Kotimaa

Oulun poliisille moitteet huu­me­val­von­nas­ta Rotuaarilla

Koiran avulla tehtävä valvonta voidaan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan rinnastaa teknisluontoiseen valvontaan. Jos se tapahtuu ilman muuta rikosepäilyä, se muuttuu puuttumiseksi yksityisyyteen, mikä edellyttää lain tasoista sääntelyä. KUVA: Kuva:Riina Nurminen
Kotimaa 3.12.2013 11:03
Kaleva

Oulun poliisilaitos on saanut eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojalta moitteet poliisin keväällä tekemästä huumevalvonnasta Rotuaarilla. Poliisi teki valvontaa huumekoiran avulla ja tarkasti  koiran "merkkaamat" henkilöt.

Pajuoja pitää tällaisia tarkastuksia voimassaolevien säännösten perusteella arveluttavina perusoikeuksien näkökulmasta. Jos poliisi haluaa tehdä tällaisia tarkastuksia, sille tulisi olla selkeä tuki lainsäädännössä.

"Menettely on pakkokeinolain tarkoittama henkilöntarkastus, johon poliisilla ei ole lakiin perustuvaa oikeutta ilman rikosepäilyä", toteaa Pajuoja. 

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tuli asiasta useita kanteluita. Niissä kerrottiin, että koiran saatua vainun huumausaineen hajun lähteestä, henkilö oli pysäytetty ja tarkastettu huumausaineiden löytämiseksi.

Valtuuksien tulee olla laissa

Tulli, rajavartiolaitos ja vankilat voivat käyttää huumekoiraa apuna valvonnassaan ilman rikosepäilyä. Näistä menettelyistä ja muista erityistilanteista on kuitenkin säädetty erikseen laissa. 

Teknisille tai muille valvontavälineille, joita poliisi käyttää rikosten paljastamiseksi, tulee löytyä toimivaltuus laista, toteaa Pajuoja.

Koiran avulla tehtävä valvonta voidaan Pajuojan mukaan rinnastaa teknisluontoiseen valvontaan. Jos se tapahtuu ilman muuta rikosepäilyä, se muuttuu puuttumiseksi yksityisyyteen, mikä edellyttää lain tasoista sääntelyä.

Erittäin tarkan hajuaistinsa vuoksi koira tuottaa myös niin sanottuja vääriä positiivisia havaintoja. Se voi merkitä esimerkiksi henkilön, joka on ollut tilassa, jossa on käytetty huumeita, tai henkilön, jonka vaatteisiin haju on tarttunut bussin penkistä.

Oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä poliisi totesi, että rikosepäily perustuu aina kokonaisarviointiin, johon vaikuttaa koiran havaintojen ohella muun muassa henkilön käyttäytyminen.

Apulaisoikeusasiamies kuitenkin katsoi, että ihmiset voivat reagoida koiraan ja tarkastustilanteeseen eri tavoin, jolloin käyttäytymisen perusteella tehtäviin johtopäätöksiin tulee suhtautua varauksella.

Samassa päätöksessä Pajuoja moitti Oulun poliisilaitosta myös rikosilmoitusten kirjaamisessa tapahtuneesta valikoinnista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (237)

On hyvä, että huumausaineiden käyttöä valvotaan, mutta poliisin on noudatettava valvonnassaan tarkoin lakia. Toimivaltuudet tulee löytyä yksiselitteisesti laista. Nyt on kysymys siitä, että riittääkö pelkkä huumekoiran merkkaus rikosepäilyksi, jonka perusteella kadulla kulkevalle kansalaiselle voidaan suorittaa henkilöntarkastus. Eduskunnan oikeusasiamiehen mielestä ei riitä ja olen hänen kanssaan samaa mieltä. Poliiskoiran vainu on varmasti tarkka, mutta erehtymätön se ei varmuudella ole. Kansalaisten oikeusturva on taattava ja viranomaisen on virkatoiminnassaan noudatettava tarkoin lakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä poliisi totesi, että rikosepäily perustuu aina kokonaisarviointiin, johon vaikuttaa koiran havaintojen ohella muun muassa henkilön käyttäytyminen. "

^eli käytännössä ulkonäön perusteella ahdistellaan

Poliisihan on myös päivystänyt Isokadun Lidlin edessä koirineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan oikeudenjakoon innostuneiden konstaapelien tiedossa Catulluksen ajatus ehkaisemisen ja rangaistuksen eroavaisuudesta ja kaiken sen mukanaan tuomista vaikutuksista yhteiskunnan arvomaailmaan ja todellisuuteen, jota ovat rakentamassa? Voisiko joku koirapoliisi tai poliisikoira vastata tahan? Ja miksi etanoliriippuvaiset saavat mellastaa kaduilla ja kodeissa ilman seuraamuksia? Juuri tamankaltaisilla toimilla esimerkiksi Helsingin huumepoliisi on rakentamut kyseenalaisen toimintamallinsa ja imperiuminsa. Luodaan pelon ilmapiiri, joka puree yksinkertaisiin ihmisiin. Resursseja ropisee, ja liikkuva raha kiinnostaa myos yksityisia poliisimiehia. Seurauksista kaatuvat kaikkien niskaan, aiheetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monella tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää kuviota, mutta ei se mitään. Yritetäänpä selventää.

1. Poliisilla pitää olla rikosepäily
2. Poliisi saa käyttää poliiisikoiraa henkilöntarkastuksessa

Eli näin se homma menee, tässä järjestyksessä 1. -> 2.. Monet täällä tuntuvat sekoittavan, että järjestys menee 2. -> 1. Näköjään poliisikin, joten tästä syystä tämä uutinen. Näin ei siis ole, joten tarkkaavaisuutta vaaditaan.

Lisäksi monilla tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää, että esimerkiksi Tullin suorittamat tarkastukset eivät tapahdu julkisessa tilassa, vaan ne on säädelty tarkoin, missä tarkastuksia suoritetaan, esim. tullipostin tilassa. Tämän tilan ulkopuolella - esim. Rotuaarilla - ei heilläkään ole toimivaltaa.

Jännää, että ihmiset kovasti tuntuvat ylistävän, kun poliisi rikkoo lakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan innolla että otetaan käyttöön rahan haistavat koirat. Sitten kaikki yli 1000 euroa mukana kantavat viedään putkaan kunnes tehdään täydellinen selvitys mistä rahat peräisin. Jos tällä ei löydetä laillista lähdettä valtio saa pitää rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka moni valaistunut kanslainenkin oli tässä oikeassa, mutta leimattiin heti narkkareiksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

X
03.12.2013 11:53

Tiesittekö, että huumekoira voi olla väärässä jopa 80 prosentissa tapauksista? Näin todettiin Australiassa, jossa poliisi teki 14102 tarkastusta huumekoiran vainun perusteella. 11248 tapauksessa huumeita ei löytynyt lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulemma konstaapelit jotka on tätä työkuviota nähneet ja tehneet aika paljon, alkavat olla jo yleisesti sitä mieltä että kannabiksen käyttäjät tulisi saada lainmuutoksella pois kuormittamasta työtä oikeiden rikosten selvittämisessä.

Kuulostaa aika loogiselta ja kaikin puolin tehokkalta ratkaisulta tähän kaikkeen resurssi- ja rahapulaan.

Uutisen kommentointi saa välillä luulemaan että elämme 90-lukua. Onko kukaan kuullut että kannabista käytetään jo myös Suomessa laillisesti? Lääkkeenä reseptillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne tietää että kannabiksen käyttäjästä on vähemmän haittaa yhteiskunnalle kuin keskikaljan kittaajasta. Kaikilla mittareilla.
Pelkkää tilastojen kaunistelua tämmöiset ratsiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi jahtaa noita huumesurkimuksia vain ja ainoastaan sen takia, että siten saadaan tilastoihin kamalat määrät huumausainerikollisuutta - tai vähintään "tuikitärkeitä" huumausainevalvontasuoritteita - ja valtiolta ropisee lisää määrärahoja. Olisihan se ikävää, jos todettaisiin rikollisuuden olevan laskussa, ja voitaisiin "vapauttaa resursseja" hyödyllisimpiin tarkoituksiin, kuten vaikkapa kouluihin, sairaaloihin tai vanhuksille.

Tuolla Oulun kadulla ei häiriötä aiheuttavia nistejä liiku käytännössä yhtään. Yksi syy tähän on se, että nistillä ei ole juuri varaa mitään tuolta kaupungilta ostaa. Vaikka on tullut yöelämääkin jonkin verran nähtyä, niin en ole kertaakaan voinut varmistua kenenkään kadulla vastaan tulleen tyypin olevan aineissa. Kukka tuoksuu silloin tällöin ja silmät saattavat jollakulla vähän harittaa, mutta mitään häiriötä ei tällaisissakaan tilanteissa ole aiheutunut ikinä. Siksikin mielivaltainen satunnaisiin ihmisiin kohdistuva huumausainevalvonta kadulla tai esim. festareilla ei suojele ketään yhtään miltään.

Tuo kaikkien rauhallisten ohikulkijoiden ratsaaminen on kyllä ihan järjettömän törkeää yksityisyyden loukkaamista, ja onneksi poliisin toimintaan on nyt puututtu. Tuollainen toiminta lähtee siitä oletuksesta, että kaikki olemme syyllisiä, kunnes toisin todistamme. Jos tämä on jonkun mielestä ok, niin tervemenoa esittelemään huumevapaata ruoansulatuskanavan loppupäätä poliisitalolle joka päivä. Eihän teistä muuten takuuseen mene, ettettekö yrittäisi salakuljettaa aineita jollekin. Poliisikoirakaan tuskin huumeita sieltä haistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelottavinta on, että jotkut hysteeriset ihmiset ovat valmiita luovuttamaan kaikki oikeutensa, koska "heillä ei ole mitään salattavaa". Siinä vaiheessa, kun alkoholi kielletään julkisilla paikoilla ja poliisi kulkee kadulla haistelemassa ihmisten henkeä ja puhalluttamassa ihmisiä mielivaltaisesti, ehkä taas kiinnostutaan kansalaisten ja yksilön henkilökohtaisista oikeuksista ja yksityissuojasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on hyvä, että välillä ratsataan! Hyvää työtä poliisit! Ja hyvä koirat! Ilman teitä kaduilla ois paljon enemmän huumeita!
Kyllähän se pössyttelijöillä ja narkeilla tietenki pelottaa, että kiinni jäävät. Siksi ne täälä vaahtoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko tietoinen, että talousrikolliset ja lasten hyväksikäyttäjät ovat yhteiskunnan kannalta paljon suurempi haitta kuin kaikki hamppupensaan kasvattajat yhteensä? Nyt tässä jahdataan symbolista vihollista kuten aikoinaan noitia, siitä tässä on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille teille hurskastelijoille (ja ilmeisestikin täysin todellisuudesta irralla eläville), jotka täällä kauhistelevat, että miten tässä nyt näin kävi - kun huumeet, lapset, rehotus, kalikan kalahdukset ja kaikki: saanen lainata alkuun eduskunnan apulaisoikeusmiehen kommenttia, joka kuuluu niin, että "Menettely on pakkokeinolain tarkoittama henkilöntarkastus, johon poliisilla ei ole lakiin perustuvaa oikeutta ilman rikosepäilyä".

Ja sitten perään tämä todella pätevä argumentti, jota yleensä viljelette: LAKI ON LAKI, JA PULINAT POIS!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se mee nii että kun poliisin koira ilmaisee huumeen hajun niin poliisi kysyy siltä ihmiseltä että kuka nää oot ja miksi haisee huume? Jos ihmisen vastaukset antaa lisäepäilyn niin sitten tutkitaan? Ja jos taas ihmisen vastaukset ei anna lisää epäilyä niin ihiminen jatkaa matkaa ja ei sitä tutkita. Tä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun se koiran merkkaaminen ei täytä siihen henkilötarkastukseen oikeuttavia merkkejä, saati sitten jonkun käytös. Niin ei ole oikeutta tarkistella mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti loppuu moinen ihmisten kiusaaminen. Minulle tehtiin kesällä TURHA ruumiintarkastus ainolan puistossa poliisin toimesta ja näillä poliiseilla ei ollut edes koiraa mukana vaikka väitivät koiran minut merkanneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syytön, epäilty ja rikollinen.

Nykyään rikollinen, epäilty ja syytön.
Olet siis rikollinen, kunnes syyttömäksi todistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilön turvallisuutta voi lisätä siten että majoittuu loppuelämäkseen suljettuun huoneeseen jossa on kameravalvonta 24 tuntia päällä. Huoneesta ei tietenkään poistuta koskaan sillä sehän ei olisi enää turvallista. Yksityisyyttä ei tarvita, pahimmillaan se voi ajaa turvattomuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yksi tapaus Suomen kieroutuneesta lainsäädännöstä. Eikö huumeiden hallussapito olekkaan rikos??? Meitä lainkuuliaisia huumekoiran nuuskiminen ei takuulla haittaa - tapahtuipa se sitten missä vain. Kohta varmaan kielletään tullin huumekoirien läsnäolo lentokentillä ja maarajoilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (237)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image