Kotimaa

Orpo: Niin sanottu pak­ko­yh­tiöit­tä­mi­nen ei ole perustuslain mukainen

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 27.6.2017 15:43 | Päivitetty 27.6.2017 16:52
STT, Kaleva

Niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi eduskuntakeskustelussa. Perustuslakivaliokunnan lausuntoa sote- ja maakuntauudistuspaketista odotetaan perjantaihin mennessä.

- Ei se sinänsä ole mikään ongelma, kun ei yhtiöittäminen itsessään ole ollut poliittinen tavoite vaan valinnanvapaus on, Orpo sanoi tiistaina iltapäivällä.

Hän sanoi hallituksen tarvittaessa muuttavan yhtiöittämisen pakkoa, mutta hänen mukaansa valinnanvapaudesta ei tingitä. Orpon mukaan yhtiöittämispakko tuli kilpailuviranomaisten näkemyksestä.

- Kun olen asiaa selvittänyt, niin valinnanvapaudelle ei kuulu mitään huonoa vaan hyvää. Valinnanvapautta ei tehdä kokoomukselle vaan suomalaisille. Löydämme keinon, jolla valinnanvapaus toteutuu, Orpo sanoi.

Hallituslähteistä kerrottiin maanantaina STT:lle, että virkamiehet ovat jo käyneet läpi erilaisia etenemisvaihtoehtoja, jos nykyinen sote- ja maakuntapaketti kariutuu perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Hallituslähteiden mukaan valiokuntakäsittelyssä kritiikkiä ovat saaneet muun muassa valinnanvapauteen liittyvä julkisten palveluiden yhtiöittämisvelvoite ja kansalaisten yhdenvertaisuuteen liittyvät tietyt näkökohdat.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaati maanantaina työrauhaa perustuslakivaliokunnalle. Yhtiöittämispakkoon liittyvät perustuslailliset ongelmat voivat tarkoittaa, että uudistusten toimeenpano ja maakuntavaalit viivästyisivät. Maakuntavaalit on ollut tarkoitus järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa.

Oppositioon pudonnut perussuomalaiset vaatii elvytystä

Perussuomalaiset vaatii elvytystä ja sote-uudistuksen valinnanvapauden palauttamista uudelleen valmisteluun. Aiemmin hallituksessa perussuomalaiset puolusti hallituksen talouspolitiikkaa ja valinnanvapautta.

Perussuomalaiset pudotettiin oppositioon puoluekokouksensa jälkeen aiemmin kesäkuussa. Perussuomalaisista irtaantunut Uusi vaihtoehto -ryhmä jäi hallitukseen.

- Ostovoimaa tulisikin tukea sekä palkankorotuksin että pieni- ja keskituloisille suunnatun ansioverokevennyksen myötä, sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Jari Ronkainen.

Perussuomalaiset kannattaa palkansaajien verotuksen keventämisen lisäksi yritysverotuksen keventämistä ja pienyritysten arvonlisäalarajan nostamista. Puolue kannatti ryhmäpuheenvuorossaan maakuntauudistuksen toteuttamista, mutta vaati sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvän valinnanvapauden palauttamista uudelleen valmisteluun.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On meillä hallitus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Että pitikin näin vanhaksi elää ennenkuin näki hullunkurisimman hallituksen kautta aikojen.
No, Orpo onkin sen mittainen politikko että meikäläinenkin sai katsoa häntä alaspäin kun nokikkain olemme olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko pettynyt bolagiin?
Minä olen, älyäisivät poistua: tulos tai ulos, heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuosta valinnanvapaudesta kokoomus jaksaa touhottaa, kun kansalaiset kuitenkin ovat jo tajunneet, että sellaista ei oikeasti ole olemassakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verot valtion maksettaviksi, haluaa tämä tynkä-ps. Viimeksi tällä asialla on ollut liikkeellä Tennilän Eskon porukat eli taistolaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
15
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image