Kotimaa

Ota tai jätä jakaa tv-historian suurimman rahapalkinnon

Kotimaa 8.12.2006 9:08 | Päivitetty 8.12.2006 9:11
STT
Ensi vuonna jaetaan Suomen televisiohistorian suurin rahapalkinto tähän mennessä. Uudesta ennätyksestä vastaa peliohjelma Ota tai jätä, jossa voi voittaa jopa 500 000 euroa. Ohjelman nauhoituksissa marraskuussa pelattu summa on vielä salaisuus, mutta potti ylittää joka tapauksessa aiemman ennätyksen, joka on Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa saatu 70 000 euroa.

Ota tai jätä alkaa Nelosella tammikuussa. Se perustuu hollantilaiseen formaattiin, josta on tullut kansainvälinen menestys. Ohjelma näkyy yli 60 maassa ja on valtava hitti esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä sitä esitetään nimellä Deal or No Deal.

Studiossa on yksi kilpailija ja 26 rahanarvoista salkkua, joissa kussakin on sattumanvarainen summa 5 sentin ja 500 000 euron välillä. Yksi salkku annetaan kilpailijalle, ja se avataan vasta pelin lopuksi. Muita salkkuja avataan pelin aikana, jolloin mahdollisia voittosummia putoaa yksi kerrallaan pois.

Välillä pankkiiri tekee tarjouksen kilpailijan salkusta. Jos kilpailija hylkää tarjouksen, peli jatkuu ja voi kestää aina siihen saakka, kunnes salkkuja on jäljellä enää kaksi. Tilanne saattaa olla varsin piinallinen: kilpailija voi joutua esimerkiksi päättämään, hyväksyykö hän pankkiirin 80 000 euron tarjouksen vai ottaako riskin ja saa mahdollisuuden joko voittaa 200 000 euroa tai lähteä kotiin lähes tyhjin käsin.

Annos tosi-tv:tä

Nelosen kotimaisten ohjelmien ohjelmapäällikkö Markus von Reiche kuvailee uutuutta nykyaikaiseksi game show"ksi: Mukana ei ole tietovisoista tuttuja monivalintakysymyksiä eikä nopeuskilpailuja. Sen sijaan kyse on kantin kestävyydestä ja suunnitellun taktiikan toimivuudesta.

-- Kilpailija ei tarvitse tietoa vaan rohkeutta ja hermoja, von Reiche kiteyttää.

Joukossa on aimo annos tosi-tv:tä, sillä ohjelmassa kerrotaan kilpailijoiden taustoista ja siitä, minkä vuoksi he ovat mukana. Joku on voittamassa rahaa omakotitaloa varten, toinen taas veisi isänsä kalareissulle Uuteen-Seelantiin. Yleisön joukossa istuu kilpailijan lähipiiri, joka esitellään ohjelmassa ja jolta pelaaja voi kysyä neuvoja.

Aalto-Setälä juontaa

Ohjelma etenee ilman tiukkaa käsikirjoitusta.

-- Juontoja ei todellakaan voi lukea näytöltä, vaan isännän täytyy elää mukana ja ikään kuin hengittää kilpailijan kanssa samaan tahtiin, peliä vetävä Pauli Aalto-Setälä kertoo.

Ota tai jätä on tuonut Aalto-Setälän mieleen suositun Hyvät, pahat ja rumat -keskusteluohjelman, jota hän oli juontamassa kymmenisen vuotta sitten.

-- Vaikka Ota tai jätä nauhoitettiin, siinä oli suoran lähetyksen tuntua. Lisäksi ohjelmassa on elementtejä talk show"sta, kun kilpailijaa ja hänen tukijoukkojaan jututetaan, hän pohtii yhtenevyyksiä.

Aalto-Setälä oli nauhoitusten ajan lomalla Kotimaa-yhtiöiden toimitusjohtajan pestistään.

-- On pomoja, jotka golfaavat ja pomoja, jotka haluavat tehdä hassuja tv-ohjelmia. Minä kuulun niihin jälkimmäisiin. Ota tai jätä -pelin palkinnot maksaa Nelonen. Palkinnot verotetaan ansiotulona.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image