Kotimaa

Oulunsalon KangasKipsa joutui Orjafirmat-sivuston hampaisiin – "Törkyviestien määrä järkytti"

Orjafirmat-sivuston tarkoitus on sen ylläpitäjien mukaan pitää listaa palkatonta työtä teettävistä firmoista sekä yhdistyksistä ja boikotoida niitä. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 5.2.2017 14:15
Silja Aitoaho

Oulunsalon KangasKipsa on joutunut sulkemaan Facebook-sivunsa törkyviestitulvan vuoksi firman jouduttua Facebookissa toimivan Orjafirmat-sivuston boikottilistalle.

Orjafirmat-sivustolla julkaistiin perjantaina KangasKipsan noin vuosi sitten Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistolle lähettämä harjoittelupaikkailmoitus, jossa haettiin grillille harjoittelijaa työkokeiluun. Orjafirmat-sivustolla väitetään muun muassa, että yritys etsii orjaa palkattomaan työkokeiluun.

Perjantain jälkeen KangasKipsan Facebook-sivuille alkoi tulvia niin paljon asiatonta ja osin törkeää palautetta, että sivut jouduttiin sulkemaan, kertoo KangasKipsan yrittäjä Päivi Mettovaara.

Mettovaara sanoo olevansa huolissaan siitä, miten sivuston hampaisiin joutuminen vaikuttaa pienen yrityksen toimintaan. Hän kertoo, että aloite työkokeilupaikasta tuli Pohjois-Pohjanmaan TE-keskukselta.

– Sieltä otettiin meihin yhteyttä noin vuosi sitten ja kysyttiin, olisimmeko valmiita ottamaan meille henkilöitä työkokeiluun ja sanottiin myös, että palkanmaksu hoituu heidän kauttaan.

KangasKipsassa työskentelee Mettovaaran lisäksi kaksi osa-aikaista työntekijää.

– Tällainen ryöpytys tuntuu pahalta siksikin, että olemme aina maksaneet työntekijöidemme palkat, niin kuin pitääkin.

Mettovaara sanoo olleensa asian tiimoilta yhteydessä poliisiin ja aikoo myös harkita rikosilmoituksen tekemistä.

Myös Oulun kaupunki löytyy listalta

KangasKipsa ei ole ainoa Oulun seudulla toimiva yritys, joka on joutunut vuoden 2015 lopulla perustetun Orjafirmat-sivuston listalle. Myös Oulun kaupunki löytyy listalta. Kaikkiaan listalla on toistasataa yritystä. Joukossa on sekä isoja että pieniä yrityksiä.

Orjafirmat-sivuston tarkoitus on sen ylläpitäjien mukaan pitää listaa palkatonta työtä teettävistä firmoista sekä yhdistyksistä ja boikotoida niitä.

Sivustolla viitataan kansainvälisen työjärjestö ILO:n määritelmään orjuudesta ja annetaan ymmärtää, että esimerkiksi palkattomia harjoittelijoita etsivät yritykset alistavat ihmisiä orjan asemaan.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen kritisoi Ylen haastattelussa viime marraskuussa Orjafirmat-sivuston toimintatapaa, vaikka hän pitääkin hyvänä sitä, että palkattomasta työstä viriää keskustelua.

Koskisen mukaan sivusto kuitenkin tarkastelee työvoimapolitiikkaa ideologisesta näkökulmasta ja sotkee asioita. Muun muassa työvoimapoliittisia toimia ei hänen mielestään voida pitää orjatyönä.

– Työvoimaviranomaiset tietävät, ettei tietynlaisia henkilöitä saada sijoitetuksi mihinkään töihin, ellei heidän kohdallaan taivuta tavanomaisia heikompiin palkkaehtoihin. Alhaisella korvauksella tarjotut tehtävät ovat silta eteenpäin. Tällaiset järjestelyt kuuluvat työvoimapoliittiseen keinovalikoimaan, jonka lainsäätäjä on hyväksynyt, Koskinen toteaa Ylelle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (205)

Hallituksen uusi linjaus tähtää koulutuspaikkojen rajuun leikkaamiseen ja yrityksien vastuuseen myös kouluttaa työntekijänsä itse. Ainoa mutta on, ettei se vain näin käy.mne saavat koulutuksen joilla on vara maksaa siitä. Se on oikeudenmukaista, varattomien oppimishalu on usein heikko ja jopa kyky oppia alhaisempi kuin paremoien perheiden lapsilla. Lisäksi juuri köyhien lapset ovat myös hairiköitä ja terrorisoivat oppitunteja huonolla käytöksellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oppilaitokset ja usein käytännön työtä kokemattomat opettajat suoltavat ammattimarkkinoille heikosti jopa teoreettisen tiedon omaavia untuvikkoja" lause ampuu täysin väärään maaliin vaikkakin varmasti hyvää tarkoittaen. Nykyään nimittäin ei enää paljoa ilmeisesti opeteta ainakaan ammattipuolella, rahaa ei ole? Jatkossa yritykset ilmeisesti saavat kokonaan kouluttaa itse omat työntekijänsä ammatillisen koulutuksen "uudistusten" tultua voimaan koko voimallaan? Niin, että sellaisia ylellisyyksiä kuten koko kansan oppilaitokset onko edes olemassa tulevaisuudessa? Sitten jokainen saa syyttää itseään ja lopullinen vastausko löytyy tähän kurjuuteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu kyllä tekee tämä Orjahöpötys "hyvää" työllistymiselle. Mikään yritys ei ota enää näitä toivottomia mihinkään töihin.
Eikä taida sivujen pyörittäjät välittää työntekijöistä oikeasti mitään.
Tämä palkaton työ kokeiluhan on täysin valtion ajama eikä yrityksillä ole mitään tekemistä asian kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kyllä on ikävää jos työntekijöitä varsinkin nuoria käytetään härskisti hyväksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki nuoret, opiskelijat ja alle kymmenen vuotta työkokemusta omaavat jätetään meidän yrityksessä tästälähtien sivuun rekrytoinnissa. Tehän saatte täältä orjasivuston ofjavirmalta töitä. Orjasivuston cv-merkinnällä pääsette varmasti sitten pitkälle...ja hyviin kallispalkkaisiin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä eroaa nykytilanteesta? 80% uusista työsuhteista on 0-sopimuksella tai pätkätöitä vuokratyöfirman kautta. Toki näin entisenä toimitusjohtajana ymmärrän yskän, mukavahan se olisi pistää omaan taskuun rahat ja saada työntekijät tekemään työnsä ilmaiseksi.

Muista kuitenkin palkata joku muu tarkastamaan julkaisemiesi viestin kieliasu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajat ovat röyhkeiyä,jos ei olis ammattiliittoka niin veisivät kaikki,esim,kesälomat lähtis työntekijöiltä ensimmäisenä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä yrittäjä toimii rehellisesti ja lakien mukaisesti. Törkysivuston pitäjän toimet tulisi kylläkin tutkia. Ainakin kunnianloukkaussyyte voisi irrota herkästi. Käsitteet pitäisi vähintään opiskella. Orja ja orjatyö - siitä on kyllä kirjallisuutta.
Oppilaitokset ja usein käytännön työtä kokemattomat opettajat suoltavat ammattimarkkinoille heikosti jopa teoreettisen tiedon omaavia untuvikkoja. Käytännön osaamista ei heillä yleensä ole - muutamia harvoja aloja lukuun ottamatta. SAK vaatii näille rekryyteille täyttä palkkaa! Ei ihme, etteivät pk-yritykset pysty ottamaan töihin nuoria, joiden perehdyttämiseen menee pitkään kokeneemman työntekijän resurssi. Ay-aktiivit, laskin käteen! Käytännön työelämässä vallitsee edelleen vanha oppipoika-kisälli-mestari -meininki, kun osaamista ja työn tuloksia arvioidaan. Kyllä se pitäisi huomioida palkkauksessakin. Jos veronmaksaja nykyään hieman kompensoi yrittäjien koulutustaakkaa vähäisillä tukitoimilla, niin ei siitä pitäisi olla kateellinen. Usein tämä työllistämistuki vielä koskee niitä, joiden työllistyminen olisi muutoin vaikeata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On oppisopimusta ja palkkatukea sekä monta muuta tapaa pienentää menoeriä työnantajan osalta. Ilmainen työntekijä tekemässä ilta- ja viikonloppuvuorot on kuitenkin hävytöntä röyhkeyttä. Jos kaikille työntekijöille maksetaan lain sallimaa minimipalkkaa (palkkataulukon mukaan), tuntuu tietysti kohtuuttomalta, että myös uudelle työntekijälle pitää maksaa tätä minimipalkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta se kuulostaa kyllä selittelyltä että TE-keskus on ottanut yhteyttä ja tarjonnut ilmaisia työntekijöitä. Miksi niitä sitten otetaan jos ei ole paikkaa avoinna, johon voidaan työllistää? Eihän silloin ole aikomustakaan työllistää harjoittelun jälkeen. Rehellinen yrittäjä ei ottaisi kun tietää että työpaikkaa ei ole tarjolla. Ketä se hyväntekeväisyys siinä hyödyttää? Muuta kuin yrittäjää joka saa yhden käsiparin tekemään työtä ja palkan maksaa joku muu taho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävää, että Suomessa on edelleen orjatyötä. Asiaa yritetään hämärtää uuskielisillä ilmaisuilla, mutta tämä ei orjuutta muuksi muuta. Kaikista järkyttävintä on, että nettoveronmaksaja maksaa työttömyyskorvausta näille työntekijöille jonkun muun saadessa hyödyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätimme, että emme ota jatkossa enää harjoittelijoita, opinnäytetyöntekijöitä emmekä työkokeilijoita niin kauan kuin herjaussivusto jatkaa toimintaansa. Työkokeilijoihin olemme aina vastanneet kieltävästi, vaikkakin se monen työkokeiluun halunneen osalta onkin ikävä tilanne. Harjoittelupaikkoja ja opinnäytetyöpaikkoja voi opiskelijat jatkossa kysellä orjafirmat -palstalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä päätös, ehkä sitten palkkaatte oikealla rahapalkalla jatkuvasti työntekijöitä kuten rehellisesti kuuluukin tehdä, kun/jos tarvetta on. Tämä sivustohan siis toimii kuten on tarkoitus, estää palkaton orjatyö ja tehdä palkkatyöstä ainoa oikea tapa työskennellä. Kyllä niille opiskelijaharjoittelijoillekin vois jotain palkkaa maksaa puolen vuoden täydestä työnteosta, muutakin kuin pahainen stipendi ja kahvit päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtäkään harjoittelijaa ei ole päästetty aiemminkaan tekemään työtä ilman kokeneen työntekijän valvontaa ja opastusta. Opiskelija saa opintorahaa, työnantaja osittain yhden työntekijän työajan. Miksi pitäisi vielä maksaa? Nyt ei ole kysessä mikään nakkien paistaminen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itseasiassa tarkennuksena vielä, että melkein pitäisi saada korvausta työharjoittelussa olevien opiskelijoiden kouluttamisesta, mutta tähän asti olemme ajatelleet harjoittelupaikkojen olevan osa yrityksen yhteiskuntavastuullista toimintaa. Eli sivusto toimii, kukaan ei tee mitään ilman varsinaista palkkaa, ei edes se yrityksen henkilö joka harjoittelijaa opettaa töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhusten hoivakoteihin otetaan ilmaisia työkokeilijoita,ei edes tarkisteta taustoja.
Mahdollisia lääkeongelmia ym ym..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi pieni lause tässä Kalevan jutussa olisi pitänyt olla. Se, että grilliyrittäjä tarjosi YRITYSharjoittelua jollekin työttömälle, joka harkitsee oman grilliyrityksen perustamista.
Kysymys ei siis ollut perinteisestä TYÖharjoittelusta vaan YRITYSharjoittelusta, jossa voi käydä katsomassa ja kokeilemassa millaista yrityksen pyörittäminen on. Siis mahdollisuus tutustua asiaan ennenkuin perustaa yrityksen ja joutuu pois työttömyyskorvauksen piiristä.
TE-keskuksella on nykyään hirmuinen tyrkytys saada kaikki yrittäjiksi. Näin työttömät saataisiinpois työttömyyskorvauksen piiristä. Hinku on niin kova, että ihmiset eivät uskalla ottaa mitään pientäkään keikkaa koska TE-keskus tulkitsee heidät heti yrittäjiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vain hyvä, että jossakin listataan ja ihmiset boikotoivat niitä työnantajia jotka alkavat tuollaisen orjatyövoiman käyttäjiksi. Vain sillä tavoin saadaan osoitettua päättäjillemme, ettei kansa hyväksy ihmisten orjuuttamista ja tuollaiset kokeilut tulee lopettaa heti alkuunsa. Moni työnantaja on varmasti ajattelemattomuuttaankin lähtenyt mukaan tuohon leikkiin. Useat yritykset kuitenkin jopa etsivät kaikkea tuollaisia mahdollisuuksia saadakseen ilmaista työvoimaa. Sellaiset yritykset tulisi karsia yritystoiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (205)

Uutisvirta

8:02
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
7:19
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
7:00
Kalen! kalluppi: Kehukko nää kaveria?
7:00
Jääkärikypärä, Ukko-Mauser-pistooli ja ansiomerkki ovat keräilijöiden aarteita – aselait lähes pysäyttivät aseiden keräilyn Tilaajille
7:00
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
6:24
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
6:21
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
28
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
22
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
9
Tutkinnanjohtaja vahvistaa MTV:lle: Oulun vyyhdessä epäillään, että yksi nuorista tytöistä huumattiin tiedottomaksi ennen tekoa
6
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
2
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
1
Poliisi: Jopa parikymmentä saksalaista ja hollantilaista miestä nujakoi ravintolan luona Levillä
1
Me aikuiset olemme luoneet todellisuuden, johon lastemme on sopeuduttava Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image