Kotimaa

Oulu-Koillismaan pe­las­tus­lai­tos antaa ohjeet: Toimi näin, jos satut ensimmäisenä on­net­to­muus­pai­kal­le

KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 6.1.2019 11:54
Anna Leinonen

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos on julkaissut Facebookissa päivityksen, jossa kerrotaan, miten pitää toimia, jos sattuu tulemaan ensimmäisenä onnettomuuspaikalle.

Perjantaina pelastuslaitos julkaisi Facebook-päivityksen, jossa kerrottiin, että ihmiset ajavat yhä useammin onnettomuuspaikan ohi. Pelastuslaitosella ollaan ilmiöstä huolissaan, sillä lain mukaan jokaisella on yleinen auttamisvelvollisuus.

Kalevan jutun kommenteissa moni mietti sitä, miten onnettomuuspaikalla pitäisi toimia, ettei aiheuttaisi lisää vahinkoja tai haittaa.

Tässä pelastuslaitoksen ohjeet onnettomuuspaikalle saapuvalle:

1. Pysäköi autosi tien viereen ja laita hätävilkut päälle. Tee itsesi näkyväksi esimerkiksi turvaliiveillä ja taskulampulla. Laita varoituskolmio riittävän kauas omasta autostasi, jotta muu liikenne ehtii reagoida ajoissa tulevaan onnettomuuspaikkaan.

2. Tee tilannearvio, selvitä mitä on tapahtunut. Ota johtovastuu tapahtumista, jos paikalla on useita auttajia, eikä kukaan toinen johda.

3. Soita hätänumeroon 112. Käytä 112-sovellusta, jos se sinulla on sellainen. Silloin paikantaminen onnistuu parhaiten. Kuuntele, mitä hätäkeskuspäivystäjä sanoo, vastaa kysymyksiin mahdollisimman selkeästi. Älä lopeta puhelua ennen kuin saat siihen luvan.

4. Jos vain mahdollista, sammuta onnettomuusautosta virrat. Muista oma turvallisuutesi. Jos autossa on laukeamattomia turvalaitteita, täytyy olla erityisen varovainen.

5. Jos ei ole aivan välttämätöntä, autosta ei kannata siirtää potilaita pois ennen kuin ammattilaiset tulevat paikalle. Tämä voi ehkäistä lisävammojen syntymistä.

6. Jos pystyt, aloita välittömät ensiaputoimet. Hengitystiet pidetään avoinna ja suuret verenvuodot tyrehdytetään. Autettavat suojataan kylmältä ja heidän tilaansa seurataan. Jos autettavan vointi huononee ennen kuin lisäapu ehtii paikalle, soita uudelleen 112.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

Autokouluun pakolliseksi ensiapukoulutus,tuleville kuskeille,poliisin koulutusta tiellä liikkuvien vastuusta ja velvollisuuksista .onhan jokaisen kansalaisen velvollisuus pitää mielessä ensiaputaidot apuahan voi tarvita vaikka kotioloissa lähimäinen,voit pelastaa ihmishenget.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pysähdy voipi joutua itse rikoksen uhriksi se on tätä päivää ohi ajan ja soitan hätä keskukseen se ei välttämättä ole onnetettomuus tänä päivänä ei voi luottaa enää mihinkään turha näitä Ho. Mua on tavallisen kansalaisen niskoille vyöryttää ei puutu ku se että kuskaa vielä omalla autolla sairaalaan ja oikeuteen joutuu tavallinen ihminen hoito virheestä tervetuloa sääntö Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että näitä ohjeita julkaistaan. Saisi näitä muistutella enemmänkin. Ei ole koskaan tullut osuttua onnettomuuspaikalle niin että siellä ei olisi jo ollut runsaasti muuta porukkaa paikalla, jolloin ajattelin että turha jäädä tukkimaan tietä kun tilanne näkyy olevan jo hoidossa. Ensiapukurssistakin on jo parikymmentä vuotta aikaa, niin enpä tiedä mitä osaisi tositilanteessa tehdä. Kaipa sitä jotain haavoja saisi jotenkin tukittua ja apua soitettua.

Hyvä olis varmaan sekin katsoa, mistä se kolmio nykyisestä autosta löytyy ja miten se kasataan. Se on sitten siellä pimeässä tuiskussa ja ties missä oloissa helpompi pystyttää kun on edes kerran kokeillut. Ja ne turvaliivit ja taskulamppukin kannattaisi hankkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy sanoa, että nuo ohjeetkin kuulostaa sellaisilta, ettei ole ihme, että monet ajaa ohi: "tee tilannearvio, ota johtovastuu, aloita elvytystoimenpiteet". Tilanne monesti tosi stressaava, haastavakin ja voi olla pahan näköistä jälkeä. Sanoisin, että tuossa tilanteessa pääasia on, että pysähtyy ja varmistaa onko apua tulossa paikalle, tekee voitavansa omien taitojen puitteissa. Varoituskolmion voi koota laittaa jos tilanne sitä vaatii. Joku alempana sanoo, että sen kokoaminen olisi käyty autokoulussa läpi. No, en muista, että olisi edes ja monella on autokouluista ja ensiapukursseista aikaa. Silti näitä tilanteita kannattaa miettiä etukäteen, selvittää varoituskolmion paikka omassa autossa (itse löysin sen eilen sattumalta) ja pitää ensiapulaukkua ja liivejä vaikka kuskin penkin alla olevassa tilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ohiajo vaan on kolmen eri lain mukaan rikos, opetettiin ensiapukurssilla. Eli vaikka mieli kuinka tekis, ja niinhän ihmiset valitettavasti tekevät, ohi ei saa ajaa. Käräjille voi päästä sen lisäksi, että uhri voi päästä hengestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululainenhan pysähtyy onnettomuuspaikalle vain ottaakseen selfien ja valokuvia onnettomuuden uhreista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan moottoritielle ei saa pysähtyä, laki näin sanoo ja siitä saa sakot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hätätilanteessa saa (ja pitää) pysähtyä moottoritielle ilman pelkoa sakoista. Kartan lukeminen, puhelimeen puhuminen, tai pissatauko ovat sitten asia erikseen. Maalaisjärkeä saa käyttää autoillessakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moottoritiellä ei saa pysähtyä, vai saako? Edes auttamaan? Laissa kielletty pysähtyminen moottoritiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalaisjärki? Onko sitä? Ilmeisesti sääntösuomalainen ajaa autollaan vaikka päin tielle kaatunutta puuta, jos se sattuu olemaan moottoriteillä – pysähtyä kun lain mukaan saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä vähemmän käytetään maalaisjärkeä, niin asiat hoituu paremmin.
Järjen käyttö on sallittua, mutta maalaisjärkeä ei pidä käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäisin tuohon vielä sen, että potilasta rauhoitetaan ja kerrotaan avun olevan tulossa. Oma läsnäolo ja juttelu luo turvaa ennen ambulanssin tuloa. Henkisen puolen apu on siis myös tärkeää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös hätävilkut tunneta nykyään nimellä varoitusvilkut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU. Nelivilkuilla voi varoittaa muita tiellä liikkujia vaarasta tai hädästä. En muista pykälää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Majakat kertovat vain sen että liikut poikkeavasti ja on syytä varovaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image