Kotimaa

Oulussa kehitetty kän­nyk­kä­so­vel­lus mittaa hengityksen ahtautumista – keksintö voi auttaa allergioista ja astmasta kärsiviä

Oulun yliopistossa kehitettiin mittari, joka kertoo hengityksen ahtaumista. KUVA: Oulun yliopisto
Kotimaa 13.6.2019 10:13
Anna Leinonen

Oulun yliopiston signaalitutkijat ovat kehittäneet kännykkäsovelluksen, jolla pystytään mittaamaan hengityksen ahtautumista. Keksintö voi auttaa tulevaisuudessa muun muassa astmasta ja allergiasta kärsiviä.

Kännykällä tehtävä mittaus on tutkijoiden mukaan helppo ja nopea.

Mittauksen aikana kännykkä asetetaan oikeaan kohtaan rintakehän päälle. Hengittäminen tapahtuu tarkkojen ohjeiden mukaan, jolloin saadaan tulos sekä ylä- että alahengitysteiden toiminnasta.

Kännykkään yhdistetty mittaustyökalu hyödyntää älypuhelimen jo olemassa olevia antureita ja mittausteknologiaa. Sovellus kerää ja analysoi hengityssignaaleja. Rintakehän liikkeet paljastavat hengityksen raskauden sekä sen, onko ylä- tai alahengitysteissä ongelmia.

Oulun yliopiston lääketieteellisen tekniikan professori Tapio Seppänen kertoo, että hengityssignaalin analyysi perustuu signaalin mittausmuodon tulkintaan, ja siinä hyödynnetään tekoälyä. Ohjelmalle on opetettu matemaattisten mallien avulla, miten hengityksen ahtautumisesta kertovia signaaleja voi löytää.

"Hengitystyön mittariksi" nimettyä työkalua on testattu Seinäjoen sairaalassa. Kliiniset testaukset jatkuvat edelleen. Jatkossa mittaria aiotaan kehittää sellaiseksi, että se kertoo, tehtiinkö mittaus oikein vai ei.

Tutkijat toivovat saavansa mittaustyökalun kaupallisille markkinoille muutaman vuoden kuluttua. Mittarista on jätetty maailmanlaajuinen patenttihakemus.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erilaisia kännykkämalleja on tuhansia, kussakin on omanlaisensa anturityypin ja ohjelmiston yhdistelmä ja jopa eri laitteiden välillä on eroja. Kuinkahan luotettavaa dataa tuolla nyt oikeasti saadaan? Yhtä hupaisia ovat nuo ranteesta sykettä mittaavat laitteet, jotka löytävät pulssin vessapaperirullaltakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yritetään keksiä pyörä uudelleen. Astmapiiput on jo keksitty. Ei se pelkkä kännykkä tisujen välissä auta tuolla Ranuan hillasoilla kun henkeä ahdistaa! Täytyy olla piippu mistä hönkiä avaavaa ja tarvittaessa pistää kynäpiikki reiteen. Tai voihan sillä kännyllä tilata helikopperin, 112-appikin on jo keksitty. Millon saatas kännykkään nokipannukahvinkeitin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kännykkäsovelluksen, jolla pystytään mittaamaan hengityksen ahtautumista." Astmapiipulla et mittaa hengityksen ahtautumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jatkossa mittaria aiotaan kehittää sellaiseksi, että se kertoo, tehtiinkö mittaus oikein vai ei." Just just!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin nähdä juuri tämän tyyppistä, useamman alan osaamista yhdistävää tuotteistamista enemmänkin. Oulussa on kuitenkin huippuosaamista monelta eri alueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image