Kotimaa

Ou­lu­lais­tut­ki­mus: Fyysinen kunto suojaa sydäntä enemmän kuin kehon rasvan määrä tai ar­kiak­tii­vi­suus

Tutkimuksen mukaan sydänterveyden edistämisessä pitäisi keskittyä ensisijaisesti fyysisen kunnon parantamiseen. KUVA: Jaana Skyttä
Kotimaa 11.12.2017 10:51
Kaleva

Oulussa tehdyn tutkimuksen mukaan fyysinen kunto on tärkeä sydäntä suojaava tekijä. Se on sydämen kannalta tärkeämpää kuin kehossa olevan rasvan määrä tai fyysinen arkiaktiivisuus.

Tutkimuksen mukaan sydänterveyden edistämisessä pitäisi keskittyä ensisijaisesti fyysisen kunnon parantamiseen. Tutkimuksessa tosin todetaan, että myös arkiaktiivisuus voi parantaa fyysistä kuntoa.

Autonominen hermosto vastaa sydämen toiminnan säätelystä. Levossa autonominen hermosto rauhoittaa sydämen toimintaa ja ylläpitää sydänlihaksen sähköistä tasapainoa ja suojaa vakavilta rytmihäiriöiltä.

Fyysisessä kuormituksessa autonominen hermosto kiihdyttää sydämen rytmiä ja mahdollistaa hapen ja energian saannin työtätekeville lihaksille.

Merkkejä autonomisen hermoston poikkeavasta toiminnasta ovat korkea leposyke, vähäinen sykevaihtelu sekä sykkeen hidas palautuminen fyysisestä kuormituksesta

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Oulun yliopiston, ODL Liikuntaklinikan, Oulun yliopistollisen sairaalan, LIKES-tutkimuskeskuksen sekä Imperial College London -yliopiston yhteistyönä. Tulokset julkaistiin Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mitä järkeä köyhän on täällä Sipilän keskitysleirissä kärsiä? Asiat pitää laittaa oikeaan suhteeseen, sitten kun toimeentulo on kunnossa kannataa terveydestä ja hyvinvoinnistakin huolehtia. Ei kannata pitkittää kärsimyksiä, kun tunnelin päässä ei näy valoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

syön takkalenkkiä ja juon kaljaa melekein joka päivä ja kunnossa oon vaekka oon yli kuuskymppinen ukkeli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen jo aikoja ollut sillä kannalla, että vääränlainen liikunta ja aktiivisuus on este hyvään kuntoon. Kaikista parhaimman kunnon saa sohvaperuna, joka tekee vain sen kaikkein välttämättömimmän lyhyehkön treenin ja lepäilee enimmäkseen. Askeleiden ja arkiliikunnan metsästäjillä jää palautuminen aina puutteelliseksi..jos siis harrastaa vielä jotain tehotreeniä. Kaikenlainen liikkuminen on tietysti parempi kuin ei mitään mutta määrän ja tehon yhdistelmä voi olla petollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylikuormitetaan sydäntä niin saatte rymihäiriöitä jopa sydäninfarktin ja kohtuullinen kuntoilu mielestäni pitää sydämen kunnossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä pillereitä kannattas syödä jos ei kerkiä lenkkeileen ja pullistelemaan saleilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä tutkimus, hyvä fyysinen kunto on kaiken terveyden lähtökohta, ennen pilkattiin juoksijoita tiellä ja äänimerkkiä jopa annettiin. Arkiaktiivisyys olisiko se myös sitä hyötyliikuntaa työssä, on hyvä mutta ei riitä vaikka 10 km liikut päivässä. Liikkuminen jos mikä luulisi olevan hyvä ja yhdistävä tekijä eikä siitä millään negatiivista sanottavaa saa, vaikka tällä keskustelu palstalla joka asian asiantuntijat arvostelee kaikkea. Kuntosalit pitää vartalon kasassa ja lihakset kunnossa, siihen lisäksi hiihto, juoksu, pyöräily, joukkue lajit jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ristiriitainen otsikointi, arki-aktiivisuus on nimenomaan hyvän kunnon ylläpitäjä ja perustekijä. Siihen jos vielä harrastaa hikiliikuntaa päälle niin vielä parempia. Hieman pitäisi tutkijoilla ja journalisteilla miettiä pidempään miten asiat ilmaistaan, kyllä se arki-aktiivisuus (liikkuminen) on varmasti hyvin tärkeä perustekijä verenkiertoelimistön kunnon ylläpitäjänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Arkiliikunta" on tietysti parempaa kuin ei mitään, mutta jos ikinä ei tehdä mitään oikeasti rasittavaa niin kunto ei kohene eikä välttämättä edes pysy. Jo vuosikymmeniä sitten oli tutkittu mm. että 20 min intervalliharjoitus on tehokkaampi kunnon kohottaja kuin kahden tunnin leppoisa hölkkä.
Eräässä tilaisuudessa kunto-ohjaaja lavalta kysyi moniko yleisössä harrastaa säännöllisesti reipasta liikuntaa. Suurin osa nosti kätensä. Kun ohjaaja tarkensi "reippaan" tarkoittavan ettei pysty hengästykseltään keskustelemaan esim. kävelykaverinsa kanssa niin aika moni käsi putosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kuvittele, edelleen ihmisille opetetaan pppp-sääntö eli pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Siinä ei kunto kasva, ei. Onneksi osa tietää, kuinka ja miten paljon oikeasti kuntoillaan ja parannetaan terveyttä. Ja vieläpä ilmaiseksi. Kun jutussa puhutaan fyysisestä kunnosta, tarkoitetaan oikeasti kestävyyskuntoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Arkiliikunta" on lavea käsite. Joillakin arkiliikunta sisältää vielä halkojen hakkausta, lumenluontia ja mattojen tamppausta. Toisille se toki tarkoittaa pelkästään liikkumista sohvalta jääkaapin kautta autolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2-4 kilometrin aamulenkki shortseissa ilman paitaa auttaa pitämään riittävää vauhtia päällä. Ei tule kylmä mutta ei tarvitse hyvää huomenta -enempää lenkillä sanoa. Mukavaa on, kannattaa kokeilla.

Hyvin on toiminut; olen paremmassa kunnossa nyt kuin 18 vuotiaana armeijassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää paikkansa. Kehonkoostumusvaa'alla kun mittaa muutoksia 1,5h kävelylenkki vs Intervalli/HIIT , jälkimmäinen polttaa rasvaa paremmin. Treenin pitää olla sitten kyllä melko kovakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

124
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
118
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
86
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
47
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
38
AC Oululle uusi suuromistaja
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image