Kotimaa

Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"

Pääministeri Sanna Marin on luottavainen siihen, että hallitus löytää tarvittavat työllisyystoimet.
Kotimaa 29.1.2020 12:47
Kirsi Turkki

Hallituksen päiväaikaan pidettävä iltakoulu työllisyystoimista on alkanut Säätytalossa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vakuutti, että hallitus on hyvin sitoutunut työllisyystavoitteeseen.

Hallitus pohtii tänään parituntisessa kokouksessaan työllisyystoimien edistymistä. Alkuiltapäivällä pidettävään epäviralliseen iltakouluun saapuivat hallituspuolueiden ministerit, valtiosihteerit, erityisavustajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Säätytalon aulassa, että kokouksessa kuullaan tilannekatsaus siitä, missä työllisyystoimien osalta mennään.

– Minulla on usko, että 30 000 työpaikkaa kesän lopun budjettiriiheen mennessä saadaan aikaiseksi. Sillä polulla ollaan. Hallitus on tähän erittäin sitoutunut. Emme me tästä tavoitteesta jousta.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkaisi tänään vuosittaisen raporttinsa. Arviointineuvosto piti finanssipolitiikkaa liian löysänä ja vaatii hallitukselta vaikuttavia toimia työllisyysasteen nostamiseksi.

Työministeri Tuula Haatainen valmistelee hallituksen työllisyystoimia.

– Minusta tähän arvioon pitää suhtautua vakavasti. Nämä olivat tärkeitä huomioita. Olemme äärimmäisen tärkeiden asioiden äärellä, kun käsittelemme tätä työllisyyskysymystä. Kesällä kun budjettiriiheen mennään, niin tämä kokonaisuus on valmis. Me olemme tehneet ne päätökset, joita pitää tehdä ja saada aikaiseksi, että meillä tämä työllisyyskokonaisuus on siinä mallissa, johon olemme vahvasti sitoutuneet, Marin kommentoi arviointineuvoston raporttia.

Hallituksen tavoite on 75 prosentin työllisyysaste ja 60 000 lisätyöllistä vuonna 2023. Vuoden 2020 syksyllä hallituksella tulee olla osoitettavissa 30 000 uutta työpaikkaa vastaavat toimet.

Andersson: Arvioinneista laajempia

Hallitusohjelmassa sovittiin, että hallituksen työllisyystoimien vaikuttavuuden arvioi valtiovarainministeriö. Tutkimustietoon perustuvia toimia työllisyyden nostamiseksi etsii riippumaton tutkijatyöryhmä.

Vasemmistoliitto on tuonut esille, että valtiovarainministeriön laskelmien rinnalle on otettava myös muita mittareita.

Opetusministeri Li Andersson ja sisäministeri Maria Ohisalo saapuivat hallituksen päiväkouluun.

– Meillä on vakava kohtaanto-ongelma. Työttömillä työnhakijoilla ei ole sellaista osaamista, joita työnantajat etsivät. Me emme pysty ratkaisemaan työllisyyden haasteita ellemme panosta osaamiseen ja koulutukseen ja työperäiseen maahanmuuttoon merkittävästi. Mikäli käytetään ainoastaan työnteon kannustimia mittaavia malleja, niin silloin käy helposti niin, että kaikki ratkaisut kohtaanto-ongelmaan ja osaamisvajeeseen liittyen eivät näy arvioinneissa, vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan kenenkään intressissä ei ole tehdä niin rajattua vaikuttavuusarviota.

– Uskon, että hallituspuolueet pääsevät hyvään yhteisymmärrykseen.

Yli 100 000 avointa työpaikkaa

Kohtaanto-ongelmasta kertoo se, että yritykset kärsivät työvoimapulasta. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuussa avoinna yli 100 000 työpaikkaa.

Yksi ratkaisu on lisätä osaajien työperäistä maahanmuuttoa. Pullonkaula ovat työperäisten oleskelulupien käsittelyajat, jotka ovat venyneet kuukausien mittaisiksi. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että tavoite on käsitellä työperäiset oleskeluluvat kuukaudessa.

Työperäisen maahanmuuton hallinto siirrettiin vuoden alusta sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön. On todennäköistä, että oleskelulupien käsittely saa nyt vauhtia ja lupia käsittelevä maahanmuuttovirasto lisää määrärahoja.

Työllisyystoimien käsittely jatkuu ensi viikon alussa, kun hallitus ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat seminaariin Helsingin Vuosaareen. Pääpaino seminaarissa on ilmastoasioilla, mutta myös työllisyystoimet käydään läpi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (104)

Suomen kieli muuttuu mukavasti. Uusi ilmaus "kohtaanto-ongelma" hauska keksintö. Onkohan tuo opetusministerin omassa päässä hautunut kana/muna tuotos ? Mitä tuo ilmaisu tarkoittaa suomeksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajat päättävät ihan itse työvoiman tarpeensa. Vai aikooko hallitus työllistää lisää veromaksajien rahoilla broilerivirkamiehiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi luopua EU:sta ja globalismista ja alkaa taas valmistaamaan kaikki käyttötavarat itse, muoviämpäreitä, vaatteita, lusikoita, haarukoita, kippoja ja kuppeja myöten. Tekemistä riittäisi rajattomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä ihmeestä mahtaa hallitus taikoa 30000 tuhatta uutta työpaikkaa? Samaan aikaan eri yritykset saneeraa ja vähentävät väkeä tehtaistaan, työttömät vain lisääntyy. Kuka jaksaa uskoa näihin lupauksiin? Kaiken lupausten päälle joilla työtä on pitäisi osa suorittaa lalkoilla ( kiky) Näillä eväilläkö työpaikat lisääntyy? Lupaaminen ei ole kiellettyä, mutta viime kädessä maailman talous synnyttää ne työpaikat jos vienti vetää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkaa lisää erityisavustajia. Kaikenlaisiin feministisiin ja monikulttuurisiin projekteihin tarvitaan myös paljon työntekijöitä. Feminismillä ja monikulttuurisuudella saadaan Suomen talous taas nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntahimmeli valmiiksi kiireellä. Sinne voi synnyttää niin paljon työpaikkoja kuin vain kehtaa. Rahakaan ei ole ongelma, koska myytävää on vielä ja sitten kun loppuu niin otetaan vain himpun verran lisää velkaa. Tässä nyt näyttää siltä, että meikäläisen loppuelämä vielä pärjätään, joten kun ei ole jälkikasvua, niin antaa mennä vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä avoimia työpaikkoja voi hyvinkin syntyä 30 000 syksyyn mennessä! Koronaviruksen ei tarvitse tarttua kuin pariin miljoonaan suomalaiseen, niin 3 %:n kuolleisuuden seurauksena 60 000 sukankuluttajaa poistuu muonavahvuudesta! Työllisyysnäkymät hautaustoimessa varsin lupaavat..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen julkiselle sektorille palkattu tai yksityiselle palkkatuella töitä saanut on pelkkää silmänlumetta. Vain uudet yksityisen sektorin työpaikat kasvattavat jaettavaa kakkua. Mutta jos näitä joskus saadaan, niin kakku on syöty nykyhallituksen toimesta ja jäljelle jää vain velanmaksukierre kreikkalaisittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole hankala homma. Jos on viikon aikana 2. Tuntia vaikka järjestö hommissa , työllistetty tai kurssilla, ihan missä vain. Se katsotaan työlliseksi ja tilasto muuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei mietitä keinoja muuton helpottamiseksi ja asunnon löytämiseksi uudelta paikkakunnalta? Siinäpä olisi työpaikkojakin järjestelijöille. Tiedän, että monella työttömällä on työhaluja, mutta elämänkuvioiden uusiksi laittaminen ei onnistu ilman vahvaa tukea. Itse en enää tuota apua tarvitse kuten nimimerkkikin kertoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hankala muutenkin lähteä toiselle paikkakunnalle jos on oma asunto josta pitäisi ensin päästä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan samoilla linjoilla. Yleensäkin työn perässä muuttajat tekevät tuottavaa työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhustenhoidon henkilöstömitoitus 0,7. Mistä saadaan nämä 30 000 uutta hoitajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten nähdään onko se sanna kassatyttö vai pääministeri. Ainakin vouhotettu on jo, nyt on näyttöjen vuoro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaan muuta mitä vaan, mutta huumorintaju tällä mariinilla ainakin on kohdallaan :)

Että ihan 30000 uutta työpaikkaa :D

No ehkä lisäämällä muitakin julkisen sektorin sihteerien avustajia ja avustajien sihteerejä ministeriöiden esimerkin mukaan.
Mutta ikävä kyllä Suomi ei sillä pelastu että virastoissa väki kanniskelee toistensa papereita edestakaisin.

Sama koskee myös nykyään suosittuja kulttuuritulkkeja, kokemusasiantuntijoita ynnä muita vastaavia julkiselle sektorille keksittyjä "työpaikkoja".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (104)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image