Kotimaa

Oulun kaupungilta hukassa kymmenien las­ten­suo­je­lun asiakkaiden tietoja

KUVA: Vuoma Laura
Kotimaa 18.1.2017 19:17
Susanna Kemppainen, Panu Sivula

Oulun kaupungin sosiaalijohtaja Arja Heikkinen kertoo, että kaupungin tekemän satunnaisotannan perusteella hukassa on arviolta kymmenien asiakkaiden tiedot.

Lastensuojelu vaihtoi vuonna 2007 Pallas-asiakastietojärjestelmänsä Effica-järjestelmään, minkä yhteydessä osaa asiakkaiden vanhoista tiedoista ei saatukaan siirrettyä uuteen järjestelmään vaan ne hävisivät.

Lastensuojelua valvovat viranomaiset eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ja Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto (avi) ovat tietoisia tapahtuneesta.

– Tilanne on vakava ja harmillinen, avin sosiaalihuollon ylitarkastaja Elisa Roimaa sanoo.

Hänen mukaansa avi ei pysty hävinneiden tietojen vuoksi suorittamaan tapauksen osalta tehtäväänsä lastensuojelun toimintaa valvovana viranomaisena.

Roimaan mukaan avi päättää myöhemmin, onko sen syytä tehdä poliisille tutkintapyyntö asiasta.

– Selvitämme asiaa ja päätämme, miten asiakirjojen katoamisen osalta menetellään.

Asiakastietojen häviäminen paljastui aville, kun se sai viime viikolla kaupungin selvityksen niin sanotun Olivian tapauksesta. Lastensuojelun asiakkaana ollut ulkomaalaistaustainen oululaisnainen joutui lapsena isänsä vuoksien hyväksikäytön uhriksi, tuli useita kertoja raskaaksi ja synnytti isälleen lapsen.

Kaupunki aloitti tapauksesta sisäisen selvityksen, kun Kaleva kertoi Olivian tarinan lokakuussa. Sekä Valvira että avi vaativat kaupungin toimien selvittämistä.

Avin mukaan Olivian lastensuojelun asiakasasiakirjat, muut asiakirjat ja häntä koskevat lastensuojelun työntekijöiden käytössä olleet tiedot puuttuvat merkittäviltä osin peräti kymmenen vuoden ajalta vuosilta 1998–2008.

Lue lisää 19.01.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Niin hukassa/hukattu !? Peitteleekö lastensuojelun esimiehet tapahtuneita mokia!? Olipa ne meidänkin lasten/perheen tiedot 2004 "hävinneet,kun kävi multi moka,mitä vielä tänäkin päivänä ihmiset ihmettelee.No,eipä hätää,minulla ja lakimiehelläni on niistä kaikista alkuperäiset ja kopiot tallesta.Laiminlyönnit/virkavirheet eivät vanhene koskaan.Hävetkää,mitä peliä pidätte viattomien kustannuksella,hyi!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista nimittäin on asiakkaiden allekirjoittamat alkuperäispaperit + datakopiot varmuuskopioissa. Eiköhän pitäisi ratsata paikka ja kaivaa syyllisiä esiin. Täällä vain peitellään ja suojellaan välinpitämättömiä virkamiehiä. Yleensä pomot on vastuussa alaisistaan ja eroavat, jos ei ole omaa tonttiaan hoitanut. Syyttömiä kunnes toisin todistetaan. Syyllisiä tuskin löytyy, kun pukki on kaalimaan vartijana. Kaupunginviroissa pieni piiri pyörii, varsinkin hoiva-alalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pallas järjestelmästä on vuosien aikana varmasti otettu nauhavarmenteita, päivittäin, viikoittain, kuukausittain ja vuosittain. Hyvin todennäköisesti nauhat löytyvät Oulun tietotekniikan arkistosta. Ei muuta kuin palauttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta ku kaikki dokumentit AINA printterin kautta ulos eikä ainoastaan tietokoneen muistiin. Tämä pätee kaikkiin julkisissa järjestelmissä oleviin henkilökohtaisiin tietoihin. Virastoille helkkarinmoiset arkistotilat, kustannus on pieni verrattuna tällaisiin töppäyksiin. Terveyskeskuksista, yksityisiltä lääkäriasemilta, Kelalta ym. tahoilta kannattaa joka ikinen kerta pyytää mustaa valkoisella asioinnista. Samoin omat tiedot Kanta.fi -sivulta, siellä ei näy läheskään kaikki tarvittava tieto. Eikä OYS löydä omista tiedostoistaan potilaan kohdalta edes kriittisiä tietoja. Mappi kainaloon, jos apua tarvitsee! Digitalisaation ihannointi voi saada aikaan kaaosta ja tarpeetonta kärsimystä, kuten kyseinen uutinen erinomaisesti osoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sokea Kreettakin ymmärtää, että Olivian isän insestiä on aiemmin epäilty ja niistä on merkintöjä Oulun lastensuojelun "kadonneissa" papereissa, mutta koska kyseessä oli kunnallispoliitikko ja maaahanmuuttaja, niin asiaa ei viety eteenpäin. Paperit lienee hukattu, koska niiden allekirjoittajia olisi täysvarmasti odottanut virkarikossyyte. Suomen julkishallinto on banaanitasavallan tasolla, jos asia ei selviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olettaisi poliisin ja syyttäjän tekevän työnsä. Heti pidätettävä tuollaisesta "hävittämisestä" vastuussa olevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä muuta on jäänyt hoitamatta kun on papereita hukassa?
Kärsiikö ne muutkin lapset?
Jos yrittäjä hukkaa papereita kymmenen vuoden ajalta, joutuu linnaan.....nyt hukattu papereita ja lapset olleet kidutuksessa ja ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille sos.toimen pomoille potkut ja heti. Täydellistä ammattitaidottomuutta ja välinpitämättömyyttä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oulun kaupungin sosiaalitoimesta on asiakkaiden tietoja hukassa, niin se on tahallista tekoa. Ei tiedot häviä mihinkään, ellei, joku niin halua? Tässä suojellaan joitakin sosiaalipuolen toimihenkilöitä, tai vielä ylemmällä taholla olevia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikos on tapahtunut ja montako muuta samanlaista tapausta on vielä tiellä tietämättömissä ja kuka kärsii LAPSI Poliisi asia EHDOTTOMASTI

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä näin veronmaksajana miettii että aika kalliita rakenteita nämä tämmöset - etenkin kun töpeksivät tällä tavalla eivätkä hoida tonttiaan. Pitäisikö se tarkistaa näidenkin julkisten rakenteiden tarpeellisuus? Jos ne eivät toimi kuten on tarkoitettu, ne on syytä purkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvähän se on tietokoneita ja ohjelmia syyttää, kuitenkin ne ovat kaikki vielä ihmisten tekemiä ja ihmisten käyttämiä. Mokaaja on aina ihminen tavalla tai toisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisten johtamat alat on täyttä kaaosta, ajatelaanpa esim. vaikkka akuuttivastaanoton järjellisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten ja nuorten psykologiset palvelut ovat myös Oulussa retuperällä verrattuna liitoskuntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ellei asiaa korjata pohjia myöten käy niin että ihmiset menettävät uskonsa avunsaantiin eivätkä edes hae sitä.
Ja ketkä siinä tulevat kärsimään, lapsetpa hyvinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastensuojelun asiakasasiakirjat ja muut lastensuojelun viranhaltijoiden käytössä olleet tiedot ja asiakirjat puuttuvat merkittäviltä osin vuosilta 1998–2008. ????????? Järkyttävää !!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama klaani on leikissä mukana. Tulee mieleen kun lapsena leikittiin intiaanileikkejä. Yksi valttiin intiaanipäälliköksi ja toinen seriffiksi. Muut sai olla ihan tavallisia lännenmiehiä tai intiaaneja. AVI:n ja muiden viranhaltijoiden tehtävät menevät samalla periaatteella esim. Oulussa "oulun klaanin" valintojen mukaan. Tämä porukka sitten keskenään tekee selvityksiä. Sen voi arvata mikä on lopptulos kun olla tiettyjen sukujen kesken selvittämässä "tehdäänkö poliisille rikosilmoitus". Ei varmasti tulla tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Pallas-järjestelmän tuottaja vielä olemassa? Eihän ne tiedot ole voineet kokonaan hävitä vaan ne on jossakin piilossa, kai ne saa palautettua jotenkin. Ilmeisesti kaikki tiedot ei ole olleet oikein kirjattu ja siirto on siksi epäonnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

22:42
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22:28
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
22:08
Huippuhetket: Kärpät-TPS
21:58
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
21:35
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
21:26
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21:15
Samuel Purola avasi hallikautensa juoksemalla 200 metriä aikaan 21,29
57
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
27
Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa
22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
18
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
17
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
16
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
16
Ammattiliitto Pro laajentaa teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakonuhkaa – mukana noin 30 uutta yritystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Makuja

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

129 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image