Kotimaa

Pääministeri Antti Rinne: Työ­eh­tos­hop­pai­lun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työ­mark­ki­na­toi­mi­joi­den asia"

Postin kiistaa varten perustetussa selvitysryhmässä ovat PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin, SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen, EK:sta eläköitynyt työmarkkinajohtaja Lasse Lattunen sekä työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 22.11.2019 16:34
Minna Akimo

Ammattiyhdistysliikkeisiin perehtyneen tutkijan Mika Helanderin mukaan työehtoshoppailua ei lopeta lailla, sillä kyse on työmarkkinakysymyksistä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) antaa niin sanotun työehtoshoppailun kitkemisen työministeriön alla toimivien työryhmien tehtäväksi.

– Työministeriössä on useampikin työryhmä, joka miettii työelämän korjaustarpeita Tiedän, että tämä asia nousee sielläkin esille, Rinne sanoo Lännen Medialle.

Rinne totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että hallitus huolehtii siitä, että työehtoshoppailu loppuu. Hän täsmentää nyt, että ratkaisut löydetään tämän hallituskauden aikana, vaikka konkreettisia keinoja pääministerillä ei ole vielä esittää.

– Asiaan voidaan vaikuttaa varmasti lainsäädännön kautta, mutta tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia, hän muotoilee.

– Hallituksella on huoli, että työehtoshoppailu on ilmiö suomalaisessa yhteiskunnassa, mikä haittaa työmarkkinoiden toimintaa ja sille tämän hallituskauden aikana pyritään tekemään jotain, Rinne lisää.

Työministeriöstä asiaa ei haluttu kommentoida vielä perjantaina. Työministeri Timo Harakan (sd.) avustaja kertoi, että nyt Postin kiistaa ratkovalle selvitysryhmälle halutaan antaa työrauha.

Työministeriön alla toimii useita työryhmiä, joissa keskitytään muun muassa työmarkkinoihin liittyvien asioiden sekä työlainsäädännön kehittämiseen. Työryhmissä on edustettuna työmarkkinoiden keskusjärjestöt.

Työehtoshoppailua ei saada kuriin lailla

Ammattiyhdistysliikkeisiin perehtyneen tutkijan Mika Helanderin mukaan työehtoshoppailusta syntyviä kiistatilanteita ei voida ratkoa lakia muuttamalla, sillä työehtoihin liittyvät kysymykset ovat ennen kaikkea työmarkkinakysymyksiä.

– Tämä ei ole lainsäädäntökysymys vaan enemmänkin työmarkkinakysymys. Niin kauan kuin on tarjolla erihintaisia sopimuksia, työehtoshoppailu on mahdollista, hän sanoo.

Työehtoshoppaamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa työantaja siirtää työntekijät samalla alalla halvemman työehtosopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikka-alan unionin mukaan tästä on kysymys myös Postin kiistassa.

Posti siirsi 700 pakettilajittelijaa Posti Palvelut Oy:n palvelukseen ja samalla toisen työehtosopimuksen alle.

Neuvottelujärjestöt apuun

Åbo Akademissa työskentelevä Helander katsoo, että työehtoshoppailua voidaan vähentää ammattiliittojen välisellä solidaarisuudella.

Tämä tarkoittaa sitä, että eri alojen neuvottelujärjestöt sopivat alalle yhteisiä työehtosopimuksia, jolloin samalla alalla kilpailevia työehtosopimuksia ei ole.

Neuvottelujärjestöt ovat keskusjärjestöjen jäsenliittojen muodostamia itsenäisiä yhdistyksiä, jotka neuvottelevat muun muassa yleissitovista virka- ja työehtosopimuksista.

Helander arvioi, että Postin tilannetta ratkovan selvitysryhmän tuleva ehdotus voi perustua juuri yhteisiin työehtosopimusjärjestelyihin.

– Selvitysryhmä tuskin tulee esittämään mitään lainsäädännöllisiä ratkaisuja, eivätkä he mene työehtosopimusten yksittäisiin kysymyksiin. Yksi ehdotus voi olla se, että PAU, AKT ja Teollisuusliitto perustaisivat yhteisen neuvottelujärjestön, jossa neuvotellaan työehtoihin liittyvistä asioista, hän sanoo.

Helanderin mukaan Postin työehtokiista on poikkeuksellinen, sillä työehtoshoppailu on vielä varsin pieni ilmiö suomalaisessa työelämässä.

– Nämä tilanteet liittyvät usein erilaisiin yritysjärjestelyihin tai organisaatiomuutoksiin. On poikkeuksellista, että työkustannuksia lähdetään dumppaamaan näin avoimesti, kuin Postin tilanteessa tehdään.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Yhtä mahdoton toteuttaa kuin ikiliikkuja. Politiikkaa johdetaan bilderbergiläisen NWO-eliitin, siis illuminati-muurarien kabineteista, mikä tarkoittaa kaiken rahan ja omaisuuden siirtämistä pankkikorpporaatioille. Yhteiskunnan jako on jo edennyt kaksijakoiseksi. Keskiluokkaa ei enää ole, ja rikkaat ovat perineet keskiluokan varallisuuden, ja alaluokka sinnittelee toimeentulon minimeillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä yhtään Rinteen hallituksen toimia.
SDP on aiemmin ollut heikompien puolella ,nyt on asiat päinvastoin!
Rinne yrittää jo saada eläkevarojamme omiin haluamiinsa kohteisiin.
Eläkkeemme on omaisuus suojattu ja niin ovat myös eläkevaramme josta eläkkeemme maksetaan.
Urpilainen jo aikoinaan olisi halunnut kajota eläkevaroihimme.
Tuo järjetön avustaja määrä joka ministereillä on tällä hetkellä ,pitäisi palauttaa edellisen hallituksen tasolle.
Eläkeläisiltä halutaan viedä varat mutta sovittua indeksiä ei vain kuulu eläkkeisiin,
Kansan terveydenhoito ei luottamusta herätä.
Odotan seuraavia vaaleja ja Halla-Ahoa Pääministeriksi, mahdollisimman pikaisesti.
Rinne mitätöi äänestäjien äänet PS osalta ja torppasi puolueen pääsyn hallitukseen .
PS kannatus vain nousee ja SDP jää unholaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne yrittää kartellia työalalla.On ihan hölmö ajatus,sillä henkilökohtainen palkka työn/tehon mukaan on on olemassa jo vahvana jokaisessa työpaikassa ja se tulee näkemykseni mukaan vain lisääntymään.
Liitot on aina neuvotelleet vain minimipalkat.Liitot vartioi näitä,ei muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa valtio-omisteisuus häiritä yritysjärjestelyjä. Jos Posti on kerran huonossa jamassa eikä pysty toimimaan, niin konkurssi on luonnollinen poistuma markkinoilta. Ei tarvitse aiheuttaa lakkoja koko maahan vaan kaikki ulos ja kortistoon, firma arkkuun ja kirkkomaahan.

Miksi aikanaan koko Posti piti yhtiöittää? Oliko syynä se, että valtio halusi sieltä yritysmäistä tuottoa? No, näin sitä voi osaltaan hakea. Ei olisi huono idea eriyttää tuottava pakettipuoli omakseen ja jättää ay-liikkeelle joululahjaksi täysin valtiollinen kirjeiden jakelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomessa voi olla sellaista aluetta johon Lailla ei voida vaikuttaa,kun kyse on ihmisistä ja heidän tasa-arvoisesta kohtelusta.
Yrityksillä ei voi olla yksipuolista määräämisvaltaa näissä asioissa.
Asiat menee nyt jo niin pitkälle,että kyse on Perustuslaillisista kansalaisoikeuksista yksityisen henkilön kohdalla.
Työmarkkina asiat ja sopimukset eivät voi ylittää kansalaisoikeuksia Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on surkiaa nähdä, että Postin työriita pitää antaa vanhojen belsebuuppien ratkaistavaksi. Se on jopa loukkaus valtakunnansovittelijan varmasti 7/24 tekemää urakointia kohtaan ja koko järjestelmän aliarvioimista. Pääministeri vouhkaa työehtoshoppailin torjumisella niinkuin hän voisi muka markkinataloutta määrätä. Työministeri Harakka taas ei tee mitään vaan pakoilee muka työrauhan antamiselle. Nyt ei ministeri voi antaa itselleen eikä kenellekään muullekaan hallitusvastuussa olevalle rokulipäiviä. Emmepä olisi uskoneet, että tämmöinen vastuuton ja muille syyn vierittävä hallitus vielä nähdään. Olemme postilaisten puolesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työehtosopimuskikkailun estäminen on vietävä lainsäädäntöön esimerkiksi kieltämällä liikeenluovutuksen yhteyfdessä muuttamasta mitään sopimuksia heikommiksi. Ei velkojakaan muuteta saataviuksi siinäkään yhteydessä.

Yhtiöittämisen kayttäminen palkansaajien elämän kurjistamiseen ON tosiasiallisesti rikollista. - Yrityskommunismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE:n pääuutisiin ehdittiin jo haastatella työtuomioistuimen entistä presidenttiä, joka ei pitänyt lakiteitse tapahtuvaa muutosta mahdollisena. Tämän asiantuntijan käyttö ilmeisesti sen varalta, että postilaiset vaatisivat hallitukselta TES-shoppailun kitkemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti se ei osaa tehdä muuta, kuin työryhmiä ja kaikista tulee ulos, jos tulee sutta ja sekundaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia ja tavoite onkin, että saadaan hallituskausi kulumaan loppuun ja pallo sitten seuraavalle hallitukselle.
Asian valossa on turvallista olettaa, ettei varmasti ole sosialisteja seuraavassa kokoonpanossa mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...haittaa työmarkkinoiden toimintaa ja sille tämän hallituskauden aikana pyritään tekemään jotain, Rinne lisää."

Loistava lupaus. Ainahan sitä voi pyrkiä. Sattuu vaan olemaan niin, että asia on työmarkkinakysymys eikä lainsäädännöllinen asia. Lainsäädäntötiellä voi tulla perustuslakikarhu helposti vastaan.

Anttia itseään lainatakseni: Kun hallitus sekaantuu työmarkkinakysymyksiin ei tule muuta kuin sutta ja sekundaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin eli työnantajan hallintoneuvoston puheenjohtaja on Rinteen puoluetoveri Aki Linden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jonkin yrityksen haltija on ollut työehtosopimukseen osallinen tai muuten sidottu, siirtyvät hänen seuraajalleen kaikki ne oikeudet ja velvollisuudet, jotka edeltäjällä työehtosopimuksen mukaan oli. Tässä tapauksessa alkuperäinen työnantaja on siis ollut sidottu tiettyyn TES:een ja sen perustettua tytäryrityksen nämä oikeudet ja velvollisuudet ovat siirtyneet tytäryritykselle eli myös tytäryrityksen on noudatettava aiempaa TES:ta. Tässä ei ole kyse liikkeenluovutuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityssosialismi jyllää kun yrityksen työntekijät pakotetaan maksamaan omasta ja lastensa elämästä osingot ja voitot sekä samalla siirrtetään toimeentulovastuu muille veronmaksajille yhteiskunnan maksamien tukien kautta.

Yrityksen palkkojen maksattaminen valtiolla toimeentulotukina ON SOSIALISMIA - yrityksille.
Neuvostoliitto kokeili sitä kolhooseilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole lakimies, mutta hiukan tuota jo epäilim. Nyt Hesarissa lukee näin:
"VOITAISIINKO työehtoshoppailu kitkeä esimerkiksi työehtosopimuslakia muuttamalla? Voisiko hallitus tehdä esityksen ja eduskunta säätää lain, joka kieltäisi sopimusten vaihdon?

”Ei voisi. Se on juridisesti aivan mahdotonta, sillä siinä törmätään muun muassa järjestäytymisvapauteen, joka koskee niin työnantajia kuin työntekijöitäkin”, sanoo työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työehtosopimuslakia ei tarvitse muuttaa vaan ihan vaan noudattaa sitä. Lain 5 § siis sanoo, että TES sitoo myös seuraajaa. Siihen tuo pykälä ei ota kantaa, miten seuraaja on järjestäynyt. Eläkepapat ovat näköjään joko pudonneet kärryiltä tai lait on aikoinaankin olleet heikosti hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime hallitus oli säätämässä pakkolakeja jolla olisi heikennetty tuntuvasti työehtoja ohi voimassaolevien sopimusten. Ei tuntunut kovin paljon oikeistolaisia silloin haittaavan. Miten tilanne eroaa nyt edellisestä? Niinpä niin. Sattuu olemaan eri kokit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TES-shoppailu olisi helppo lopettaa lailla, joka velvoittaisi liikkeenluovutustilanteessa siirtyvät työntekijät otettaman uuteen yritykseen entisen ehdoin. Kyse on nimenomaan poliittinen. Hallituksen puheiden ja tekojen välinen ristiriita näyttäytyykin jälleen kerran ilmeistäkin ilmeisemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtavilla demareilla ei näytä olevan kovin selkeää ajatusta, vai mitä mieltä olette näistä:
Sirpa Paatero 21.11.2019 aamulla: ”En tiennyt, että Posti Oyj siirtää 700 lajittelijaa toiseen yhtiöön”
Sirpa Paateri 21.11.2019 aamupäivällä: ”Olen siis tiennyt teemasta, mutta yhtiön hallituksen päätöksestä ja sen sisällöstä minua informoitiin päätöksenteon jälkeen.”
Antti Rinne 21.11.2019: ”Hallitus huolehtii siitä, että työehtoshoppailu loppuu.”
Antti Rinne 22.11.2019: "Tietenkin työehtoshoppailun kitkeminen on työmarkkinatoimijoiden asia"
Kunka kauan Keskusta ja demareiden Tytti Tuppurainen katselee tällaista hyvällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo! Nyt tuli jo pääministerillekin kiire sanoa, että selvitellään selvitellään, kun toisaalta haluaisi olla vakaumukselta ja ammattiyhdistystaustalta duunareiden puolella, mutta kun nyt pitää pääministerinä olla vähän myös tasapuolinenkin ja myös valtionkin puolella!? Ennen se oli oppositiossa paljon helpompaa, kun ei tarvinnut kuin vain haukkua istuvaa hallitusta ja pääministeriä!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

11:15
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
10:36
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – listalla 120 säästötoimenpidettä
10:35
Siikalatvan kunnanhallitus kutsuu kuusi kunnan­joh­ta­ja­eh­do­kasta haastatteluun
10:26
Suomen ensimmäinen brändiprofessori aloitti Oulun yliopistossa – aluksi viisivuotinen professuuri perustettiin lahjoitusvaroin
10:03
Poliisi pyytää edelleen havaintoja tammikuun alussa kadonneesta miehestä – tavattu viimeksi Oulun keskustan alueella
9:44
Tukholman lähiöissä kaksi räjähdystä aamuyöllä peräjälkeen – yksi ihminen loukkaantui
9:37
Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksessa autettu yli tuhatta ihmistä Helsingissä – vastaava palvelu avataan Ouluun helmikuussa
45
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
36
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
25
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
21
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – listalla 120 säästötoimenpidettä
13
Voiko Oulussa hiihtää tai luistella? "Mitä kauemmas rannikolta on menty, sen paremmin latuja on ollut"
11
Talvimyrsky riehuu Perämerellä ja merivesi nousee korkealle – maa-alueiden kovimmat puuskat iskevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen
11
Pohjoisen kauppakamarit: Rautatieliikenteen kehittäminen on kesken Pohjois-Suomen näkökulmasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Sellaisetkin äänestää persuja jotka tuolla maalla syrjäkylillä asuvat, joskus käyvät kirkonkylällä ja eivät seuraa poli... Lue lisää...
niitä vain on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image