Kotimaa

Pääministeri Rinne: Postin pa­ket­ti­la­jit­te­li­joi­den työehdot turvataan ja työ­eh­tos­hop­pai­lu loppuu

Pääministeri Antti Rinne vastasi Postia koskeviin kysymyksiin eduskunnan kyselytunnilla. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 21.11.2019 17:02
Aki Taponen

Pääministeri Antti Rinne (sd.) lupasi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että Postin 700 pakettilajittelijan työehdot turvataan. Hän sanoi myös, että hallitus huolehtii myös siitä, että työehtoshoppailu loppuu.

Rinteen mukaan jokainen näki jo viime keväänä ennen eduskuntavaaleja, että postin digitalisaatio on johtamassa siihen, jotakin sille tapahtuu.

– Silloin jo tuli indikaatioita, että ollaan tekemässä isoja muutoksia. Kesällä, kun tämä hallitus aloitti, ensimmäinen tieto oli, että tullaan siirtämään koko PAU:n sopimuksen piirissä oleva väki Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen

Se olisi toteutuessaan johtanut yli 9 000 ihmisen työehtojen heikentymiseen ja palkkojen alentumiseen 30–50 prosenttia.

– Tämä estettiin hallituksen toimesta yksiselitteisesti, Rinne sanoi.

Sitten ilman, että hallitus Rinteen mukaan tiesi Postin päätöksestä, 700 pakettilajittelijaa siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin.

– Hallitus huolehtii siitä, että tällainen työehtoshoppailu tavalla tai toisella suomalaisesta yhteiskunnasta kitketään, Rinne sanoi.

Rinne sanoi, että hallitus on tarkkaan seurannut työriitaa ja lähtenyt liikkeelle, kun on tarvittu toimenpiteitä.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi hetki ennen kyselytuntia, että Postin lakkoa ryhtyy ratkomaan neljä selvityshenkilöä PAU:n ja Postin pyynnöstä.

Paatero ei kyselytunnilla tiennyt, loppuvatko tukilakot selvityshenkilöiden työn ajaksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (101)

Hyvä! - Milloin pakottava lainsäädäntö valmistuu ja maanpetturit siis pakotetaan ruotuun?
Logistiikka-alalle tarvitaan yksi yhteinen valtakunnallinen työehtosopimus, jota kaikki toimialat noudattavat maassamme.
Riittääkö velttohousuilla rohkeutta toteuttaa maassamme markkinataloutta tässä kohtaa ja tasata puntit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallituksen pitäisi älytä erota. Lisäksi valtion omistusta kaikissa suomalaisossa yhtiöissä tulisi lisätä laajasti ottamalla ankara kiinteistöjen varallisuus-ja pääomavero käyttöön. Kyllä Rinne on mies paikallaan, Kekkosen veroinen päättäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen puheenjohtaja on demari. Miksi demarin toiminnasta rangaistaan koko maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti on 100% valtion omistama yritys ja tässä kiistassa ovat osapuolina Posti työnantajana sekä työntekijät. Kerrassaan eriskummallista on että omistaja asettuukin tukemaan työntekijöitä? Mitä virkaa Postin hallituksella sitten enää on?

Uskomattoman sopan on Antti taas saamut tästäkin aikaa ja varmaa on että oli ratkaisu mikä tahansa tulee se entisestään nakertamaan demareiden kannatusta. Kohta olemme tilanteessa että Vasemmistoliitto on Suomen suurin vasemmistopuolue. (joku toki laskee Vihreät vasemmistoon, mihin se kannanottojensa puolesta kuuluukin)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin kilpailijat kiittävät Antti Rinteen sekaantumista Postin työmarkkinakiistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevassa MOT-ohjelmassa nämä postin kilpailijat tulevat kertomaan postin johdon väitteet kilpailijoiden alempipalkkaisista paketinkäsittelijöistä höpöpuheiksi, mutta jollakinhan on yritettävä viedä tällaista työntekijöitä pilkkana pitävää suunnitelmaa eteenpäin. Työsopimussoppailu on nyt saatava loppumaan, vaikka työnantajatahoilla onkin toive saada kaikki suomalaisetkin halpatyövoimaksi. Kuinkahan moni hyväksyy omalle kohdalleen postin johdon toteuttamaa käytäntöä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä paketinkäsittelijöiden palkka laskenutkaan, vaikka HE JO OVAT toisen liiton sopimuksessa. Ja kahden vuoden päästä Riku Aallon johtama Teollisuusliitto tuskin sallii palkkojen laskua. Heillä on takanaan mahtava 200 000 jäsenen järjestövoima.

Suorastaan naurattaa nämä palkkojen laskupuheet! :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkan alennuksille annettiin kahdenvuoden siirtymäaika, sitten rysähtää alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärä tapa se on hakea "tuottavuutta" yksilöiden palkkaa alentamalla. Teollisuudessa tätä kustannustehokkuuta hoidetaan automatisoimalla. Luulisi pakettilajittelunkin palkkakustannusten alentamisen onnistuvan automatisoimalla pakettien kulkua. Standardisoitava pakettien koot, ellei jo ole, osoitekentät vakioksi joihin lähetyspisteessä vielä viivakoodi, niin luulisi toiminnassa olevan kehitettävää niin, että "käsin koskettelua" voidaan vähentää??
Näiden "sovittelijoiden"lisäksi postilaitosten ja jakeluyhtiöiden on haastettava insinööritoimistoja ja laitevalmistajia kehittämään entistä parempia uusia "pakettilajittelulinjoja".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On meidän Pääministeri aika veijari. Suomessa ei ole ollut pitkään aikaan Ahti Karjalaisen jälkeen moista pelleä noin merkittävässä tehtävässä. Mutta hei, Postin lakko loppuu aikanaan eivätkä työntekijät voita käytännössä mitään. Päinvastoin, jotain radikaalia pitäisi Postin organisaatiossa tapahtua. Mietityttää miten neuvottelupöydässä yhtälö voi toimia jos Postin pääjohtaja tienaa about 900.000 e vuodessa + johtajatason muut edut päälle versus postipakettien lajittelijana toimivan postilaisen tuntipalkka on about 9-12 euroa, ja sitä ollaan vielä leikkaamassa? En ihmettele yhtään, että pitkäaikaistyöttömät eivät ota suurin surminkaan vastaan avoimena olevia matalapalkka-alojen työpaikkoja Postilta tai miltään muultakaan firmalta. Työttömien kannattaa ilman muuta sinnitellä päivärahan, sossun toimeentulontuen ja asumistuen varassa ja tehdä pimeitä hommia niin paljon kuin mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Periaatteessa pitäisi olla nyt helppo homma, kun sekä työnantajaa, että työntekijä puolta ohjataan samasta puoluetoimistosta. Jälestäpäin voidaan revohka nimittää Sipilän syyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Anttiin pitää luottaa, sillä lopettihan hän heti myös ministerien palkkojen shoppailun. Sipilä siirsi minsterit halvempaan sopimukseen ja Antti korjasi tilanteen. Näyttöä sanan pitämisestä siis on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Shoppailusta onkin kyse. Jokainen ostettu ja perille toimitettu paketti kuuluu hinnoitella työehtosopimuksen mukaisesti. Jos hinta nousee pilviin, hiilitulli taivastaava avuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettiköön itse kukin tykönään, miltä tuntuisi, jos oltaisiin ottamassa palkasta pois esim. 30 %. Mitä esim. 2 200 euron palkasta jäisi?
Jos palkka olisi 10 000 euroa, jäisi vielä hyvät rahat. Käsittääkseni nämä, joilta nyt ollaan ottamassa pois, ovat ennestäänkin pienipalkkaisia.

Missä on empatia? Aika vähän näkyy täälläkin. Kattokaa peiliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katoin peiliin ja näky oli ankea. Pienipalkkainen puurtaja, jonka palkasta nipisteään jatkuvasti palkkaharmonian takia. Eipä ole sympatiaa muilta kuulunut tai näkynyt. Ei postilaiset ole yksin tässä tilanteessa, mutta he osaavat julkisuuspelin ja etenkin puheenjohtaja Nieminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taktiikkaa se on Artonkin esintyminen, eli juuri itkuun puhkeamassa ja niinkuin viimeisetkin siemenperunat ovat menossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppositiossa olleessaan Rinne ,puhui aivan päinvastaista. Että hallitus ei saisi puuttua työmarkkinapolitiikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (101)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image