Kotimaa

Orpo: Suomen juhlarahan teloituskuva on mauton, allekirjoitti itse asetuksen rahasta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ihmettelee juhlarahan kuvaa. KUVA: Valtioneuvoston kanslia
Kotimaa 25.4.2017 14:17 | Päivitetty 25.4.2017 14:56
Kirsi Turkki

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii, että Suomi 100 vuotta-juhlaraha vedetään pois markkinoilta. Rahapaja esitteli tiistaina juhlarahan, jossa on kuva kansalaissodan aikaisesta teloituksesta.

– Olen hämmästyksissäni, kun törmäsin siihen, että Rahapaja on lyönyt Suomi 100-vuotta juhlarahaa, jossa on täysin mauton kuva, Orpo sanoi, kun tuli eduskuntaan.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ensimmäinen juhlaraha. KUVA: Suomen Rahapaja

Hänen mielestään kuva ei sovi mitenkään Suomi 100 vuotta henkeen, jonka teema on yhdessä.

– Toivon, että raha vedetään pois.

Orpo sai tiedon juhlarahasta avustajiltaan kesken hallituksen puolivälineuvottelujen. Rahapajan juhlarahasarjasta on annettu valtiovarainministeriön asetus, jossa jokainen sarjaan kuuluva raha on kuvailtu ja esitetty myös kuvana. Asetuksen on allekirjoittanut Orpo itse.

Rahapaja toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa. Rahojen kuvista tekee päätökset taiteellinen toimikunta. Suomi 100 vuotta -hanketta koordinoi valtioneuvoston kanslia, mutta se ei päätä rahojen logoista. Orpo halusi tuoreeltaan kertoa mielipiteensä rahasta ja teloituskuvasta. Toimenpiteisiin hän lupaa palata myöhemmin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Juhlara on historiallinen totuus,joka ei muuksi muutu. Kummatkin osapuolet teki tekoja joita ei olisi voitu missään muodossa hyväksyä. Tuli liian paljon orpoja. Ehkä olemme jotain oppineet,mutta silti samankaltaista suhtauumista on vähävaraisten ja rikkaiden välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeällistä tapahtumaa ei pidä esitellä juhlarahoissa. Asia pitää kuitenkin muistaa muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pelkkä kuva Orpon mielestä on mauton ja sopimaton, niin mitä mieltä Orpo mahtaa olla itse tapahtumasta, sitähän ei voi pyyhkäistä pois historian kirjoituksesta mauttomuuteen vetoamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama vaikka tekevätkin rahan,ostakoon joka haluaa. Tällaista se on näiden herrojen touhu,oikeakäsi ei tiedä mitä vasen tekee. Aika noloa takin kääntöä. Mitähän saadaan selitykseksi,valehtelua kulmat kurtussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpon toimia kun seuraa,voi kuvitella ettei hän ole katsonut taaskaan mihin nimensä kirjoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten satojen tuhansien edestä työtä ja materiaaleja hukkaan kun ei edes kuvia viitsitty katsoa etukäteen. Noh, onneksi verorahat tulee taikaseinästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon rahan kuva on kyllä vaikuttava, mutta yhteishenkeä se ei rakenna. Juhlarahassa tulisi juhlia rauhan ja maan itsenäisyyden toteutumista, sovinnollista yhteiseloa. Pahuutta kyllä löytyy aina ihmisestä; veljesvihan kuvia on kaikkialla muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaako taiteilija, että sisällissota oli suurin tapahtuma koko maamme historiassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan kuvaa hyvin Suomen tilannetta ja "itsenäisyyttä". Helpottaako ministeriä, jos faktat piilotetaan? Kymmenen vuoden päästä juhlarahassa voi olla rekka torilla ja sekin täyttä faktaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olis ollut hyvä kuva on justiinsa oikea aihe nykytilanteeseen rikkaat vie köyhiltä kaiken herrat olisivat olleet justiinsa ampujina köyhää luokkaa vastaan , pankaa kuva rahaan työttömästä tai velallisesta joka on imetty kuiviin valtion toimesta kaiken menettäneenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Orpo urtputtaa, olisi katsonut mihin paperiin nimensä kirjoittaa. Muuten sotahan on ollut tämän juhlavuoden tähän asti melkein näkyvin teema, nyt kun se tulee esille tässä muodossa, nousee hirveä haloo. Kaikista sotien tapahtumista ei voi kirjoittaa sankaritarinoita, julma realismi käy iholle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi orpo nyt vaatii pois tuota ite on hyväksyny tuon rahan kyllä orpokaan ei tiijä mitä hän halua tai ei halua no nyt hyvä päätös pois vetämisessä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhlaraha on ehdottomasti jätettävä lyömättä .Vaikkapa lentäviä joutsenia tökerön kuvan tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se "juhlaa" tuokin, mitä rahassa esitetään. Harvinaisen mauton esitys ja loukkaa varmasti monia. Suomi on hölmölä, jossa juhlaakaan ei voida pitää ilman jotakin poliittista sanomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa koskettaa vieläkin kipiää aihetta Suomen sisällissodasta jossa tapettiin kansalaisia ilman oikeudenkäyntiä erotelematta naisia ja lapsia. On melkoinen häpeätahra historiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuva on kyllä mauton. Tosin täytyy muistaa mistä rytina alkoi: Punaisten puolella nostettiin punainen lyhty Helsingin työväentalon torniin vallankumouksen alkamisen merkiksi illalla klo 23 26. tammikuuta 1918. Ylilyöntejä tuli, mutta Suomi säilyi ehyenä ja itsenäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
61
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image