinut epidemiahuipun Suomessa olevan vasta noin kymmenen viikon päässä, joten liikkumisrajoitus kattaa vasta epidemian alun.

– Valmiuslain 118. pykälä on kova toimenpide, kun lähdetään rajoittamaan ihmisten liikkumista, sanoi Marin.

– Arvio on, että tämä on välttämätön toimenpide kolmeksi viikoksi. Jos se on välttämätön pidemmän aikaa, sitä voidaan pidentää.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi, että THL:n arvion mukaan kolmen viikon jälkeen tartuntakäyrä voi lähteä Uudellamaalla laskemaan.

– Jos THL:n suunnalta sanotaan, että rajoituksesta voidaan luopua, siitä luovutaan, sanoi Henriksson.

Marinin mukaan valmiuslain asetukset on nyt annettu erimittaisiksi ajoiksi. Hän vihjasi, että ensi maanantaina jo annettujen asetusten päättymispäiviä voitaisiin pidentää.

Poliisi valvoo, PV:ltä voi tulla virka-apua

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoivat tiedotustilaisuudessa, että poliisi valvoo liikkumisrajoitusta, mutta Puolustusvoimat on valmis antamaan virka-apua.

Paljon on kuitenkin kansalaisten itsensä vastuulla. Nyt ei pidä lähteä Uudeltamaalta maakuntiin tai päinvastoin. Ministerit suosittelevat ihmisten palaavan nyt mökeiltään koteihin.

Turha liikkuminen tai asioiminen toisessa maakunnassa voi vaarantaa muiden ihmisten terveyden ja levittää koronavirusta liian nopeasti.

Liikenne on hiljenemässä radikaalisti Uudenmaan ja muun Suomen väliltä.

Pitkän valmistelun tulos

Koronavirustilanteen vaatimien rajoitusten valmistelu on jatkunut koko päivän. Hallitus aloitti neuvottelut Säätytalossa keskiviikkona kello 18. Neuvottelun loputtua alkoi vielä valtioneuvoston ylimääräinen istunto.

Liikkumisen rajoittaminen on ollut valmistelussa jo useita päiviä. Pääministeri Sanna Marin on todennut, että lainsäädäntö on osoittautunut osan toimenpiteiden osalta jäykäksi.

Useiden rajoitusten valmistelua on tehty kovalla kiireellä ministeriöissä.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) vahvistaa, että eduskunnassa ei käydä lähetekeskustelua enää keskiviikkoiltana Uudenmaan eristystoimista. Vanhasen mukaan asia on lähetekeskustelussa vasta torstaina, ja sitten esitys jatkaa perustuslakivaliokuntaan.

Ravintolat ollaan sulkemassa toukokuun loppuun asti

Tiistai-iltana hallitus antoi eduskunnalle esityksen ravintolat, kahvilat, baarien ynnä muiden sulkemisesta toukokuun loppuun asti. Sitä käsiteltiin eduskunnassa keskiviikkona. Poikkeuksia ovat todennäköisesti ruoan noutopalvelu sekä kenties lounastyyppiset työpaikkaravintolat.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta esittää, että lailla olisi turvattava yrittäjille kohtuulliset korvaukset ravintoloiden sulkemisesta ja säädettävä myös vaikutusten lieventämisestä.

Lisäksi ravintoloiden sulkemisesta olisi voitava antaa asetuksella määräyksiä ajallisesti ja alueellisesti, koska epidemiatilanne on erilainen eri osissa maata. Esimerkiksi Kainuussa ei ole vielä yhtään todettuna koronavirustartuntaa.

Marin vahvisti hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ravintoloita ei saada kiinni viikonlopuksi lainsäädäntötyön tahdin takia. Hän vetosi ravintoloita sulkemaan itse ovensa.

Noin 11 300 ihmistä tarvitsee Suomessa sairaalahoitoa

THL:n tuoreen arvion mukaan noin 11 300 ihmistä tarvitsee Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi, Näistä ihmisistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta.

Arvio perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella asuva iäkäs aikuinen menehtyi tiistaina koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin. Kyseessä on kolmas koronaviruskuolema Suomessa ja toinen Husin alueella.

Aiemmin tänään kerrottiin, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Henkilö kuului riskiryhmään perussairautensa osalta. Hän on menehtynyt keskiviikon aikana.

Varmistetuista tartunnoista 512 on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta. Pirkanmaan luku on 46, Pohjois-Pohjanmaan 29, Keski-Suomen 24 ja Varsinais-Suomen 21.

Viranomaisten mukaan luvut saattavat kuitenkin muuttua nopeasti, kun kotimaahan on saapunut tai saapuu ulkomailta noin 200 000 suomalaista. Iso osa heistä on oleskellut riskialueilla.

Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla kello 21.37 ja 22.16 ja 23.20.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Jos ei itse pysty karsimaan ja rajoittamaan liikkumisiaan niin sitten aletaan käskeä. Vapautta on vain jos osaa huolehtia vastuista. Mutta mehän tietty olemme kansaa joka palaveeraa, häärää ja reissaa ihan ilman päätä ja häntää kunnes sitten on pakko puhaltaa se peli poikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaakohan tuo tapaamisoikeus tarkoittaa myös sitä, että Uudeltamaalta kotoisin olevat Ja eri puolille Suomea sijoitetut lastensuojelulapset lomailevat kotonaan samaan tapaan kuin ennenkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WHO:n asiantuntijat ovat johdonmukaisesti käskeneet testaamaan kaikki epäillyt tautitapaukset. Milloin Suomessa testauskapasiteetti saadaan sille tasolle, että tuo onnistuu. Nyt tarvitaan testausta eikä lisärajoituksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL vastustaa testauksen lisäämistä, vaikka kansainvälinen konsensus kannattaa testauksen rajua kasvattamista. Tästä on saatu erinomaisia kokemuksia Koreassa, Japanissa, Kiinassa ja Singaporessa. THL ottaa mallia ennemmin Italiasta kuin sieltä missä koronan torjunnassa on onnistuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi mennee jo tällä viikolla Japanista ohi todennetuissa tartunnoissa. Japanissa on 126 miljoonaa ihmistä eli 25 kertaa enemmän kuin Suomessa ja lisäksi tauti tuli Japaniin nopeasti Kiinasta, Suomessa taudista tuli laajamittainen vasta maaliskuun ensimmäisen viikon jälkeen.

THL ja hallitus, ottakaa nyt viimein oppia Aasiasta ja testatkaa kaikki mahdolliset epäilyt. Se on paras keino pysäyttää tauti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Testaamalla kukaan ei tule terveeksi eikä kaikkia ihmisiä ole testattu muuallakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerro sitten mikä on Japanin ja Korean salaisuus. MIksi tautia on siellä niin vähän ja elämä jatkuu lähes normaalisti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillähän diagnoosit tehdään arvailujen pohjalta ja auktoriteetin varpaille ei tallota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Testaamalla saamme kerättyä tietoa ja sen kerätyn tiedon pohjalta teemme päätöksiä miten toimia.

Tosin meillä - kuten maailmallakin - tutkimukset pureskellaan kansalle poliittisen näkemyksen hampailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan esimerkiksi Saksa joka osasi käyttää testaamista välineenä (ja melko varhain) tartuntaketjujen jäljittämisessä on onnistunut siinä melko hyvin verraten muutamaan muuhun jotka opvat tehneet kuten Suomi... Saksassa on lisäksi muitakin syitä tämän pandemiakuolleisuuden matalaan tasoon. Suomen tilanne on muista syistä vielä suht hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WHO katsoo koko maailmaa ja tekee suositulkset sen - siis pahimman - mukaan millaiset olosuhteet vallitsevat Brasilian favelojen slummeissa, Intian kastittomien maapohjaisissa hökkeleissä ja vastaavissa paikoissa, joilla ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa.

Suomen tilanne ja varsinkin ympäristö sekä normaalit terveyspalvelut ovat maailman huippua - täällä laajaa testaamista ei tarvita eikä se edes auttaisi meidän oloissamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se oikein menee? Myykö vr lippuja esim Oulu-Hki? Pysähtyykö juna Uusimaan rajalla ja juna tyhjennetään? Miten Helsingistä lähtevät junat? Tyhjennetäänkö ne rajalla?
Helppoa ei ole ja mielekkyys on kaukana.
Kaikki ulkomailla olleet tulisi eristää riittävän pitkäksi aikaa.
On se vain hyvä, että tunnustetaan kansallisvaltion rajojen tärkeys ja globalistit saavat tässä epidemiassa nenilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Uudenmaan asukkaiden liikkumista rajoitetaan, kun Espanjasta Suomeen tulevat saavat liikkua miten haluavat vapaaehtoisessa karanteenissaan. Espanjan suomalaiset ovat keskimäärin paljon suurempi riski muille kuin keskimääräinen uusimaalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin Espanjasta tulevia autetaan ulkoministeriön toimesta Suomeen. Samalla mökilleen matkustava Suomeen veronsa maksava joutuu somevihan kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainsäädäntö vaikuttaa melkoisen kankealta ja hitaalta, jos asioita todella halutaan hoitaa nopeasti ja tehokkaasti. Vähän väliä vedotaan johonkin perustuslain pykälään, joka pitää huolella tutkia. Tokihan perustuslakia on erinomaisen tärkeätä noudattaa, mutta jos eduskunta on yksimielisesti toimenpiteiden takana, maallikosta tuntuu ilmanaikuiselta vatuloinnilta hidastella ja viivytellä hankalienkin päätösten kanssa. Mitenkähän pitkään mahdettaisiin tutkia perustuslakia ja kansainvälisiä säädöksiä, jos Suomi joutuisi esimerkiksi jonkinlaisen aseellisen hyökkäyksen kohteeksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalikosta voi tuntua, mutta jos asioissa ei noudateta lainsäädäntöä, niin sama maallikko on kohta valittamassa ja vaatimassa päättäjiä käräjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseellinen hyökkäys Suomeen olisi kuitenkin aika paljon kovempi juttu kuin yksi muutamassa kuukaudessa ohi menevä tauti. On naurettavaa verrata koronaa sotaan. Tämä ei ole mitään verrattuna siihen, mitä suomalaiset joutuivat kokemaan noin 80 vuotta sitten. Yhteiskunnassa on vielä kaikki hyvin. Ruokaa, lämpöä ja turvaa on kaikilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että kansalaisen yksityisyys on se ensimmäinen ja tärkein asia, jokainen pidetään yksityisyydessä syntymästä kuolemaan ja onkin todellinen ihme ettemme vielä ole ottaneet aurinko-setä Josefin keksintöä käyttöön. Meinaan sitä että kansalaisilla (tai siis hallintoalamaisilla) on numerot nimien sijaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain noudattaminen on super typerää jos laki ei salli tai hidastaa toimenpiteitä jolla pandemian pysäytetään. Virus ei odota että hallitus muuttaisi lakia vaan virus jatkaa leviämistä. Super tyhmyys tulee siitä että hukataan aikaa jolloin tilanne voi pahentua merkittävästi, kirjaimellisesti hukataan ainutkertainen tilaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
10:00
"Oi, kuinka me kankeat suomalaiset halaammekaan toisiamme": Kysyimme tutkijoilta, miltä elämämme näyttää pandemian jälkeen – Mutta entä, jos mikään ei muutu? Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
17
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image