Kotimaa

Oulun yliopiston professori: Arkiliikunta unohtuu kaa­voi­tuk­ses­sa

Helka-Liisa Hentilän mielestä kaupunkisuunnittelussa keskitytään liikaa autoilun sujuvuuteen. KUVA: Joel Karppanen
Kotimaa 25.4.2015 9:08 | Päivitetty 25.4.2015 11:02
STT,

Jos suunnitteilla olevalta asuinalueelta löytyy edes yksi mäennyppylä, se pitäisi säästää ja jättää lasten pulkkamäeksi. Mäen ympärille voitaisiin mieluusti kaavoittaa vielä iso viheralue, joka mahdollistaisi eri liikuntamuodot.

Tällä esimerkillä yhdyskuntaprofessori Helka-Liisa Hentilä havainnollistaa sitä, kuinka arkiliikunta tulisi ottaa kaavoituksessa huomioon.

- Valitettavasti kaavoituksessa painottuvat muut asiat kuin arkiliikunnan edistäminen, vaikka sen avulla voidaan alentaa kuntien sosiaali- ja terveyskuluja, Hentilä sanoo.

- Uuden alueen suunnittelussa mietitään yleensä ensin autotiet. Kävelijöille ja pyöräilijöille annetaan ne alueet, mitkä jäävät yli. Maankäytön suunnittelussa arkiliikunta ei korostu millään lailla, hän kritisoi.

Hentilä on tutkinut Oulun yliopistossa yli kymmenen vuoden ajan, miten arkiliikuntaa voisi parantaa kaavoituksen avulla. Hentilän mukaan se on nykyään entistä tärkeämpää, sillä arkiliikunnan määrä on romahtanut.

Yhtenä syynä on se, että asuinpaikkojen lähipalvelut, kuten kaupat, keskitetään entistä isompiin yksiköihin. Keskimääräinen kauppamatkan pituus on nykyisin noin 7 kilometriä. Yli puolet päivittäistavaran ostoskäynneistä tehdäänkin arkisin autolla, viikonloppuisin jopa 70 prosenttia.

Uimarannat monipuolisemmiksi

Kävely- ja pyöräilytiet ovat avainasemassa, mutta Hentilä muistuttaa arkiliikunnan olevan paljon muutakin.

- Huomasimme kuntien uimarantoja kartoittaessamme, että uimarannat voisivat olla monipuolisempia liikuntapaikkoja. Myös niiden saavutettavuus voisi olla parempi.

Oulun yliopisto on tehnyt kaavoittajille suosituksia sekä kymmenkunta ideakorttia siitä, miten arkiliikunnan voi ottaa huomioon suunnitelmissa. Ideakortti on laadittu esimerkiksi matkaluistelureittien ja frisbeegolf-alueen luomiseen.

Oulun yliopisto aikoo kesällä tehdä kunnille kyselyn, jossa selvitetään tarkemmin, miten eri kunnissa huomioidaan liikunta kaavoituksessa.

- Joskus tuntuu, että etenkin pienissä kunnissa on hankala luopua yhdestäkin parkkipaikasta, kun kunnassa on totuttu liikkumaan autolla joka paikkaan. Liikkuminen on muuttunut yhä enemmän vapaa-ajalla tapahtuvaksi harrastamiseksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kun kaavoitatte niitä asuma-alueita, niin jättäkää väliin pieniä metsiköitä ja puistoja. Itse harrastan maastopyöräilyä ja tietyissä paikoissa Oulusta löytyy alueita, että sitä pääsee hyvinkin harrastamaan menemättä ensin jonnekkin kauemmas. Mutta miten sitten jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Proffa puhuu täyttä asiaa. Grynderit on pilanneet Oulun uudet lähiöt tekemällä niistä betonikansiviidakoita, karrelle palaneita ruohokenttiä ja asfaltoimalla pistekerrostalojen lähiseudut parkkikentiksi. Joka paikkaan liikutaan autolla tai pyörällä. Joukkoliikenteen arvostus on nolla. Oulu oli Pohjolan Espoo joka nyt äimänkäkenä ihmettelee kun ei hommat toimineetkaan. Lisää kuiteski pitäs saaha motaria ja kuus ja nelikaistaista tietä ja eritasoliittymää. Asenteet on syvällä Oulussa ja muutoksen tie on hidas ja kivulias.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..."uimarannat voisivat olla monipuolisempia liikuntapaikkoja"... Nallikarin uimarantahan on jo nyt yleinen koiranulkoiluttamispaikka. Järjestyslaista pois uimarantapykälät ja rannoilta pois koirakieltomerkit, niin sinne voi mennä lenkille vaikka virtahevon kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun kerran kaivinkoneet ja muut pillarit on hankittu, niin niille täytyy keksiä tehtävää vaikka väkisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa tarvitaan rohofessoori sanomaan , että mäenlaskuun tarvitaan mäki ,Kempeleessä mäet on säästetty ja tehty keinotekoisesti uusia mäkejä joa ajat sitten.
Kaavoitttajat opintomatkalle Kempeleeseen. :) Ei taida käydä ,liian lähellä ,mutta jos Italiaan ,niin jo on lähtijöitä.:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän tässä opintomatkoja Kempeleen "mäkejä" katsomaan tarvita, asiahan tuli jo selväksi. Se on kyllä totta että putiikkeja löytyy Italiassa joka kadulta ja isot peltomarketit loistavat poissaolollaan. Täällä kauppaa ei käydäkään S- ja K-ketjujen ehdoilla. Onneksi. Lopuksi muistuttaisin että pilkut tulevat aina edeltävään sanaan kiinni, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Professori ei ymmärrä suomalaista reaalisosialismia. Meillä on otettu mallia kansantasavalloista ja napattu lapset kokonaan vanhempien päätösvallan alta yhteiskunnan ja sen elättämien päsmäreiden vetämien urheiluseurojen materiaaliksi. Ei se käy että omin päin liikkuvat. Voivat vielä ruveta ajattelemaan kaukalokendon tai räkäposkihiihdon mielekkyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hentilä nostaa tärkeän asian esille. Kavoituksessa on huomioitava koulut. Riittävän suuri toiminnallinen välituntipiha ja liikunta-alueet välittömässä läheisyydessä. Hienoja esimerkkejä tästä ovat Oulussa Lintulammen ja Nuottasaaren koulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomaisessa äijäilykulttuurissa arkiliikunta on lapsia ja naisia varten. Pyöräily pitäis laittaa verolle ja kävelykeskustat ovat hyvän parkkitilan tuhlausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kävelykin pitäisi laittaa verolle ja muuttaa jalkakäytävät parkkipaikoiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äärettömän hyvä ajatus. . . tämä voisi kertoa sille joka kirjoitti mielipidekirjoituksen paperikalevaan jokunen päivä sitten. Ilmeisesti hän on jokin moottoriurheiluvaikuttaja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parkkipaikat joutaisivat olla talojen takana, eikä niin että joutuu kävelee ison alueen ohi tai läpi kauppaan. miksi autojen pitää olla ensimmäisenä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osin kaksi eri asiaa, asioilla käynti ja liikunta. Lapsille ei kaavoituksessa enää tehdä lähiliikuntapaikkoja, missä vois ohimennen pelata palloa. Vain urheiluseurojen tarpeet huomioidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, että ei huomioida eikä tahdota oikeasti sijoittaa rahaa liikuntapaikkoihin, jotka olisivat asutusta. Hyvänä esimerkkinä on jahkailu Linnanmaan uimahallin suhteen. Melken 20 vuotta myöhemminkään ei ole sitä saatu rakennettua. Olisi mahtavaa, jos kaikissa asuinalueilla olisi n. 1,5 km hiihto-/pururata, jossa voisi lapset opettaa hiihtämään ja juoksemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image