Kotimaa

Oulu käytti huomattavan vähän rahaa lapsen sijoitukseen

lapsi, lelu KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 26.1.2017 3:00
STT

Oulun lastensuojelussa oli 2000-luvun alussa poikkeuksellisen suuri määrä asiakkaita. Samalla kunta hoiti esimerkiksi lasten sijoituksia huomattavasti muita kaupunkeja halvemmalla. Tämä käy ilmi STT:n läpikäymistä asiakirjoista. Yhdellä työntekijällä oli myös ylisuuria asiakasmääriä.

Oulun talousarvioiden mukaan 2000-luvun alussa viimesijaisen korjaavan työn kohteena oli kaksinkertainen määrä alaikäisiä valtakunnalliseen keskiarvoon verrattuna.

Lisäksi kaikkien lastensuojeluasiakkuuksien määrä oli 2000-luvun alussa muita vastaavankokoisia kuntia suurempi, talousarvioissa todetaan. THL:n tilastojen mukaan huostaanottojen ja kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi Oulussa vuodesta 1998 aina vuoteen 2008 asti. Määrä kasvoi myös valtakunnallisesti.

Vuonna 2005 julkaistu vertailu kertoo, että Oulu käytti sijaishuoltoon aikaisempaa vähemmän rahaa, kun taas muualla sijaishuoltoon käytettiin lisää rahaa. Sijaishuolto tarkoittaa lapsen hoidon järjestämistä kodin ulkopuolella. Kuudesta suurimmasta kunnasta tehdyssä Kuusikko-vertailussa on huomioitu tiedot vuodesta 2003 alkaen.

Vuoteen 2008 asti Oulun hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana ollut Raimo Järvenpää (sd.) sanoo, että sosiaali- ja terveysmenot kasvoivat samalla, kun kunnalle tuli uusia velvoitteita. Hän lisää, että eniten lisärahaa pantiin erikoissairaanhoitoon.

– Lastensuojelussa kustannusten kasvuun pyrittiin vastaamaan järjestelemällä toimintaa uudelleen.

Kuusikko-vertailun mukaan väestön kokoon suhteutettuna Oulu käytti sijaishuoltoon muita isoja kuntia vähemmän rahaa. Sijaishuoltoon käytettiin noin 300 euroa vuodessa alle 18-vuotiasta asukasta kohden. Turussa ja Helsingissä vastaava summa oli noin 700 euroa ja Kuusikko-kuntien keskiarvo oli 545 euroa. Oulun osalta myös sijoitettua lasta kohti laskettu kustannus oli huomattavan alhainen muihin kuusikkokuntiin verrattuna vuodesta 2003 vuoteen 2008, todetaan 2000-luvun vertailuissa.

Järvenpää sanoo, että sijoituksista ja huostaanotoista vastannut jaosto ei koskaan tuonut esille sitä, että huono taloustilanne olisi vaikeuttanut lastensuojelun järjestämistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulun lastensuojelu "seuraa" palavereissa aktiivisesti asioita, koska kaikki muu maksaa, eikä rahaa riitä enää edes tulospalkkioihin. Siitä ei tietenkään lastensuojelutapaukselle tai syöpäpotilaalle iloa ole, että istutaan loputtomiin palavereissa kirjaamassa asioiden ajautumisesta huonompaan suuntaan. Halpaa se on ja ulospäin näyttää siltä, että palvelu on olemassa, mutta todellisuudessa poltetaan vain asiakkaan aikaa, luodaan itselle työpaikka ja annetaan täysi-ikäisyyden tai kuoleman hoitaa asia. Asiakas voisi muualta saada todellisen avun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Oulu missään muussakaan kuusikko kuntien vertailussa muulla sijalla kuin viimeisenä? Esim. päihdehoito. Oli taloustilanne mikä hyvänsä, Oulun päättäjien ja työntekijöitten asenteissa on hirvittävästi vikaa, näitä heikompi osaisia kohtaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:47
Oulun kaupunki jatkaa rahastosijoitustaan
20:16
Henri Kontisen nelinpelipari Struff laittoi Djokovicin hikoilemaan
20:04
Valtuustoaloite tuotti tulosta: Oulun kaupunki kehittää uutta tehokkaampaa toimintamallia yritysmyönteisyyden parantamiseksi
19:48
Oulun Energian tavoitteena hiilineutraalius 2030-luvulla – toimitusjohtaja Juha Juntunen: "Kasvatamme uusiutuvan energian, kuten tuulivoiman, osuutta"
19:45
Oululaisministeri Tytti Tuppurainen: Suomi saamassa EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta 160 miljoonaa euroa ilmastotyöhön Tilaajille
19:36
Suomalaiskolmikon pingisvideot nousivat miljoonien näyttökertojen Youtube-hiteiksi ympäri maailmaa: "Ei tällä ole vielä eläkerahoja tienattu" – katso hulvattomien temppujen parhaat palat Tilaajille
19:19
Kokkolan kettutarhan kaikki 2 500 eläintä oli tarkoitus viedä Kiinaan – sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta ei ilmoitusta lastauksen aloittamisesta
43
Tuore kysely: Ladattava hybridi tai täyssähköauto ladataan kotona tai työpaikalla – Julkiset latauspisteet saavat suomalaisilta kovaa kritiikkiä
28
Varusmiesliitto on puolustusministeri Kaikkosen kanssa samaa mieltä: Kutsunnat pitäisi kohdistaa koko ikäluokkaan
23
Korkein hallinto-oikeus kielsi hakkuut Oulujärven Natura-alueen saarissa
20
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää
19
Kiinan uudenlaisen virustaudin pelätään leviävän ympäri Aasiaa – Etelä-Koreassa vahvistettiin ensimmäinen sairastunut
17
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
14
Saksalaisen sota-aluksen epäillään loukanneen Suomen aluevesiä Raahen edustalla – lähes 150-metrinen fregatti suorittaa Pohjanlahdella jääkokeita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomi Euroopan rasistisin maa

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Olette pahansuopia

vaan muutenko oot herkkähipijäinen? Ahkeraampa näyt tiiranneen juttislaisten mielipitteitä. Pysy veikkosten pois luukult... Lue lisää...
OOKKO NÄÄ PÖLIJÄ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image