Kotimaa

Oulun vankilan apu­lais­joh­ta­ja: Luukkosen pakoreittiä vaikea ennustaa

Luukkonen pääsi karkaamaan ulkoilun yhteydessä. Kuvassa yksi Oulun vankilan ulkoilupihoista. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 8.4.2014 22:35
Kaleva

Oulun vankilan apulaisjohtajan Tapio Iinatin mukaan on vaikeaa ennustaa, mihin tiistaiaamuna Oulun vankilasta karannut elinkautisvanki Pekka Luukkonen aikoo suunnata. Mies on yhä karkuteillä.

Aiemmilla pakokerroilla Luukkonen saatiin kiinni Kuusamosta ja Salosta.

"Luukkonen ei ole aiempien pakoreissujen jälkeen osannut kuulusteluissa kertoa tarkkaa motiivia paolleen. Hänellä ei ole ollut mitään suunnitelmaa siitä, missä aikansa viettää.”

Iinatti uskoo, että jo kolmatta kertaa vankilasta karannut mies on yhä maan rajojen sisäpuolella. "Aiemmilla karkumatkoilla ei ole ollut viitteitä siitä, että hän olisi pyrkinyt ulkomaille missään vaiheessa. Tarkoitus on vain ollut nauttia vapaudesta niin kauan kuin sitä kestää.”

Vankilan tehtävä selvitys keskushallinnolle

Oulun vankilan on tehtävä tiistain tapahtumista selvitys Rikosseuraamuslaitoksen keskushallinnolle. Selvityksen pohjalta harkitaan, onko Oulussa syyllistytty sellaisiin laiminlyönteihin, jotka edellyttävät jatkotutkimuksia.

Selvitykset laaditaan Iinatin mukaan lähiviikkoina. ”Niissä käydään tarkasti läpi tekninen tilanne sekä virkamiesten toiminta. Suhtaudumme näihin asioihin vakavasti.”

Yksin ulkoilemassa ollut Luukkonen pääsi tiistaiaamuna pakoon hyödyntämällä vankilan tekniikassa ja rakenteissa olevia puutteita.

Iinatin mukaan kyse oli lähinnä teknisissä järjestelmissä olleista ongelmista ja seikoista, joita ei ollut osattu nähdä aiemmin. Hän ei yksilöi puutteita tarkemmin. ”Asiat on saatu tämän päivän aikana korjattua. Pystyimme regoimaan niihin välittömästi tapahtuman jälkeen.”

Iinatin mukaan karkaustapauksiin pyritään vankilassa varautumaan, mutta esimerkiksi kokoaikaista henkilökohtaista valvontaa Luukkosen kaltaisille vangeille ei pystytä järjestämään rajallisten resurssien vuoksi.

Iinatti luonnehtii Luukkosta taitavaksi havaitsemaan valvonnan puutteita. ”Hän testailee järjestelmällisesti toimintaamme.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Onkon vankila lepokoti, jossa rikilliset voivat suunnitella uusia rikoksia ja touhuta ilman jatkuvaa valvontaa?
Vai on vankila rangaistuslaitis, jossa rikoksen tekijä körsii vankilassa olostaan ja katuu tekoaa?
Mielestäni vankilan tulee olla nimenomasn rangaiistuslaitos, jossa on kova kuri ja vartijoiilla ehdoton auktoritertti. Ei vankeinhoitoa, vaan rangaistuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätkähän oli karannut jo kaks kertaa aikaisemmin!!! Eikö näille tapakarkureille/murhamiehille voitais rakentaa omia suljettuja tarkemmin vartioituja osastoja vankiloihin, josta ei pääsis ulkoilemaan kuin kerran kaks vuorokaudessa hyvin korkeiden muurien ympäröimälle pienelle pihalle? Vartijapula ratkaistais kouluttamalla huomattavasti lisää vartijoita ja keksimällä koulutukseen joku hyvä porkkana, jotta saataisiin halukkaiden määrää lisättyä! Kyllä sitä rahaa tässä maassa moninverroin tyhmempiinkin projekteihin on syydetty; Tämän on Kataisen hallitus jo lukuisia kertoja todistanut...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan vartijalle/vartijoille tuli potkut, kun laiminlöivät työnsä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tuollaisesta jotain näyttöä vai lämpimiksesikö huutelet? Luulen, että toimivat juuri kuten on määrättykin. Vika on lepsussa systeemissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa voi näköjään vain kävellä vankilasta ulos, jos alkaa tympäisemään. "Your tax dollars at work."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se täysin selvä pakoreitti; Oulun vankila. Senjälkeen on paljon muita omavalintaisia reittejä, joita vankibyrokraattien valtuuksiin ei edes kuulu. Pitäkää ne konnat vain laitoksissanne älkääkä pohtiko ulkomaailman tapahtumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää vankeinhoito on ihan per...stä. Taitaa olla enemmän vartijat vankilassaan. Vettä ja leipää vanhaan malliin roistoille, niin voisivat oppia karttamaan valtion täysihoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisköhän kilauttaa Himaselle,senhän pitäisi tietää nämä tämmöiset asiat,jotka liittyvät tulevaisuuden juttuihin esim. mhin kaveri on menossa. Suomen tila vuonna 2030.??Vastinetta rahoille noin 700000EKUA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö sille voi laittaa sitä pantaa nehän näkee sitten että missä se liikkuu! Liian myöhään korjaavat vankilan rakenteiden puutteet. Lisää kameroita ja työvoimaa sillä se hoituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa, kun hukkaat lehmän kolmeksi päiväksi, niin saat pirunmoiset sanktiot koko tilan ansioihin. Eli koko Oulun porukalle palkanalennus eli johtajalle 50 % vuosipalkkaan ja muille vartijoille 25 %, niin alkaa katse kirkastumaan. Nehän joutuukin tällä laskuopilla sitten olemaan vapaaehtoistyössä aika nopeasti. Kansainväliseen vaihtoon vaan Pekka tuonne Siperiaan, niin on pitempi kotimatka ens kerralla. Televiissiioon kaikkien karkureitten pärstät, niin joutilaille riittäis hommaa päivien kuluksi katella et liikkuuko omilla perukoilla karanneita. Muutenkin menny telekkariohjelmat ala-arvoisiksi eli haukutaan ja pilkataan ihmisiä, jotka tämän yhteishyvän eteen yrittävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apulaisjohtaja näytti ostavan Zeppelinin Alkosta viinaa. Meniköhän karkurille evääksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvis siviivivaatteita ollenkaan vaan oranssit haalarit pelkästään niin johan alkais erottaan ku karkaa. Tietty pallo jalkaan vois olla tehokas konsti myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo... Oranssit haalarit ja panta nilkkaan. Jos osaavat pannan irroittaa, niin sitten vanhan ajan pallo jalkaan. Hidastaa muuten muurin yli hyppimistä melkoisesti.
Miksihän Suomessa hyysätään vankeja?!?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paenneen Vangin pukeutumiskoodia oli yhtä vaikea ennustaa saati tarkastaa ennen ulkoilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että kolmatta kertaa ja vielä ihmetellään, onko ollut puutteita? Puutteita on nimenomaan näiden viisaiden vankeidenhoidosta päättävien nupeissa. Kenellä muulla henkilöllä on tässä yhteiskunnassa oikeuksia ja vapauksia kuin juuri vangeilla. Hyvä ihme sentään, että vanki tarvitsee ulkoilua ja muita erityisharrastuksia, lomia ym. mukavuuksia. Ollaanko niitä hienouksia antamassa ja takaamassa laitoksissa viruville vanhuksille? Suomi on ainakin rikollisten hyvinvoinnin mallimaa, mutta hävettää se kuitenkin maailmalla liikkuessa, mutta ei montaakaan suomalaista, koska ovat itse tälläisen systeemin takana. Äänestäessä otetaan kantaa mm. tämänkaltaisiin asioihin, joten kysykää ehdokkailtanne jotain järkevääkin, eikä iänikuista lapsilisää, kun sitä pudotettiin peräti 8 euroa, voi pyhäjysäys tätä maata!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä lomapäiviä vaan hänelle, toivon mukaan ei mitään pahempaa tapahdu. OIkeat lomat ovat nyt pitkän aikaa häneltä pystyssä, ei mahda mitään.
Kannattaisi alkaa talossa viakka opiskelemaan, itsekin luin peruskoulun loppuun Sukevalla, 1984, paikallisen Sonkajärven kansalaisopiston kautta, hyvin olen kortistoon kelvannut.
Suljetuissa taloissa on valitettavasti erehdytty rajoittamaan painonnostoa, avotaloissa on onneksi edelleen vapaata.
Nyt pitäisi sallia painonnosto ilman rajoituksia, jotta on järkevää tekemistä, vähenisivät häiriötkin.
Sukevallakin ovat päihde- ja väkivaltatapaukset lisääntyneet, kun uusi johtaja kielsi isoilla painoilla nostamisen.
50 kiloa hitsattuna tankoon pihalla katoksen alla ei auta oikeastaan mitään, vaikka tunnin tuolla aloituspainolla veivaisi, ei kunnolla kehity.
Mauno V

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
8:00
Ring-oopperasarja on niin suosittu, että "lentävät wagneriaanit" matkustavat elokuussa sen perässä Suomeen – Mistä Kansallisoopperan suurponnistuksessa oikein on kyse? Tilaajille
13
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
7
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
5
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
3
Myllytullin uuden asuinkorttelin rakentaminen alkamassa lokakuussa – tältä ensimmäisenä valmistuva talo näyttää
3
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
2
Tuhannet lapset elävät konteissa ja entisissä toimistotaloissa Englannissa – osan koti on yöstä toiseen tuntemattomien sohvalla
2
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Poliisi etsii tekijöitä edelleen, vaikka julkisuudessa esitettiin jo toisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Ei mikään todista sitä että minä peukuttaisin omia juttujani. Kun en peukuta ja sinä et tiedä vaikka peukuttaisinkin. Ta... Lue lisää...
omituisia luuloja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image