Kotimaa

Oulun yliopisto kommentoi de­kaa­ni­kiis­taa: "KTK:n dekaanihaun jatkamiseen on vankat perusteet "

Kasvatustieteen tiedekunnan dekaanihaku kuohuttaa mieliä Oulun yliopistolla. KUVA: Sara Oinas
Kotimaa 17.11.2017 17:43
Anna Leinonen

Oulun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan (KTK) dekaanin haku avataan uudelleen ensi viikon alussa, kerrotaan Oulun yliopistolta.

– KTK:n dekaanihaun jatkamiseen on vankat perusteet, yliopiston tiedotteessa todetaan.

Poikkeuksellinen hakuprosessi tuli julki perjantaina, kun Kaleva kertoi, että yliopiston rehtori Jouko Niinimäki ei nimennyt KTK:n dekaaniksi kyseiseen tehtävään ehdolla ollutta Vesa Puurosta. Tiedotteen mukaan päätös tehtiin haastattelun ja henkilökunnan kuulemisen perusteella. 

Sosiologian professorina työskentelevä Puuronen oli ainoa hakija KTK:n dekaaniksi. Yliopiston johtosäännön mukaan rehtori nimeää dekaanin tehtävään ilmoittautuneiden joukosta sen jälkeen, kun henkilöstöä on kuultu. Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa on ollut laajasti tukea Puurosen valinnalle.

Yliopiston tiedotteessa todetaan, että dekaanin tehtävänä on johtaa tiedekunnan toimintaa, vastata tuloksellisuudesta sekä yliopiston johtoryhmän jäsenenä vastata yliopiston strategian toteuttamisesta tiedekunnassa. Dekaanin tehtävä on yliopistossa keskeinen johtamistehtävä, johon sisältyy tiedekunnan johtamisen lisäksi paljon verkostojohtamista sekä yhteistyötä muiden tiedekuntien, yliopistojen ja sidosryhmien kesken.

– Johtaminen on mitä suurimmassa määrin ryhmätyötä niin yliopiston kuin tiedekunnankin johtoryhmässä, ja edellyttää vankkaa monenkeskistä luottamusta, tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteessa todetaan myös, että henkilövalintoihin liittyy aina seikkoja, joita työnantaja ei käsittele julkisesti.

Puuronen on julkisuudessa arvostellut Oulun yliopistoa muun muassa Kalevan mielipidekirjoituksissa. Hänen mukaansa yritysmaailman opit rapauttavat yliopiston. Puuronen on myös kysynyt, ollaanko Oulun yliopistosta tekemässä teknistä korkeakoulua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Tekninen tiedekuntahan siellä jo on.
Eiköhän tuo jo riitä ylläpitämään yliopistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut mielenkiintoista lukea kommentteja, jotka koskevat Oulun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaaninvalinnassa syntynyttä tilannetta. Joissakin kommenteissa on väitetty, että tieteelliset meriittini eivät riitä dekaanin tehtävän hoitamiseen. Julkaisuluettelooni kuuluu n. 150 tieteellistä julkaisua. Julkaiseminen etupäässä suomenkielellä on ollut tietoinen valintani, koska olen tutkinut suomalaiseen yhteiskuntaan liittyviä ongelmia suomalaisten veronmaksajien rahoittamana, jolloin pidän oikeana kirjoittaa kielellä, jota rahoittajani hallitsevat. Tutkimuksiani tai niihin perustuvia populaareja artikkeleita on julkaistu myös englannin, venäjän, slovakian, romanin, saamen ja ranskan kielellä. Lisäksi olen esitellyt tutkimusteni tuloksia kymmenissä johtavissa tieteenalani kansainvälisissä konferensseissa. Kommenteissa on väitetty tutkimusteni olevan marxilaisia tai jopa marxilaisleniniläisiä. Marx on ollut yksi vaikutusvaltaisimpia ajattelijoita, jonka ajattelun tunteminen on sosiologille välttämätöntä. Marxin analyysi kapitalismista on ehkä tänään ajankohtaisempi kuin esittämisensä aikoihin noin 150 vuotta sitten. Monet kommentoijatkin voivat olla tietämättään marxilaisia, mikäli kannattavat esimerkiksi progressiivista verotusta, ilmaista koulutusta ja lapsityövoiman käytön kieltämistä, joita kaikkia Marx esitti jo vuonna 1848. Kommenteissa annetaan ymmärtää, että kommunismin kannattaminen tai marxilaisuus oni riittävä peruste työnhaussa syrjimiseen. Yhdenvertaisuuslain 8 § mukaan: ”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” Ilmoitan tässä nyt myös, että en ole kommunisti. Olen käsitellyt kommunismia, erityisesti stalinismia kriittisesti yhdessä julkaisussani. Kiinnostuneet löytävät sen nettisivuiltani. Joissakin kommenteissa on todettu minun olevan hankala ihminen. Luotan siihen, että KTK:n henkilökunnan yli 70 jäsentä, jotka ovat tukeneet valintaani dekaaniksi ovat arvioineet minut riittävän yhteistyökykyiseksi. Olen puolustanut yliopiston sisäistä demokratiaa johtaessani yhtä kasvatustieteellisen tiedekunnan yksikköä sekä osallistuessani tiedekunnan johtoryhmän ja yliopiston muiden hallintoelinten työhön. Näissä yhteyksissä ei ole tullut esille väitteitä yhteistyökyvyttömyydestäni. Olen johtanut useita kansallisia ja kansainvälisiä tutkimushankkeita, eikä niissäkään ole tullut vastaavia ongelmia. Olen ottanut julkisuudessa kriittisesti kantaa Oulun yliopiston kehittämiseen. Minulle ei ole ilmoitettu perustelua sille, että en ole tullut valituksi dekaaniksi. En voi päätyä näillä tiedoin muuhun johtopäätökseen kuin, että kyseessä on mielipiteistäni johtuva ja siis yhdenvertaisuuslain vastainen syrjintä.

Vesa Puuronen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopiston tragedia on se, että ihmistieteiden edustajat purkavat sydäntään anonyymisti paikallislehden kommenttikentissä ja muuten lammasmaisesti pelkäävät muita tieteenaloja ja niiden fiksuja tieteenharjoittajia enemmän kuin minkään muun tuntemani yliopiston ihmistieteilijät. Toivon, että rehtori ei käytä kallista aikaansa lukeakseen tätäkään viestiä tällaisesta paikasta, mutta toivotan silti rohkeutta ja voimia nostaa ja laajentaa uskottavan yliopiston profiilia hiekkalaatikon ulkopuolelle. Ei sitä tiedä vaikka onnistuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinimäeltä täysin oikea ratkaisu! Hankalia ihmisiä ei saa valita johtoryhmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan Kalevassa nyt menneet puuror ja vellit sekaisin, kun nostetaan esiin tällainen tapaus. Ei tässä ole sananvapaudesta kyse, vaan tieteellisten meriittien riittämättömyydestä yliopistotason nimitykseen. Toisaalta se, että hylätty hakija nostaa someraivon asiasta, kertoo paljon hänestä itsestään ihmisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama vuosi on menty Oulun yliopistossa ohjelmalla "tekniikka edellä". Humanistiset tieteet ja jopa luonnontieteet on katsottu alempiarvoisemmiksi oppiaineiksi kuin teknisen tiedekunnan. Johtajuus on ollut insinöörimäisen yksioikoista. Jos tämä jatkuu, muilla kuin, tekniikan tiedekunnalla, ei ole edes puheoikeutta. Lisäksi on tullut tämä sähellys siirtää ammattikorkeakoulu Kaukovainiolta Linnanmaalle. Oletus oli, asian markkinoinnin mukaan, että oppilaitoksilla olisi muutakin yhteistä kuin kampus, mutta eipä näytä olevan. Kapeaa ja ahdasta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuloksellisuus pitää näkyä myös yliopistomaailamassa. Rehtori tekee juuri niin kuin pitääkin ja hänelle pitää antaa täysi tuki. Hyvää työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono on tulos yliopistolla, kun eläinmuseokin pitää lakkauttaa. Heikko esitys kerrassaan. Johtajat vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston autonomiaa suojeleva rehtori ansaitsee työrauhan. Räyhääviä riidanhaastajia emme johtoon kaipaa. Se heikentää koko yliopistoa. Useimmat meistä haluavat tehdä tutkimusta tieteen ja Suomen hyväksi. Sitten on aina näitä pieniä-suuria ihmisiä, jotka toteuttavat omia kompleksejaan ja häiritsevät kannattajineen suurta enemmistöä. Puuronen on hyvä esimerkki. Feministiproffa oli takavuosina, jonka kanssa oli suuria vaikeuksia. Jos oltaisiin koulussa, nämä olisivat koulun häirikköoppilaita seuraajineen ja pahimman luokan koulukiusaajia.

Me haluamme aattellis-huru-mikä tahansa syy kiusaajat kuriin ja nollatoleranssi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

70-luvulla silloiset OUMOlaiset valtasivat junttauksella kaikki paikat ainejärjestöjen hallituksista alkaen. Toiminta oli vain marxilaisten julistusten jauhamista, eikä ko. vaikuttajista ollut mihinkään oikeaan opiskeluun. Enpä olisi uskonut, että tällaisia muinaispesäkkeitä enää olisi missään, mutta ilmeisesti kasvatustiede on juuri sopivaa höttöä, joka ruokkii tällaistakin. En tiedä Puurosesta yhtään mitään, mutta koko asia vaikuttaa ihan hölmöltä ulospäin: uhotaan muka demokratian nimessä, vaikka järkeä pitäisi käyttää. Tässä tapauksessa sitä järkeä on selvästi enemmän Yliopiston johdossa ja rehtorihan se joutuu asiaa esittelemään. Tsemppiä vaan Niinimäelle! Koirat haukkuu, karavaani kulkee. Yliopistossa pitäisi olla etusijalla tiede, ei poliittinen vouhotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdessä asiassa olet oikeassa. Et tosiaan tiedä Puurosesta yhtään mitään. Näköjään et kyllä yliopiston nykytilanteestakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa kun ei saatu eriävän , tosiasioita esittävän ,, mielipiteen esittäjiä hiljaiseksi alettiin heitä yleisesti kutsumaan kommunisteiksi.
Siellä se silloin tehosi. Sama asia on nyt suomessa. Täällä sossuttelu on nyt pesiytynyt joka keskusteluun niinkuin yliopisto keskustellussakin voi lukea.
Ihmisten osaamisella ei juuri ole merkitystä kun vallassa olevat tekevät valintojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Prof. Puuronen voi toki olla Oulun yliopiston suunnasta ja strategiasta mitä mieltä hyvänsä ja kirjoitella mielipidekirjoituksia vaikkapa Kalevassa. Mutta vastapainoksi hänen on myös pystyttävä ottamaan vastaan kritiikkiä, joka koskee mm. hänen politisoitunutta tieteenharjoitustaan. Suomessa tietysti esiintyy rasismia, kuten Puuronen rasismin tutkijana tietää, mutta on silti perusteetonta maalata piruja seinille, kuten Puurosen rasismin tutkijana pitäisi ymmärtää. Miksi ihmeessa hyvä ja valaiseva tutkimus pitää pilata "oikeaoppisella" poliittisella paatoksella, joka muistuttaa pahasti takavuosikymmenien ortodoksista marxilais-leninististä dikurssia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En käyttäisi verbiä "muistuttaa" vaan verbiä "on"

Kunnia professorille, että hän on täysin rehellinen vakaumuksessaan, ja jopa tunnustaa sen vaikuttavan tutkimuksiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaiken tutkimuksen pitäisi olla arvo- ja asennevapaata.
Tosin sosiologian tutkijoille on aina korostettu sitä,että jos haluaa tehdä useampia kuin yhden tutkimuksen ,pitää kysyä ensin tutkimuksen teettäjältä minkä tuloksen hän haluaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä asian pihvi. En minäkään työnantajana haluaisi julkiseen virkaan ihmistä, joka voidaan yhdistää radikaalivasemmistoon. Kyseessä on kuitenkin maailman historian väkivaltaisin ideologia.

Yliopiston johtamiseen liittyvissä asioissa olen kuitenkin pitkälti samoilla linjoilla Puurosen kanssa. Kyse ei ole yritys, eikä sitä pitäisi johtaa samoilla opeilla. Toivottavasti Niinimäki nyt pysähtyy miettimään, miksi henkilöstö valitsi Putkosen kaltaisen henkilön dekaaniksi. Tilanne vertaantuu hyvin Trumpin valintaan presidentiksi. Kyse ei ole siitä, että valittu henkilö olisi se paras mahdollinen, vaan valinnalla halutaan lähettää viesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on aivan irvokasta tekstiä yliopiston johtamisesta!!!!! Lukekaa teksti oikein ajatuksen kanssa!
Missä tuossa tekstissä on "ihmisen mentävä aukko"? Tuohan on kuin konetekstiä, joka aivan varmuudella kopioitu jostain. Ei hyvältä näytä tuollainen "tiimijohtaminen"! Eikö tiimissä pidäkin olla erimielisiä parhaan tuloksen aikaansaamisesksi.
"dekaanin tehtävänä on johtaa tiedekunnan toimintaa, vastata tuloksellisuudesta sekä yliopiston johtoryhmän jäsenenä vastata yliopiston strategian toteuttamisesta tiedekunnassa. Dekaanin tehtävä on yliopistossa keskeinen johtamistehtävä, johon sisältyy tiedekunnan johtamisen lisäksi paljon verkostojohtamista sekä yhteistyötä muiden tiedekuntien, yliopistojen ja sidosryhmien kesken.

– Johtaminen on mitä suurimmassa määrin ryhmätyötä niin yliopiston kuin tiedekunnankin johtoryhmässä, ja edellyttää vankkaa monenkeskistä luottamusta",

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

88
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
49
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
39
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image