Kotimaa

Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia il­mas­to­joh­ta­juut­ta esitellessään Suomen pu­heen­joh­ta­ja­kau­den tavoitteita

Pääministeri Antti Rinne esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteita eduskunnalle keskiviikkona. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.6.2019 14:44
Aki Taponen

Rinteen mukaan Suomen on jatkettava neuvotteluja keinoista, joilla EU-varojen vastaanottaminen ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen voitaisiin kytkeä tiiviimmin yhteen.

Suomen EU-puheenjohtajakauden painopiste on EU:n globaali ilmastojohtajuus. Suomi haluaa myös vahvistaa ja kehittää EU:n oikeusvaltiovälineitä.

– Ilmastojohtajuus tarkoittaa sitoutumista ilmastoneutraalisuuteen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on, että keskeiset elementit tälle suunnitelmalle olisi sovittu Eurooppa-neuvostossa vuoden 2019 loppuun mennessä, pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Hän antoi Suomen kansallisesta EU-puheenjohtajuusohjelmasta keskiviikkona eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.

Rinteen mukaan ilmastonmuutoksen vastaiset toimenpiteet on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Siten EU:sta rakennetaan Rinteen mukaan maailman kilpailukykyisin ja sosiaalisesti ehein vähähiilinen talous.

Suomi haluaa myös vahvistaa ja kehittää EU:n oikeusvaltiovälineitä.

– Meidän pitää löytää tehokkaampia keinoja varmistaa yhteisten arvojen kunnioittaminen EU:ssa. On jatkettava neuvotteluja keinoista, joilla EU-varojen vastaanottaminen ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen voitaisiin kytkeä tiiviimmin yhteen.

Työehtojen polkemisesta ei kilpailutekijää

Rinteen mukaan Suomi painottaa puheenjohtajuuskaudellaan myös EU:n sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamista.

– Sisämarkkinat ovat Euroopan unionin ydintä, ja niiden on kohdeltava reilusti kaikkia työntekijöitä. Työehtojen polkeminen ei saa olla kilpailutekijä.

Korkea osaaminen luo pohjan eurooppalaisten ihmisten menestykselle.

– Meidän on syytä selvittää verkostomaisesti toimivan eurooppalaisen superyliopiston perustamista ja eurooppalaisen tutkijavaihdon, Super Erasmuksen kehittämistä, Rinne sanoi.

Puheenjohtajakaudellaan Suomi tavoittelee myös hybridiuhkien torjunnan vahvistamista.

– Meillä on siihen vahvaa osaamista. Yhteistyön tähänastisia tuloksia on muun muassa Helsingin hybridiosaamiskeskuksen perustaminen. Suomen tavoitteena on perustaa pysyvä hybridiuhkien torjuntaa käsittelevä neuvoston työryhmä, joka parantaa eri politiikkasektoreiden työn koordinointia.

MAINOS

Kommentoi

Mitä toi Rinne horisee, ei kukaan tuota neurostoliitossa kuuntele, Suomen mielipiteillä neurostoliittopamput pyyhkivät takalistoaan. Lisää vain maksuja pienituloisille, järjetöntä politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa olla ensimmäinen juoksemassa takaisin kivikauteen.
Muut ei taida olla niin innostuneita peruutusvaihteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivikauteen voidaan mennä, mutta on varottava ettei Rinne vie meitä tietoisesti liitukauteen, silloin varmasti alkaisi höpötykset liituneuraalisuudesta ja kuinka liidut ja kalkit on verolle pantava kun ne niin kauhiasti pölisevät, maapallo peittyy valkoiseksi ja tulee jääkausi kun kaikki aurinkoenergia heijastuu avaruuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on ylevät puheet Rinteellä. Ei puheenjohtajamaa tee mitään uusia avauksia kaudellaan, vaan hoitaa pelkästään jo aikaisemmin sovitun asialistan asioita. Rinteen ilmastovouhotus ja muut esille nostetut asiat on kohdennettu vain ja ainoastaan suomalaisille. Mitään merkittäviä ilmastotavoitteita ei Suomen kaudella tulla EU:ssa tekemään. Suomen kausi osuu aikaan, jolloin Euroopan komission ja parlamentin johtohenkilöt vaihtuvat. Komissio ja parlamentti viettävät elokuun lomaa ja lokakuussa aloittavat komission uudet komissaarit järjestäytymisen ja poliittisten suuntaviivojen laatimisen omalle toimikaudelleen. Rinne toki voi konsultoida Urpilaista saadakseen ideoitaan eteenpäin. Näin arkinen on Suomen tämänkertainen puheenjohtajuuskausi EU:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu ja Suomi voi yrittää näyttää esimerkkiä, mutta johtajuus törmää muutosvastarintaan jo lähtökuopissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne voisi alkaa ajamaan myös atomineutraalia maailmaa. Kaikkea voisi verottaa atomimäärän mukaan. Raskaille atomeille isompi vero kuin keveille atomeille. Suomi voisi näyttää esimerkkiä perustamalla atominlaskentaviraston, jonka alaisuuteen määrättäisiin pakkotöihin kaikki työrajoitteiset atomeja laskemaan. Ensin voitaisiin harjoitella laskemalla kaikki Lappeenrannan seudun atomit ja myöhemmin vedyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmösellä postimerkinkokoisella läntillä ole mitään merkitystä maapallolla vaikka pantas koko maa kylmäksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se vappusatanen sitten suli kun on tää ilmasto... Kaikki menee nyt ilmaston piikkiin... :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkö ne Antin teesit sitten oli, kovin köykäset. Ilmasto ja ilmasto jäikö maahantulijat ilmaston jalkoihin. Antin on syytä miettiä ettei jälkipolville jätetä kohtuuton velkataakkaa, johon voidaan vielä vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köykäisiltä vaikuttaa näin pienen maan taholta. Tuohon ajatukseen kun saatais muutkin maat mukaan. Siinä mielessä hyvä yrittää saada EU-tasolla ajatukseen mukaan. Tulee vaan mieleen kaikkien muiden ilmastomuutosajatukset. Mitä ne sisältävät? Yleensä on käynyt niin että lyhyellä tähtäimellä ainakin kustannukset nousevat pienituloisilla. Jos nyt ei sitten sitä osaa kompensoida jotenkin. Heikkoja ovat olleet esitykset tähänasti kaikilla tahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netti kuluttaa todistetusti enemmän energiaa kuin maailman lentoliikenne yhteensä ja kulutus kasvaa jyrkästi. Suomen tulee profiloitua netin käytön rajoittajana ja verottajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiin estää aluksi vaikkapa Googlen ja Facebookin toiminta koko Euroopassa ja katsoa paljonko sähkönkulutus laskee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saunominen, kilpaurheilu, urheilu- ja uimahallit kiellettävä! Energiaa kuluu turhaan ja ilmaan tulee hirveästi hiiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:40
Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä Kainuussa – maakunnan ongelmana erityisesti ylikuormat
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
59
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image