Kotimaa

Oulun in­ses­tioi­keu­den­käyn­nin salakuvaaja vetoaa yh­den­ver­tai­suu­teen ja avoimuuteen

Kotimaa 28.10.2016 16:16
Henripekka Kallio

Oulun insestioikeudenkäynnin luvatta salaa kuvannut Junes Lokka sanoo toimineensa sananvapauden, oikeudenkäytön avoimuuden ja kansalaisten yhdenvertaisuuden puolesta. Maahanmuuttovastainen aktivisti tallensi oikeudenkäynnin keskustelut videolle, vaikka oikeuden puheenjohtaja oli kieltänyt kuvaamisen salissa.


Junes Lokka, millä perusteella tallensit oikeudenkäynnin?

– Sehän oli julkinen käsittely, ja uhri oli vaatinut sen käsittelyä julkisesti.

Laki lähtee siitä, että oikeuden puheenjohtaja päättää saako salissa kuvata tai tallentaa tapahtumia.

– Mikä se sellainen julkinen käsittely on, joka ei ole julkinen?

On eri asia seurata oikeudenkäyntiä ja nauhoittaa tapahtumat ja levittää niitä netissä.

– Miten se on eri asia? Jos otat muistiinpanoja sanasta sanaan, onko sekin laitonta?

Ei, tässä puhutaan tapahtumien tallentamisesta ja tallenteiden levittämisestä.

– Sehän oli vain suora lähetys Youtubessa. En minä sitä tallentanut, vaan Youtube. Salakuvauksen tunnusmerkistö ei täyty. Kaikki keskustelut, joissa on itse paikalla, saa tallentaa.

Sinähän et ollut oikeudenkäynnissä edes osapuolena.

– Niin, mutta tuomari rikkoo yhdenvertaisuuslakia. Kuvitellaan, että joku muualla asuva haluaisi tulla seuraamaan oikeudenkäyntiä, mutta ei olisi rahaa tulla paikalle. Häntä syrjittäisiin siinä. Tai pyörätuoli-ihminen, hänhän ei pääsisi edes turvatarkastuksesta läpi. Mielestäni tämä on vakava taistelu syrjintää vastaan.

– Normaaleissa maissa meillä on tv-kanavia, jotka lähettää oikeudenkäyntejä suorina, mutta ilmeisesti tuomareilla on laajempi käsitys julkisuudesta. Jos se on julkinen käsittely, niin se on julkinen. Ei ole välimuotoa.

Tallensitko myös oikeudenkäynnin salassapidettäviä osuuksia?

– Poistuin salista, joten en voinut kuvata. Ja sehän olisi ollut salakuvaamista.

Oikeudenkäynti oli poikkeuksellinen, koska se käsiteltiin avoimin ovin. Se sai suurta huomiota mediassa. Minkä takia lisäjulkisuus oli mielestäsi tarpeen, eikö normaali tiedotusvälineiden toiminta olisi riittänyt?

– Sano minulle, mikä on normaali tiedotusväline tässä maassa?

Tarkoitan vakiintunutta suomalaista lehdistöä.

– Se on vain kuvitelmaa. Lehdistö aina suodattaa näitä juttuja. Tämähän on vielä parempaa tiedonvälitystä, kun ei suodateta ollenkaan sitä. Oikeuslaitoksen pitäisi hyväksyä tällainen digiloikka. Internet-aikana voidaan välittää tietoa suodattamattomana eikä sekoittaa siihen toimittajien mielipiteitä, joita turhan usein tulee näissä uutisissa.

Kaikkia asioita, jotka ovat julkisia tietoja, ei saa julkaista ja levittää. Tullaan alueelle, jossa voidaan loukata ihmisten yksityisyyttä tai kunniaa. Harkitsitko tätä?

– Teoriassa koko kansa olisi voinut tulla saliin. Jos olisi erittäin nopea kirjoittaja ja ottanut kaiken ylös sanasta sanaan, niin miten se poikkeaa tästä?

Puhun eri asiasta. Saatoit aineiston nettiin kaikkien nähtäväksi. Se on eri asia kuin se, että teet nauhoitteen itsellesi tai pienelle piirille.

– Ei, se on ihan sama asia, kun kuka tahansa olisi voinut tulla sinne.

Annan toisen esimerkin. Jos kaupunginjohtaja virtsaisi humalassa puistossa housut auki, niin kuka tahansa voisi nähdä sen, mutta jos sen kuvaa ja laittaa nettiin, syyllistyy todennäköisesti rikokseen.

– Joo, hän voi tehdä rikosilmoituksen. Toinen juttu on, että rikollisen teot eivät kuulu yksityiselämän piiriin.

Tässähän ei suojata rikollista, vaan uhria ja sitä, että oikeudenkäynti pysyy riippumattomana ja vapaana.

– Uhrihan halusi sen julkisuuteen.

Entä, jos oikeudenkäynti olisi julkinen, mutta siitä huolimatta jotenkin haitaksi uhrille? Oikeudenkäyntiähän ei automaattisesti salata, jos siitä on jotain haittaa uhrille.

– Suomessa julkisuuslaki on aivan liian tiukka, näitä pitää alkaa julkaisemaan enemmän. Nämä ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, ei näitä ole syytä pitää salassa.

Ovatko viranomaiset olleet Sinuun yhteydessä?

– Ei.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Viesti poistettu

Miksi valehtelet? Salissa en sanonut sanaakaan, voit tarkistaa asian viideltä eri youtube-tallenteeltani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokkahan kuvasi vain itseään koko ajan. Kuuluihan sieltä taustalta jotain mölinää josta ei meikäläinen kyllä saanut mitään selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salakuvaaminen yleistyy kun välineet pienenevät. Salaa kuvatun materiaalin levittämisestä tulee säätää rangaistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on tyypillistä suomalaista ajattelutapaa kun ei ole mitään käsitystä asioista vaan ajetaan vain omaa näkyvyyttä ja omaa asiaa: "– Mikä se sellainen julkinen käsittely on, joka ei ole julkinen?" - On se kumma että jotku voi luulla tekevänsä aivan mitä tahtoo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut änkyrät luulevat että he voivat sananvapauden perusteella esittää ja levittää mitä vaan. Jos oikeudenkäyntiä seuraava yleisö ei noudata oikeuden puheenjohtajan määräyksiä, hän syyllistyy oikeuden halventamiseen. Siitä voidaan tuomita sakkoa. Oikeuden puheenjohtaja voi myös määrätä, että yleisöltä kerätään pois kännykät käsittelyn ajaksi. Junes Lokan kaltaisten tyyppien takia pitää kai mennä tällaiseen käytäntöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullistahan on että uhri ei ollut saamassa edes käsittelyä asialleen ennenkuin päätti astella julkisuuteen. Vasta siinä vaiheessa poliisi kiinnostui sen verran että kävi hakemassa insesti-isän Norjasta Suomeen. Toivottavasti tutkiva journalismi nyt vähän heräisi ja pitäisi huolen että sosiaalitoimen touhut tutkitaan perin juurin eikä asiaa vain pyritä unohtamaan pikimmiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image