Kotimaa

Oulu haluaa yksityiset vuokra-asunnot nykyistä paremmin "vä­liin­pu­toa­jil­le" ja tur­va­pai­kan­ha­ki­joil­le

Oulun kaupunki haluaa aloittaa asuntojen välivuokrauksen yksityisiltä asunnon omistajilta. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 15.4.2016 13:57
Kaleva

Oulun kaupunki haluaa aloittaa asuntojen välivuokrauksen yksityisiltä asunnon omistajilta. Tarvetta olisi tänä vuonna noin 600 asunnolle.

Välivuokraustoiminnan aloittamisen yksi merkittävä syy on oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä. Arvioiden mukaan tuhat oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa tulee tänä vuonna Ouluun, heistä suurin osa on yksin maahan tulleita miehiä. Heille kaikille ei ole tarjota ARA-rahoitteisia vuokra-asuntoja.

Turvapaikanhakijoiden lisäksi välivuokrauksen tarve koskisi myös sellaisia kantaväestöön kuuluvia ihmisiä, joilla on ilmennyt ongelmia asumisessa ja joita uhkaa häätö vuokra-asunnosta. Oulussa häätöjen määrä on suurin muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna.

Välivuokraus mahdollistaisi myös asuntojen saamisen eri puolilta Oulua, mikä estäisi osaltaan erilaisten ryhmittymien muodostumisen, sanoo hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto.

Tällä hetkellä Oulussa on vapaana 142 yksiötä ja 370 kaksiota, yhteensä 512 asuntoa, joista yksityisten osuus on 418 asuntoa ja ARA-rahoitteisia asuntoja 94. ARA-rahoitteisista asunnoista suurin osa sijaitsee Meri-Toppilassa.

Ensi viikon torstaina kokoontuvalle hyvinvointilautakunnalle esitetään välivuokraustoiminnan aloittamista Oulussa. Kaupunki haluaa perustaa yksikön, joka vuokraisi asuntoja yksityisiltä asunnon omistajilta ja vuokraisi asuntoja edelleen yhdelle tai useammalle vuokralaiselle.

Kaupunki myös takaisi vuokranmaksun asunnon omistajalle.

Kaupungin välivuokraustoiminta koordinoisi myös turvapaikanhakijoiden asuttamisen Oulussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (222)

Tämä tulee kyllä nostamaan vuokratasoa sitten ihan varmasti - sekö on tarkoitus? Toisaalta, kyllä valitettavasti hieman "sorahtaa" tuo, että miksi ihmeessä yksityinen vuokranantaja haluaisi vuokrata tietentahtoen asuntonsa sellaiselle, jolla on jo valmiiksi ollut "vaikeuksia" asumisessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kaupungilla nyt tuntuu olevan rahaa kyseiseen toimintaan, kun maahanmuuttajista on kyse.
Kiinteistösijoittajille kaupunki maksaa ylihintaa, eli maksavat mitä pyydetään, takuiden kanssa. Särjettyjen ja sotkettujen asuntojen kunnostuskulutkin maksetaan. Ennen ei löytynyt edes kohtuuhinnalla vuokra-asuntoja kantaväestölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä en vuokraa kenellekään, vaan pidän vapaa-ajan asuntona!

Näin uudenkarhea kämppä pysyy takuulla kunnossa tulevat vuosikymmenetkin...

Aika järkkyä, että jotkut antavat vuokralle asuntonsa elukoitten raavittavaksi ja nakerreltavaksi...
Tai sitten vuokralainen pitää salaa eläimiä.
Käykääpä vähän katsastelemassa!

Kämpän arvo alenee äkkiä monilla tuhansilla, kun kynnenjäljet näkyvät valoa vasten parketilla...
Samoin esim. järsityt ovenpielet vievät rutkasti arvoa alaspäin...

Seuraava vuokralainen tuskin haluaa lusattua kämppää, joten remontti aina asukkaan vaihtuessa...

Tuotto on aika heiveröistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa pitää kunnan veroprosenttia alentaa ja heti, kun tuntuu olevan rahaa niin etteivät enää tajua, mitä sillä tekisivät!

Äänestetään kaikki jatkossa vain varman veroalen takaajia!
Ja jos joku lipeää, niin sitten oikein kunnon vanhan ajan sakinhivutusta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en ainakaan ota yhtään turvapaikanhakijaa huoneistooni vuokralle vaikka tuplana maksaisivat pyytämäni vuokran!! En kyllä ota narkkareita, juoppoja enkä rikollisiakaan. Minä vuokraan asuntoni oikeasti apua tarvivalle eli nuorelle perheelle jolla on kotieläin, elämä vasta aluillaan ja raha tiukassa. Voisin pyytää asunnostani rutkasti enemmän, mutta tämä on minun 'käden ojennukseni' ja tulot kattavat vain menot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ole varaa mitään eläimiä pitää...

Eläimistä talossa on muille haittaa ja siksi niiden pitäminen kannattaa kieltää vuokrasopimuksessa.

Saa myös huusollin kunto kyytiä elukoista...

No murjut on sitte asia erikseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä katson kyllä tarkkaan kelle asuntoani vuokraan, asunnon kunnon vuoksi vuokralaisen oltava suomalainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne on unohtunut nykymaailmassa suomalaisuuden suosiminen?

Suomalaisuutta pikemminkin hävetään...

Ja toisaalta siihenkin on syynsä, sillä melkoinen pakanamaa tämä jo on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisin sanoen porukalle jolla ei ole edellytyksiä edes kaupungin vuokra-asuntoihin pitäisi antaa vielä prameammat puitteet, ja kuka maksaa: tavallinen työssäkäyvä tai työtön verojen kiristyksinä ja etuuksien menetyksinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Op:n Karhinen sanoi aamulla,että Suomessa on paha asennevamma joka näkyy sairaana ahneutena. Hyvä esimerkki nämä veronkierrot nordean avustamana. Kokoomus ajaa mielestäni tuota sairasta politiikkaa. Ostetaan kaikki halpamaista netin kautta ja tuodaan 50 000 maahanmuuttajaa jotka palkataan halvalla tekemään likaiset työt jotta rahaa jää enemmän veroparatiisiin laitettavaksi . Kokoomuksen politiikasta on terve yrittäjyys tosi kaukana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ns. tavalliset kansalaiset laitetaan ilmaiseen kontroll
ointiiin näiden ns. ongelma- ja muuttajataustaisiin ihmisiin. Helpottaa virkavallan työtä.
Tämä ei tule onnistumaan, joku järki päähän päättäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asunnon vuokraajat pyytävät varmasti niin paljon kuin kehtaavat kun kaupunki massavuokraa asuntoja. Tästä seuraa valtavat kustannukset kaupungille eli veronmaksajille.

Ihmiset jotka eivät muuten saa vuokra kämppää ovat yleensä tilanteessaan itseaiheutetuista syistä. Näin ollen ei voi kadehtia omistusasunnoissaan asuvien ihmisten asemaa kun naapuriin saapuu välivuokrauksella tuleva ihminen. Kokemuksesta voin kertoa, että maahanmuuttajan vieressä asuessa kulttuurit törmäävät erilaisen vuorokausirytmin ja elämän jälkien ja äänien muodossa.

Kun kaupunki aloittaa massavuokrauksen potentiaalisille ongelmavuokralaisille lienee selvää, että vuokrien hintataso nousee merkittävästi nykyisestä. Tästä seuraa ongelmia pienituloiselle vuokralla asuvalle kantaväestölle.

Kuinka kaupunki voi toimia näin omiaan vastaan? Miksi maksaisin veroja Oulun kaupungille? Pakosta... muita syitä ei ole. Verot ei hyödytä enää maksajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö maahanmuuttajille pitäisi olla omat kerrostalot, koska heillä se kulttuuriero häiritsee suomalaista. Emme ole tottuneet niin väkeviin mausteisiin mitä he käyttävät ja asunnot haisee käytäviä myöten niin pahalle, ettei siellä voi hengittää. Asusntoihin jää mausteisista ruuista tosi paha haju meidän "nokkamme mukaan". Kyllä se kuuluu valtiolle järjestää heidät asuntoihin, ei ole yksityisten henkilöiden asia, ei kukaan halua omaan asuntoonsa sellaista porukkaa joilla on ihan erilaiset hygienia ja siivousmenetelmät. Ei millään pahalla, mutta se on vaan tosiasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti suurimmalla osalla kommentoijista ei tule olemaan sananvaltaa tällaisissa asioissa. Uutisessa puhutaan turvapaikanhakijoista, joista tänne jäädessä tulee pakolaisia, ja syrjäytyneistä suomalaisista. Miksi kommenteissa puhutaan maahanmuuttajista, onko ihmisillä mennyt termit sekaisin vai eikö ymmärrys riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja samaan aikaan esitetään, ettei kaupungilla ole varoja tokaluokkalaisten iltapäivätoimintaan. Kaupunki myös alibudjetoi kouluja, ryhmäkoot ovat tapissa ja sijaisia ei palkata. Mikä oikeus maahantulleilla on asettua kasvukeskuksiin nostamaan hintatasoa ja syrjäyttämään oman maan kansalaisia? Suomi on täynnä tyhjiä ARA-asuntoja, joten muuttakoot Otanmäkeen, Posiolle ym. ja siirtykööt sitten kaupunkeihin, kun on työtä ja rahaa kustantaa oma asumisensa. Aivan hullua, että kaikesta leikataan ja nipistetään ja yhdelle pyytämättä ja yllättäen rajan yli lampsineelle ryhmälle riittää rajattomasti rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttäisi siltä, että meri-toppila sekä sen ympäristö muuttuu entistäkin asuinkelvottomammaksi. Alkaa elintila kaventumaan oulussa. Toivottavasti koskelaan eivät niitä tunge.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mikään valuutus korvaa tahallaan hajotettua!

Muutama kymppitonni siis pitää saada vakuutta muutaman normisatasen sijaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. ei turvapaikansaajia laiteta kunnostamaan autiotaloja itselleen asunnoksi? Yhteiskunnan tuella he täällä muutenkin ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (222)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupaan kirjoittajat ovat ikävää porukkaa

Jos kirjoittajat ovat ikävää porukkaa niin on se källi homma että näitä kuiten luetaan. Mielipiteitä on niin monta kuin ... Lue lisää...
Ratiriti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image