Kotimaa

Ou­lu­lais­väi­tös: Korvavalo saattaa auttaa jetlagiin - kallon läpi annettavan kirkasvalon vai­ku­tus­me­ka­nis­mi kuitenkin epäselvä

Väitöstutkimuksessa selvitettiin korvavalon vaikutuksia. Arkistokuva. KUVA: Saija Ollanketo
Kotimaa 9.3.2018 7:10
Kaleva

Terveystieteiden sekä liikuntatieteiden maisteri Heidi Jurvelin väittelee perjantaina Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa kallon kautta välittyvän kirkasvalon vaikutuksesta ihmisen psykofysiologiaan.

Väitöksen otsikko on Transcranial bright light – The effect on human psychophysiology, suomeksi Transkraniaalisen kirkasvalon vaikutus ihmisen psykofysiologiaan.

Näkemiseen liittymättömän valon vaikutusmekanismeja on tutkittu vähän. Esimerkiksi lintujen ja alempien selkärankaisten aivojen on kuitenkin osoitettu reagoivan suoraan valoaltistukseen.

Myös ihmisten ja muiden nisäkkäiden aivoista on löydetty mahdollisesti valolle vasteellisia rakenteita magneettikuvauksessa ja aivosähkökäyrässä. Kyseisten rakenteiden fysiologinen merkitys on toistaiseksi tuntematon.

Korvavalotutkimuksia tehtiin neljälle ryhmälle, joista osaa testattiin myös lumeen keinoin.

Jurvelin katsoo, että väitöstutkimuksen tulokset "tukevat ajatusta aivojen valovasteellisuudesta".

Yksi ryhmä altistettiin kirkasvalolle niin, että mitattiin melatoniinin ja kortisolin eritystä kahtena ei peräkkäisenä yönä.

Toisen ryhmän aikaerorasitusoireita tutkittiin niin, että henkilöt saivat Yhdysvaltojen matkan jälkeen vähintään viikon valo- tai lumealtistusta.

Kolmannessa ryhmässä tutkittiin valon vaikutusta psykomotoriseen nopeuteen.

Neljäs ryhmä kärsi kaamosmasennuksesta ja altistettiin eri valomäärille. Eri tutkimusasetelmissa testattiin yli 170 ihmistä. Kirkasvaloa annettiin kerralla 12 tai 24 minuuttia.

Havaintojen mukaan valoaltistus ei vaikuttanut melatoniinin yöaikaiseen eritykseen. Aikaerorasitusoireet sen sijaan lievittyivät valottomaan kontrolliryhmään verrattuna. Myös psykomotorinen nopeus parani kontrolliryhmään verrattuna.

Kaamosmasennusoireiden havaittiin lievittyvän testattavilla, mutta valoannoksen vastesuhdetta ei todettu. Kontrolliryhmä puuttui, joten vaikutukset voivat selittyä myös lumevaikutuksella.

Kallon läpi annettavan kirkasvalon vaikutusmekanismia ei vielä tunneta, joten jatkossa transkraniaalisen valon vaikutusmekanismi tulisi väitöksen mukaan selvittää.

Väitöksessä havaitut löydökset viittaavat siihen, että kallon läpi annettava valo mahdollisesti vaikuttaa joihinkin ihmisen psykofysiologisiin toimintoihin. Löydökset tulisi kuitenkin varmistaa toistoilla.

Väittelijä Heidi Jurvelin on aiemmin urallaan toiminut vaikutuksiltaan hyvin kiistanalaisina pidettyjä kirkasvalokuulokkeita valmistavan Valkee Oy:n  tutkimuspäällikkönä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Eihän tämä mitään uutta ole. Autoille on annettu "valohoitoa" jo vuosikymmeniä. Hoidon määrä riippuu asiakkaan lompakon paksuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kai se nyt on itsestään selvä että aaltomainen säteily (valo) resonoi esteen kohdatessaa jollain taajuuksilla, joilla on sitten vaikutusta johonkin.
Kun kuuntelen Children of Bodom bändiä liian läheltä niin sydän tahdistuu bassokuvuion mukana (kun takoo sitä yhtä ja saman kestoista nuottia herkeämättä). Eli jos jokin keksis 5G korvalappustereot, niin syntyis uusi Nokia terveys sektorille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitten mahtanut hatun käyttö ja tukka sitten haitata ihmisen elämää vuosituhansia. Nyt sekin on saatu selville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös korvalappustereot ovat oiva väsymyksen estolaite. Käännä nupit kaakkoon niin et varmaan nuku!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvaltain Kansallisen tiedeakatemian PNAS:n artikkeli Sikka et al. Kuvaa valtimoiden valovasteellisuuden. Aivoissa on joka hermosolulla oma verisuoni ja jo 1964 fysiologi Gagnon julkaisi miten kaloin sisälle penetroituu valoa.

http://www.pnas.org/content/111/50/17977

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tässä ole hieman arveluttavaa, että tutkija on aiemmin toiminut Valkeen tutkimuspäällikkönä, ja nyt sitten erittäin kiistellystä aiheesta yritykselle positiivsen tutkimuksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta ei sen enempää kuin keskusta-aatteellinen lehti tuottaa keskustalaisia uutisia ja mollaa perussuomalaisia poliitikoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman nolottaa, kun tiedekunnassamme on muutama korkeassa asemassa oleva korvavalo-lobbari, joilla on Valkee-yhteyksiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se ole hyvä että asiaa tutkitaan? Luultiinhan sitä maailmaakin litteäksi ja universumin keskukseksi ja kaikki oli siitä niin varmoja ettei se muuta voi olla. Mitä enemmän tutkitaan niin sen parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kontrolliryhmä puuttui, joten vaikutukset voivat selittyä myös lumevaikutuksella." Ja tämäkö hyväksyttiin väitöstutkimukseksi? Huh, huh, hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko parempi antaa lumehoitoa, jos siitä on hyötyä, vaiko lääkehoitoa, josta siitä ei ole hyötyä? Parhaiten lumehoidon vaikutukset tunnetaan kivun ja masennuksen hoidossa, sillä tutkimuksissa on todettu, että etenkin lievissä tapauksissa suurinosa lääkkeiden vaikutuksesta perustuu lumevaikutukseen ja siihen, että lääkäri kuuntelee potilasta, eli kyseessä on ns. hoivavaikutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tutkimuksen mukaan saattaa vaikuttaa. Saattaa siis myös olla, että ei vaikuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on jo uusi tuote tullut peräreikävalo, edistää ruuansulatustoimintaa ja laihduttaa... eli valo laitetaan sinne minne aurinko ei paista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Näkemiseen liittymättömän valon vaikutusmekanismeja on tutkittu vähän. Esimerkiksi lintujen ja alempien selkärankaisten aivojen on kuitenkin osoitettu reagoivan suoraan valoaltistukseen."

Minusta on mielenkiintoista, ettei Suomessa tunneta juuri lainkaan punavalohoitoa (photobiomodulation therapy), jossa punaista valoa tai lähi-infrapunaa annetaan suoraan hoidettavaan kudokseen. Koe-eläimillä on tutkittu esimerkiksi Alzheimerin taudin, Parkinsonin taudin, aivovammojen ja aivohalvauksen hoitoa siten, että niiden aivoja valotetaan suoraan punavalolla. Näissä on saatu selvä osoitus siitä, että aivojen valoaltistus vaikuttaa aivojen toimintaan.

Lisäksi tätä valohoitoa on tutkittu koe-eläimillä yli sataan muuhun hoitoaiheeseen, mm. silmäpohjan rappeuma, nivelrikko, lihasvauriot, munuaisvaurio ja maksakirroosi. Tutkimusta aiheesta on julkaistu yli 3000 tiedeartikkelissa, ja julkaistu yli sadassa kelvollisessa tiedelehdessä (vaikuttavuuskerroin yli 3.0). Punavalohoitoa on tutkittu mm. rotilla, hiirillä, kaniineilla, koirilla, sioilla, apinoilla, lampailla, hevosilla, lehmillä, kissoilla, paksuhyppymyyrillä, gerbiileillä, hamstereilla ja kimalaisilla.

Kirjoitin toissa vuonna aiheesta Valtsun terveysblogiin kirjoituksen "Punainen valo ja lähi-infrapuna sairaustilojen hoidossa", josta löytyy parisataa tutkimuslinkkiä aiheesta. Sieltä löytyy myös pdf-linkki Erikoislääkäri-lehdessä vuonna 2016 julkaistuun artikkeliini tästä punavalohoidosta.

Vladimir Heiskanen, hammaslääketieteen kandidaatti, Helsinki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtsu, kuten varmaan lääketieteen kanditaattina tiedät (toivottavasti), sm-säteilyn eri aallonpituuksilla on kovin erilaisia vaikutuksia väliaineeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

92
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
48
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
42
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
27
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image