Kotimaa

Oulun yliopisto leikkaa 122 työpaikkaa - 60 irtisanotaan

KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 5.5.2014 15:35 | Päivitetty 5.5.2014 16:18
Kaleva

Oulun yliopiston yt-neuvottelut ovat päättyneet. Yliopisto vähentää 122 työntekijää.

Irtisanomisperustein yliopisto leikkaa enintään 60 työntekijää.

Eläköitymisten, määräaikaisuuksien päättymisten ja osa-aikaistamisten kautta vähennetään 62 työntekijää.

Vähennettävistä työntekijöistä 34 on opetus- ja tutkimushenkilöstöä ja 88 työntekijää muuta henkilöstöä.

Vähennykset toteutetaan tämän ja ensi vuoden aikana.

Alun perin yliopisto arvioi vähennystarpeeksi 130 henkilöä. Neuvottelujen piirissä oli 1700 työntekijää.

Henkilöstövähennysten lisäksi säästöjä haetaan toimintojen uudelleenjärjestelyillä ja tilojen vähentäminen. Yliopiston hallitus päätti myös jatkaa koulutus- ja tutkimustoiminnan rakenteellisia uudistuksia yhteistyössä muiden yliopistojen kanssa.

 Leikkauksilla haetaan vuositasolla 5,5 miljoonan euron kustannussäästöjä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

Nyt kannattaisi ammattikorkekoulun siirtyä yliopiston tiloihin, kun sieiltä tiloja vapautuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millähän ihmeen rahoilla, kun luovuttiin jo ylimääräisistä tiloista kustannusten vuoksi ja työntekijöitä irtisanottiin sekä kaikki pääsivät kahden viikon lomautukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haha, luuletko, että ammattikorkean nykyiset tilat ovat ilmaisia...eivät muuteb ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulin tuossa muutama viikko sitten, kuinka Oulun Yliopisto myynyt tutkimustyötään ulkomaille ja tutkimusten parissa olleet siiretty irtisanottavien listalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä joutaa vähentää joka päivä on haastatteluja monenlaisilta professoloilta tahi tutkimuslaitoksista joita en ikä päivänä ole kuullut tahi tiennyt olemassa,ja niissä ei varmankaan ole yksi tahi kaksi pienipalkaista työntekiää....liekkö kukaan tutkinut kuinka paljon on tälläisia virastoja tutkimuslaitoksia tittelivirkoja ynnä muuta ,joita pidetään vero rahoilla pysyssä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattais vähän miettiä, mitä yliopistot ja tutkimuslaitokset tekevät. Niitä asioita ei saa selville Salkkareista, BB:stä tai lätkän MM-kisoista. Vaikka todennäköisesti tutkimusta näidenkin osalta on tehty. Tieteellinen työ näkyy tavalliselle talliaiselle vasta sitten, kun sitä sovelletaan käytännön elämään. Tai tieteellistä työtä tarvitaan myös selvittämään, mitä missäkin tapahtuu ja tarvitaan. Mietipä esim. sitä, mistä kännykät ja muut sovellutukset tupsahtavat maailmaan. Kiinan ja Intian tehtaasta? Suomen tulevaisuus on yhä vahvemmin tieteellisen työn varassa. Meillä ei kannata keskittyä perusteollisuuteen, vaan nimenomaan korkeaa osaamista vaativaan työhön. Se, että sinä et näitä professoireita tunne, ei tee heidän merkitystään yhtään vähäisemmäksi. Pikemminkin päinvastoin. P.S. Yliopistoilla korkeasti koulutettu saa keskimäärin 50-70% siitä palkasta, mitä yksityisellä puolella vastaavasta koulutuksesta maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta nyt irtisanottiin juuri loppuja pienipalkkaisia työntekijöitä eli irtisanomiset keskittyvät tukitoimintoihin ei professoreihin tai muihin johtavassa asemassa oleviin. Muutenkin nykyään muu tutkijahenkilöstö on pääsääntöisesti apurahoilla ja näistäkin suurin osa on tohtoriksi opiskelevia, jotka väiteltyään joutuvat etsimään työtä yksityiseltä puolelta, sillä yliopistolle heistä ei ole enään hyötyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se onkin niin tavattoman edullista, kun professori tai muu tutkija tekee suuren osan ajastaan toimistosihteerin tai tutkimusapulaisen töitä. Professorin tai tutkijan palkalla tietenkin, eikä hän tee silloin niitä töitä, joita professorin tai tutkijan pitäisi oikeasti tehdä.

Tosin ei tämä päde pelkästään yliopistoon, vaan kaikkeen ns. tietotyöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukekaapa Kaleva 5. toukokuuta yleisönosastolta Riikka Pikkaraisen (Luonnontieteiden Akateemisten liitosta) Biologien liikakoulutuksesta. Työttömyys on alalla kymmennessä vuodessa nelinkertaistunut tohtoreiden osalta. Sama trendi on näkyvissä myös muualla luonnontieteissä. Kirveelle olisi ollut töitä, mutta eipä ollut yliopiston päättäjillä kanttia asiaan puuttua mitenkään koska samaan aikaan mm. biologien liikakoulutus tuo yliopistolle rahaa minsteriön rahajajakokaavan kautta. On viimesen päälle hölmöä hommaa! Ja lopuksi, kuten joku muu kirjoittaja totesikin, on yliopiston rahavaikeuksien takana todellisuudessa Oulun yliopistonkin osaomista kiinteistö yhtiö SYK joka perii tolkuttomia vuokria ja on käytännössä ajamassa alas kaikki sellaiset tieteenalat joissa tarvitaan paljon ja kalliita tiloja. Hölmö, kerrassaan hölmöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Biologialla nimenomaan ei tehdä rahaa. Alan koulutus ei Oulun yliopistossa voi olla kannattavaa toimintaa, kun sitä varten pidetään yllä puutarhaa, kasvi- ja eläinmuseoita ja Oulangan tutkimusasemaa. Kyseessä on taloudellinen katastrofi juuriaan myöten. Työmarkkinoiden puute kruunaa kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa siellä paljon ilmaa työntekijä puolella.Suomessa myös näitä tyhjjänpäiväsiä tutkijoita pilvin pimein jotka joutais poistaa tuottavaan työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaa on lähinnä päässäsi. Ilman yliopistoja ja tutkijoita ei maksettaisi sinunkaan työttömyyskorvaustasi. Joten ala painua töihin ja lopeta valittaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väittäisinpä että aika monikin näistä "turhanpäiväisistä tutkijoista" on moninkertaisesti hyödyllisempi tälle maailmalle, kuin nämä katkerat huutelijat joiden ainoa käsitys "tuottavasta työstä" on jokin manuaalinen suorittaminen liukuhihnan ääressä kahdeksasta neljään. Mikäli nyt sitten kokoajan halutaan määritellä henkilön ihmisarvo tämän suorittaman työpanoksen perusteella... Huomioikaa että tällaistakin huolestuttavaa ajatusmallia kyseenalaistetaan mm. siellä paljon parjatussa humanistisessa tiedekunnassa. Kehotan perehtymään asioihin enemmän.

Puskista on helppo huudella, mutta niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillähän ne uudet innovaatiot saadaan alulle, kun pistetään tutkimushenkilöstöä yliopistolta ulos. Innovaatiot eivät muuten kasva puissa, eivätkä ne myöskään synny yrityksissä, vaan perustutkimuksesta, jota tehdään yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ensi vuonna lappu luukulle? Ei hyvin mene ja sehän kyllä arvasi kun yo-uudistus pistettiin käyntiin laskematta sen vaikutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei vaikuta opetuksen laatuun, nyt jo opetus joillakin aloilla surkeaa, koska ei voida järjestää kursseja rahapulan vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos opetushenkilöstöä vähennetään, miten se vaikuttaa opetukseen? a) parantavasti, b) heikentävästi. 50% mahdollisuus vastata oikein (tieteellinen fakta!)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän Kalevan sensorin silmään ottaa tässä kommenttissa kun ei julkaista?
Ehdotan, että tehostaminen alotettaisiin siitä, että hankittaisiin sellaisia tietojärjestelmiä jotka toimii. Ei luulisi tulevan kellekään yllätyksenä, että tehokkuus kasvaa kun kaikki aika ei mene täysin puolivalmiiden, tarkoitukseensa huonosti sopivien ja huonosti toimivien softien kanssa pelleilyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta tämä! Opiskelijana Oulun yliopistossa allekirjoitan väitteen täysin. Päällekäisiä järjestelmiä on useita, joiden yhtäaikainen käyttö on järjenvastaista. Uusi järjestelmä tulee aikalailla joka toinen vuosi, jonka tarkoituksena on siirtää kaikki aikaisemmat järjestelmät uuteen järjestelmään ja lopettaa vanhat järjestelmät. Tosiasiassa käy niin, että vanhat järjestelmät pysyvät käytössä niillä kursseilla joilla ne ovat olleetkit ja osalla kursseilla siirrytään uuteen järjestelmään tai käytetään useita järjestelmiä päällekkäin. Todella aikaavievää ja turhauttavaa selata kaikki järjestelmät läpi, kun yrittää muistaa ja etsiä kurssin materiaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image