Kotimaa

Oulun seudun maanjäristys oli Suomen voimakkain vuosikausiin – "heilutti jakkaraa täälläkin"

Kotimaa 8.12.2017 1:19 | Päivitetty 8.12.2017 15:49
Kaleva

Maa järisi Oulun seudulla torstain ja perjantain välisenä yönä noin puoli yhden aikaan yöllä. 

Helsingin yliopiston seismologian instituutin mukaan voimakkuus oli 3,2 magnitudia, ja keskuspaikka oli Limingan eteläosissa 37 kilometrin syvyydessä.

Havaintoja järinästä jaettiin jo minuutteja järistyksestä sosiaalisessa mediassa eri puolilta Oulua ja lähikunnista. Lukuisissa kommentteissa Kaleva.fi:ssä ja somessa kerrotaan muun muassa järistyksen aiheuttaneen kovaa tärinää asunnoissa ja ikkunoiden helinää.

Lumijoen Varjakassa asuva Anne Kujanpää-Kemola ajatteli aluksi, että ääni aiheutui siitä, kun myrsky rysäytti jäät rantaan.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle järinä ei aiheuttanut tehtäviä aamun aikana. Päivystävän palomestarin mukaan kaksiosainen tärähdys tuntui selvästi paloasemalla.

Oulun hätäkeskukseen vuoromestari Mika Mattila kertoo, että myös hätäkeskukseen tuli joitakin yhteydenottoja heti maanjäristyksen jälkeen.

Järistys tuntui myös hätäkeskusksen tiloissa, jotka sijaitsevat maan alla.

– Sen verran tärisi, että heilutti jakkaraa täälläkin, Mattila kuvailee.

Suomen voimakkain järistys vuodelta 1882

Edellisen kerran Pohjois-Pohjanmaalla laajasti tuntunut maanjäristys tapahtui keväällä 2016.

Suomen alueella koettavat maan järähtelyt ovat valtaosin sen verran maltillisia, ettei niistä tavallisesti aiheudu aineellisia vahinkoja. Esimerkiksi jäykät kivirakenteet ja rappaukset voivat kuitenkin huonolla onnella haljeta tärinän seurauksena.

Suomen alueen voimakkain tiedossa oleva järistys tapahtui 23. kesäkuuta 1882 Perämeren pohjukassa. Sen voimakkuudeksi on arvioitu noin 5 magnitudia, kerrotaan Seismologian instituutin verkkosivuilla.

Tuohon aikaan raportointi ja seuranta on ollut hyvin hataraa nykyiseen verrattuna, mutta se tiedetään ettei tuolloinkaan tuhoja juuri tullut.

Torniossa ja Ruotsin puolella savupiipuista oli pudonnut runsaasti tiiliä, ja uuneissa huomattiin murtumia aina Hyrynsalmella ja Reisjärvellä saakka.

Ensimmäiset havainnot perjantain vastaisena yönä sattuneesta maanjäristyksestä antoi yöllä Euroopan ja Välimeren alueen seismologisen keskuksen (EMSC) reaaliaikainen palvelu. Se mittasi voimakkuudeksi noin 3,5 magnitudia. Järistyksen keskipiste asettui palvelun mukaan Limingan ja Lumijoen alueelle Perämeren rannalle.

Uutista tarkennettu järinän voimakkuuden osalta uusilla tiedoilla 8.12. kello 9.36.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (328)

En muista kommentoinko tapahtumaa tuoreeltaan, mutta kyllä sen heti maanjäristykseksi arvasi. Jännä kokemus. Ääni oli sellaista jyrinää sitten vähän heilui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla meni torstain ja perjantain välisenä yönä kuppi nurin! Maanjäristyksestä kuulin vasta perjantaina iltapäivällä.. ..siksiköhän lie päätäki särkeny kun oli niin kovasti järissy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Etelässäkin on ollut useita maanjäristyksiä.Ikkunalasit helissy ja järkyttävät jyminät .Ei vaan ole noussut uutisiin nk.tämä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

09.12.2017 klo05.11 siinä aika kun heräsin kaaheseen ryminään, räminään, telaketjujen paukkeeseen, sekä piip,piip,piip ääniin, kuin panssarikolonna ois ajannu pihaan, marssilaisten kera, ihmettelin todella mitä pirua. No, talon väki rauhoiteli minua, että normaalia Stuura Enson melusaastetta, talo todella tärisi, telaketjujen kirske kuin Tuntemattomassa sotilaassa. Kiitos Stuura et pelotit Puolanganpojan pahemman kerran. Niin ja se Lumijoen järistys oli mitätöntä tuohon nähen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas media loistaa ensin amerikkalaiset ilmoitti järistyksestä ja 3,5 ruhteriä. Uutiset aamupäivällä 3,5 rihteriä puolenpäivän jälkeen suomalaiset heräsi ja 3,0 rihteriä. Lauantaina helsinki ilmoitti tarkan lukeman 3,2 rihteriä. Tälläinen on media

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäki heräsin ja vääntäyvyin ikkunan ääreen tirkistelemään että miten roska-auto tähän aikaan ja vääränä päivänäki vai lumiaurako se kolluuttaa. Jätin verhot auki että näen, jos alakaa uuvelleen kolluuttaan. Eipä näkyny, nukahin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieheni veli asuu Oulussa. Varjakassa kesämökki. Järistys on heilläkin tuntunut! He pelästyivät. Suomessa on harvinaista noinkin kova järistys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmosta täällä Hintta-Kynsilehdossakin;olipa melekomen pammaus viime yönä.Ensin kuulu put,put,put niinku isosta moottoriajoneubosta ja sitten sänky tärähti luhtitalon 3.kerroksessa. Unta odotellessa.Tuumasin vaan,että joko joku tehas(ei Typpitehas tällä kertaa),ammus,maan pinta vai liekö naapurin viinapannu räjähti. Käänsin kylkeä ja nukahdin kun en jaksanut enää.nousta ylös lukemaan netistä uutista tapahtuneesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vasta pääsin kommentoimaan, kun meni tuntikausia kaivautuessa taloni raunioista raittiiseen tuiskuun. Kyllä meni monta lehmää ja toista sataa kanaa siinä rytinässä. Nyt on syyllisen pääministeri Sipilän minulle miljoonakaupalla korvattava tämä vääryys! On ne Vihreät oikeassa siitä ilmastonmuutoksesta, porvarien syytä kaikki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen Sipilän politiikkaa ei ollut tälläisiä. kaikki on pielessä.
maanjäristyksiä täällä, ei puutu enään kuin tsunamit ja hurrikaanit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se olikin meidän mappihylly joka irtosi ja putosi katonrajasta lattialle. Eiku sehän oli jo 5.12.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maanjäristys tosiaankin on se pienin ongelma Pyhäjoen voimalassa. Putinin merkittävä omistusosuus huolettaa paljon enemmän, suomalaiset maksavat vielä kovan hinnan tuosta kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulin vaan kommentoimaan, että mitä tänne nyt kaikki tulee kommentoimaan, vaikkei oo asiaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä kommentteja on hauska lukea ja näkee kuinka tylsää ihmisillä voikaan olla nykyaikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (328)

Uutisvirta

7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä pallerot touhuavat torstaiaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Vuodet kuluttavat kaveruksia – miehet eivät ymmärrä naisia Mike Nicholsin tummahkossa komediassa
7:00
Kaikki pelissä pikakahvin takia – dokumentti seuraa suomalaisen kahvilayrittäjän ensimmäistä maailmanvalloitusta Piilaaksossa Yhdysvalloissa
7:00
Järkevää hoitotyön riskienhallintaa hoivakoteihin – hoitajien ei pidä nyt esimerkiksi siivota tai laittaa ruokaa Lukijalta
7:00
Näin lomautus ja etätyö vaikuttavat verotukseesi – Mitä sinun kannattaa tehdä nyt, ja missä asiassa voit odotella rauhassa? Tilaajille
6:33
Varastorakennus palaa omakotitalon pihassa Kemijärvellä
6:17
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
16
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
7
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
4
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
4
OYSissa koronaviruksen vuoksi hoidettavien määrä väheni yhdellä – sairaalassa 10 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa
2
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
2
Valtioneuvostolta tuore omistajapoliittinen päätös: Palkitsemisen tulee olla kohtuullista – Tasoa harkittava tarvittaessa alaspäin
2
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image