Kotimaa

Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrs­ky­lu­ke­mis­sa

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa maanantaina. KUVA: Kelikamerakuva, Tieliikennekeskus
Kotimaa 17.2.2020 6:15 | Päivitetty 17.2.2020 9:25
STT, Kaleva

Puuskainen tuuli voi vielä tänään aiheuttaa tuhoja, arvioidaan Ilmatieteen laitoksella. Myrsky oli voimakkaimmillaan sunnuntain vastaisena yönä puolenyön molemmin puolin, mutta tuuli saattaa kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja myös maanantaina.

– Tuuli on heikkenemässä, mutta edelleen tuulee aika lujaa. Siellä sun täällä on puuskia, joissa tuulennopeus on 20 metriä sekunnissa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tomi Laurinen varhain maanantaina.

Päivystävä palomestari Vesa Ek Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo, ettei kova tuuli ole työllistänyt Oulun seudulla pelastuslaitosta. Yhtään vahingontorjuntatehtävää ei sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana tullut.

Kovimmat tuulenpuuskat mitattiin Oulun edustalla kello 2.30–3.30. Marjaniemessä tuuli puhalsi kovimmissa puuskissa 26 metriä sekunnissa ja Vihreäsaaressa 22 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maakunnan länsiosissa liikennesää on huono maanantaina aamulla ja aamupäivällä lumisateen vuoksi. Lisäksi jalankulkusää on samalla alueella kehno. Jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, sillä jään päällä on vettä.

Tuulenpuuskat saattavat voimistua myös Pohjois-Pohjanmaalla 20 metriin sekunnissa.

– Aika laajalla alueella maan etelä- ja keskiosissa puhutaan puuskista, joissa tuulennopeus on vähintään 15 metriä sekunnissa, Laurinen sanoo.

Eteläisessä ja keskisessä Suomessa puut saattavat voivat herkemmin kuin vastaavalla tuulella muutoin, koska routaa on nyt tavallista vähemmän.

Maanantaiaamuna kello 6 aikaan Suomessa oli edelleen 1569 asiakasta ilman sähköä. Pohjois-Suomessa sähkökatkoja oli Kalajoella, Tyrnävällä, Rovaniemellä ja Ranualla.

Kello 8.30 sähköttömiä talouksia oli enää reilut 800. Pohjois-Suomessa ilman sähköjä oltiin Ranualla, Haapavedellä ja Hyrynsalmella.

Kovimmat tuulet Pohjois-Pohjanmaan eteläpuolella

Vielä sunnuntaina meriveden ennustettiin nousevan Perämerellä jopa kaksi metriä tavanomaista korkeammalle. Se olisi ollut erittäin harvinaista. Ilmatieteen laitoksen mukaan merivesi oli korkeimmillaan aamuyöllä noin kello kahden aikaan. Silloin se oli Oulussa noin 1,5 metriä ja Kemissä 1,4 metriä tavanomaista korkeammalla. Kello seitsemään mennessä merivedenpinta oli laskenut Oulussa noin 40 senttiä huippulukemista.

Sunnuntai-iltana voimistunut myrsky aiheutti tuhoja erityisesti maan eteläosissa sekä Pohjanmaalla. Sähköttömiä talouksia oli koko maassa enimmillään 16 000.

Yön aikana voimakkaimmat tuulet ovat puhaltaneet Pohjanmaan rannikolla. Esimerkiksi Vaasassa mitattiin tuulennopeudeksi puuskissa 28,4 metriä sekunnissa.

Pelastuslaitokset ovat saaneet ilmoituksia muun muassa kaatuneista puista, vesivahingoista ja kattopeltien irtoamisista. Esimerkiksi Pohjanmaan pelastuslaitoksella on ollut sunnuntai-illasta kello 18:sta alkaen nelisenkymmentä myrskyyn liittynyttä tehtävää.

– Tilanne rauhoittui puoleen yöhön mennessä, kertoi Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Ismo Ojala STT:lle aamuyöllä neljän aikoihin.

Keskituuli ei noussut yöllä maa-alueilla myrskylukemiin. Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa. Sen sijaan rannikkoasemilla Kaskisissa, Raumalla, Uudessakaupungissa ja Kökarilla keskituuli oli yön aikana myrskylukemissa.

Maan etelä- ja keskiosissa voi maanantaina tulla sadekuuroja. Itäisessä ja pohjoisessa Lapissa sadetta on luvassa vielä iltapäivällä. Lapissa sade tulee lumena, eteläisessä ja keskisessä Suomessa vetenä. Oulun seudulle on ennustettu räntäsadetta koko iltapäivään saakka.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta.

Juttua täydennetty uusilla tiedoilla sekä korjattu merivedenkorkeuden huippulukema Oulussa 17.2. kello 7.32.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulun alueella ei myrsky saanut täyttä voimaa päälle. Lämmin tuuli heilutti puiden latvoja ja oksia. Kevät tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun nämä poikkeuksellisen lämpimät ja vetiset talvet ovat uusi normaali-ilmiö, niin teiden talvihuoltotöihin pitää kouluttaa ammattilaisia. Ensi talvena tiet ovat sitten osaavien ammatti-ihmisten vastuulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pohjoisessa maa-alueena on osaamista teiden talvikunnossapidosta. Miksi sitä ei hyödynnetä Oulussa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähdä, kolaroiko tunarit Oulun liikenteessä. Niin huonoa ajokeliä ei ole eikä tule, etteikö siellä selviäisi kolaroimatta, kun vaan muistaa sen ennakoivan ajotavan, mikä suomennettuna tarkoittaa, että vauhtia pitää uskaltaa hiljentää sitä alhaisemmaksi, mitä huonompi on ajokeli. Tämä vauhdin hiljentäminen on kuitenkin myrkkyä sille porukalle, joka ei kaihda nopeuksien alentamista missään tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää ihimettelen että misä se myrsky luuraa kummää kävin kävelyla nii hattuki pysy pääsä niinku tukka ja järkiki. Vettä kyllä sato nii kovasti että mää kulutin koko eilisillan suunnitellesa arkkia elikkä semmosta ukkonooan arkkia. Jos ensi kesästä tullee kovin satteinen niikai sillo pittää alakaa rakentammaan arkkia ihavvaan varmuuen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei ollut täällä Jäälissä minkäänlaista myrskyä yöllä, eikä nyt aamullakaan. Jos ei vaan nyt päivän päälle voimistu. Thanks God!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussakin yritetään repiä tästä otsikoita. Koko sunnuntai oli samanlaista. Ei se tällä tuullut, vaihtakaa jo levyä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskelassa puhalsi todella kovaa kolmen aikaan yöllä. Ei ollut sunnuntai tuollainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäskö kaataa sähkölinjojen lähettyviltä kaikki puut ettei seuraavassa myräkässä kaadu taas puita samoille linjoille ps.riittäs töitä puun kaatoon ja sais polttopuita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toissa kesän pitkät ja kuumat helteet on parasta mitä Suomessa on tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienonen tuulenmyräkkä täällä itärajan suunilla ollut ei tuhoja omalle kohalle ole tullut :) Peilijäällä on tiet ja kulkuväylät mutta varovaisuutta vaan niin hyvin se mennee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image