Kotimaa

Osa ko­koo­mus­lai­sis­ta haluaa Suomeen monarkian – ”Kuningas olisi vahva arvojohtaja”

Joensuun Opiskelevat Porvarit -yhdistyksen puheenjohtaja Anne Pynttäri sanoo, että kuningas olisi hyvä arvojohtaja. Pynttärin vetämä yhdistys lähetti puoluekokoukseen vakavampiakin aloitteita, kuten opiskelijoiden tulorajojen nostovaatimuksen. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 12.6.2016 22:46
Juha Vainio

Puoluekokousten niin sanottua peruskauraa on läpikäydä puolueen sisältä tulevia aloitteita, joilla yritetään muuttaa puolueen linjaa.

Kokoomuksen puoluekokoukseen aloitteita jätettiin peräti 248 kappaletta, ja niitä käsiteltiin läpi viikonlopun.

Paljon kohua aiheuttanut aloite Suomen kansallislaulun vaihtamisesta Finlandiaksi hylättiin. Sen sijaan aloite samppanjan saamisesta ruokakauppoihin hyväksyttiin, mikä aiheutti paljon hilpeyttä kokouspaikalla.

Kokoomus siis haluaa samppanjan ruokakauppoihin.

Joukossa oli myös aloitteita alkoholilain muuttamiseksi, sosiaali- ja terveydenhuollon sääntelyn purkamiseksi, erilaisten tukien karsimiseksi ja... Suomen valtiomuodon muuttamiseksi monarkiaksi.

Kyllä.

Joensuun Opiskelevat Porvarit vaativat, että Suomen on välittömästi alettava valmistella toimia monarkiaan siirtymiseksi nykyisen presidenttikauden jälkeen.

Näin yhdistys perusteli vaatimustaan:

”Suomella on tällä hetkellä pätevä tasavallan presidentti. Presidentin valtaoikeuksia on kuitenkin viime aikoina karsittu, ja onkin tarpeen kysyä, onko enää järkevää pitää kalliita vaaleja kuuden vuoden välein. Jos valtionpäämiehen tehtävä Suomessa on enää vain edustaa ja toimia arvojohtajana, olisi eurooppalaistyyppinen monarkia tähän luontevampi ratkaisu. Monarkia on näiltä osin todettu hyväksi ratkaisuksi ympäri Eurooppaa, ja ollessaan päivänpolitiikan ulkopuolella olisi monarkki helposti samaistuttava arvojohtaja. Monarkia myös toisi valtiojohtoomme kauan kaivattua jatkuvuutta.”Joensuun Opiskelevat Porvarit -yhdistyksen puheenjohtaja Anne Pynttäri suostui avaamaan tarkemmin ajatuksiaan siitä, miksi Suomen valtiomuoto pitäisi muuttaa monarkiaksi.

Pynttäri sanoo, että kuningas tai kuningatar olisi vahva arvojohtaja Suomelle.

– Maailma muuttuu nykyään niin nopeasti, että ihmiset kaipaisivat samalla jotain pysyvää. Mikä siihen paremmin auttaisi kuin rakastettu kuningasperhe.

Pynttäri muistuttaa, että Ruotsissakin ihmiset rakastavat kuninkaallisiaan.

– Presidentillä ei ole paljon valtaoikeuksia, hän on lähinnä kansakunnan edustaja. Kun kyse on lähinnä edustusroolista, siihen paremmin toimisi monarkia.

Eikä monarkia tulisi Pynttärin mukaan edes kalliiksi, jos monarkian tuotteistaisi oikein.

– Kyllähän väyrysmukejakin myydään pilvin pimein. Uskon, että se rahoittaisi itse itsensä. Mukeilla rahoitetun monarkian kustannukset tulisi tietysti olla hallinnassa.Nyt kävi kuitenkin niin, ettei aloite menestynyt.

Puoluehallitus katsoi, että aloite pitää hylätä, sillä puolue on jo vuodesta 1919 alkaen kannattanut nykyistä valtiomuotoamme tasavaltaa.

Puoluevaltuusto olisi hyvin todennäköisesti hylännyt aloitteen, ellei aikataulusekaannuksen vuoksi koko aloite olisi jäänyt käsittelemättä.

Aloitteen esittäjät olivat perjantaina puheenjohtajaehdokkaiden tilaisuuksissa samalla, kun aloite olisi pitänyt käsitellä. Koska kukaan esittäjistä ei ollut h-hetkellä kokouspaikalla, aloite kaatui automaattisesti.

Eikä se kaatunut ensimmäistä kertaa.

Monarkia-aloite on huvittanut puoluekokousta jo yli 20 vuoden ajan.

Tarina kertoo, että Joensuun Opiskelevat Porvarit -yhdistyksen silloisen puheenjohtajan Esa Mänttärin aikana yhdistyksessä virisi halu viedä puoluetta takaisin juurilleen. Perinteiden vuoksi, luonnollisesti, Suomesta olisi saatava kuningaskunta.

Kokoomus on nimittäin aikojen alussa kannattanut monarkiaa.

Siitä on vain noin sata vuotta aikaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

"Suuren Johtajan", ihan kuninkaallisen sellaisen, kaipuu on ollut koppavan kokoomuksen kunigasajatus aina valkoisten voittokkaasta sisällissodasta saakka . No mutta olihan sentään Mannerheim, josta tehtiin ihan marsalkka, siis melkein kuin kuningas konsanaan. Nyt kun ensi vuonna juhlitaan Suomen itsenäisyysjulistuksen 100-vuotista muistopäivää, on hyvä kuitenkin muistaa, että varsinaisen valtiollisen itsenäisyytensä Suomi sai vasta vuoden 1918 alkupuolella ja senkin Neuvosto-Venäjän kautta. Maan, joka siis ensimmäisenä samalla tunnusti Suomen itsenäisyyden. Saksalla vain oli silloin vaikeuksia semmoiseen tekoon, mutta sentään laittoi sotajoukkojaan valkoisten avuksi kukistamaan Punaista Suomea. Sittemmin koppavan kokoomuksen kuningasajatus herähti ihan kukkaan, kun suuri osa työkansaa oli rahdattuna erilaisiin leireihin (Euroopan ensimmäisiin keskitysleireihin) ja vankiloihin. Saksan Friedrich Karl Ludwig Konstantin von Hessen-Kassel Hessenin maakreivi julistettiin ihan Suomen kuninkaaksi tuon verisen voiton huumassa; olihan se kovasti "isänmaallinen teko". Tosin siinä tuli julistetuksi varsinaiseksi isänmaaksi samalla Saksa, joka kuitenkaan ei päässyt toeuttamaan provinssitavoitettaan Suomen suhteen hävittyään sotansa. Jotta on tässä toki koppavalla kokoomuksella vielä tekemistä tuon kuninkaansa suhteen... ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kokoomuslainen presidentti sitten huono arvo johtaja? Jos demari-pressan arvojohtajuus koettiin uhaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin kannatettavaa. Ehdotan kuningattareksi li Andersonia. On näköä, on kokoa. Lisäksi hänen ylimielinen asenne ja puhetapa sopivat täydellisesti kuninkaalliseen etikettiin. Tosin li puhuu proletariaatin puolesta herrain valtaa vastaan, mutta eiköhän sekin puheen sisältö saada sopivammaksi jonkin pätevän tapakouluttajan avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomattoman ylimielinen tämä itseään eliittinä pitävä "isänmaan parasta" porukka. Historiasta osataan otsikot ja se, että tavallinen kansa on kyykyttämistä varten ja ennennäkemättömän tyhmää. Vaikka se pitää enenevissä määrin paikkansa, jotakin älyllistä toimintaa voisi olettaa "opiskelijoina" itseään pitäviltä. Kuten se, etta aika kulkee vain eteenpäin, ei 100 vuotta taaksepäin, vaikka enemmistö kokkaraiden kannattajista kuuluu siihen ikäluokkaan. Seuraavaksi varmaan "tulevaisuuden toivot" esittävät Lotta- ja suojeluskuntajärjestöjen perustamista, patsasta Ville Kosolalle, univormupakkoa ja koppalakkeja koululaisille, Suomi-konekivaareiden jakoa kaikille kannattajilleen, sekä Suomen yhdistämistä Saksaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kuningas Suomeen. Väyrynen olisi tehtävään sopiva ja tietävä henkilö. Vuokosta tulisi kuningatar.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti on paljon parempi, kuvaa Suomen henkistä tilaa paremmin. Haluaisinkin presidentille oikeaa valtaa takaisin, samoille valtuuksille kuin mitä Kekkosella oli. Kansasta enemmistö kumminkin on valinnut, ja enemmistön mukaan täällä vielä juostaan. Kyllä Presidentti on vähintäänkin yhtä arvovaltainen johtaja, sitäpaitsi onhan meidän hallintomuoto ollut sama kokoajan, miksi muuttaa ? Monarkian ylläpitokulut voisi olla hiton paljon rahaa, ja mistä hitosta ne pieraistaisiin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikä vitsipäivä onkaan menossa, mitä Joensuussa opiskellaan, mikä järki asiassa tietäen Euroopan kunigashuoneiden arvoperheiden perhearvot - en löytänyt vastausta ja artikkeli jää hyllylle "järjettömät"jutut.
Tuleeko sieltä vielä lisää arvovaltaista ajatuksenjuoksua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Joensuun opiskelevilla burgereilla opettaja? Jotenkin tärisyttävää on, että tasavallan ideaa ei nähdä arvona, jota tulee kunnioittaa. Sen eteen on muuten juuri Euroopassa ja USA:ssa kuollut koko joukko ihmisiä, jotka nostivat idean ja periaatteen ihmisestä tehdyn ikonin yläpuolelle. Se ei ole mikään pikku asia. Jos sitä ei Joensuussa ymmärretä, sen burgerit tulee panna mielentilatutkimukseen - tai poliisi-ilmoittaa. Ehdotus polkee maahan yksilöiden tasa-arvon - politiikan ja lain kehyksissä.

Asian ymmärrys on aina ollut hiukan heikko Suomi nimisessä takapajulassa. Jos se olisi ymmärretty, jotakin Kekkosta ei olisi pidetty vallassa 25 vuotta. Sekin oli törkeä asia, jonka tyhmyyttä ei alkuukaan nähty. Kouluissa tulisi ehkä nykyistä enemmän ottaa huomioon, että luku- ja laskutaito ei ihan riitä "tasavallassa." Lain ja rationalismin pohjat ja logiikka on myös tajuttava. Onhan tämä aika hurja vaade - Suomessa. Mutta yrittää sitäkin tulisi. Eli ennen kunkkuja on mm. Perustuslakioikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi tarvitsee kalifin. Kalifiksi kalifin paikalle huudetaan Paavo I Suuri. Väyrynen on havitellut paikkaa vuosikymmenet joten nyt on aika se hänelle suoda.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö keisaria? Napoleon, Mussoliini Stalin ja Hitler, siinäpä vankat esimerkit. Eikö maassamme ole vallalla demokratia, vai että kunkku heh-heh-heee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvät hyssykät mitä ne esittävät. Satavuotta sitten maahan haettiin kuningasta poliittisten riitojen ylituomariksi?. Sama puolue hakee kuningsta taas uudelleen ja nyt arvovaltajohtajaksi, joka sanoisi kuinka asiat tulee hoitaa. Hömöläissatuja eletään meillä todeksi yhä uudelleen ja uudelleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meiltähän vapautui sopiva henkilökin sultaaniksi. Alexsander Stubb. Sopiva virka hänelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kykypuolue kyllä paljasti "kykynsä". Samaa järjetöntä sekoilua kuin kansallislaulun vaihto, "heikomman aineksen poisto" ja kaupanpäälle vielä nyt "kuningastie" ... Tällaiset aivottomat paviaanit johtavat nyt Suomea. Ei ihme, että biokaasu haisee ja balalaikka soi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on Kokoomuksen viimeinen oljenkorsi. Väinö I kaivetaan naftaliinista. Eikö Sauli I ole riittävän hyvä? Kelpaa kyllä kansalle ja on jo valmiina entisessä keisarillisessa residenssissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ja kun kuningas Suomeen valitaan,on yksi ja ainoa oikea valinta PAAVO HENRIK VÄYRYNEN ! Aivan käsittämättömän sopiva siihen tehtävään, ja Vuokko-rouva myös salonkikelpoinen!! Heti vaan rustaamaan lakia kuninkaan kruunamista varten. PAAVO; PAAVO.........Kansa sitten innoissaan huutaisi ...hienoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma. Kruunajaiset raksilan hallissa. Saatais kerrankin se 7001 katselijaa. Jokainen varmaan arvaa kuka se seitsemästuhannes ensimmäinen olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii erittäi hyvin, jos kuningasperhe ei ole ikinä kuulunut kokoomukseen. Silloin siitä voisi olla etua Suomelle eikä markkinoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin ymmärrettävää näitten ahneitten suusta ja sitten tietenkin sen pitäis olla kokoomuslainen onneksi tämmösestä asiasta ei päätä kokoomus suomi ei tarvi mitään elättiä niitä on jo muutenkin liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpaan menivät kommentoijat.Tällä tavoinhan joku pieni porukka saa näkyvyyttä esiintulollaan.Ja kommentoijillehan riittää pelkkä otsikko hyppimään seinille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
77
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
50
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
36
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
32
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
30
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image