Kotimaa

Orpo pelasi kahdella kortilla Nato-kysymyksessä - "Pitää olla laaja kansan tuki"

Petteri Orpo osallistui Kauppakeskus Valkeassa perjantaina pidettyyn kokoomuksen puheenjohtajatenttiin. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 27.5.2016 20:04 | Päivitetty 27.5.2016 22:21
Juha Vainio

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) nosti hieman yllättäen punaista korttia ilmaan, kun häneltä ja muilta puolueen puheenjohtajaehdokkailta kysyttiin tentissä, pitäisikö Suomen liittyä Natoon seuraavalla vaalikaudella.

Orpo nosti ylös samanaikaisesti sekä vihreän että punaisen kortin. Kansanedustaja Elina Lepomäki ja istuva puheenjohtaja Alexander Stubb nostivat epäröimättä vihreän kortin ilmaan.

Oulussa perjantain puheenjohtajatentin vetäneet Lännen Median yhteistoimituksen päätoimittaja Matti Posio ja Kalevan vastaava päätoimittaja Kyösti Karvonen pyysivät Orpolta vastausta yllättävään ratkaisuun.

– Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta, ja olisi erinomaista, että Suomi voisi hakea Nato-jäsenyyttä. Mutta siihen täytyy saada muutkin mukaan. Tämä on erityisesti sellainen kysymys, jossa meillä pitää olla laaja kansan enemmistö. Ja sitten vielä eduskunnan puolueiden enemmistö, eli valtiojohdon tuki, Orpo sanoo.

– Ja minä siis todella toivon, että me olisimme siinä tilanteessa, mutta ei kannata ehkä hakea silloin, jos nämä kaksi asiaa eivät täyty.

Orpon Nato-kommentin voi katsoa Oulun puheenjohtajatentin videotallenteelta. Kommentti alkaa noin ajasta 1.22.35.

Sen sijaan Alexander Stubb muistutti, että kokoomus on puoluekokouksessaan 2006 linjannut selkeän Nato-kannan, eli puolue kannattaa puolustusliittoon liittymistä.

– Tilanne lähialueilla on muuttunut. Venäjä on idässä. Nato on muuttanut suuntaustaan kriisienhallinnasta kollektiiviseen puolustukseen. Lännessä meillä on Ruotsi, naapuri, jossa mielipidetiedustelut ovat kääntyneet Naton puolelle ja jossa porvaripuolueet viime syksynä ovat ottaneet kannan, että he aikovat viedä Ruotsin Natoon.

– Tämä tarkoittaa, että lähitulevaisuudessa me joudumme harkitsemaan Nato-jäsenyyttä, Stubb jatkoi.

Myös Lepomäki muistutti viimeisen kahden vuoden aikana selvästi muuttuneesta turvallisuusympäristöstä. Lepomäen mukaan Suomessa Nato-strategia pitäisi rakentaa sen ympärille, että Ruotsi on todennäköisesti hakemassa Naton jäseneksi vuonna 2018.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Orvon kun valitsevat, suomessa ei sitten enää ole yhtäkään natoa kannattavaa puoluetta. Eikä kansan mielipide vaaleissa esiin tule. Kuka tahansa vasemman laidan ajatuksineen ei äänestä kokoomusta, vaikka natoa kannattaisikin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras olla liittymästä mihinkään . Jos porvarit sitä niin kovasti haluavat niin se maksaa aivan kamalasti , eihän se muuten olis hienoa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Ruotsin porvaripuolueet haluaa natoon niin se ei todellakaan tarkoita että Ruotsi haluaisi natoon. Nato on porvaripuolueiden unelma. Porvaripuolueet ovat hyväuskoisia satuilijoita .Orpolla on oltava selkeä linja ettei natoon mennä ilman kansanäänestystä Jos tätä ei pysty sanomaan ja tekemään niin Orpo on täysin samaa mössöä kuin koko kokoomuspuolue. Demokratia on saatava Suomen ministerien toimiin. Kansan valintoja on kuunneltava. Orpon tulisi ajaa hallituksen kaatamista kun menee Stubbin paikalle. PS puolue pois koska kannatus vain alle 10 % .Ja,kaiken lisäksi pääsivät Eduskuntaan ps puoleen henkilöt ,äänestäjiä harhaan johtamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin maltan odottaa samanlaista media sirkusta vihreiden puheenjohtaja kisan kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NATO intoilijat pohjoisnavalle. Vaarallisia puheita. Suomi ei tarvitse NATOa koska sekään ei tarvitse Suomea. Suomi olisi vain NATOn ja Venäjän rajavyöhyke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä kummempaa vikaa Nato intoilijoissa ole, että ovat Suomen kannalta ovat heikoin lenkki, kun ovat loppujen lopuksi pelkureita, koska luulevat Naton puolustavan Heitä kaikelta pahuudelta mitä maailmalla tapahtuukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua taas ärsyttää naiivi asenne, että suomi olisi sotatanner vasta liityttyään natoon.
Enemmän haittaa paidattomasta asenteesta on tässä ja nyt. Ihan rauhan aikana, kun valtaa meihin käytetään vähemmän kivuliailla tavoilla. Vuosikymmenten vanha poliittinen rakenne maassamme on ihan kelvoton itsenäiseen päätöksentekoon. se on se ja sams inhoatko ruotsin kieltä vai kannatatko natoa puolueessasi. Se ei kanna puoluekurin lävitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on asioista kahta mieltä niin on aina oikeassa. Puhuu paljon mutta ei sano mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäministeri Orpo on toimillaan lisännyt selkeästi suomalaisten turvattomuutta holtittomalla maahanmuutolla ja laittanut vielä suomalaiset maksamaan siittä miljaardikustannukset. Orpo on heikoinlenkki näistä ehdokkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Stubb ollut joku aika lisäämisen kannalla maahan tulijoiden suhteen... Ja minkäs siile Orpo voikaan, kun Itäraja ja Ruotsin raja vuoti kuin seula holtittomasti... Ja muistakaapa tämäkin, että pääministeri Sipiläkin lupasi talonsa "tulijoiden" asuttavaksi, ja käytännössä näytti "vihreää korttia" tulijoille, että tulkaa kaikki on valmista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
27
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
24
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image