Kotimaa

Oulun in­ses­ti­ta­pauk­sen aikaan las­ten­suo­je­lun työntekijällä ylisuuria asiakasmääriä

KUVA: Siira Kimmo
Kotimaa 26.1.2017 3:00
STT

Oulun poikkeuksellisen insestitapauksen aikaan 2000-luvun alkupuolella lastensuojelun työntekijällä oli pahimmillaan jopa sata asiakasta kerralla, kertoo tuohon aikaan Oulussa työskennellyt sosiaalityöntekijä.

– 70–80 oli normaali määrä, arvioi sosiaalityöntekijä nimettömänä STT:lle.

Samaan aikaan Oulu käytti huomattavan vähän rahaa lapsen sijoitukseen.

Vuoden 2008 Kuusikko-vertailun mukaan yhdellä sosiaalityöntekijällä oli asiakkaita keskimäärin 83. Kuusikko-vertailussa tutkittiin kuuden suurimman kunnan lastensuojelua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Tarja Heinon mukaan tuollainen asiakasmäärä yhdellä sosiaalityöntekijällä on aivan liian suuri.

– Suositeltu asiakasmäärä on 10–15. Tämä on laskettu hiljattain tutkimukseni ohessa. Sen enempää ei voi asiakkaita olla, jos haluaa tehdä hyvää työtä, Heino sanoo.

Heino ei pidä Oulun asiakasmääriä poikkeuksellisina.

– Vastaavia asiakasmääriä on raportoitu muuallakin.

Esimerkiksi Vantaalla yhdellä sosiaalityöntekijällä oli Kuusikko-raportin mukaan noin 70 asiakasta.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tytärtään vuosia hyväksikäyttäneen miehen lokakuussa kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikos tapahtui vuosina 1999–2008.

Esitutkinnan mukaan tytöstä oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia, mutta sosiaalityöntekijät eivät ottaneet tätä huostaan. Myös useat abortit olivat viranomaisten tiedossa. Sen sijaan insestistä ei lastensuojelussa tiedetty, ennen kuin tyttö kertoi siitä vuonna 2010 ja lastensuojelu teki tutkintapyynnön poliisille.

Asiakirjoja katosi

Oulussa oli ylisuurten asiakasmäärien lisäksi muitakin ongelmia. Lastensuojelun asiakas saattoi jäädä vaille esimerkiksi perhe- tai turvakotipaikkaa, sillä niiden järjestämiseen ei annettu rahaa, sanoo sosiaalityöntekijä.

– Joskus toimivat palvelut lopetettiin vastoin perheen pyyntöä, koska säästöjä piti löytyä.

Sosiaalityöntekijän mukaan palveluita evättiin, vaikka lastensuojelun työntekijä teki arvion perheen tilanteesta ja löysi sille sopivat palvelut.

– Ostopalveluihin tarvittiin asiakasohjausryhmän lupa, ja resurssien puuttuessa päätös oli usein kielteinen.

Lastensuojelun palveluyksikköpäällikkönä 2000-luvulla toiminut Siskomaija Pirilä ei suostunut kommentoimaan asiaa.

– Olen päättänyt, etten kommentoi vanhoja asioita.

Vuosina 2006–2009 sosiaalipalvelujen johtajana toiminut Mirja Saarni sanoo, ettei tiedä asiasta niin hyvin, että osaisi kommentoida asiaa.

STT tavoitteli myös vuoteen 2007 asti sosiaali- ja terveystoimen päällikkönä toiminutta Jari Mäki-Runsasta. Hän ei vastannut useisiin soittopyyntöihin.

Aluehallintovirasto kertoi viime viikolla, että Oulun lastensuojelun asiakasasiakirjat ja muut viranomaisten tiedot ja asiakirjat puuttuvat merkittävin osin vuosilta 1998–2008. Avi pyysi Oululta selvitystä insestitapauksen takia.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Ei tuollaisessa laiminlyönnissä voi piiloutua minnekään, edes eläkkeellä tai muihin tehtäviin siirtyneenä. Kyseessä on aivan käsittämätön laiminlyönti, vaikka kaltoinkohtelu ja tapahtumat ovat olleet viranhaltiojoiden tiedossa. Mitä suurinta välinpitämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä osoittavat kaikki laiminlyönnit tasiassa. Taatusti en jättäisi kaivamatta asioita vaikka Euroopan ihmistuomioistuimen avulla. Oulun tapauksella on yleisempää merkitystä sekä kaupunkilaisten, suomalaisten ja muiden eurooppalaisten kannalta. Kauungin nykyiset viranhaltijat ja organisaatio tulee asettaa vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperit kadoksissa kymmenen vuoden ajalta?!? Miten voi olla mahdollista? Ja kun papereita ei löydy niin kukaan ei enää muista mitään / tiedä mitään. Tutkittavahan tämä on vaikka selvää selvempääkin on että liian pienillä resursseilla toimitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiltä jotka kuormittaa tahallisilla teoillaan oikeuslaitosta ja muita viranomaisia täytyisi periä summat takaisin viranomaismaksuina. Hallitus kuitenkin päätti että mm. autoilijat maksavat nämäkin haittakorvausten muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko lastensuojelu ratas, joka hyvällä tuurilla auttaa lasta, mutta huonolla tuurilla musertaa suojeltavan lapsen. Eilisessä Rauhan tervehdyksessä reilu parikymppinen eläkeläinen kertoi myös kohtelustaan lasten psykiatrisella osastolla, lastensuojelussa ja ammatillisessa sijaisperheessä. Ei tässä ole kyse ainoastaan rahaongelmasta, vaan osaamattomuudesta, ennakkoasenteista, herkkyyden ja ymmärryksen puutteesta. Vähän aiemmin kalevassa oli myös juttu juuri toisesta aikuistuneesta nuoresta, joka ei uskaltanut hakea apua ongelmiinsa, koska pelkäsi huostaanottoa. Vanhammalla oli alkoholiongelma, mutta nuori koki kotinsa kuitenkin riittävän hyväksi ja halusi pysyä kotona. Meillä on suuri ongelma siinä, että nuoret eivät uskalla hakea apua ongelmiinsa, vaikka haluaisivat, koska eivät luota siihen, että heitä kuullaan, kun ongelmia aletaan hoitamaan. On täysin arpapeliä, millaiseen pyöritykseen lapsi tai nuori joutuu, jos joutuu lastensuojelun tai lastenpsykiatrian rattaisiin. Sen lisäksi lapset ja nuoret pelkäävät opettajia, jotka voivat selän takana juoruta lastensuojeluun. Lapset kasvavat maailmassa, jossa keneenkään ei voi luottaa, koska asioissa ei edetä lapsentahtisesti. Isompiin toimenpiteisiin ei koskaan saisi lähteä ennen kuin lapsen psyyke on siihen valmis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin on syystä että laki suojelee käytännössä ensisijaisesti virkamiehiä. Jos tieto ja toiminta olisi avointa eikä kaikkea vain piiloteltaisi, niin silloinhan se itsessään jo riittäisi pelotteena monellekin vanhemmalle toimimaan paremmin. Alkuunhan näitä juttuja putkahtelisi varmasti paljonkin esiin, mutta ajan myötä tavat ja asenteet muuttuisivat. Tärkeintä olisi iskostaa uhrien mieleen että he eivät ole syypäitä näihin juttuihin vaan tekijät. Ja toiseksi täytyisi iskostaa mieliin että asiat oikeasti muuttuvat paremmiksi kun viranomainen puuttuu peliin. Lastensuojeluun voitaisiin oikeasti luottaa kun mahdolliset asiakkaat näkisivät mitä oikeasti on missäkin tapauksessa tapahtunut. Samalla kapungin ja työntekijöidenkin on pakko toimia paremmin ja kantaa toiminnastaan täysi vastuu. Nyt on mieletön määrä huhuja, asenteellisuutta ja luottamuspulaa koska kaikkea salaillaan millon kenenkin turvaksi. Kapunki säästää ja käyttää salassapitovelvollisuutta häikäilemättömästi hyväkseen rahallisesti. Tämä loppuu vain avoimuudella. Salailu ei auta ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedot hankittu koulutuksella. Mutta onko taitoa kohdata ongelmaperheiden arki? Jukka Kolmosen blogi tänään Kalevassa on hyvä ja ajatuksia herättävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ystäväpiirissä on kaksi lastensuojelutyöntekijää, muualla, ei Oulussa. Se on aivan järjetön työmaa, työtä edes miten kuten hoidettavaksi muutaman ihmisen työpanoksen verran joka päivä, saati jos haluaisi (ja kun pitäisi! Ihmisistä kyse!) tehdä hyvin. Täysin mahdotonta. Ja ne, jotka eivät tilannetta tunne, kyllä räksyttävät ja vaativat päätä vadille. Kyllä ne ihmiset siellä kuulkaa kaikkensa yrittävät; ihme, että heistä yksikään selviää mitenkään järjissään työstään. Ja nimenomaan ovat ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä työnsä hyvin ja sydämellä, mutta ei se ole noilla resursseilla tippaakaan mahdollista. Ja pahemmaksi menee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa purettiin 90- luvun lopulla kokonaan perheille annettava kodinhoidon palvelu. Useat tahot ja ammattiryhmät valittivat siitä ja keräsivät adresseja kotiin annettavan tuen puolesta. Nämä johtajat sanoivat suoraan, ettei siihen palvelumuotoon palata koskaan. Joidenkin vuosien päästä neuvoloille annettiin muutama perhetyöntekijä ja Onnelaan perustettiinmuutama paikka perheille annettavaa kuntoutusta varten. Neuvolapsykologien työ ajettiin alas, perheneuvola ajettiin alas. Ja sosiaalityöllä ei resursseja. Jo silloin työntekijät tiesivät ja näkivät, mitä tapahtuu ja kuka maksaa näistä säästöistä kovan hinnan. Sosiaalityö, kuten kaikki muukin apu, toimii siten, miten se on resurssoitu. Siihen tarvitaan ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole ainut tikittävä mahdottomuus.
Lastensuojelu tarvitsee lisää työntekijöitä.
Päiväkodit joissa tapahtuisi ennalta ehkäisevää kasvatusta tarvitsee myös. Surullista luettavaa päiväkotien todellinen arki.
Vanhukset tarvitsevat lisää hoitajia.

Itse tykkään olla sinisilmäinen ja kuvitella, että valtio huomaisi tämän sijoituksen positiivisen tuoton ajankuluessa.
Lisää hoitajia. Lisää sossuja. Lisää opettajia ja pienempiä luokkia.
Lisää poliiseja.
Lisää menoja valtiolle
Mutta lse toisi lisää hyvinvointia lisää turvallisuutta ja lisää ostovoimaa.
Siitä tulisi lisää veroja ja työpaikkoja. Ja taas lisää veroja. Valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaan tehdään yksittäisistä sosiaalityöntekijöistä syntipukkia oulun lastensuojelutyön ongelmiin, niinku kyläparlamenteissa ja kommenttipuheissa usein kuulee. Tosiasia on että hallintojohtajat vastaa siitä että työntekijöillä on riittävästi pelimerkkejä tehdä työ hyvin. Jos johtaja/t eivät vie asioita lautakuntaan > hallitukseen/valtuustoon niin he eivät toimi niin ku pitäs, sitte ei uskalla "kommentoida vanhoja asioita" tai ei saada tapahtuman aikaista perusturvajohtajaa puhelimella kiinni.
Jos päättäjät saa tiedon resurssipulasta niin silloin myös poliitikot vastuuseen. Ouluntauti on edelleen olemassa, perheiden tukeminen on näennäistä, kyllä rahaa riittää kaikenlaiseen huvipuistojuttuihin mutta ei kuntalaisiin kohdistuvaan perustyöhön. Oulussa on kuitenki ollu ja on edelleen osaava ja ammattitaitoinen sosiaalityön henkilöstö. Jos he saisivat riittävät resurssit, budjetti/henkilöstö, niin varmaan työ sujuisi kuntalaisten edun mukaisesti. Eikä tämä ole yksin oulun ongelma. Onhan se poliitikkojen mukavampaa ja fiksumpaa lähteä tutustumaan ulkomaille miten siellä asiat hoituu, ku tutustua oman kotikaupungin eri työpisteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on Oulun lastensuojelussa "ammuttu haulikolla Kärpäsiä" ja todellisia ongelmia jäänyt hoitamatta, kiusattu perheitä oletuksiin ja tunteisiin perustuvilla "huolilla". Tästä kertoo myös johtajien vaikeneminen, ja muka tietämättömäksi heittäytyminen. Tällä resurssipulalla on hyvä ratsastaa, jotta omasta vastuusta ja huonosta toimenhoidosta ei joutuisi vastuuseen väärinkäytösten vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti toimii edelleen näin, ainakin pohjois-savossa. Henkilökohtaisesti olen joutunut tämän "huolen" kohteeksi ja en voi kuin ihmetellä kuka tämän lastensuojelulain on kirjoittanut. Laki antaa sosiaalityöntekijälle lähes mielivaltaiset oikeudet perustuen johonkin "huoleen". Viimeisen parin vuoden omakohtaisella kokemuksella voin sanoa että lastensuojelu ei kärsi resurssipulasta vaan todella huonosta resurssien käytöstä. Asioiden priorisointi on täysin hukassa. Esim. lastensuojeluilmoituksia voi tehtailla kuka vaan nimettömänä ja kaikki ne käsitellään samalla vakavuudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä, vasta valmistuneet sostyöntekijät omissa keskusteluissaan ääneen puhuvat tapauksista julkisissa paikoissa niin että kadulla kulkeva kuulee päätöksistä että pitäskö tehdä huostaan Otto vai ei.!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusikkokunnat tekevät tilastoja, ihan hyvä että tätä aineistoa on. Mutta kun sillä kilpaillaan täysin väärällä tavalla: vertailussa "voittaa" se kunta jolla on pienimmät luvut rahamäärissä ja suurimmat luvut suoritteista. Mitä luvut kertovat plveluiden laadusta ja vaikuttavuudesta, jäävät tässä huomiotta. Kun on poliitikoille seselvitetty, että lastensuojelussa huostaanotto on se kallein toimenpide, on annettu ohje yrittää välttää näitä kustannuksia. Kuitenkin pitkällä tähtäimellä myös huostaanotto voi olla se tehokkain ja vaikuttavin keino välttää aikuisiällä jatkuvat sosiaaliset ja taloudelliset rasitteet, jotka hoitamaton lastensuojelu yksilölle ja etenkin yhteiskunnalle aiheuttaa sairastelun, syrjäytymisvaaran yms ongelmien vuoksi. Nyt onneksi vihdoinkin sosiaalityöntekijät edes yrittävät tuoda tätä näkökulmaa julki - hyvä niin. Mäki-Runsaan aikana kuulosti olevan kovat paineet vähentää sotealan kustannuksia keinolla millä hyvänsä, mikä on monessa muussakin kunnassa tarkoittanut euro edellä johtamista vaikutuksista viis välittäen. Mutta oliko paine tähän ollut juuri hänestä tai muista päälliköisitä yksin johtuvaa, tuskin. Sokea kustannusten seuranta vain rahamäärinä ja rohkeuden tai tiedon puute tarkastella eri menoeriä myös vaikuttavuuslukuina rehellisesti poliittisen päätöksenteon pohjaksi voi olla se suurin ongelma nimenomaan sotealan ja kasvatusalan tuloksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on tainnut karata "MOPO" käsistä sosiaalitukien ja työvoiman leikkausten määrässä.
Kannattaisi Oulussa korkeimman johdon miettiä sosiaalitukien lisäämisestä perheille välittömästi ja "herrojen" etuuksia leikattava välittömästi ennen kuin "joku" muu puuttuu asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kellään ei näköjään ole vastuuta mistään ?Kuinka huonossa kantimissa lastensuojelu on ? Paljon on kirjoitettu vuosien mittään ,ja alkaa tuntua,että vihaiset perheet taitavat olla oikeassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on johtajien vastuu vai jääkö vastuu säästöistä politikoille vai onko Oulussa poikkeuksellisen paljon pahoinvoivia perheitä? Mutta miten papereiden häviäminen selitetään? Kelalla on mahdollisesti joitakin papereita lausunnoista, jos tukia on yritetty hakea?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Olen päättänyt että en kommentoi vanhoja asioita", "En tiedä asiasta niin hyvin että osaisin kommentoida asiaa", "En vastaa lukuisiin soittopyyntöihin".... En tiedä itkenkö vai nauranko! Kyllä on vastuullista sakkia töissä isolla palkalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

16:23
OYSissa hoidettavana kahdeksan koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa – työntekijällä ensimmäinen tuntemattomasta lähteestä tullut tartunta
15:36
Laskentavirhe koronakuolemissa, menehtyneitä nyt yksi vähemmän kuin eilen kerrottiin – kaksi kuolleista 40–59-vuotiaita
14:29
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
14:26
Täyskäännös – Kun viestintäjohtaja päätti 45-vuotiaana opiskella poliisiksi, kaikilla oli vain yksi kysymys: miksi? Tilaajille
14:22
Ukrainassa Kiovan ja Tshernobylin alueella raivoaa yli 140 ihmisten käsistä riistäytynyttä maastopaloa
13:54
Neuvolat toimivat Oulussa supistetusti
13:50
Kouluterveydenhuollon terveystarkastukset ja muut sovitut käynnit jatkuvat Oulussa
62
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
14
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Merihanhi!
Arto Kyngäs

Uusin lukijakuva

Lukija

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image