Kotimaa

Orpo: Suomi tarvitsee 120 000 uutta työllistä ­– "Hallituksen ohjelmalta on nyt pohja pois ja sen on korjattava kurssiaan"

Orpo puhui kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä.
Kotimaa 22.1.2020 10:56
Kirsi Turkki

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painottaa, että 75 prosentin työllisyysaste ei enää riitä, vaan tarvitaan 77 prosentin työllisyysastetta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, että Suomi tarvitsee 120 000 uutta työllistä, jotta julkinen talous olisi vuonna 2023 tasapainossa.

Hallitus tavoittelee 60 000 uutta työllistä. Orpo puhui kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä.

Orpo painottaa, että 75 prosentin työllisyysaste ei enää riitä, vaan tarvitaan 77 prosentin työllisyysastetta. Laskelman on tehnyt eduskunnan riippumaton tietopalvelu. Kokoomus pyysi laskelmaa valtiovarainministeriön viimeisen, heikentyneen talousennusteen pohjalta.

– Eduskunnan tietopalvelun laskelma on karua luettavaa hallituksen ja Suomen kannalta. Jotta julkinen talous olisi tasapainossa, kuten hallitusohjelmassa luvataan, pitäisi hallituksen kaksinkertaistaa tavoitteensa uusien työllisten määrästä. Toistaiseksi emme ole nähneet hallitukselta ainuttakaan työllisyystoimea, Orpo sanoo.

Orpon mukaan hallituksen ohjelmalta on pudonnut pohja ja sen on korjattava kurssiaan.

– Tarvitaan massiivinen määrä työllisyystoimia, tarvitaan menojen priorisointia ja tarvitaan politiikkaa, joka lisää kasvua. Kokoomus on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt kokonaisuuden, jolla voitaisiin tehdä hallitusta enemmän panostuksia koulutukseen ja hoivaan, mutta samaan aikaan taittaa velkaantumista, Orpo sanoi.

Eduskunnan tietopalvelu arvioi myös, että jos työllisyys ei nouse nykytasolta, hallitus joutuu leikkaamaan julkisia menoja vaalikauden loppuun mennessä noin 3,6 miljardia euroa. Orpon mukaan kurssia ehtisi vielä korjata, jos tahtoa olisi.

– Hallitus voi vielä tehdä päätökset, jotka turvaavat hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen. Jos hallitus ei kykene tekemään tarvittavia työllisyyspäätöksiä, seuraava hallitus joutuu jälleen tekemään suuren talouden sopeuttamisohjelman. Se voidaan välttää tekemällä riittävät työllisyyspäätökset mahdollisimman pian. Kokoomus on valmis tukemaan jokaista järkevää toimenpidettä, joka parantaa työllisyyttä, Orpo sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (146)

Minullakin oli ennen saman tyyppisiä harhoja kun oli niin paha uniapnea ja todella väsynyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöinekin viisaus annappa kerron miksi oo verokertymää.Vuonna 2013 sixpack-hallituksen aikana rukattiin voimaan uusi sähkömarkkinalaki, joka mahdollisti sähkönsiirtoyhtiöiden myymisen ulkomaiseen omistukseen. Taustalla olivat sähköyhtiö Fortumin myyntiaikeet. Laki allekirjoitettiin tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja silloisen elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren toimesta 9.8.2013. Hallituskoalitioon kuuluivat Kokoomus, SDP, Vihreät, RKP, KD ja Vasemmistoliitto.Itse Caruna-kauppaa olivat valmistelemassa omistajaohjauksesta vastanneet vihreiden Heidi Hautala ja Pekka Haavisto. Hautala ei tiettävästi ollut myötämielinen Fortumin myymiseen ja olisi halutessaan voinut vaihtaa koko Fortumin hallituksen estääkseen kaupan. Näin ei kuitenkaan käynyt, koska Hautala ”joutui” eroamaan ministerin tehtävistään, ja vastaavaksi ministeriksi valittiin Pekka Haavisto, joka sitten nopealla aikataululla toteutti kaupan. Kauppahinta oli 2,55 miljardia euroa.Kauppa itsessään päätettiin talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa eikä siitä äänestetty valtiopäivillä. Kauppaa käsiteltiin ainoastaan 12.12.2013 eduskunnan kyselytunnilla, jossa silloinen kokoomuksen pääministeri Jyrki Katainen puolusti kauppaa mm. sillä, että perustettava uusi sähköverkkoyhtiö maksaa veronsa Suomeen. Myös kokoomuksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vakuutti, ettei hintapiikkiä lain mukaan sähkön siirtoyhtiöt kykene edes rakentamaan. Itse kaupan maaliin vienyt omistajaohjausministeri Haavisto ei vaivautunut olemaan keskustelussa edes paikalla vaan lenteli muissa asioissa Brysseliin.....Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä tarjoaa halpaa energiaa suomalaisille niin kauan kuin tottelevat Moskovan ääntä. Jos olemme eri mieltä, silloin pistetään kaasuhanat kiinni ja sähköpiuhat poikki. Näin Putinin opeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjältä tuodaan alle 10% suomen sähköstä. Siinä on tosin 10% liikaa.

Sähköntuotannosta kivihiilen ja öljyn osuus on suomessa myös n. 10%. Eli aika mitätön moneen euroopan maahan verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus joten esim.mistä muka yhtäkkiä 120000 työllistä lisää löydetään? Kyl nykypolitikot ja näpä ennustaja virkamiehet on pihalla kuin lumiukot. Oma etu lähinnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki työttömät voitaisiin nimittää kansanedustajien avustajiksi vaikka arpomalla ja työttömiä olisi senjälkeen nolla prosenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku uskoisi orpon höpinöitä, orpo ei olisi oppositiossa. Viimeisen 12 vuoden aikana, kun kokoomus oli hallituksessa, Suomi velkaantui lähes 80 miljardia. Kyllä tuolla tahdilla työllistäisi vaikka 300 000 ihmistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiinko niitä työkykyisiä löytää myös julkishallinosta peukkuja ja pöhinäprojektien innovointia pyörittelemästä? Siirrettäisiin oikeille työmarkkinoille suojatyöpaikoista esim. kuntaliitoksien myötä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää kikkailukursseja ja työharjoittelua sekä työkokeilua, pakkokoulua kolmekymppiseksi, eläkeikä laskea kymmenen vuotta alemmas, vähänkin sairaat sairaseläkkeelle. Eiköhän tolla reseptillä työttömyys vähene, tulee vaan pirun kalliiksi veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansantalouden kantokyvyn ongelma ei varsinaisesti ole työllisten määrässä vaan julkisentalouden epätasapainossa kuten uutisesta varsin hyvin käy ilmi. Oppositio on rääkynyt pääasiassa työvoimapulaa ja ollut täysin hiljaa tiettyjen alojen työvoiman liikatarjonnasta. Työvoimapula ja työvoiman liikatarjonta rajoittuu lähes yksinomaan palvelualojen työpaikkoihin.
120000 uuden työpaikan lisäksi tarvitaan työtä niille vääriin ammatteihin kouluttautuneille joista on liikatarjontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen työttömyysaste on 5.9 (160 000). Tuossa luvissa on suuri joukko sellaisia jotka eivät tule koskaan työllistymään. Kun tilastoista poistetaan sellaiset jotka eivät tule työllistymään n100 000 ihmistä. Mistä ne 120 000 henkeä otetaan. Tietysti on ns piilotyöttömiä, jotka eivät näy missään tilastoissa. Itse kuulun tähän ryhmään. Tunnen myös useita kaltaisiani. Pääomatuloilla eläviä. Millään kepillä eikä porkkanalla saa minua töihin lähtemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sepä se. Niin kauan kun on vastikkeettomasti saatavaa rahaa saatavilla työllistimystavoite ei onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ala tekkeen kokoomus ja perdutyönantajille nälköpalkalla töitä kun ovat vaan maksavinnaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se merkillinen asia, että kun nyt Orpo sanoo asiat justniinku ne on niin heti täällä on vasemmistovihreät väkättämässä vastaan.
Eduskunnan tietopalvelu on laskenut!! Ei kokoomus.
Silti täällä on taas näitä paaaljooon viisaampia jotka tietää, ei luule, vaan kuulostaa tietävän paremmin kuin oikiat asioiden tuntijat.
Onko niin että työttömiä on niin paljon ja että on aikaa täällä läkträtellä työhön joutumisen pelosta tyhjänpäiväisyyksiä.
Julkinen sektori tuhoaa suomen!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomukselta kaikille töitä 8€ tuntipalkalla,palkatonta työtä lisää niin daahaan työnantsjille ja pmisyajille entisyä suuremmat voitota ja vielä herroille palkkaa lisää..sehän on tuttua kokoomuslinjaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahahahaaa. Ei tarvita uusia työntekijöitä kun entisetkään eivät työllisty. Työmarkkinoissa on vikaa ei työttömissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai Orpo työttömiä syyllistä, vaan hallitusta? Työmarkkinoita pitää uudistaa, jotta mahdollisimman moni pääsee töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niimpä..kokoomuslinjan mukaisesti ilmasta työtä lisää ja palkat alad!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule nyt mitään tästä. Samat puolueet hallituksessa 3/4 vuotta. Eikä mitään ole saatu aikaan, paitsi tapeltu muutaman Al-Hol eukon palautuksesta tai ei palautuksesta.Työllisyystoimista ei edes uskalleta puhua ennenkuin työsopimuseuvottelut on saatu loppuun. Sekin näyttää todella synkältä.
Uskoisin että meiltä loppuu rahat ja veronmaksajat ennenkuin tämä hallitus saa jotain aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (146)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image