Kotimaa

Oulun in­ses­ti­ta­pauk­sen oi­keu­den­käyn­ti käydään julkisena

KUVA: Felix Kerola
Kotimaa 24.10.2016 16:18 | Päivitetty 24.10.2016 16:28
Anna Leinonen

Oulun käräjäoikeus on päättänyt, että keskiviikkona käytävä oikeudenkäynti törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on pääasiassa julkinen. Kyse on tapauksesta, jossa vuonna 1965 syntynyttä miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhri oli miehen tytär.

Tapausta käsitellään Oulun käräjäoikeudessa kolmen tuomarin kokoonpanossa.

Mies oli vaatinut käräjäoikeuskäsittelyä salaiseksi. Nyt jo aikuinen tytär oli puolestaan halunnut julkista oikeudenkäyntiä.

Käräjäoikeus linjasi, että oikeudenkäynti on julkinen lukuun ottamatta Oikeuslaboratorion tutkimustodistusta, joka pysyy salaisena. Oikeus perusteli päätöstään sillä, että tutkimustodistus sisältää myös muiden henkilöiden salassa pidettäviä tietoja.

Rikoksesta syytetty mies vaati oikeudenkäyntiä salaiseksi, koska hänen mukaansa jutussa esitellään arkaluontoisia yksityiselämään ja terveydentilaan liittyviä tietoja.

Tytär puolestaan totesi perusteluissaan, että asiassa käsitellään vain häneen kohdistuneita sukupuoliyhteyksiä, joiden julkiseksi tuloa hän ei vastusta. Myös perhe-elämää käsitellään hänen mukaansa vain tyttären ja isän osalta.

Myös oikeudenkäyntiasiakirjat, lukuun ottamatta Oikeuslaboratorion tutkimustodistusta, tulevat julkiseksi kun asia on ollut esillä oikeuden suullisessa käsittelyssä.

Kaleva kirjoitti lokakuun alussa, että tytär oli tullut isälleen raskaaksi useita kertoja vuosina 1999–2008 tapahtuneiden epäiltyjen rikosten takia. Kalevan tietojen mukaan tytär on mukaan myös synnyttänyt isälleen lapsen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

käsitellä terveydentilaan liittyviä arkaluontoisija tietoja ja arvioida niiden luotettavuutta, kun ratkaisematta on kysymys terveydenhuollon ja sosiaaliviranomaisten menettely vuosien ajalta kyseisen henkilön kohdalla ? On ilmeisen selvää, että laiminlyöntien seurauksena hyväksikäyttö on päässyt / päästetty jatkumaan vuosikausia.

Julkista valtaa käyttävällä virkamiehellä on valta joka tuo vastuun. Puhutaan virkavastuusta.

Mitä virkavastuu pitää sisäällään ?

Virkamiehen erityisasemaan kuuluu muita laajempi vastuu työssä tapahtuneista virheistä eli virkavastuu. Virkavastuun yleisinä perusteina ovat perustuslain 2 §:n 3 momentin ja 118 §:n säännökset. Virkavastuun on vakiintuneesti katsottu käsittävän sekä rikosoikeudellisen että vahingonkorvausoikeudellisen vastuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkinen oikeuden käynti kuitenkin tuo nuo virkavastuu kysymykset paremmin päivänvaloon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ne voisivat tulla esiin tässä kyseisessä oikeudenkäynnissä ? Vastaan itse. Ei mitenkään. Niistä on tehtävä ensin tutkimuspyyntö poliisille. Luuletko että joku Avi tai muu vastaava valvontaelin tekee tutkintapyyntöjä poliisille viranomaistoiminnassa esiintulleista lainrikkomuksista ? Enpä usko. Valtaosa virkavastuurikoksista ennättää vanhentua ja kukaan ei joudu vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhuolto mokannut raskaasti. Ei ole tehnyt lastensuojeluilmoitusta sosiaalitoimen. Älytöntä! Sitten syytetään sossuja.... miettikää vähän ja kääntäjää katseet terveydenhuoltoon päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo tieto, ettei ole tehnyt, voihan ilmoitus ollakin tehtynä mutta ei johtanut mihinkään? En tiedä mutta On sekin mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä niin pimeä juttu että riittääkö tällaisen tutkimiseen edes paikallinen käräjäoikeus kun asia ollut aborttien vuoksi terveydenhuoltohenkilökunnan ja oletettavasti sitä kautta myös viranomaisten tiedossa. Kenen suojelemaa tällainen vääryys voi olla??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän tutkitaan lastensuojelun toiminta tai toimimattomuus? Ja varmaan tulee paljastamaan paljon muidenkin pedofilioita/insestiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki törkeisiin rikoksiin syyllistyneet pitäisi tuomita julkisesti ja kuvien kanssa. Varmasti vaikuttaisi tuleviin rikoksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HYvä, että on julkinen ja toisi uhri esille sossujen toiminnan jotka ei kestä varmasti päivän valoa. AVi ei valvo mitään vaikka kuinka kantelisi sossujen vääryyksistä. Järkyttävää mitä Oulun lastensuojelu on ja kukaan ei ole puuttunut siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että uhrilla oikeuksia - voi esittää kuinka asian haluaa käsiteltävän.
Ehkä tätä kautta Suomalaiselle suurelle yleisölle ja medialle tulee tietoon valitettavia tosiasioita mitä kaikkea sitä perheissä, kulissien takana tapahtuu.
Tapaus järkyttävä ajatellen tekijän yhteiskunnallista asemaa (mm. luottamustoimet), sekä ajatellen sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiota. Ymmärtääkseni lastensuojelulaki, lastenoikeudet olemassa ilmoitus-, sekä puuttumisvelvollisuuksineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun uhri haluaa asialle julkisuutta, täytyy sen silloin toteutua,tämä on osa uhrin parantumista. Asiasta jo tiedetään isän osa tässä mutta uskon että uhri myös haluaa tuoda julki miten Oulussa on lapsen asiaa laiminlyöty. Kun juttu on julkinen, antaa se oikeuden tuomita myös muitakin kuin vain isän. Toivon todellakin että viranomaiset ymmärtävät että uhri ei saa oikeutta pelkästään sillä että isä tuomitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti sekin myös selvitetään julkisesti miten on mahdollista että noin sairasmeno on voinut jatkua Oulussa noin pitkään, ja vastaukseksi ei kelpaa "emme kommentoi yksityistapauksia" tai "kuuluu syytetyn kulttuuriin" vaan tapaus on selvitettävä perinpohjin.

Ilmeisesti joku jossain on jättänyt työnsä tekemättä tai on syystä tai toisesta halunnut estää lapsen suojelun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttuja olen kyllä kuullut, että yksittäisen tukistamisen yms. Jälkeen sosiaali toimi on heti tullut kotiin vierailulle. Siinä valossa on aika outoa ettei tähän ole puututtu. En tässä väitä että yksikään tukistaminen olisi oikein, mutta jos resurssit on niin vähänä kuin väitetään, niin kyllä silloin pitäisi priorisoida. Vai onko mukavampi hoidella vain noita helpompia juttuja? Vähän tuntuu että asiakkaan pärstäkerroin määrittää sen kuinka ärhäkästi juttua lähdetään tutkimaan. Onko SOS.toimella valloillaan semmoinen ennakko asenne että tietyn taustan omaavat ovat todennäköisempiä ongelma tapauksia? Semmoinen toiminta on kaukana ammattimaisuudesta. Ammattilainen osaa katsoa asiat asioina ilman ennakko asennetta, oli kyseessä sitten spurgu perhe tai lautamies tai kirurgi tai kukavaan. Jos tässä tapauksessa olisi ollut kyseessä rajakylässä asuva alkoholisoitunut perhe, niin veikkaan että asiaan olisi puututtu jo aikoja sitten. Meinaan että ennakko asenteet ei kuulu rautaisen ammattilaisen työkalupakkiin.
Onhan se selvää että tietyn profiilin omaavissa perheissä lastensuojelu tapauksia ilmenee eniten, jos muita perheitä ei edes tutkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketkä henkilöt ovat tuomareina! Olivat silloin tuomareina Oulun käräjäoikeudessa kun syytetty oli lautamies?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image