Kotimaa

Ou­lu­lais­taus­tai­nen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"

Raahesta Huittisiin ja sieltä edelleen Turkuun muuttanut Juhani Järvi arvosti Raahessa etenkin työyhteisöään.
Kotimaa 17.9.2019 22:03
Miia Lahti

Oululaistaustainen Turun vankilan eli entisen Kakolan johtaja Juhani Järvi aloitti työuransa Raahesta. Hän nollaa työpäivän rasitukset liikkumalla.

Vuonna 1994 Juhani Järvi oli tuore oikeustieteiden maisteri. Alun perin Oulusta kotoisin oleva Järvi haki alansa töitä ja päätyi lähikaupunkiin, Raaheen.

– Sain töitä Ylivieska-Raahen käräjäoikeudesta. Aluksi työskentelin notaarina. Se oli ensimmäinen työpaikkani yliopisto-opintojen jälkeen, Järvi kertoo.

Järvi teki Raahessa auskultoinnin eli tuomioistuinharjoittelujakson, joka on lakimiehille tarkoitettu vuoden kestävä harjoittelujakso. Se suoritetaan yleisimmin käräjäoikeudessa käräjänotaarina.

– Tein yliopistossa loppututkielman vero-oikeudesta, mutta Raahessa aloin suunnata rikosoikeuden puoleen. Jatkoin Raahessa vuoden auskultoinnin jälkeen varatuomarina oikeusaputoimistossa.

Järvi ehti työskennellä Raahessa reilut kuusi vuotta, kunnes työ kuljetti hänet jälleen uuteen ympäristöön.

– Sain yllättäen johtajapaikan Huittisissa sijaitsevasta avovankilasta. Se merkitsi muuttoa etelään.

Vuonna 2002 Turun Lääninvankilan johtajan virka vapautui ja Järvi valittiin tehtävään. Vuotta myöhemmin Turun lääninvankila ja Turun keskusvankila eli Kakolana tunnettu laitos yhdistettiin. Sen myötä Järvestä tuli Saramäessä sijaitsevan Turun vankilan johtaja.

– Työympäristönä vankila on erityinen ja siihen kuuluu omat säädöksensä. Työtehtäväni liittyvät pitkälti henkilöstön ja hallinnon johtamiseen valtionviraston päällikkönä. En voi kuitenkaan linnoittautua toimistoon. Vankilaympäristössä saattaa tapahtua kuitenkin mitä vain. Se tekee työstäni myös haastavan ja mielenkiintoisen. Työ on hyvin vaihtelevaa, kuvailee Järvi.

Turun vankila on Helsingin ohella maan suurimpia vankiloita. Turun vankilaan mahtuu vajaa 300 vankia ja heidän parissa työskentelee noin pari sataa virkamiestä. Turun vankila on myös edelleen Suomen moderneimpia eristyslaitoksia. Se valmistui vuonna 2007 koska Kakolan vankilarakennus oli päässyt jo huonoon kuntoon.

Järven virka on hyvin julkinen. Vuonna 2016 pakovarmana pidetty Turun vankila joutui kritiikin kohteeksi, kun huumevanki onnistui pakenemaan muurien yli.

– Silloin tuli paljon julkista painetta ja saimme osaksemme kritiikkiä. Tapauksesta on sittemmin otettu opiksi.

Joidenkin mielestä vangeilla on nykyisin liian hyvät oltavat. On puhuttu vankilahotelleista, joissa asiakkaat saavat valmiin aterian kolme kertaa päivässä ja kuntosalin käyttöön.

– Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia. Vangilla ei ole vapautta. On tietty päiväjärjestys ja sellin ovi menee kiinni tiettyyn aikaan, eikä sieltä pääse enää ulos. Hotellivertaukset ovat kaukaa haettuja, tiivistää Järvi.

Turun vankilassa on sekä miehiä että naisia. Muurien sisältä löytyvät ajanmukaiset tilat työskentelyyn, harrasteisiin ja liikuntaan. Naisilla on ompelimo ja miehille löytyy verstas. Vankilassa on jopa kirjasitomo, jonka asiakkaina ovat esimerkiksi valtionvirastot ja kunnat.

Turun vankilan turvaluokitus on Suomessa A+ ja sinne joutuvat kaikkein vaarallisimmat vangit Riihimäen vankilan ohella.

Vankilan alueella toimii myös Psykiatrinen vankisairaala ja Länsi-Suomen aluevankilan hallinnollisista yksiköistä täytäntöönpano- ja sijoittajayksiköt.

Vankilassa on oma oikeussali, jota käytetään, jos turvallisuussyiden takia on parempi olla kuljettamatta vankia muualle oikeudenkäyntiä varten. Turun iskusta 2017 tuomitun Abderrahman Bouananen oikeudenkäynti tapahtui Turun vankilan oikeussalissa.

Jopa 90 prosentilla vangeista on päihdeongelma.

– Nykyisin vangit saavat päihdekuntoutusta ja yksilöllistä terapiaa. Se on järkevää toimintaa, sillä suurin osa uusituista rikoksista tapahtuu päihteiden vaikutuksen alaisena, Järvi muistuttaa.

Järven mukaan Suomen vankiloiden tilanne on hyvä verrattuna muihin maihin.

– Vankien oikeudet ja velvollisuudet ovat meillä mielestäni tasapainossa. Meillä tapahtuu suhteellisen vähän väkivallantekoja ja huumeiden käyttöä. Vangeilla on toimintaa ja kuntoutumista, Järvi linjaa.

Järvi ei koe, että hänen työnsä olisi erityisen kuormittavaa, vaikka hän on käytännössä saatavilla puhelimensa päässä jatkuvasti.

– Olen oikein tyytyväinen työhöni. Pyrin sulkemaan oven perässäni, kun lähden töistä kotiin. Liikunta auttaa siihen.

Juhani Järvi

Syntynyt vuonna 1967 Oulussa.

Oikeustieteiden maisteri.

Työskenteli Raahessa käräjä-

29

oikeudessa vuosina

29

1994–2000.

Asuu Turussa.

MAINOS

Kommentoi

Huonokuntoinen köyhä vanhus on vankina kodissaan, ei ole valmiita aterioita, ei ole harrastuksia, ei pääse edes ulos eikä pääse ilmaiseksi lääkäriin, eikä lääkäri edes hoida, jos sattuu olemaan tupakanpolttaja. Vankilassa sentään saa ilmaiset ateriat ja lääkäriinkin pääsee ilmaiseksi ja saa hoitoa huolimatta tupakanpoltosta tai muiden päihteiden käytöstä, vankila on hotelli olemattomaan kotihoitoon verrattuna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vankiloiden johtajilla on hyvät olosuhteet ja palkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko ihan varma ettet ole toimillasi huonontanut vankien oloja. Koska näinhän sinä ja tiimisi olette tehneet, yllättäviä sellien sulkemisia esimerkiksi, aikaa olla sellin "ulkopuolella lyhennetään " Tässä vain yksi esimerkki jolla rikot vankien oikeuksia, mutta ole rauhassa tekojasi tutkitaan jo asiantuntijoiden piirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järven kommentti- "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta" tuntuu suorastaan huvittavalta tai vitsiltä, itse vapausrangaistuksen "kärsineenä". Siviilielämän koukerot ovat joskus kuin jostain toisesta ulottuvuudesta verrattuna rangaistuksiin. Ei ole ihme että suurta kynnystä konnuuksien harrastamiseen ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vasta eläkkeellä on jonkinlainen vapaus itsellä - onneksi en suostunut aivan täysin rimpuilematta suitsiin... Mutta enpä sanoisi kaveriani joka vankilassa on istuskellut jokusen kerran, kärsineen suuremmalti. Edelleen, yli kuusikymppisenä hänkin tekee mitä mielii piittamatta virkamiesjärvien sun muitten esityksistä ja mielipiteistä... Kyllä vankiloissa joutuvat viranomaiset kunnioittamaan vankeja jopa huomattavasti paremmin kuin työpaikoilla palkkaa nauttivia työntekijöitä heidän esimiehensä tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia. Vangilla ei ole vapautta. On tietty päiväjärjestys ja sellin ovi menee kiinni tiettyyn aikaan, eikä sieltä pääse enää ulos. Hotellivertaukset ovat kaukaa haettuja, tiivistää Järvi.
Yleensä vankilaan joutumiselle on joku syy, joten ei niiden olojen kovin kummoisia pidä olla.
Siviilissä moni asuu paljon kurjemmissa olosuhteissa, ainoa ero on se vapaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin sieltä kurjasta siviilistä pääsee kyllä vankilaan hyvin vilkkaaseen jos sitä haluaa... kumman harva vaan o valmis...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image