Kotimaa

Orpo: Suomen juhlarahan teloituskuva on mauton, allekirjoitti itse asetuksen rahasta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ihmettelee juhlarahan kuvaa. KUVA: Valtioneuvoston kanslia
Kotimaa 25.4.2017 14:17 | Päivitetty 25.4.2017 14:56
Kirsi Turkki

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii, että Suomi 100 vuotta-juhlaraha vedetään pois markkinoilta. Rahapaja esitteli tiistaina juhlarahan, jossa on kuva kansalaissodan aikaisesta teloituksesta.

– Olen hämmästyksissäni, kun törmäsin siihen, että Rahapaja on lyönyt Suomi 100-vuotta juhlarahaa, jossa on täysin mauton kuva, Orpo sanoi, kun tuli eduskuntaan.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ensimmäinen juhlaraha. KUVA: Suomen Rahapaja

Hänen mielestään kuva ei sovi mitenkään Suomi 100 vuotta henkeen, jonka teema on yhdessä.

– Toivon, että raha vedetään pois.

Orpo sai tiedon juhlarahasta avustajiltaan kesken hallituksen puolivälineuvottelujen. Rahapajan juhlarahasarjasta on annettu valtiovarainministeriön asetus, jossa jokainen sarjaan kuuluva raha on kuvailtu ja esitetty myös kuvana. Asetuksen on allekirjoittanut Orpo itse.

Rahapaja toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa. Rahojen kuvista tekee päätökset taiteellinen toimikunta. Suomi 100 vuotta -hanketta koordinoi valtioneuvoston kanslia, mutta se ei päätä rahojen logoista. Orpo halusi tuoreeltaan kertoa mielipiteensä rahasta ja teloituskuvasta. Toimenpiteisiin hän lupaa palata myöhemmin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Juhlara on historiallinen totuus,joka ei muuksi muutu. Kummatkin osapuolet teki tekoja joita ei olisi voitu missään muodossa hyväksyä. Tuli liian paljon orpoja. Ehkä olemme jotain oppineet,mutta silti samankaltaista suhtauumista on vähävaraisten ja rikkaiden välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeällistä tapahtumaa ei pidä esitellä juhlarahoissa. Asia pitää kuitenkin muistaa muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pelkkä kuva Orpon mielestä on mauton ja sopimaton, niin mitä mieltä Orpo mahtaa olla itse tapahtumasta, sitähän ei voi pyyhkäistä pois historian kirjoituksesta mauttomuuteen vetoamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama vaikka tekevätkin rahan,ostakoon joka haluaa. Tällaista se on näiden herrojen touhu,oikeakäsi ei tiedä mitä vasen tekee. Aika noloa takin kääntöä. Mitähän saadaan selitykseksi,valehtelua kulmat kurtussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpon toimia kun seuraa,voi kuvitella ettei hän ole katsonut taaskaan mihin nimensä kirjoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten satojen tuhansien edestä työtä ja materiaaleja hukkaan kun ei edes kuvia viitsitty katsoa etukäteen. Noh, onneksi verorahat tulee taikaseinästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon rahan kuva on kyllä vaikuttava, mutta yhteishenkeä se ei rakenna. Juhlarahassa tulisi juhlia rauhan ja maan itsenäisyyden toteutumista, sovinnollista yhteiseloa. Pahuutta kyllä löytyy aina ihmisestä; veljesvihan kuvia on kaikkialla muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaako taiteilija, että sisällissota oli suurin tapahtuma koko maamme historiassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan kuvaa hyvin Suomen tilannetta ja "itsenäisyyttä". Helpottaako ministeriä, jos faktat piilotetaan? Kymmenen vuoden päästä juhlarahassa voi olla rekka torilla ja sekin täyttä faktaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olis ollut hyvä kuva on justiinsa oikea aihe nykytilanteeseen rikkaat vie köyhiltä kaiken herrat olisivat olleet justiinsa ampujina köyhää luokkaa vastaan , pankaa kuva rahaan työttömästä tai velallisesta joka on imetty kuiviin valtion toimesta kaiken menettäneenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Orpo urtputtaa, olisi katsonut mihin paperiin nimensä kirjoittaa. Muuten sotahan on ollut tämän juhlavuoden tähän asti melkein näkyvin teema, nyt kun se tulee esille tässä muodossa, nousee hirveä haloo. Kaikista sotien tapahtumista ei voi kirjoittaa sankaritarinoita, julma realismi käy iholle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi orpo nyt vaatii pois tuota ite on hyväksyny tuon rahan kyllä orpokaan ei tiijä mitä hän halua tai ei halua no nyt hyvä päätös pois vetämisessä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhlaraha on ehdottomasti jätettävä lyömättä .Vaikkapa lentäviä joutsenia tökerön kuvan tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se "juhlaa" tuokin, mitä rahassa esitetään. Harvinaisen mauton esitys ja loukkaa varmasti monia. Suomi on hölmölä, jossa juhlaakaan ei voida pitää ilman jotakin poliittista sanomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa koskettaa vieläkin kipiää aihetta Suomen sisällissodasta jossa tapettiin kansalaisia ilman oikeudenkäyntiä erotelematta naisia ja lapsia. On melkoinen häpeätahra historiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuva on kyllä mauton. Tosin täytyy muistaa mistä rytina alkoi: Punaisten puolella nostettiin punainen lyhty Helsingin työväentalon torniin vallankumouksen alkamisen merkiksi illalla klo 23 26. tammikuuta 1918. Ylilyöntejä tuli, mutta Suomi säilyi ehyenä ja itsenäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image