Kotimaa

Ovilukon avaus maksaa maltaita

Oven avaaminen maksaa paljon.
Kotimaa 16.3.2010 0:00
Kaleva
Kuluttaja unohti sunnuntaipäivänä kotiavaimet sisälle.

Vara-avainta ei ollut käsillä, joten ei auttanut muu kuin soittaa paikallisesta lukkoliikkeestä päivystävä lukkoseppä hätiin.

Ovi avattiin, mutta järkytys oli melkoinen, kun kuluttaja kuuli hinnan, joka oli suolaiset 280 euroa. Hän maksoi sen pitkin hampain, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ollut.

Summa oli maksettava saman tien. Kuluttaja harkitsi yhteydenottoa kuluttajaneuvojaan.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että elinkeinonharjoittajat ovat vapaita hinnoittelemaan tuotteensa ja palvelunsa.

Hintaa kannattaa siis kysyä ennen palvelun tilaamista, joskaan hintavertailuja hädän hetkellä tuskin ehtii tekemään. Jos kuluttaja mieltää palvelusta perityn hinnan olevan kohtuuton, tulee hänen ensin sovitella asiaa yrittäjän kanssa, ja jos sopimukseen ei päästä, voi kuluttaja ottaa yhteyttä kuluttajaoikeusneuvojaan toimintaohjeiden ja avun saamiseksi.

Arja Mahlio valtakunnallisesta kuluttajaneuvonnasta painottaa, että jos yksittäisen lukkoliikkeen tarjoama palvelu ylittää kohtuuttomasti alalla vallitsevan käytännön mukaisen hintatason, kuluttaja voi reklamoida liikettä tästä.

Johtaja Jari Kröger Securi Oulun Lukosta toteaa, että liki 300 euron maksu voi tuntua kuluttajasta kohtuuttomalta. "Päivystysvalmiuden ylläpitäminen kuitenkin maksaa. Esimerkiksi meillä on ympäri vuorokauden yksi henkilö varalla lähtemään.

Kokonaisuudessaan ovilukon avauksen hinta muodostuu päivystysvalmiudesta, päivystystyöstä, matkaveloituksesta sekä tarvittavista osista." Omakotitalon ovea avattaessa lukkoliike avaa oven työkaluillaan. Kokonaishintaan vaikuttaa se, mitä osia lukkoon sen jälkeen joudutaan vaihtamaan, mikä taas riippuu lukon iästä ja kunnosta.

Yrittäjä Juha-Pekka Henttonen Lukkoliike Polar Lukitus Oy:stä kertoo, että keskimäärin ammattilaisella kuluu työhön kaupunkialueella aikaa noin tunti matkat huomioituna.

Hän muistuttaa, että jos asiakas joutuu turvautumaan lukkoseppään, on syytä pyytää työn tekijää näyttämään kuvallinen henkilökortti, jossa ilmenee yrityksen nimi sekä kuitti, jossa kokonaishinnan muodostuminen näkyy eriteltynä.

"Omakotitalot ovat nykyään työllistävä sektori, mutta päivystyksenä lukkoliike tulee useimmiten paikalle silloin, kun lukko on rikki tai se ei avaudu normaalilla tavalla. Silloin aikaa menee enemmän ja hintakin nousee", Kröger sanoo. Lukkoa kannattaakin huoltaa ja öljytä säännöllisin väliajoin.

Lukkoliikkeistä kerrotaan, että hinta-arvio pyritään antamaan jo asiakkaan soittaessa, mutta aina se ei ole mahdollista. "Mikäli ovenavauspyyntö tulee kerrostaloasukkaalta, kehotamme kääntymään kiinteistöhuollon puoleen", Kröger lisää.

Kuluttajaneuvoja Arja Mahlio on kokemuksensa perusteella huomannut, että yritykset ovat varovaisia antamaan hinta-arvioita varsinkin tilanteissa, joissa palvelun kokonaishintaa on kuluttajan soittaman puhelun perusteella vaikea arvioida, koska arvio on sitova eikä se saa ylittää 15 prosenttia asiakkaalle kerrotusta summasta. Mieluummin annetaankin tuolloin vain suuntaa-antavia hintatietoja, jos kuluttaja niitä kysyy.

Mahlio korostaa, että kuluttajalle tulee myös kertoa jo hänen palvelua tilatessaan, onko ovenavaus maksettava heti vai voiko sen hoitaa laskulla. "Esimerkiksi 280 euroa on kohtuullisen suuri summa ja sellaista voi olla vaikea äkkiä irrottaa."

Vähimmällä kuitenkin selviää, kun antaa vara-avaimen sukulaisen tai tuttavan huostaan. Nykyään markkinoilla on myytävänä myös niin sanottuja avainsäilöjä. "Avainsäilö on yleensä koodilukollinen talon rakenteisiin lujasti kiinnitetty säilö, johon vara-avain sijoitetaan. Kannattaa kiinnittää huomiota, että säiliö täyttää Finanssialan keskusliiton ohjeet avainturvallisuudesta ja että tuote on Finanssialan keskusliiton hyväksymä", Kröger kertoo.

Yksikönpäällikkö Ari Pudas G4S Lukkoasemalta toteaa, että esimerkiksi heillä on tarjolla avainten säilytyspalvelu niitä asiakkaita varten, joilla ei ole mahdollisuutta säilyttää vara-avainta muualla. "Avain on mahdollista noutaa myös virka-ajan ulkopuolella. Palvelun hinta on 10 euroa kuukaudessa + hälytys- eli päivystyslähtöraha."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Törkeä hinta, sehän on markoissa 1667,00! Olisiko kukaan suostunut tuollaista summaa maksamaan, saatikka rohjennut pyytää! Ja kyllä nuo säilytyspalvelutkin ovat törkeän kalliita, 10,00 euroa kuukaudessa, kaksi ja puoli vuotta niin se 280 euroa on mennyt säilytysmaksuihin. Ja kovasti on jutussa selittelyn makua. Huomattavasti halvempaa olisi ollut särkeä joku pieni ikkuna, josta olisi voinut kavuta sisään omakotitaloon. Itse olen ratkaissut ongelman antamalla parille tutulleni "sinetöidyn" kotiavaimeni sisältämän säiliön (joka voi myös olla tavallinen kirjekuori). Sinetöinti on molemminpuolisen luottamuksen vuoksi. Sinetöinnin olen tehnyt seuraavasti: kirjoitan nimikirjoitukseni näkymättömään teippiin ja kiinnitän sen avainsäilön kannen päälle niin, että sitä ei voi avata ilman että se teippi vahingoittuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ootko sä ihan tosissa vertaamassa johonki markka-aikaan nyky ihintoja?
Voin sen verran valaista että siitä on yli 13vuotta, kun markat lakkasivat olemasta maksuväline, ja yli 3vuotta ne ovat olleet romumetallia!
Summasummarum, viimeisenä käytössä olleilla "alumiinipronssi"markkakolikoita saat kantaa romarille n. 60kg, jotta toi lasku kuittaantuis..
Toi avaus olis vuonna 2001 maksanut sunnuntaipäivänä heittämällä yli 1000mk. ja lopun selittää inflaatio!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni vara-avain roikkuu koiran hakissä, aivan näkyvällä paikalla. Eikä kukaan ole sitä sieltä käynyt hakemassa, kun Musti on paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh ite soitin sattumalta kempeleen lukkoliikkeeseen, sieltä sain alle kahdella sadalla oven avauksen, sillon kirpas, nyt naarattaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuollainen hinta paljastaa heti sen, että kyseessä ei edes ole pääliiketoimintaan kuuluva palvelu, vaan pikemminkin ylimääräinen velvollisuus, jonka firma on ottanut kontolleen, jottei heitä päästäisi kutsumaan huonon palvelun lukkoliikkeeksi. Näin ollen maksu on yksinkertaisesti vedetty pilviin palvelun käytön vähentämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taidan piilottaa avaimen varalta jonnekkin yks kaverini on myös ollut kiinteistö alalla ja päivystäjä ei saa kuin tunti palkan eikä sitäkään kun tehdystä työ ajasta !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakotitalossa varmasti löytyy kätkö vara-avaimelle. Asun rivitalossa ja vara-avain on kätkettynä hyvin lähelle ovea niin, että on erittäin epätodennäköistä, että sitä kukaan muu löytäisi sieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halvemmaksi tulee rikkoa ikkuna ja mennä siitä. Tai pyytää paikallinen VPK käymään avaamassa ovi omilla työkaluilla. Toki palokunnan käynnin jälkeen saa korjata karmeja ja ovea, mutta siltikin tulee halvemmaksi kuin lukkoseppä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tampereella ei ainakaan mikään muu tule aukomaan ovia kuin lukkoliikkeet, jos nekään viitsii edes vaivautua. Hinnat on kyllä päätä huimaavia. Jo siitä että on viitsinyt vastata puhelimeen laskutetaan, vielä matkakulut, iltalisät, viikonloppulisät, työkalulisät, avain kulut, uuden lukon kulut... ja viimeisenä tuntipalkkiot. Loputtomasti kuluja, ei mitään maalaisjärkeä eikä asiakaslähtöisyyttä tominnassa. Joskus Helsinki jaa pääkaupunki seutukin vaikuttaa palveluissa edukkaammalta kuin Tampere. Sieltä edes joku saa avamaan ilman valittelua ja älytöntä laskutusta. Luotettavuudesta en tiedä onko siltä osin paremmin. Ei näytä Jyväskyläkään loistavan palveluissaan ja luotettavuudessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi oven lasi itse asennettuna tulee puolet halvemmaksi että ei muuta kuin kenkä kädestä ja sisään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä lukkoliikkeet ossaa käyttää toisen hätää summeilematta hyväseen.sitä se on ollut kautta aikojen,niin auto ja talolukkojen osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän jokainen normaalijärjellä varustettu henkilö keksi avaimelle kätkön talon ulkopuolelta. Ei siihen tarvita mitään säiliöitä, pikkuinen naula sopivaan paikkaan ja avain siihen roikkumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää
26
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
18
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
13
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
13
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
12
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
6
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image