Kotimaa

Oulussa kehitetty kän­nyk­kä­so­vel­lus mittaa hengityksen ahtautumista – keksintö voi auttaa allergioista ja astmasta kärsiviä

Oulun yliopistossa kehitettiin mittari, joka kertoo hengityksen ahtaumista. KUVA: Oulun yliopisto
Kotimaa 13.6.2019 10:13
Anna Leinonen

Oulun yliopiston signaalitutkijat ovat kehittäneet kännykkäsovelluksen, jolla pystytään mittaamaan hengityksen ahtautumista. Keksintö voi auttaa tulevaisuudessa muun muassa astmasta ja allergiasta kärsiviä.

Kännykällä tehtävä mittaus on tutkijoiden mukaan helppo ja nopea.

Mittauksen aikana kännykkä asetetaan oikeaan kohtaan rintakehän päälle. Hengittäminen tapahtuu tarkkojen ohjeiden mukaan, jolloin saadaan tulos sekä ylä- että alahengitysteiden toiminnasta.

Kännykkään yhdistetty mittaustyökalu hyödyntää älypuhelimen jo olemassa olevia antureita ja mittausteknologiaa. Sovellus kerää ja analysoi hengityssignaaleja. Rintakehän liikkeet paljastavat hengityksen raskauden sekä sen, onko ylä- tai alahengitysteissä ongelmia.

Oulun yliopiston lääketieteellisen tekniikan professori Tapio Seppänen kertoo, että hengityssignaalin analyysi perustuu signaalin mittausmuodon tulkintaan, ja siinä hyödynnetään tekoälyä. Ohjelmalle on opetettu matemaattisten mallien avulla, miten hengityksen ahtautumisesta kertovia signaaleja voi löytää.

"Hengitystyön mittariksi" nimettyä työkalua on testattu Seinäjoen sairaalassa. Kliiniset testaukset jatkuvat edelleen. Jatkossa mittaria aiotaan kehittää sellaiseksi, että se kertoo, tehtiinkö mittaus oikein vai ei.

Tutkijat toivovat saavansa mittaustyökalun kaupallisille markkinoille muutaman vuoden kuluttua. Mittarista on jätetty maailmanlaajuinen patenttihakemus.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erilaisia kännykkämalleja on tuhansia, kussakin on omanlaisensa anturityypin ja ohjelmiston yhdistelmä ja jopa eri laitteiden välillä on eroja. Kuinkahan luotettavaa dataa tuolla nyt oikeasti saadaan? Yhtä hupaisia ovat nuo ranteesta sykettä mittaavat laitteet, jotka löytävät pulssin vessapaperirullaltakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yritetään keksiä pyörä uudelleen. Astmapiiput on jo keksitty. Ei se pelkkä kännykkä tisujen välissä auta tuolla Ranuan hillasoilla kun henkeä ahdistaa! Täytyy olla piippu mistä hönkiä avaavaa ja tarvittaessa pistää kynäpiikki reiteen. Tai voihan sillä kännyllä tilata helikopperin, 112-appikin on jo keksitty. Millon saatas kännykkään nokipannukahvinkeitin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kännykkäsovelluksen, jolla pystytään mittaamaan hengityksen ahtautumista." Astmapiipulla et mittaa hengityksen ahtautumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jatkossa mittaria aiotaan kehittää sellaiseksi, että se kertoo, tehtiinkö mittaus oikein vai ei." Just just!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisin nähdä juuri tämän tyyppistä, useamman alan osaamista yhdistävää tuotteistamista enemmänkin. Oulussa on kuitenkin huippuosaamista monelta eri alueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Katso kuvat Kärppien harjoitusottelusta Luulajaa vastaan
20:49
Italian pääministeri erosi – sai tarpeekseen hallituskumppanista, jonka "päätökset aiheuttavat suuria riskejä tälle maalle"
20:45
Aurora on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi – "Elokuva toimii kunnon vastalääkkeenä älylliselle näivettymiselle"
20:16
Kehitysvammaisten hoito Oulun Edenissä jatkuu – kokeilua jatketaan vuoden 2020 loppuun saakka
20:05
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
19:24
Ronkainen ja Suihkonen mukana lentopallon EM-kisoihin valmistautuvassa ryhmässä, Ettan ex-hakkuri Jokela ei mahtunut mukaan
19:03
Itsetyydytysfilmi oli Oululle liikaa: M. A. Numminen muistelee, kuinka hänen ryhmänsä sai elinikäisen porttikiellon kaupunkiin vuonna 1968 Tilaajille
100
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
87
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
79
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
41
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
29
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
29
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image