Kotimaa

Oulu käytti huomattavan vähän rahaa lapsen sijoitukseen

lapsi, lelu KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 26.1.2017 3:00
STT

Oulun lastensuojelussa oli 2000-luvun alussa poikkeuksellisen suuri määrä asiakkaita. Samalla kunta hoiti esimerkiksi lasten sijoituksia huomattavasti muita kaupunkeja halvemmalla. Tämä käy ilmi STT:n läpikäymistä asiakirjoista. Yhdellä työntekijällä oli myös ylisuuria asiakasmääriä.

Oulun talousarvioiden mukaan 2000-luvun alussa viimesijaisen korjaavan työn kohteena oli kaksinkertainen määrä alaikäisiä valtakunnalliseen keskiarvoon verrattuna.

Lisäksi kaikkien lastensuojeluasiakkuuksien määrä oli 2000-luvun alussa muita vastaavankokoisia kuntia suurempi, talousarvioissa todetaan. THL:n tilastojen mukaan huostaanottojen ja kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi Oulussa vuodesta 1998 aina vuoteen 2008 asti. Määrä kasvoi myös valtakunnallisesti.

Vuonna 2005 julkaistu vertailu kertoo, että Oulu käytti sijaishuoltoon aikaisempaa vähemmän rahaa, kun taas muualla sijaishuoltoon käytettiin lisää rahaa. Sijaishuolto tarkoittaa lapsen hoidon järjestämistä kodin ulkopuolella. Kuudesta suurimmasta kunnasta tehdyssä Kuusikko-vertailussa on huomioitu tiedot vuodesta 2003 alkaen.

Vuoteen 2008 asti Oulun hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana ollut Raimo Järvenpää (sd.) sanoo, että sosiaali- ja terveysmenot kasvoivat samalla, kun kunnalle tuli uusia velvoitteita. Hän lisää, että eniten lisärahaa pantiin erikoissairaanhoitoon.

– Lastensuojelussa kustannusten kasvuun pyrittiin vastaamaan järjestelemällä toimintaa uudelleen.

Kuusikko-vertailun mukaan väestön kokoon suhteutettuna Oulu käytti sijaishuoltoon muita isoja kuntia vähemmän rahaa. Sijaishuoltoon käytettiin noin 300 euroa vuodessa alle 18-vuotiasta asukasta kohden. Turussa ja Helsingissä vastaava summa oli noin 700 euroa ja Kuusikko-kuntien keskiarvo oli 545 euroa. Oulun osalta myös sijoitettua lasta kohti laskettu kustannus oli huomattavan alhainen muihin kuusikkokuntiin verrattuna vuodesta 2003 vuoteen 2008, todetaan 2000-luvun vertailuissa.

Järvenpää sanoo, että sijoituksista ja huostaanotoista vastannut jaosto ei koskaan tuonut esille sitä, että huono taloustilanne olisi vaikeuttanut lastensuojelun järjestämistä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulun lastensuojelu "seuraa" palavereissa aktiivisesti asioita, koska kaikki muu maksaa, eikä rahaa riitä enää edes tulospalkkioihin. Siitä ei tietenkään lastensuojelutapaukselle tai syöpäpotilaalle iloa ole, että istutaan loputtomiin palavereissa kirjaamassa asioiden ajautumisesta huonompaan suuntaan. Halpaa se on ja ulospäin näyttää siltä, että palvelu on olemassa, mutta todellisuudessa poltetaan vain asiakkaan aikaa, luodaan itselle työpaikka ja annetaan täysi-ikäisyyden tai kuoleman hoitaa asia. Asiakas voisi muualta saada todellisen avun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Oulu missään muussakaan kuusikko kuntien vertailussa muulla sijalla kuin viimeisenä? Esim. päihdehoito. Oli taloustilanne mikä hyvänsä, Oulun päättäjien ja työntekijöitten asenteissa on hirvittävästi vikaa, näitä heikompi osaisia kohtaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:02
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
9:00
Kärppäpuolustaja Taneli Ronkainen oli edellisen kerran tositoimissa vuosi sitten – "En pystynyt välillä kipujen takia istumaan koko peliä katsomossa" Tilaajille
9:00
Oululainen Henriika Weiste, 50, ohjaa jumppia ja aikoo olla iäkkäänä rautaisessa kunnossa: "Viittäkymppiä ajattelen sellaisena puolivälin pyykkinä" Tilaajille
8:41
Kotona lapsensa hoitavat saavat Oulussa asiakasmaksusta hyvityksen – lapsen ryhmän työntekijä soittaa huoltajalle lähiviikkoina
8:32
Lukija kuvasi drone-videolle Ouluhallin laajennustöitä
8:20
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä kaikkea vauhdikasta tapahtui pentulaatikossa keskiviikkoaamuna
11
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
7
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
6
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
4
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
3
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
3
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia
2
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image