Kotimaa

Oulun poliisin uudet Möhköt otetaan käyttöön – katso video

Oulun pääpoliisiasemalla Hiukkavaarassa esiteltiin maanantaina sekä uusi vaaka-auto (vas.) että uusi johtoauto. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 23.1.2017 15:47
Janne-Pekka Manninen

Oulun poliisi esitteli maanantaina uusia ajoneuvojaan tiedotusvälineille. Kuorma-autoalustalle rakennetut ajoneuvot ovat edeltäjiään kokoluokkaa suurempia ja tarjoavat uutta teknologiaa poliisityöhön.

Uusi johtoauto on jo ristitty "Möhköksi", mutta samaa nimeä käytetään kuulemma myös vaaka-autosta.

Ajoneuvot tulivat Oulun poliisilaitoksen vuodenvaihteessa. Oulun poliisin liikennesektorin johtaja, ylikomisario Marko Törmänen sanoo, että molemmista ajoneuvoista kerätään nyt kokemuksia poliisin varsinaisessa työssä.

– Meillä on hyvä maine pilottipoliisilaitoksena ja meihin luotetaan. Annamme ajoneuvoista käyttökokemuksiemme perusteella säännöllisesti palautetta, kiitoksia ja parannusehdotuksia, Törmänen sanoo.

Uusia vaaka-autoja on nyt hankittu valtakunnallisesti neljä kappaletta, joista yksi Oulun poliisilaitoksen alueelle. Sekä vaaka-auto että johtoauto liikkuvat molemmat Oulun poliisilaitoksen alueella ja johtoautoa voidaan käyttää tarvittaessa myös koko Pohjois-Suomen alueella.

Mercedes-Benz Sprinterin alustalle rakennetut autot lähtevät pian liikenteeseen. Johtoautoa käytetään isommissa operaatioissa, mutta myös kenttäjohtajan autona päivittäisessä poliisitoiminnassa. Vaaka-autoa käytetään raskaan liikenteen valvonnassa.

Kalliita autoja ei ole tarkoitus seisottaa poliisiaseman pihassa: johtoauto on usean sadantuhannen euron hintainen, ja vaaka-autokin on ollut merkittävä investointi.

– Ei sekään alle sadan tuhannen euron lähde, Törmänen sanoo.

Autojen hankinta on lähtenyt poliisin tarpeista. Vanhemmat, Transporter-malliset ajoneuvot ovat käyneet kantavuudeltaan ja sisätiloiltaan pieniksi.

Moderneilla ajoneuvoilla varmistetaan, että poliisin työ sujuu jouhevasti kentällä. Esimerkiksi vaaka-autoon mahtuu nyt 14 vaakayksikköä eli kahdenkymmenen kilon painoista puntaria, jolla ajoneuvoja ja niiden vetämiä kärryjä voidaan punnita.

Johtoauto puolestaan sisältää johtamista tukevaa teknologiaa. Ajoneuvossa on entisiin poliisiautoihin verrattuna lisää tietoteknologiaa ja tietoliikenneyhteyksiä sekä esimerkiksi oma aggregaatti, jolloin ajoneuvo on omavarainen sähkönsaannin suhteen.

Lisäksi uusissa poliisiautoissa on uusi väritysmalli sekä viimeisin hälytysvalotekniikka.

Ylikomisario Marko Törmänen Oulun poliisista esitteli uden vaaka-auton ja uuden johtoauton maanantaina Hiukkavaarassa Oulun pääpoliisiasemalla.

Lue lisää 24.01.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

On se kumma, että täällä ihmiset kitisevät autojen merkistä, Kaikille Mersu näkyy olevan joko liian kallis tai sitten "kunnon merkki".

Kyllä se on kanssakansalaiset niin, että mersua näkyy Euroopassa viranomaiskäytössä sen vuoksi, että kyseinen firma on panostanut viranomaistekniikkaan. Vastaus on niin yksinkertainen. Ei ne pelit ja vehkeet sinne autoon ihan ilman pitkää suunnittelua sovi, ei kaikki toimi kuten legopalikat.

Hieman ajattelua peliin ja järkeä käteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kalliita autoja ei ole tarkoitus seisottaa poliisiaseman pihassa: johtoauto on usean sadantuhannen euron hintainen, ja vaaka-autokin on ollut merkittävä investointi."

Ilmeisesti sisällä sitten ovat. Mutta miksi Mersun merkistä piti maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä lähtien Oulussa on ollut kyttälaitos Hiukkavaarassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No pitkälti sen takia, että nuo neonvihreät raidat näkyvät pimeässä paremmin ja suomessa on tunnetusti toisinaan aika pimeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että saadaan poliisille nykyaikaista kalustoa, niin tiedetään ainakin mihin rahaa käytetty. Tämä on pieni kustannus verrattua esim. ulkomaanapuun johon on syydetty rahaa jo 70 luvulta lähtien ilman minkäänlaista tarkempaa seurantaa.
Nyt kun on käytössä kunnon merkki niin ei tarvi autojen olla pajalla koko aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun on kunnollinen konttori rattailla, niin kerran pari kuussa edes sivukylille asiointipalvelut. Tuo lohjake kylälle parkkiin,ni esim lupa-asiat vois käydä tuollaisessa nätisti hoitamassa.
Pahoin pelkään, että ainoastaan turve -ja puurekkoja tulevat puntaroimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nopeus rajottimet,kun painaa "ku kuorma-auto". Sitähän pääsee meikäläinenkin mossella pakkoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on kyllä hyvä kysymys. Pitäisi vähän kyllä saada infoa myös, että luetaanko tuollainen jaettu paneelivalo nyt yhdeksi vai kahdeksi kaukovaloksi? Kuorma-autoonhan kyllä saa asentaa 2 lisävaloparia, jolloin auton omien valojen kanssa on 3 lisävaloparia. Näistä kuitenkin vain 2 saa palaa yhtä aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tarvitaan välineitä raskaan liikenteen kiusaamiseen, siihen kyllä löytyy rahaa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niin ...
Kun nämä on ristitty Möhköiksi, onko tarkistettu Ilomantsista Möhkön kyläläisiltä, että homma on ok ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kuskit ja kuljetusfirmat noudattaisivat niitä lakeja, asetuksia ja sääntöjä, joita kuljetuksista on annettu, ei raskaan liikenteen valvontaa tarvittaisi siinä määrin kuin nyt. Mutta sitä saatte mitä tilaatte, itse itsenne pilaatte.

Ai niin, te koette kiusaamiseksi kaiken sen, millä mielivaltaanne rajoitetaan :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä tarvittaisiin kuorma-autojen nopeusrajoittimien käytön valvontaa oma kalusto. Töitä kyllä riittäisi koko rahan edestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Mieti sinä vaan sitä tiemaksua ja autoveroa, nyt saat maksaa veroja taas mielin määrin.
Nämä poliisiautot on sinulle liian vaikea käsite, eikä sitä paitsi tulonsiirroista makseta veroja, joten sinulle ei maksanut mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

102
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
81
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
50
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – voitosta tuli 50 miljonääriä
49
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
39
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
37
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
29
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

152 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image