Kotimaa

Orpon mielestä sdp rakentaa sääntö-Suomea – ja siinä on iso ajattelutavan ero kokoomuksen kanssa

Petteri Orpo kertoi kokoomuksen näkemyksistä puolueen vaaliristeilyllä viikonloppuna. Veroratkaisut ja sosiaaliturvan ja työelämän uudistaminen ovat kärjessä.
Kotimaa 20.1.2019 17:58
Kirsi Turkki

Yhtään ääntä ei ole annettu, mutta seuraavaa hallitusta arvuutellaan eri pöydissä. Kokoomuksen on vaikea löytää yhteistä nimittäjää sdp:n kanssa verojen korotuksista, työelämän rakenteiden säilyttämisestä ja sääntelyn ylläpitämisestä kirjoittaa politiikan ja talouden toimittaja Kirsi Turkki.

Vaalivuoden kiertokulussa on menossa omien joukkojen kokoaminen. Puolueväki pitää nyt innostaa vaalikentille puristamaan jokainen mahdollinen ääni 14.4. pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Vaali-innostuksen herättämiseen tarvitaan vaaliristeily. 1300 kokoomuslaista pakkautui lauantai-iltana vuorokauden Tallinnan risteilylle. Saman tekee keskusta kahden viikon kuluttua. Esimerkiksi sdp ja vihreät vauhdittavat vaalikevättä maissa järjestettävillä vastaavilla tilaisuuksilla.

Laivalla väki verkostoituu puoluejohdon, ministerien ja kansanedustajien kanssa ja ottaa tietysti sen pakollisen selfie-kuvan puheenjohtajan kanssa puolen yön jälkeen baarissa.

Kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle risteily omien kanssa on helppo. Kokoomuslaiset eivät kyseenalaista puheenjohtajaansa. Vaalien jälkeen Suomen pääministeri tulee Turusta, on kokoomuslaisten yhteinen tavoite.

Sdp:n Antti Rinteelle ja keskustan Juha Sipilälle tilanne ei ole yhtä herkullinen. Kummassakin puolueessa on niitä, joilla ei ole samanlaista luottoa puheenjohtajaansa kuin kokoomuslaisilla Orpoon. Rinteen ja Sipilän moni voisi laittaa jo vaihtoon. Näin käynee etenkin, jos vaalitulos ei ole toivottu.

Kokoomuksen ja sdp:n välimatka on kaventunut ennen vaaleja. Helsingin Sanomien gallupin mukaan sdp:n kannatus on 20,9 ja kokoomuksen 19,5 prosenttia. Ero mahtuu virhemarginaalin sisälle.

Pitkäaikaiset vaalitarkkailijat muistuttavat, että sdp:n johdon pitäisi olla gallupeissa tässä vaiheessa yli kaksi prosenttiyksikköä, jotta puolue voittaisi kevään eduskuntavaalit. Kokoomuksen arvioidaan pärjäävän pitkälle vain välttämällä virheitä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne jäi tammikuun alussa kuukauden sairauslomalle keuhkokuumeen vuoksi. Orpo ja muut puoluejohtajat sanovat kohteliaasti toivovansa, että Rinne tervehtyy ja palaa pian vaalikentille. On kuitenkin selvää, että kokoomuksen etu on, mitä pidempään Rinne on pois kehästä.

Rinteen sairausloman aikana vaalikeskustelujen aiheet ovat tulleet monimutkaisimmiksi. Nyt keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja maahanmuutosta. Ne ovat huomattavasti enemmän sdp:n kenttää jakavia aiheita kuin vappusatasen lupaaminen eläkeläisille

Yhtään ääntä ei ole vielä annettu, mutta seuraavaa hallituspohjaa arvuutellaan jo baaripöydissä. Kokoomus ja keskusta muistuttavat Sipilän hallituksen työllisyyden ja talouspolitiikan saavutuksista.

Sdp ja kokoomus voisivat löytää yhteisen sävelen esimerkiksi sotu-ratkaisussa ja perhevapaiden uudistamisessa.

Sen sijaan sdp:n työllisyys- ja talouslinjausten kohdalla Orpo pyörittelee päätään. Kokoomuksen on vaikea löytää yhteistä nimittäjää sdp:n kanssa verojen korotuksista ja työelämän rakenteiden säilyttämisestä ja sääntelyn ylläpitämisestä.

– Minusta sdp rakentaa sääntö-Suomea. He haluavat kirjata lakiin kaiken mahdollisen. Minusta tämä on suuri ajattelutavan ero.

Vaalitavoitteita

Työllisyysaste nostettava 75 prosenttiin.

Lasketaan ansiotulojen verotusta ja siirretään painopistettä ympäristö- ja kulutusveroihin.

Edistetään työpaikkakohtaista sopimista.

Toteutetaan puolipäiväinen, maksuton esiopetus kaikille.

Tehdään naisten tasa-arvoa parantava perhevapaauudistus.

Senioreille hoitotakuu ja hoivalupaus.

Pidetään huolta eläkkeiden maksukyvystä.

Selvitetään, tarvitaanko työeläkkeiden takana olevaan kulutuskoriin muutoksia.

Tuetaan kotien energiaremontteja ja lasketaan autoveroa vähäpäästöisiltä autoilta.

Hornetien määrästä ei tingitä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Eu on pitänyt huolen sääntösuomen rakentamisesta vai pitäisikö puhua sääntö Eu:sta koska Suomi on täynnä Eu sääntojä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksella tärkeintä että rikkaat rikastuu entisestään ja työtä olis duunareitten tehtävä puoli ilmatteeksi jos vain nuo hörhöt sais päättää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelkästään sääntöjä, vaan demarien tavoite on, että valtio valvoo ja huolehtii kohdusta haitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa hallituksen "saavutuksia". Lisää sääntöjä, velvollisuuksia ja kuluja ja kenen muun, kuin kokoomuksen masoimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvari ei ikinä ole arvostanut köyhiä. Tämä pitäisi pitää mielessä numeroa valittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhät valittaa, mutta kun ei ymmärretä, ettei köyhältä voi ottaa, koska sillä ei ole yksinkertaisesti rahaa, mistä ottaa. Tätä yhteiskuntaa pyörittää aivan toinen taho, kuin eläkeläiset ja sosiaalituilla elävät, eivätkä näimä osaa muuta kuin valittaa. Ottakaa selvää, kuinka monta prosenttia suomalaisista maksaa nämä näidenkin tuet tuet, mitä esim. Rinne lupaa korottaa. Lisää veroja tulossa, jos Rinne saa päättää.
Tämä on tosiasia. Vähemmistön kansasta pitäisi rahoittaa kotona makoilevien toimeentulo. Kun on kuunnellut näitä "pitkäaikaistyöttömiä", suurella osalla ei ole mitään haluja työllistyä. Kuka tämän maksaa? Demarit verottaisivat keskiluokkaa, jos jostakin kumman syystä pääsisivät pääministeripuolueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahavallalla on vin yksi sääntö, rahaa lisää ja köyhät kyykkyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'rahaa lisää ja köyhät kyykkyyn' eipä kannata antaa köyhille lantteja niin paljon, että kyykistyvät rahan alle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulit kokkarit laitetaan oppositioon että isänmaan kansalaisten tilanne saadaan korjatuksi - edes siedettäväksi leipäjonojen sijaan.

Maassa on miljoona käyhää, satoja tuhansia vailla ruokaa tai lääkkeitä ja tuhannet on ajettu epätoivoisiin tekoihin (mm. itsemurhiin).

Kokoomus korruptoi verorahoja 10-15 miljardia joka vuosi yritysten omistajille - myös ulkomaisille verenimijöille - kaikki pois Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus =kokonaan omissa affääreissa.
Kohta 4v:ta koettu kokoomus--Keskusta menoa...
Koettu, vaikka vienti toimii.
Lainaa lisää. Pien-keskituloiset maksaa.
Sadoilla miljoonilla hävittäjiä. Mitä niillä tehdään. 2019v:a?
Pieni-keskituloiset maksaa. Stop Kokoomus toimille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

köyhiltä ei saa tuloveroja ja suurituloisimmat häipyy maasta, jois vielä tuloverotusta korotettaan. Jää siis keskiluokka maksamaan korotettuja veroja :stop punavihreille !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin ne"suurituloiset" häipyy, Espanjaan? Hoh-hoijaa, siihen taitaa ne tulot sitten loppuakkin. Persaukisella ei ole varaa maksaa veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP haluaa estää kokoomuslaisten veronkiertotouhut. Orpoa varmaankin harmittaa, kun joutuvat köyhälle roposenkin antamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokkoomuksen kurjistamiset on nähty. Orpokin lupailee verohelpoituksia mutta kun Rinne lupailee vähän eläkeläisille niin se on liikaa. Orpose vain haluaa leikata niiltä noilla on ennestäänkin vähän. Kokoomus panee kaikki lääkärissä käynnit maksullisiksi. No köyhäthän ne ovat jotka tästä kärsivät. Edelleenkin olen Kekkosen kannalla siitä, että ei kokoomuslaisia pidä päästää hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2015 Orpo kirmaisi koneinsinöörien vyöryä karkuun.
Kokoomuksella on vaikea käsitellä ko. refleksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan niitä sääntöjä ja kontrollia on lisännyt tässä viimeisen neljän vuoden aikana? Uskomatonta hurskastelua. Eikö valehtelulla eikä huijaamiseella ole enää mitään rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vissiin orppo-pojan valssin tahdissa. Mies puhuu tosiaan puuta heinää unohtamalla omat saavtuksensa viimeisen neljän vuoden aikana kaiken maailman sekoilulakeineen jotka ovat täysin perustuslain vastaisia. Kuka hullu näitä vielä äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen pitäisi saada kaikki valta myös työmarkkinoille,,saisivat kiristää työntekijöitä ja laskettua palkat alas ja työehdot niin etyä omistajat ja työnantajat saisivat entistä suuremat voitot,,ahneudella ei ole mitään rajaa noilla!!Mutta ei hätää,onneksemme on Ay-liike joka pitää nuo kokkareet kurissa😁👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

56
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
45
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
42
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
40
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
9
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
9
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image