Kotimaa

Otkes: "Jokelan ja Kauhajoen ampumisten tur­val­li­suus­suo­si­tuk­sia jätetty toteuttamatta Suomessa" – Kuopion kouluiskussa ei tarvetta tur­val­li­suus­tut­kin­nal­le

Kuopion kouluhyökkäyksestä ei tehdä erillistä turvallisuustutkintaa. KUVA: Matias Honkamaa
Kotimaa 15.10.2019 6:00
Rebekka Härkönen

Oikeusministeriö vahvistaa, ettei turvallisuustutkinnan käynnistämistä ole harkittu Kuopion tapauksessa. Otkesin johtajan Veli-Pekka Nurmen mukaan Jokelaa, Kauhajokea, Turkua ja Kuopiota yhdistää tekijöiden syrjäytyminen.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan Kuopion kouluhyökkäys on samankaltainen kuin muutkin Suomessa tapahtuneet "yksinäisten susien" väkivallanteot. Esimerkkeinä Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi luettelee Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat sekä Turun terrori-iskun.

– Näistä teimme turvallisuustutkinnan ja annoimme turvallisuussuositukset. Käsityksemme mukaan Kuopion koulusurmassa ei ole sellaisia erityispiirteitä, että tapahtumaa olisi tarvetta tutkia, Nurmi sanoo Lännen Medialle.

– Mutta totta kai meillä on valmius lähteä tutkia se, jos niin päätetään.

Päätöksen turvallisuustutkinnan käynnistämisestä poikkeuksellisissa tapahtumissa eli tahallisissa rikostapauksissa valmistelee oikeusministeriö. Viime kädessä päätöksen asiasta tekee näissä tapauksissa aina valtioneuvosto eli Suomen hallitus.

Kansliapäällikkö Pekka Timonen oikeusministeriöstä kertoo, ettei Kuopion tapauksesta olla näillä näkymin käynnistämässä turvallisuustutkintaa.

– Sitä ei ole harkittu. Enkä itse näe sen käynnistämiselle tarvetta, koska kyseessä on yksittäinen teko, jonka tyyppisiä meillä on selvitetty ja tutkittu aikaisemminkin, Timonen sanoo.

Otkesin Nurmi sanoo, että turvallisuustutkinnasta on hyötyä yleensä sellaisissa poikkeuksellisissa rikostapauksissa, joissa tapahtuma on jollain lailla uudenlainen.

– Esimerkiksi sillä tavalla erilainen aiempiin tapahtumiin verrattuna, ettei siinä oikein ymmärrettäisi, että mitä tapahtui, hän kuvailee.

– Ensimmäiset kouluampumiset olivat sellaisia. Myös Turun terrori-isku oli tällainen, koska teko tapahtui erityisympäristössä ja tekijällä oli aivan erilainen tausta.

Neljä tutkinta rikoksista

Onnettomuustutkintakeskus tutkii tyypillisesti vain vakavia onnettomuuksia.

Jokelan koulusurmaa vuonna 2007 oli ensimmäinen tahallinen vakava väkivallanteko Suomessa, josta on tehty turvallisuustutkinta. Tämän jälkeen Otkes tutki vuonna 2008 tapahtuneen Kauhajoen kouluampumisen.

Ennen näitä tapahtumia laki ei mahdollistanut turvallisuustutkintaa vakavissa tahallisissa väkivallanteoissa. Sittemmin lakia on muutettu.

– Annoimme Jokelan ja Kauhajoen tapauksista turvallisuussuositukset. Osaa näistä suosituksista ei ole vieläkään pantu toimeen, mutta kyseisiä suosituksia katsomalla päästäisiin Kuopion väkivallanteon jälkeen aika lailla eteenpäin, Nurmi toteaa.

Kouluampumisten yhteydessä annetut turvallisuussuositukset löytyvät Otkesin nettisivuilta. Siellä on listattu muun muassa koulukiusaamisen ehkäisy, oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen ja nuorten mielenterveystyöhön satsaaminen.

Kouluampumisten lisäksi Otkes on tutkinut historiansa aikana tahallisista rikostapauksista vuonna 2012 tapahtuneen 8-vuotiaan pikkutytön murhan Helsingissä ja vuonna 2017 Turun keskustassa tapahtuneen terrori-iskun.

– Jos Kuopion väkivallanteon taustalla olisi ollut esimerkiksi järjestäytynyt rikollisuus, se voisi olla sellainen erityispiirre, jonka takia tapahtumasta kannattaisi käynnistää turvallisuustutkinta, Nurmi sanoo.

Koppi putoajista estäisi väkivaltaa

Nurmen mukaan ydinkysymys Kuopion kouluhyökkäyksessä on sama kuin Jokelassa, Kauhajoella ja Turussa.

– Mikä ajaa ihmisen tekemään tällaisen karmean teon? Jollakin tavallahan nämä tekijät ovat pudonneet pois järjestelmästä. Jos tämän tipahtamisen saisimme estettyä, sillä saataisiin estettyä monta väkivallantekoa, Nurmi sanoo.

Myös Kuopion koulusurman tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista on aiemmin verrannut Kuopion tapahtumaa Turun joukkopuukotukseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image