Kotimaa

Orpo: Niin sanottu pak­ko­yh­tiöit­tä­mi­nen ei ole perustuslain mukainen

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 27.6.2017 15:43 | Päivitetty 27.6.2017 16:52
STT, Kaleva

Niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi eduskuntakeskustelussa. Perustuslakivaliokunnan lausuntoa sote- ja maakuntauudistuspaketista odotetaan perjantaihin mennessä.

- Ei se sinänsä ole mikään ongelma, kun ei yhtiöittäminen itsessään ole ollut poliittinen tavoite vaan valinnanvapaus on, Orpo sanoi tiistaina iltapäivällä.

Hän sanoi hallituksen tarvittaessa muuttavan yhtiöittämisen pakkoa, mutta hänen mukaansa valinnanvapaudesta ei tingitä. Orpon mukaan yhtiöittämispakko tuli kilpailuviranomaisten näkemyksestä.

- Kun olen asiaa selvittänyt, niin valinnanvapaudelle ei kuulu mitään huonoa vaan hyvää. Valinnanvapautta ei tehdä kokoomukselle vaan suomalaisille. Löydämme keinon, jolla valinnanvapaus toteutuu, Orpo sanoi.

Hallituslähteistä kerrottiin maanantaina STT:lle, että virkamiehet ovat jo käyneet läpi erilaisia etenemisvaihtoehtoja, jos nykyinen sote- ja maakuntapaketti kariutuu perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Hallituslähteiden mukaan valiokuntakäsittelyssä kritiikkiä ovat saaneet muun muassa valinnanvapauteen liittyvä julkisten palveluiden yhtiöittämisvelvoite ja kansalaisten yhdenvertaisuuteen liittyvät tietyt näkökohdat.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaati maanantaina työrauhaa perustuslakivaliokunnalle. Yhtiöittämispakkoon liittyvät perustuslailliset ongelmat voivat tarkoittaa, että uudistusten toimeenpano ja maakuntavaalit viivästyisivät. Maakuntavaalit on ollut tarkoitus järjestää presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa.

Oppositioon pudonnut perussuomalaiset vaatii elvytystä

Perussuomalaiset vaatii elvytystä ja sote-uudistuksen valinnanvapauden palauttamista uudelleen valmisteluun. Aiemmin hallituksessa perussuomalaiset puolusti hallituksen talouspolitiikkaa ja valinnanvapautta.

Perussuomalaiset pudotettiin oppositioon puoluekokouksensa jälkeen aiemmin kesäkuussa. Perussuomalaisista irtaantunut Uusi vaihtoehto -ryhmä jäi hallitukseen.

- Ostovoimaa tulisikin tukea sekä palkankorotuksin että pieni- ja keskituloisille suunnatun ansioverokevennyksen myötä, sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Jari Ronkainen.

Perussuomalaiset kannattaa palkansaajien verotuksen keventämisen lisäksi yritysverotuksen keventämistä ja pienyritysten arvonlisäalarajan nostamista. Puolue kannatti ryhmäpuheenvuorossaan maakuntauudistuksen toteuttamista, mutta vaati sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvän valinnanvapauden palauttamista uudelleen valmisteluun.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On meillä hallitus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Että pitikin näin vanhaksi elää ennenkuin näki hullunkurisimman hallituksen kautta aikojen.
No, Orpo onkin sen mittainen politikko että meikäläinenkin sai katsoa häntä alaspäin kun nokikkain olemme olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko pettynyt bolagiin?
Minä olen, älyäisivät poistua: tulos tai ulos, heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuosta valinnanvapaudesta kokoomus jaksaa touhottaa, kun kansalaiset kuitenkin ovat jo tajunneet, että sellaista ei oikeasti ole olemassakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verot valtion maksettaviksi, haluaa tämä tynkä-ps. Viimeksi tällä asialla on ollut liikkeellä Tennilän Eskon porukat eli taistolaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:00
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
6:00
Valoa luvassa kurjistuvalle elonkirjolle: ympäristöministeri Krista Mikkonen lupailee 42 miljoonaa euroa luonnon monimuotoisuuteen jo ensi vuonna
6:00
Oulu on suurista kaupungeista sairain: Perusterveydenhuollon kulut vertailun korkeimmat, asukasta kohden käytettiin viime vuonna 2519 euroa Tilaajille
22.10.
Ratavaurio sotkenut liikennettä: Intercity Tampereelta Ouluun on peruttu – junaliikenne pääsee jatkamaan arvion mukaan kello 7
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image