Kotimaa

Oulun yliopisto käynnisti esi­sel­vi­tyk­sen tut­ki­mus­vil­pis­tä

Oulun yliopisto on aloittanut esiselvityksen epäillystä hyvän tieteellisen käytännön loukkauksesta. KUVA: Essi Puuri
Kotimaa 11.8.2016 11:34
Kaleva

Oulun yliopisto on aloittanut esiselvityksen epäillystä hyvän tietellisen käytännön loukkauksesta.

Asia liittyy yliopiston kulttuuriantropologian dosentti Edward Duttonin ja Richard Lynnin vuonna 2013 julkaistuun artikkeliin. Helsingin Sanomat käsitteli elokuun alussa Duttonin ja Flynnin lupaa puolustusvoimien testitulosten käytölle.

Puolustusvoimat ei epäile, että armeijan psykologisten testien tuloksia olisi päätynyt luvatta käyttöön, mutta yliopisto aloitti oman esiselvityksensä.

Myöhemmin kerrottiin, että Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo teki ilmoituksen vilppiepäilystä Ouluun Duttonin artikkeleista. Kahdesta artikkelista on Uusitalon mukaan löytynyt vilppejä, joista ensimmäisessä tapauksessa Dutton kollegoineen on kopionut Jyväskylässä tehdyn gradun ja esittänyt sen tuloksia ominaan. Toisessa Dutton kertoo Uusitalon mukaan käyttävänsä aineistoa, jota ei ole olemassa.

Esiselvityksen tekijänä toimii Oulun yliopiston kulttuuriantropologian professori Hannu I. Heikkinen.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

on malliesimerkki siitä, mitä höpöhöpöä tehdään tutkimusaloilla, joiden vertaisarviointisysteemi ei ole kunnollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esiselvityksen perusteella päädytään hakemaan rahoitusta varsinaisen selvityksen rahoitushakemisen tekemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa. Ulkomaalaisia pitää kunnioitaa, eikä tuo nyt iso asia ole. Kuinka moni muutenkaa kertoo vaikka vitsin tai pätemisen päälle, mistä jutskan on kuulu vai oliko omaan aineistoon perustuvaa? Se pilaisi kerronnan poljennon. Ei ihme, ettei yliopistoväkeä oikei jakseta palkata mhnkää muuvalle töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

just, eli kuka tahansa ulkomaalainen vaan tekemään mitä tahansa huuhaatutkimusta tänne, ilman totuuden häivääkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi loppukaneettina oli yleistäminen niin saatiin pohja pois hyvältä argumentilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Puolustusvoimat ei epäile, että armeijan psykologisten testien tuloksia olisi päätynyt luvatta käyttöön, ... "
Ei tietenkään epäile, koska ei tarvitse epäillä, koska tietävät aivan yksiselitteisesti että aineistot on varastettu ko käyttöön. Se on voinut onnistua vain puolusvoimien henkilöstön avustuksella - mikä on myös rikos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkista taustat ennen kuin teet perusteettomia syytöksiä, jotka joissain yhteyksissä voitaisi tulkita kunnianloukkauksiksi... Aiemmin ja pitkään aineisto on ollut laillisesti tutkijoiden käytettävissä, mutta rajoitetusti. PV-testien ongelma koskee juuri noita rajoituksia, koska aineistoa on saattanut päätyä henkilöille joille sitä ei saisi päätyä. Syy tähän on mitä ilmeisimmin siviilipuolella, luvallisissa käyttäjissä, eikä PV-henkilöstön tekemisillä tai tekemättä jättämisillä ole siihen yhtään mitään vaikutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa tapauksessa Puolustusvoimien aineistoa ei ole vuotanut. Ulkomaisilla tutkijoilla ei tuota aineistoa ole ollut koskaan hallussaan. He ovat kuitenkin raportoineet tuloksia, ja viitanneet aineistoon, jota heillä ei ole ollut. Tuloksia on kopioitu suomalaisen tekemästä gradusta, esittäen se näiden ulkomaisten omana tuloksena. Lisäksi tutkijat ovat artikkelissaan esittäneet tulostensa perustuvan yksilöityjä tietoja sisältävään aineistoon, jota ei ole sen enempää heillä kuin edes suomalaisillakaan olemassa. Kyseinen aineistoväite on tuonut artikkelille uskottavuutta, mutta tieteellisissä artikkeleissa ei saisi keksiä itselleen aineistoja, vaan sellainen toiminta on tutkimusvilppiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hyvä, että edes tutkitaan. Olenkin jo ihmetellyt sitä, että veronmaksajien varoja syydetään katteettomasti kaikenlaisille hämäräpelleille muka akateemisen tutkimuksen nimissä. Vilen siitä oiva esimerkki, palkintona suurlähettilään paikka.
Hatunnosto Oulun yliopistolle ja tietenkin oikeille tutkijoille, jotka tekevät sitä työtä, mitä Suomi tarvitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla ei näköjään ole mitään hajuakaan siitä miten yliopistojen ja tutkijoiden rahoitus toimii?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä sinulla siitä, millä rahoituksella se infrastruktuuri, jota ilman kaikki tutkimus olisi mahdotonta, on rahoitettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinun aikaisemassa viestissäsi mainitsemasi Vilen nyt ei liity oikeastaan millään tavalla tutkimusrahoitukseen, siinä tapauksessa kyseessä oli perusgradu, useimmiten enemmän opinnäyte kuin varsinainen tutkimus. Eli siltä osin nimimerkki Tyhjän tynnyrin kommentti oli todella osuva. Ja tuo suurlähettilään paikka taas selittyy ihan muilla jutuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myönnän virheeni.
Lähinnä mainitsin sen tapauksen siksi, että se painettiin villaisella.
Eli nyt on jotain opittu: tutkitaan sentään mistä on kysymys. Kylläkai jokainen akateemisen sivistyksen saanut tietää, että lähdeaineisto pitää olla yksiselitteisesti todennettavissa. Tässä tapauksessa näin ei ilmiselvästi ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, sen infran käytöstäkin maksetaan vuokraa ja se vuokra peritään osin rahoista joita yliopisto saa muun muassa yksittäisten tutkijoiden projekteilleen hakemasta rahoituksesta...kuvio ei ole niin mustavalkoinen kuin haluaisit sen olevan: verorahat eivät maksa suoraan mitään tiettyä osaa yliopiston toiminnasta, ja jos yliopisto ei ilman niitä pärjäisikään niin ei se kyllä pärjäisi myöskään ilman tutkijoiden omia rahoituslähteitä. Infrastruktuuri on myös painolasti, koska se pakottaa kattamaan kiinteitä kuluja riippumatta siitä, kuinka hyödyllisiä ne ovat tutkijoille tai voisiko tutkija päästä halvemmalla jossain muualla - yliopistoon kuuluvat ryhmät eivät voi kilpailuttaa tiloja tai vuokria, vaan ne on pakko ottaa yliopiston kautta. Yliopiston sisällä on eri tasoja, joiden välillä rahat liikkuvat kahteen suuntaan, joten voi olla hyvinkin vaikeaa sanoa, onko jokin yksittäinen euro verorahaa vai ei.

Käypäs selvittämässä mikä on yliopistojen "tuote", kuka sitä tekee, mikä on siitä saatava "palkka" ja mistä lähteistä se koostuu - saatat yllättyä. Selvitä sitten, mihin ja miksi verorahasi yliopistossa pääosin menevät, niin saatat yllättyä toisenkin kerran. Tai sitten voit pitäytyä fantasiamaailmassasi ja heristää nyrkkiä asioille, joista ymmärrät hyvin vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä vaiheessa on tullut sellaiset ohjeet, että infra on pakko ottaa yliopiston kautta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image